אפיק מעבר ללימודי עבודה סוציאלית מהאוניברסיטה הפתוחה לאוניברסיטת חיפה
לימודי עבודה סוציאלית באים להכשיר עובדים איכותיים להשתלבות במערך שירותי הרווחה בישראל. היום ישנו ביקוש רב לעובדים סוציאליים בענפים שונים, מסיוע לבני נוער במצוקה או טיפול במקרי אלימות ועד לתכנון של מדיניות רווחה להתמודדות עם אי שוויון ופערים חברתיים. תנאי הקבלה ללימודי עבודה סוציאלית לרוב כוללים דרישה לתעודת בגרות עם ממוצע ציונים גבוה וציון בפסיכומטרי, עם זאת מי שאין ברשותם ציונים ברף הנדרש יכולים לפנות לאפשרות קבלה נוספת ללימודים - אפיק המעבר.
אפיק המעבר לעבודה סוציאלית מאפשר לסטודנטים להתחיל ללמוד באוניברסיטה הפתוחה ולהמשיך אל בית הספר לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת חיפה ובו להשלים את המשך התואר. תכנית אפיק המעבר מופעלת על ידי האוניברסיטה הפתוחה, אוניברסיטת חיפה והמל"ג והיא מאפשרת לסטודנטים ללמוד במסלול עם תנאי קבלה נוחים ללמוד בקורסים בסיסיים שמהווים את תחילת הדרך הלימודי העבודה הסוציאלית. הלימודים באפיק המעבר משתלבים באורח החיים בשל מתכונת הלימוד הגמישה של האוניברסיטה הפתוחה.
תכנית הלימודים
תכנית אפיק המעבר לעבודה סוציאלית מציעה לסטודנטים לרכוש ידע בסיסי בתחום, ולהכיר תיאוריות ותהליכים בסיסיים בעולם הרווחה והחברה. הסטודנטים לומדים בקורסים של האוניברסיטה הפתוחה ובהם מכירים מושגים וכלים ראשוניים מתחומים כגון פסיכולוגיה, סטטיסטיקה וחשיבה חברתית. כלים אלה יכולים לשמש אותם בהמשך הדרך כסטודנטים בשנים מתקדמות ללימודי עבודה סוציאלית.
במסגרת אפיק המעבר לעבודה סוציאלית, נלמדים הקורסים הבאים:
- מבוא לסטטיסטיקה מדעי החברה א'
- מבוא לסטטיסטיקה מדעי החברה ב'
- מבוא לחשיבה חברתית
- מבוא לפסיכולוגיה
סטודנטים שממשיכים ללימודי עבודה סוציאלית דרך אפיק המעבר מקבלים פטור ממקצועות שמכוסים על ידי קורסים שנלמדים באוניברסיטה הפתוחה. פטורים אלה כוללים בין היתר:
שם הקורס באוניברסיטה הפתוחה | שם הקורס באוניברסיטת חיפה |
פסיכופתולוגיה | פסיכופתולוגיה (א' ו - ב') |
פסיכולוגיה התפתחותית - ינקות ובגרות | פרט ומשפחה א' |
פסיכולוגיה של זקנה והזדקנות | פרט ומשפחה ב' |
אישיות תיאוריה ומחקר | תיאוריות אישיות |
שיטות המחקר במדעי החברה | שיטות מחקר (א' ו - ב') |
יישומי מחשב מתקדמים | מיומנויות מחשב |
חשוב לומר כי באוניברסיטה הפתוחה לא מתקיימים נכון להיום לימודי עבודה סוציאלית. באוניברסיטה הפתוחה מספקים רק קורסים בסיסיים במסגרת אפיק המעבר, קורסים אלה מציעים את האפשרות להמשיך ללימודי עבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה למי שעומדים בתנאים, עם זאת, מי שלא ממשיכים ללימודי העבודה הסוציאלית באוניברסיטת חיפה יכולים לבחור מבין אפשרויות לימוד נוספות בענפי ידע אחרים במסגרת התכניות של האוניברסיטה הפתוחה.
מתכונת הלימוד
אפיק המעבר מתפרש על פני שנה אחת. הסטודנטים לומדים במספר קורסים עיוניים של האוניברסיטה הפתוחה, מתכונת הלימוד היא גמישה במיוחד וכך ניתן להתאים את שעות הלימוד לצורכים האישיים ולשילוב עם עבודה. הסטודנטים יכולים לבחור מבין מרכזי הלימוד השונים שהאוניברסיטה הפתוחה מפעילה בפרישה ארצית וכך ללמוד קרוב למקום מגוריהם.
תנאי קבלה
אין צורך בציון בפסיכומטרי או בתעודת בגרות כדי להתקבל אל אפיק המעבר וזאת כחלק מתנאי הקבלה הגמישים במיוחד שמציעה האוניברסיטה הפתוחה לסטודנטים. אפיק מעבר זה מתאים למועמדים ללימודי עבודה סוציאלית שאינם עומדים בתנאי הקבלה לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת חיפה ומעוניינים במסלול נוח שיכול לסייע להם להמשיך אל תכנית הלימודים המבוקשת בשנים המתקדמות יותר.
המשך לימודים
סטודנטים שמשלימים את כל חובותיהם באפיק המעבר יכולים להמשיך לבית הספר לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת חיפה ולהתקבל אליו כסטודנטים לשנה ראשונה. יש צורך לסיים בציון 70 ומעלה כל אחד הקורסים של האוניברסיטה הפתוחה, כאשר ממוצע הציונים צריך להיות 90 ומעלה. נוסף על כך, על בוגרי אפיק המעבר לעבור ראיון קבוצתי ולעמוד בדרישות הידע בעברית שמתווה אוניברסיטת חיפה.
סטודנטים שממוצע הציונים שלהם בין 90 - 80 יכולים להגיש בקשה לוועדת הקבלה של בית הספר לעבודה סוציאלית, כל בקשה נידונה לגופה על ידי הוועדה בהתאם לנתוני הרקע של הסטודנטים.
לצורך הרשמה ללימודי העבודה הסוציאלית באוניברסיטת חיפה, יש צורך לפנות להרשמה אל האוניברסיטה במועד ההרשמה הרגיל לשנת הלימודים שבה מעוניינים לעבור אל המוסד. יחד עם טפסי ההרשמה הרגילים, עליהם לצרף אישורים על לימוד באפיק המעבר, גיליונות ציונים ותכנית שבה מפורט כיצד הם מתכוונים להשלים את דרישות הקורסים שאינם נלמדים באוניברסיטה הפתוחה ומתקיימים במסגרת שנה א' באוניברסיטת חיפה.
נוסף על כך, על הבוגרים של תכנית אפיק המעבר לעמוד בכל דרישות השפה האנגלית של אוניברסיטת חיפה. יש להגיע לרמת "מתקדמים 2" באנגלית. הקורס אשר מקנה פטור ברמה זו הוא הקורס "אנגלית מתקדמים ב'" שנלמד באוניברסיטה הפתוחה.