רוצה פרטים על תואר שני עם או בלי תזה?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

תואר שני עם תזה או בלי? מחקרי או עיוני - מה לבחור?

רוצה לדעת על תואר שני עם או בלי תזה? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תואר שני עם או בלי תזה - תואר שני מחקרי או עיוני


מה ההבדל? מה כדאי?


כאשר עושים את הבחירה להמשיך לתואר שני, אחת ההחלטות שצריך לבצע היא לקבוע אם ללמוד במסלול עם תזה או במסלול ללא תזה, או במילים אחרות במסלול מחקרי או במסלול עיוני. מדובר בשני מסלולים בעלי אופי ורמת קושי שונים, שמאפשרים למסיימים אותם להמשיך לנתיבים אחרים בתום הלימודים. תואר שני מחקרי ניתן ללמוד בכל האוניברסיטאות ובחלק גדול מהמכללות, כאשר לא בכל מקצועות הלימוד יש אפשרות בחירה בין מסלול התזה למסלול העיוני.


קודם כל, מהי תזה?


תזה היא עבודה מחקרית שנכתבת כחלק מהתואר השני, בהיקף של בין 50 ל - 100 עמודים בדרך כלל. את הנושא בוחרים הסטודנטים בעצמם, כאשר צריך להיות בו יסוד חדשני שלא נחקר עד עתה. לאחר מכן מבצעים מחקר על תחום ההתמחות הזה, שהוא אינטנסיבי מאוד ורחב היקף, וצריך להקיף את כל המחקר האקדמי שנעשה עד היום בנושא.


את התזה עורכים בליווי של מנחה. בדרך כלל הסטודנטים צריכים לבחור את המנחים בעצמם, לעיתים כחלק מתנאי הקבלה למסלול. המנחים הם לרוב מרצים שמתמחים בנושא הספציפי עליו אתם עורכים את המחקר. המנחים מאשרים את שאלת המחקר ואת המקורות, ולאחר מכן ניתן לגשת לכתיבת העבודה המחקרית עצמה.


מסלולים מחקריים לא מתקיימים רק במקצועות המדעיים, שם עיקר המחקר לתזה מתבצע במעבדה. ניתן למצוא מסלולים עם כתיבת תזה גם במסגרת תואר שני במדעי החברה, כמו תקשורת או מדעי המדינה ובמסלולים כמו תואר שני בכלכלה או במשפטים.

 


מה אופי הלימודים? מה ההבדלים?


כאמור, מסלול עם תזה שם דגש על מחקר. מסלול התזה מתאפיין בדרך כלל ברמה אקדמית ומחקרית גבוהה מאוד, כאשר התזה עצמה נבדקת בסטנדרטים מחמירים, והיא נקראת מספר פעמים עד לאישור סופי. באופן כללי, ניתן לומר שהלימודים במסלול עם תזה הם תובעניים מאוד ונערכים ברמה אקדמית גבוהה. חשוב לציין שחלק ניכר מכתיבת התזה מתבצע דרך עבודה עצמאית של הסטודנטים, שצריכים לחקור ולעיין במאמרים וספרים מחוץ לזמן הלימודים.


לעומת זאת, במסלול העיוני לא מתבצעת כתיבת תזה, ובמקומה צריכים להגיש מספר סמינרים וכן עבודות עיוניות קצרות יותר, כמו רפרטים או מבחני בקיאות. המסלול העיוני מתאפיין בדרך כלל באווירה פחות נוקשה ולרוב הלימודים קלים יותר. מסלול זה מיועד למי שלא מעוניינים לעסוק במחקר, אלא רוצים לרכוש מיומנויות פרקטיות וידע כדי להתקדם במקצוע שלהם.


כמו כן, ישנם מסלולים ללא תזה בהם נערך פרקטיקום או התנסות מעשית בתום הלימודים. בדרך כלל הפרקטיקום מלווה בעבודת גמר שבה מסיקים מסקנות לגבי הנעשה בהתנסות ומנתחים את הממצאים מהשטח. אלה כוללים למשל תואר שני בייעוץ ארגוני, תואר שני בייעוץ חינוכי או תואר שני בעבודה סוציאלית.


כמה זמן נמשכים הלימודים?


שני המסלולים לתואר השני נמשכים כשנתיים. עם זאת, במסלול המחקרי ניתן להמשיך את הלימודים לשנה שלישית, כדי לסיים את כתיבת התזה. תחילת העבודה על התזה מתבצעת החל מהשנה השנייה ללימודים, כאשר בדרך כלל ניתן להגיש את העבודה הכתובה עד שנה מיום אישור הצעת המחקר. כאמור, חשוב להביא בחשבון כי סטודנטים במסלול מחקרי צריכים להקדיש מספר רב יותר של שעות לימוד מחבריהם במסלול העיוני, לצורך ביצוע מחקר, לכתיבה ולמפגשים עם מנחה התזה.

 


איך מתקבלים?


בדרך כלל, תנאי הקבלה למסלול המחקרי גבוהים מאלו של המסלול העיוני. ברוב המקרים נדרש ממוצע ציונים גבוה בתואר הראשון, כאשר המועמדים צריכים גם להציג המלצות אקדמיות ומעשיות מלימודיהם הקודמים. בחלק מתכניות הלימוד, יש צורך למצוא את המנחה לכתיבה לפני תחילת הלימודים, כחלק מתנאי הקבלה לתואר השני.


במסלול העיוני, תנאי הקבלה הם התנאים הכלליים לקבלה לתואר השני. אלה משתנים כמובן ממסלול למסלול, אך בדרך כלל מדובר בממוצע גבוה יחסית בתואר הראשון, לרוב מעל 75 או 80. ברוב המקרים יש צורך לעבור ראיונות קבלה, כדי לבחון את רמת ההתאמה לתכנית. במקרים בהם התחום שנבחר לא זהה לתואר הראשון, יש צורך לקחת שיעורי השלמה.

 


מה ניתן לעשות בהמשך?


מעבר לשוני הגדול באופי של שני המסלולים, הם מובילים את הבוגרים שלהם לשתי דרכים שונות למדי. סטודנטים שממשיכים לתואר שני במסלול עיוני בוחרים בו בדרך כלל כדי לצבור ניסיון וידע, למטרות התקדמות בעבודה או פיתוח מקצועי. לפעמים המעסיק מסייע במימון התואר השני עבור העובדים שלו, ובמקרים אחרים יש צורך בתואר שני לקבלת תוספת שכר.


לעומת זאת, התואר השני המחקרי מיועד למי שרוצים להמשיך בדרך אקדמית ולהשתלב כמרצים וחוקרים במוסדות אקדמיים. בישראל, לא ניתן להמשיך לדוקטורט (תואר שלישי) ללא ביצוע של תזה. סטודנטים שמעוניינים להמשיך לתואר שלישי אך לא כתבו תזה צריכים להשלים אותה כחלק תנאי הקבלה, כאשר בחלק מהמוסדות מציעים תכניות מיוחדות להשלמת תזה.

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על תואר שני עם או בלי תזה?

רוצה לדעת יותר על תואר שני עם או בלי תזה?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור