לימודי חינוך וחברה לתואר ראשון BA עם מיקוד מוגבלות, נגישות והכלה בקריה האקדמית אונו
בקריה האקדמית אונו ניתן לקחת חלק בלימודי חינוך וחברה עם מיקוד מוגבלות, נגישות והכלה לתואר BA. המיקוד מתאים למי שברצונם להשתלב במהירות בקריירה בענפי הטיפול, החינוך והתמיכה בילדים ואנשים עם מוגבלות, שלהם עניין בתחום הנגישות וברצונם להוביל שינוי בתחום זה.
בוגרי מסלול זה בלימודי חינוך וחברה יכולים להשתלב בהמשך במסגרות חינוך, תעסוקה, דיור ופנאי לאנשים עם מוגבלויות. באפשרות הסטודנטים להתחיל לעבוד במשרה חלקית בתחום הנלמד כבר לאחר שנתיים של לימודים. מדובר בתחום שחווה חידושים והתפתחויות בישראל וקיים בו ביקוש לאנשי מקצוע. בישראל היום כמיליון וחצי אנשים עם מוגבלות, כאשר רובם מבוגרים, חלקם עם מעל מוגבלות אחת. בוגרי המיקוד יכולים לסייע לאותן אוכלוסיות ולתרום לרווחתן ולאיכות חייהן.
הלימודים במיקוד זה נערכים בקמפוסים בקריית אונו, ירושלים וחיפה.
תכנית הלימודים
זוהי כאמור אחת ההתמחויות המוצעות במסגרת לימודי חינוך וחברה. במהלך המיקוד, הסטודנטים לומדים על מעגל חייהם של אנשים עם מוגבלות, מגיל לידה ועד זיקנה. הם רוכשים ידע חינוכי וחברתי בעזרתו ניתן לפתח סביבות מכילות ונגישות ולהבין את האנשים הנעזרים בהן. נוסף על כך, נרכש ידע שימושי בתחומי ההדרכה והלמידה, כגון CBT, הדרכת הורים וטיפול באמנות.
בתכנית זו הסטודנטים לומדים לקראת קבלת שתי דיפלומות מקצועיות:
רכזי נגישות: תפקיד רכז הנגישות נדרש בכל ארגון ובו מעל 25 עובדים. הסטודנטים לומדים על נגישות ודרכים למניעת אפליית אנשים עם מוגבלות. הם מכירים את החקיקה הנדרשת בתחום ולומדים כיצד לסייע לאנשים עם מוגבלות לטפל בפניות בתחום הארגוני מול מנהלים.
מדריכי בריאות הנפש: מדריכים אלה אחראיים על קידום אנשים המתמודדים עם מחלה נפשית. מדריכי השיקום מלווים את מתמודדי הנפש עם האתגרים בדרך לחזרה לשגרה וניהול חיים עצמאיים, לפי תכניות השיקום ויחד עם אנשי הצוות הנוספים. הסטודנטים מכירים מחלות נפש שונות ודרכים לטיפול בהן, לרבות טיפול תרופתי. כמו כן הם עוסקים בתפישת השיקום הפסיכיאטרי ובתהליכי שילוב והחלמה. בהמשך מכירים מוגלים חדשים לאיזון המצב הנפשי, התערבויות מבוססות ראיות, וסוגיות בתחלואה כפולה, כלומר התמודדות נפש והתמכרות.
מתכונת הלימוד
אורך הלימודים שלוש שנים. הסטודנטים לוקחים חלק בקורסים עיוניים וכן בהתנסות מעשית בשטח, שבה רוכשים ידע וכלים להכנה להשתלבות בשוק העבודה. בהתנסות מתמקדים בארבע סוגים של מוגבלות, הסטודנטים בוחרים שניים מתוכן.
בקמפוס קריית אונו ניתן ללמוד במסלול בוקר (2 ימי לימוד שבועיים ותרגול מתוקשב ומעשי ביום נוסף) או במסלול ערב (יומיים של לימודים בשבוע, תרגול מתוקשב ומעשי ביום נוסף).
בקמפוס ירושלים הלימודים נערכים במסלול יום משולב עם לימודי ערב, הלימודים נערכים בוקר אחד בשבוע, ערב אחד בשבוע ותרגול מתוקשב ומעשי ביום נוסף בערב.
בקמפוס חיפה ניתן ללמוד במסלול בוקר (יומיים של לימודים בשבוע ותרגול מתוקשב ומעשי ביום נוסף), או במסלול ערב (יומיים של לימודים בשבוע ותרגול מתוקשב ומעשי ביום נוסף).
נושאי הלימוד
בין הנושאים הנלמדים במהלך המיקוד:
- מוגבלות וסיכון
- טכנולוגיה מסייעת
- מוגבלות לא נראית
- מבוא לחינוך מיוחד
- סינגור אישי וקהילתי
- מאפייני המגוון האוטיסטי
- הפרעת קשב ולקויות למידה
- מחלות נפש ומחלות כרוניות
- אנשים עם מוגבלות במעגל החיים
- ועוד
תנאי קבלה
כדי להתקבל ללימודים על המועמדים לעמוד בדרישות הבאות:
קבלה ישירה:
- בגרות מלאה בממוצע 85 ומעלה או - בגרות מלאה ופסיכומטרי 550 ומעלה.
- תואר אקדמי קודם ממוסד אקדמי מוכר.
קבלה משוקללת: ראיון קבלה, ממוצע בגרות בין 70 - 84 או - בגרות מלאה וציון פסיכומטרי 520 לפחות.
מועמדים מעל גיל 30: בגרות מלאה, ראיון קבלה.
בעלי רקע לימודי קודם: ראיון קבלה.
תכנית "אפיק מעבר לאקדמיה": תכנית זו מיועדת למועמדים אשר אינם עומדים בתנאי הממוצע לקבלה. מועמדים אלה עוברים מקבץ קורסים אקדמיים טרם תחילת הלימודים.
מועמדים שאינם עומדים בדרישות הקבלה: ישנה אפשרות ללמוד במכינה קדם אקדמית.
תעודה
בוגרי לימודי חינוך וחברה מקבלים תואר ראשון BA מטעם הקריה האקדמית אונו.
כמו כן, בוגרי המיקוד זכאים למספר תעודות נוספות:
- תעודת רכז נגישות: מוענקת בשנה ב' ללימודים.
- תעודת "מדריך בריאות נפש": מוענקת בשנה ג'.