תואר שני בגרונטולוגיה ומדעי הזקנה באוניברסיטת בר אילן
כמעט מיליון קשישים חיים היום בישראל. אחוז הקשישים באוכלוסייה צפוי רק להמשיך ולעלות בעשורים הקרובים. העלייה במספר הקשישים מעלה אתגרים חדשים בתחומי הבריאות והטיפול עבור אנשי המקצוע. מחקרים רבים נערכים היום במטרה להבין לעומק תהליכים פסיכולוגיים, בריאותיים וחברתיים שנוגעים לגיל השלישי, כדי לסייע לקשישים להתגבר על קשיים שונים שמעלה הגיל המבוגר.
באוניברסיטת בר אילן ניתן ללמוד בתכנית לתואר שני בגרונטולוגיה, מסלול משותף לחוג המשולב למדעי החברה ולפקולטה למדעי החיים של האוניברסיטה. מסלול זה מתאים לבוגרי לימודים במקצועות מדעי החיים, מקצועות פרא רפואיים, מקצועות טיפוליים במדעי החברה ותחומים נוספים במדעי החברה והוא מאפשר להם לחקור לעומק שלל סוגיות מהותיות בתחום חקר הזקנה, כדי לתת מענה לאתגרי העתיד.
מסלול זה פותח שלל אפשרויות בפני מוסמכיו, שישמשו דור העתיד של המחקר והמנהיגות המקצועית בטיפול לגיל השלישי. הם יכולים להשתלב במרכזים סיעודיים ובתי אבות, במיזמים ממשלתיים וכן במכוני מחקר בתחום הזקנה.
תכנית הלימודים
התכנית לתואר שני מתמקדת בחקר של אוכלוסיית הגיל השלישי. מטרתה להכשיר עתודת מומחים שמחזיקים בידע רב תחומי במדעי החברה ובמדעי החיים אשר יכולים להוביל מחקרים ועשייה בתחום חקר הזקנה. לאורך המסלול, הסטודנטים מעמיקים בסוגיות אקטואליות בענפים כגון קידום בריאות, אפידמיולוגיה, שיקום ורפואה מונעת. נקודת המבט הבין תחומית המאפיינת את המסלול יכולה לסייע לקידומו של ענף מדעי הזיקנה בארץ מבחינה מחקרית ומעשית ולסייע לפתח את אנשי המקצוע העוסקים בענף הגרונטולוגיה.
מגמת טיפול בזקנים
במגמת טיפול בזקנים רוכשים כלים בסיסיים באבחון ובהתערבות טיפולית, בדגש על זקנה. נלמדים קורסים בנושאים כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פסיכופתולוגיה, זיהוי התעללות בזקנה, ותחומים רלוונטיים נוספים. כמו כן, התכנית כוללת פרקטיקום מורחב.
חוג משולב מדעי החברה - גרונטולוגיה: מדעי הזקנה
ניתן למצוא תכנית לתואר שני בגרונטולוגיה: מדעי הזקנה במסגרת החוג המשולב למדעי החברה של אוניברסיטת בר אילן (בפקולטה למדעי החברה), שבו מתמקדים בתכניות לימודים רב תחומיות, במקצועות שמהותם סיוע לאנשים. מסלול זה מתקיים בשיתוף עם הפקולטה למדעי החיים. זוהי תכנית רב תחומית שבה נלמדים קורסים בפסיכולוגיה, בסוציולוגיה ובביולוגיה, בהקשר לזקנה. היקף הלימודים הוא שנתיים. בתכנית זו ניתן לשלב גם לימודים במגמת "טיפול בזקנים".
מתכונת הלימוד
זוהי תכנית דו שנתית, אשר משותפת לפקולטה למדעי החיים ולחוג המשולב למדעי החברה. היא משלבת קורסים משני תחומי הידע וכוללת קורסים עיוניים ומקצועיים. בשנה השנייה בתכנית הסטודנטים מבצעים פרקטיקום מעשי.
באפשרות הסטודנטים ללמוד במסלול עם דגש מדעי החיים או במסלול עם דגש מדעי החברה. בשני המסלולים ניתן לבחור בין מסלול מחקרי עם תזה למסלול ללא תזה.
הסטודנטים נדרשים גם ללמוד בקורסי השלמה בהתאם ללימודיהם הקודמים. בוגרי לימודי מדעי החיים נדרשים להשלים קורסי מבוא למדעי החברה. בוגרי לימודי מדעי החברה נדרשים ללמוד בקורסי מבוא למדעי החיים.
נושאי הלימוד
|
|
סגל הוראה
ראש בתכנית והאחראי על ההכשרה במדעי החיים הוא פרופסור שעוסק בחקר הבסיס המולקולרי של תהליך ההזדקנות. האחראי על ההכשרה בתחום מדעי החברה הוא חוקר בעל תואר פרופסור שמתמקד במחקריו בטראומה בזיקנה ובהעברה בין דורית של טראומת השואה. האחראי על מסלול התזה במדעי החברה הוא פרופסור שחוקר נושאים כגון חקר הזיקנה, פסיכופתולוגיה ואובדנות.
תנאי קבלה
לתכנית זו יכולים להתקבל בוגרי תואר ראשון ממוסדות מוכרים בתחומים כגון לימודי מדעי החיים, לימודי רפואה, לימודי פסיכולוגיה, לימודי מדעי ההתנהגות, לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, לימודי עבודה סוציאלית, לימודי חינוך, לימודי קרימינולוגיה וכן לימודים במקצועות הבריאות כגון לימודי סיעוד, לימודי ריפוי בעיסוק, לימודי מנהל ציבורי ולימודי פיזיותרפיה. מתקבלים גם בעלי תואר שני בטיפול באמנויות. יש צורך בציון משוקלל של לפחות 80 בתואר הראשון. בוגרי לימודים דו חוגיים נדרשים לממוצע של הציון הסופי בשני החוגים.
המעוניינים להתקבל למסלול המחקרי עם תזה נדרשים לציון של לפחות 85 בקורס שנתי בסטטיסטיקה ובקורס השנתי בשיטות מחקר. כמו כן, הם נדרשים לציון 85 ומעלה בקורס אנגלית או בפטור בשפה האנגלית במסגרת התואר הראשון. על המועמדים לעבור ראיון קבלה שבו נבחנות המיומנויות המחקריות.
- מתקבלים או לא? מחשבון סיכויי קבלה
תעודה
סוג התואר המוענק לסטודנטים בסיום לימודיהם תלוי במסלול אותו הם משלימים. המשלימים בהצלחה את מסלול מדעי החיים מקבלים תואר שני M.Sc. Master of Gerontology science of aging. סטודנטים המשלימים את מסלול מדעי החברה מקבלים תואר שני MA Master of Gerontology Science of Aging. יש לציין כי הענקת התואר מותנית באישורו של המל"ג.