תואר שלישי במחשבת ישראל באוניברסיטה העברית

רוצה לדעת על לימודים בנושאי תואר שלישי? רוצה שנחזור אליך עם תשובות?

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...
 

הגעת לדף עם מידע על העברית - דוקטורט במחשבת ישראל.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תואר שלישי במחשבת ישראל - האוניברסיטה העברית בירושלים

 

המוח היהודי

 

יהדות היא הרבה יותר מאוסף חוקים ומצוות, יהדות היא דת, לאום ותרבות. במשך יותר מאלפיים שנה אנשים מאמינים הרחיבו את עולמם התרבותי ויצרו, כתבו ובעיקר חשבו. תוצרים אלה הובילו למפעל הגותי עצום בהיקפו המכיל פילוסופיה, מיסטיקה, מיתוס, חשיבה מדעית, ספרות הדרכה, מוסר ועוד.

 

מחשבת ישראל היא דיסציפלינה מחקרית אשר מאגדת בתוכה שלושה תחומים של ההגות היהודית שהם נפרדים אך קשורים זה לזה – קבלה ופילוסופיה יהודית, ספרות המוסר והמחשבה ותולדות המחשבה היהודית. במסגרת זו אפשר לצלול לעומק התרבות היהודית, מקורותיה והשפעותיה, מתקופת בית שני ועד היום, מהמיסטיקה והמאגיה הכתובות בארמית ועד תורת הסוד והתפתחות הקבלה בסוף המאה ה - 12 באירופה, מהחסידות, הבעל שם טוב ושבתאי צבי ועד ההגות החסידית בישראל בתקופה המודרנית, מניצני הציונות ועד תפיסת ההגות היהודית בעת החדשה.

 

במחשבת ישראל בוחנים את הנושאים הללו באופנים שונים, כמו עיון פילוסופי, חקירה פילולוגית טקסטואלית, תיאור היסטורי של התקופה שבו נכתב טקסט מסוים ועיון השוואתי בין טקסטים הנוגעים לנושאים דומים בתקופות שונות, כאלה שנכתבו באותו הזמן אך עוסקים בנושאים שונים, הקבלה של האופי הלשוני של טקסט, ההשפעות של הלשון על המחשבה היהודית וכדומה.

 

יתר על כן, התחום עוסק בהשפעות החיצוניות שנתנו אותותיהם על דרך המחשבה היהודית. דוגמות לכך אפשר לראות בהשפעה ההלניסטית על ספרות חז"ל, על התפתחות החשיבה המדעית, הלשונית, התיאולוגית והפילוסופית בהשפעת האסלאם בספרד ובצפון אפריקה שאותה אפשר לראות באופן בולט בספרים כמו הכוזרי לרבי יהודה הלוי, מורה נבוכים לרמב"ם וחובת הלבבות לרבנו בחיי בן יוסף אבן פקודה והשפעת תנועות הלאומיות שניצתו באירופה של המאה ה - 19 אשר השפיעו גם כן על החשיבה היהודית בכתביו של הרב קוק.

 

תכנית הלימודים

 

תואר שלישי במחשבת ישראל אשר מתקיים באוניברסיטה העברית בירושלים מקנה לסטודנטים את התנאים ההכרחיים לחקור ולכתוב עבודת מחקר לשם קבלת תואר שלישי. טרם תחילת התכנית הסטודנטים צריכים למצוא תחום שבו הם רוצים להתעמק ואותו הם רוצים לחקור, לשם כך הם נדרשים לקבל הסכמה מאחד מחברי הסגל האקדמי לשמש כמנחה שילווה אותם בתהליך העבודה. כמו כן, עליהם להגיש הצעת מחקר שבו הם מפרטים מהו נושא המחקר, הספרות המקצועית שבה ייעזרו בכתיבת העבודה ואת דרכי המחקר שלפיהן ייערך המחקר.

 

תכנית זו מאפשרת לסטודנטים לבחון ולחקור את ההיבטים השונים והמגוונים המצויים ביהדות והמאוגדים תחת הדיסציפלינה של מחשבת ישראל. לשם העשרת העבודה הסטודנטים משתתפים בקורסים הקשורים לתחום המחקר מהיבטים שונים כמו קבלה, פילוסופיה, זוהר וימי הביניים וכן ללמוד על הוגים יהודיים שהשפיעו על התחום שאותו הם חוקרים.

 

בתום הלימודים הסטודנטים מגישים את עבודת הדוקטורט, ישנן שתי מתכונות אפשריות לעבודה – דוקטורט מונוגרפיה – עבודה הכתובה בחיבור שלם במקשה אחת, עבודה זו מסכמת את עבודת המחקר של הסטודנט בהדרכת המנחה; או דוקטורט אסופת פרקים – עבודה הבנויה מפרקים עצמאיים שלהם מכנה נושאי מובהק המחבר ביניהם שהסטודנט כתב באופן עצמאי בהדרכת מנחה או מנחים.


מתכונת הלימוד

 

לימודי התואר השלישי נמשכים בין ארבע לחמש שנים. נוסף לעבודת המחקר ולכתיבת עבודת הדוקטורט מתכונת הלימוד כוללת קורסי השלמה בהיקף של 12 נקודות זכות, אלה כוללים סמינריון מחלקתי, סמינריון דוקטורנטים, קורסי העשרה הקשורים לתחום המחקר וקורסי מיומנויות.

 

נושאי מחקר

 

  • מיסטיקה השוואתית
  • אמונות חז"ל
  • פילוסופיה של ההלכה
  • קבלה מודרנית
  • מחשבת חז"ל הרומנטית
  • היצירה החרדית
  • התפתחות החרדיות הספרדית
  • החסידות המאוחרת
  • בין היהדות לתרבות ההלניסטית
  • פסיכולוגיה של הדת    
  • מדעים בימי הביניים בתרבות היהודית    
  • ועוד

 

על מוסד הלימודים

 

החוג למחשבת ישראל של האוניברסיטה העברית בירושלים הוא המוסד הגדול ביותר בעולם למחקר המחשבה היהודית. בוגרי החוג נמנים בין החוקרים הבכירים בתחום ומרצים באוניברסיטאות השונות בישראל. כמו כן, בוגרי החוג למחשבת ישראל ומוריו הקימו את מרבית מכוני המחקר והמרכזים ללימוד יהדות ומחשבת ישראל.

 

 

תנאי קבלה

 

המועמדים לתואר שלישי במחשבת ישראל צריכים להיות בעלי תואר מוסמך בממוצע ציונים 85 ומעלה וקיבלו ציון 85 לפחות בעבודת הגמר של התואר השני במחשבת ישראל ושעברו את בחינת המוסמך בציון 85 ומעלה. הגשת המועמדות לתואר השלישי מותנית בהסכמת מנחה שילווה את הליך המחקר ואת כתיבת עבודת הדוקטורט.

 

 

תעודה

 

סטודנטים שעומדים בכל דרישות הלימודים ומגישים את עבודת הדוקטורט מקבלים את התואר "דוקטור בפילוסופיה" מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים.



** לתשומת לבך נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. המידע המוצג כאן נכתב ונערך על ידי צוות האתר. למען הסר ספק בין האתר למוסד הלימודים לא מתקיים קשר מכל סוג שהוא.


למידע נוסף לחצו: האוניברסיטה העברית בירושלים

עוד מסלולי לימוד - האוניברסיטה העברית בירושלים

כלים שיעזרו לך לבחור