תואר שני בסוציולוגיה של הבריאות באוניברסיטת בר אילן

תואר שני בסוציולוגיה של הבריאות באוניברסיטת בר אילן

תואר שני בסוציולוגיה של בריאות באוניברסיטת בר אילן - תואר שני בסוציולוגיה בהתמחות סוציולוגיה של הבריאות


לבריאות!


תחום הסוציולוגיה של הבריאות מהווה נקודת השקה בין חקר החברה והתרבות לבין עולם הרפואה. חוקרים בענף זה משתמשים בידע הסוציולוגי שבידיהם כדי לבחון תופעות התנהגותיות ותהליכים חברתיים שנוגעים לבריאות ולחולי. הם גם לוקחים חלק בגיבוש של מדיניות הטיפול, הרפואה המונעת והבריאות במדינה, מצביעים על כשלים ובעייתיות במדיניות הקיימת ומציעים חלופות יעילות, איכותיות ורגישות יותר ליישום במשק. נוסף על כך, הם משווים בין תרבויות, מדינות ולאומים ודרך השוואה זו לומדים על דפוסי תחלואה, על מבנה של מערכות בריאות, על תפישות אתיות ברפואה וכל בעיות רווחה שיכולות לעלות בקרב אוכלוסיות מיוחדות כגון שכבות מצוקה או מהגרים.


לאחרונה עולה הדרישה לחוקרים אשר מתמחים בתחום הסוציולוגיה של הבריאות, בין היתר בעקבות רפורמות שמנהגה המדינה בענף זה לצורך ייעול המערכת. באוניברסיטת בר אילן ניתן ללמוד במסלול תואר שני בסוציולוגיה של הבריאות, אשר מתקיים כהתמחות במסגרת אחת המגמות לתואר שני בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, המגמה לחברה ותרבות. התמחות זו מאפשרת לסוציולוגים ולאנשי צוות רפואי כאחד להתמחות בסוציולוגיה של רפואה ובריאות ולקבל מיומנויות חשובות לביצוע מחקר ולקידום מדיניות.


תכנית הלימודים


במסגרת התכנית לתואר שני שואפים להקנות לסוציולוגים כלים לביצוע של מחקר יישומי והערכתי בתחומי הטיפול הרפואי ובריאות הציבור. הם לומדים על תהליכים פסיכולוגיים, חברתיים והתנהגותיים שנוגעים לטיפול ולתפישת מושגי החולי והבריאות בקרב אוכלוסיות שונות, גילים מגוונים וקבוצות נוספות. נוסף על כך, הם מקבלים כלים לתכנון וליישום של תכניות התערבות בתחום הרפואה המונעת ולעיצוב של מדיניות יעילה בתחומי הבריאות ומניעת התחלואה.

 


מתכונת הלימוד


הסטודנטים בתכנית זו יכולים לבחור בין מסלול עם תזה למסלול ללא תזה. אורכו של התואר השני בשני המסלולים הוא כשנתיים, כאשר במגמה המחקרית ישנה אפשרות להארכת לימודים לשנה שלישית כאשר בידי הסטודנטים הצעת מחקר מאושרת.
המפגשים מתקיימים בדרך כלל ביום או ביומיים מלאים במהלך השבוע וכן בימי שישי בשעות הבוקר. במסגרת תכנית זו הם לוקחים חלק בשיעורי חובה עיוניים, בקורסי בחירה, בסמינריונים מחקריים ובמסלול המחקרי הם גם מבצעים עבודת תזה בסיוע של מנחה מסגל המחלקה.


נושאי הלימוד


בין הנושאים במגוונים אשר נלמדים בהתמחות זו נכללים גם:


 

  • סוציולוגיה של הערכה וערך
  • קידום בריאות
  • מניעת היפגעות בקרב נוער
  • התנסות אישית בחולי
  • שיפור שירותי הבריאות וייעולם
  • פוליטיקה של פריון בעולם
  • קבוצות תמיכה חברתיות באינטנט
  • סוציולוגיה של פילנתרופיה   
  • היבטים חברתיים ובריאותיים של קליטת העלייה   
  • ועוד


על מוסד הלימוד


במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מציעים שלוש מגמות לימוד, תואר שני בסוציולוגיה במגמה לפסיכולוגיה חברתית, תואר שני בסוציולוגיה במגמה לסוציולוגיה ארגונית ותואר שני בסוציולוגיה במגמת חברה ותרבות. פועלת גם תכנית מיוחדת לתואר שני בייעוץ ארגוני.


בפקולטה למדעי החברה של בר אילן אפשר ללמוד בעוד שלל תכניות לתואר מוסמך. ביניהן אפשר למנות תואר שני בפסיכולוגיה, תואר שני במדעי המדינה, תואר שני בעבודה סוציאלית, תואר שני בחינוך, תואר שני בכלכלה, תואר שני בגיאוגרפיה וסביבה ותואר שני במנהל עסקים.


תנאי קבלה וקהל יעד


התמחות סוציולוגיה של הבריאות מתאימה לסוציולוגים ולבעלי רקע קודם בתחומי מדעי החברה ומדעי ההתנהגות, כמו כן, היא יכולה להתאים לבעלי מקצוע בענפי הרפואה והטיפול הפרא רפואי, כגון רופאים, אחיות, מנהלי בטיחות, מנהלי יחידות בשירותי הבריאות, קצינים בחיל הרפואה ועובדים נוספים שתפקידם נוגע בעיצוב מדיניות בתחום בריאות הציבור.


כדי להתקבל לתואר השני בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, על המועמדים להציג תואר ראשון בממוצע ציונים של לפחות 85, ישנה עדיפות לבוגרי לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה אך גם בוגרי מקצועות נוספים במדעי החברה יכולים להתקבל. במקרים נדירים מתקבלים מועמדים ללא רקע במדעי החברה והם נדרשים לביצוע של השלמות.


תהליך ההרשמה כולל הגשה של גיליונות הציונים מן התואר הראשון והצגה של שני מכתבי המלצה מגורמים אקדמיים רלבנטיים, בעדיפות לגורמים שעמם למדו המועמדים במסגרת סמינריון. כמו כן, הם צריכים להשיב על שאלון ובו להעיד על הניסיון שלהם בתחום ועל תחומי העניין המחקריים שלהם, וכן לעבור ראיון בפני ועדה.


תעודה


הסטודנטים אשר משלימים את כל דרישות התכנית בהצלחה מקבלים תואר שני MA בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מטעם אוניברסיטת בר אילן. מגמת הלימוד בסוציולוגיה של בריאות מצוינת על גבי תעודת הסיום וכך גם המסלול הנלמד (עם תזה או ללא תזה).

למידע נוסף לחצו: אוניברסיטת בר-אילן
עוד מסלולי לימוד - אוניברסיטת בר-אילן