תואר שני בלימודי המזרח התיכון מגמת מודיעין במרחב הדיגיטלי והסייבר באוניברסיטת בר אילן
באוניברסיטת בר אילן מתקיים תואר שני בלימודי המזרח התיכון במגמת מודיעין במרחב הדיגיטלי והסייבר, במגמה זו ניתן לרכוש כלים לשילוב בין מחקר נתונים לבין תחום המזרחנות. התכנית היא בעלת פוטנציאל להשפעה על ענפי הביטחון והעסקים בישראל, במהלכה עוסקים בסוגיות אקטואליות כגון הגרעין האיראני, הסכמים בין ישראל לאיחוד האמירויות, משבר הנפט העולמי, והתפתחות תחומי הסייבר והדיגיטל בעולם הערבי.
התכנית נכללת בבית הספר ללימודי הייטק של אוניברסיטת בר אילן. בבית הספר ניתן למצוא מסלולים אקדמיים לתואר ראשון ולתארים מתקדמים, שבהם נרכש ידע רב תחומי אשר יכול לפתוח דלת להשתלבות בתעסוקה בהייטק.
מה לומדים?
בחלקם הראשון של הלימודים, מכירים הסטודנטים מונחי יסוד לרבות פרקטיקות וכלים מתחום הסייבר. בחלק השני של התכנית מבצעים עבודת גמר מול מוסדות ממשלתיים ומלכ"רים, בעבודה זו מיישמים את הידע הנלמד להבנה של תופעות ביטחוניות, פוליטיות, וחברתיות באזור המזרח התיכון.
הסטודנטים במגמה לומדים על היבטים בבינה מלאכותית הנדרשים לניתוח מידע בהקשר למזרח התיכון. כמו כן, הם נחשפים לנושאים כגון אסלאם ורדיקליות בעידן הסייבר, תקשורת בעולם הערבי, שוק הנפט הגלובלי, סוגיות מודיעיניות באזור המזרח התיכון, התנועה האסלאמית בישראל במרחב הווירטואלי, ועוד.
- קראו על תואר שני בלימודי המזרח התיכון
כמה זמן לומדים?
היקף הלימודים לתואר שני נע בין שנה וסמסטר לשנתיים, הוא משתנה בהתאם למסלול הנבחר:
- מסלול ללא תזה - היקף הלימודים במסלול זה הוא שנה וסמסטר קיץ. המסלול מתאים לסטודנטים שברצונם לרכוש השכלה נרחבת בתחום לימודי המזרח התיכון, ללא כתיבת עבודת תזה.
- מסלול עם תזה - היקפו של המסלול המחקרי הוא שנתיים, מתוכן שנה שלמה אשר מוקדשת לכתיבת עבודת התזה. המסלול מתאים למעוניינים לרכוש השכלה רחבה בחקר המזרח התיכון ולכתוב עבודת מחקר מעמיקה בליווי של מנחה מסגל המחלקה.
נושאי לימוד
להלן חלק מן הנושאים הנכללים בתכנית:
- שוק הנפט העולמי
- איראן המהפכנית ברשתות
- רדיקליות ואסלאם בעידן הסייבר
- סוגיות מודיעיניות במזרח התיכון
- פרסית – תרבות, פוליטיקה ושפה
- אסלאם ישראלי במרחב הווירטואלי
- בינה מלאכותית וניתוח מידע במזרח התיכון
- ועוד
מהם תנאי הקבלה?
מועמדים המעוניינים להתקבל לתכנית נדרשים לעמוד בתנאים הבאים:
- תואר ראשון בממוצע 76 ומעלה.
- מועמדים שלא למדו ערבית בתואר הראשון, ואינם בעלי בגרות בערבית בהיקף 5 יחידות בציון 70 ומעלה או בהיקף 4 יחידות בציון 80 ומעלה, מתקבלים לאחר השלמת מכינה בערבית, שאותה יש לסיים בציון 75 ומעלה.
- סטודנטים שאינם בוגרי תואר ראשון בלימודי המזרח התיכון נדרשים בקורסי השלמה, בהיקף התלוי בלימודיהם הקודמים.
איזו תעודה מקבלים?
אוניברסיטת בר אילן מעניקה למוסמכי התכנית תואר שני "לימודי המזרח התיכון במגמת מודיעין במרחב הדיגיטלי והסייבר".
מהן אפשרויות התעסוקה?
תכנית זו מאפשרת למוסמכיה להשתלב בתפקידים בתחום הגנת הסייבר ובתפקידים נוספים בתעשיית ההייטק. הודות לרקע הכלכלי, התרבותי והחברתי הנרכש בתכנית, המוסמכים יכולים להשתלב בתפקידי ייעוץ בחברות טכנולוגיות. ידע זה נחשב כיום למשאב מבוקש בחברות ישראליות ובין לאומיות. כמו כן, המוסמכים יכולים להשתלב במערכת הביטחון, בענפי התקשורת ובעסקים. מוסמכים המשלימים את המסלול המחקרי (עם תזה) יכולים להמשיך לתואר שלישי ולהשתלב במחקר אקדמי.