תואר שני במדע והלכה באוניברסיטת בר אילן

שירות אישי - צור קשר
תואר שני במדע והלכה באוניברסיטת בר אילן

תואר שני במדע והלכה באוניברסיטת בר אילן


באוניברסיטת בר אילן מוצעת תכנית לתואר שני במדע והלכה, אשר מקנה לתלמידיה סל כלים המסייע לגישור בין ענפי המדעים וההלכה היהודית. במהלך הלימודים מעמיקים בנקודת ההשקה שבין חוקי ההלכה לבין המחקר המדעי, כדי לתת מענה לשאלות ולמורכבויות. תכנית זו נערכת במחלקה להיסטוריה כללית, אשר פועלת בפקולטה למדעי הרוח של אוניברסיטת בר אילן.

 

מה לומדים?


התואר השני כולל לימודים מחקריים ועיוניים הנוגעים לקשר שבין הלכה ומדע. הסטודנטים דנים בסוגיות הנוגעות לרפואה והלכה, כימיה וכשרות, פיזיקה ויהדות, ועוד. כמו כן, הם יכולים להעמיק בקשר שבין החשיבה המדעית לחשיבה ההלכתית, תוך שימת דגש על פסיקות הלכתיות מן העשורים האחרונים.


בין מטרותיה של תכנית זו נכללת הכשרה של אנשי מדע, הלכה, וניהול כדי לסייע להם להכיר סביבות שבהן קיים קשר בין מדע והלכה. כמו כן, בתכנית שואפים לסייע למורים למקצועות היהדות להעמיק את הידע המדעי שברשותם כדי להכיר מקרוב את הזווית המדעית של נושאים הלכתיים בעידן המודרני. נוסף על כך, בתכנית שואפים לטפח את המחקר בענפים שבהם קיימת השקה בין מדעים והלכה, כדי לקדם אינטגרציה של מקצועות אלו למען תועלת החברה והתרבות הישראלית.

 

כמה זמן לומדים?


משך הלימודים נע בין שנה אחת לשנתיים, ומשתנה בהתאם למסלול הנבחר. אורכו של המסלול המחקרי הוא שנתיים, במסלול זה כותבים עבודת תזה. אורך הלימודים במסלול העיוני (ללא תזה). הוא שנה אחת, המסלול מורכב משלושה סמסטרים רצופים (לרבות סמסטר קיץ).

 


נושאי לימוד


להלן חלק מהנושאים הנכללים בתכנית:

  • מדעי החיים
  • כלכלה יהודית
  • ביולוגיה והלכה
  • תולדות המדעים
  • הלכה ורפואה בשעת חירום
  • פיזיקה ושבת בעידן המודרני
  • ועוד

 

קהל יעד


תכנית זו מתאימה למעוניינים להרחיב את האופקים האקדמיים ולבחון סוגיות הנוגעות הן לתחום המדעים והן לתחום ההלכה. המסלול מתאים לחילונים ולדתיים כאחד. הוא יכול להתאים למורים למקצועות היהדות ולרמי"ם (מורים לתלמוד בישיבות), וכן לחוקרים ולמדענים שברצונם להעמיק את הידע שברשותם.

 

מהם תנאי הקבלה?


כדי להתקבל לתכנית זו, יש צורך בתואר ראשון בממוצע ציונים 80 ומעלה. בוגרי תואר ראשון במדעים מדוייקים יכולים להתקבל על סמך ממוצע ציונים 76 ומעלה.

 

איזו תעודה מקבלים?


מוסמכי תכנית זו זכאים לקבל תואר שני M.A במדע והלכה מטעם אוניברסיטת בר אילן.

 

מהן אפשרויות התעסוקה?


במסגרת התואר השני במדע והלכה, יכולים חוקרים בענפי המדעים להכיר סביבות שבהן המערכות המדעיות וההלכתיות שלובות זו בזו, וכך ללמוד כיצד לנהל סביבות אלה ולהכיר את קו החשיבה ההלכתי. נוסף על כך, באפשרות מוסמכי התכנית להשתלב בחברות הוצאה לאור, במוזיאונים, באתרים היסטוריים, במדיה הדיגיטלית, בחברות בתחום התיירות, ובמסגרות תעסוקה נוספות. מוסמכים המשלימים בהצלחה את המסלול המחקרי יכולים להמשיך גם לתואר שלישי ולהשתלב במכוני מחקר ובמוסדות אקדמיים.

 

על מוסד הלימוד


במחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן, שבה פועלת התכנית במדע והלכה, ניתן ללמוד תואר שני בהיסטוריה במסלול עם תזה או במסלול ללא תזה, וכמו כן מוצעת תכנית משולבת לתואר ראשון במשפטים ותואר שני בהיסטוריה במסלול מואץ שאורכו ארבע שנים. במחלקה שואפים לסייע לסטודנטים להעמיק בתחום ההיסטוריה הכללית, ובמקביל לשכלל את המיומנויות האנליטיות והביקורתיות שברשותם דרך חשיפה לתיאוריות מחקריות בין תחומיות והתנסות בכתיבה של עבודות מחקר.

למידע נוסף לחצו: אוניברסיטת בר-אילן
עוד מסלולי לימוד - אוניברסיטת בר-אילן