קורס מדריכי טיולים למערכת החינוך במכללה האקדמית בוינגייט
הדרכת טיולים עומדת בהצטלבות בין עבודה מעשית בתנאי שטח לבין היכרות ובקיאות עם תכנים עיוניים ותיאורטיים בתחומי ההיסטוריה, הגיאוגרפיה, הגיאולוגיה, הארכאולוגיה ועוד. הדרכה של קבוצות במסלולי טיול בשטח יכולה להתאים לקבוצות גיל שונות, כאשר קיים ביקוש מיוחד להדרכת ילדים ונוער במסגרות החינוך הפורמליות והבלתי פורמליות השונות.
כדי לעסוק בהדרכת טיולים במערכת החינוך, יש לקבל במסגרות הסמכה מקצועיות את הכלים והידע התיאורטי, כולל כישורים נדרשים בבטיחות ובעזרה ראשונה. קורס מדריכי טיולים למערכת החינוך במכללה האקדמית בוינגייט מהווה הזדמנות לרכוש את ההסמכה הזו עבור מי שמעוניינים בפיתוח קריירה בתחום הדרכת הטיולים.
תכנית הלימודים
מטרת הקורס היא להכשיר את המשתתפים להדרכת טיולים במסגרות חינוך פורמלי ובלתי פורמלי, עבור קבוצות גילאים מגוונות. תכנית הלימודים מחולקת ל - 5 אשכולות למידה: מיומנויות שדה, לימודים עיוניים של גיאוגרפיה, היסטוריה, גיאולוגיה, ארכיאולוגיה ועוד, כלים ושיטות להדרכת ילדים ונוער, נהלי בטיחות תוך כדי הטיול, והתמקדות ב - 2 אזורי הדרכה. בין הנושאים השונים הנלמדים במסגרת אשכולות הלמידה, ניתן למנות ניווט והתמצאות בשטח, התאמת מסלולי הטיולים לתכניות הלימודים של משרד החינוך, חיזוק יכולות עמידה מול קהל ובניית מערכי הדרכה, והגשת עזרה ראשונה. כמו כן, תכנית הלימודים כוללת התמחות בשני אזורי הדרכה בארץ, המשתנים לפי מתכונת הקורס הנבחרת - מתכונת קיץ או מתכונת שנתית.
- רוצים לפתח קריירה בעולם התיירות? קראו עוד על לימודי תיירות ומלונאות
מתכונת הלימודים
סך כל שעות הלימוד בקורס הוא 450 שעות, במסגרתן המשתתפים רוכשים ידע תיאורטי ועיוני בהרצאות פרונטליות, ומתנסים מעשית בהדרכת טיולים. הקורס מתקיים ב - 2 מתכונות: מתכונת קיץ מרוכזת שאורכה חודשיים ובמהלכה המשתתפים לומדים 5 ימים בשבוע, ומתכונת שנתית שאורכה כ - 9 חודשים והיא מתקיימת במהלך יום אחד בשבוע. הן במתכונת הקיץ והן במתכונת השנתית הלימודים מתחילים בשעות הבוקר.
במהלך הקורס, המשתתפים יוצאים למסע בן כמה ימים בשטח בו הם רוכשים מיומנויות שדה שונות. נוסף על המסע הזה, מתקיימים במסגרת הקורס גם סיורים לימודיים, וקורס עזרה ראשונה בן 30 שעות לימוד.
במתכונת הקיץ, ההתמחות הנלמדת היא לאזורי השפלה, הרי יהודה ושומרון וכן בכרמל ורמות מנשה. במתכונת השנתית של הקורס, ההכשרה בהדרכה מתמקדת באזורי הרי יהודה ושפלת יהודה, ואזור השרון ומישור החוף הדרומי.
נושאי הלימוד
- גיאולוגיה
- גיאוגרפיה
- היסטוריה
- ארכיאולוגיה
- עזרה ראשונה
- שיטות הדרכה
- ביטחון בטיולים
- התמצאות בשטח וניווט
- שהייה, לינה ובישול בשטח
- בניית מערכי הדרכה ופעילויות חברתיות
- ועוד
על מוסד הלימודים
המכללה האקדמית בוינגייט מתמקדת בתחומי הוראת החינוך הגופני והספורט, האימון, הבריאות והמחול. במכללה ניתן ללמוד לתואר ראשון או שני בתחומים אלו וכן במקצועות נוספים, ומופעלים במסגרתה גם בתי ספר ללימודי תעודה והשתלמויות. בתי הספר פועלים בענפים כגון הסמכת מדריכי ומאמני ספורט, תיירות ופנאי אתגרי, רפואה משלימה, ועוד.
תנאי קבלה
על המועמדים לקורס לעבור מבחני קבלה, הנערכים במהלך יום מיון מרוכז, שבמסגרתו מתקיימת בחינה בכתב, פעילות היכרות בקבוצה, וראיון קבלה אישי. על המועמדים להיות בעלי תעודת בגרות, בני גיל 21 לפחות (בנות יכולות להתקבל החל מגיל 20). קיימת אפשרות למועמדים מעל גיל 30 שלהם אין תעודת בגרות אך יש תעודת 12 שנות לימוד, להתקבל באישור מיוחד.
תעודה
על מנת לסיים את הקורס יש לעמוד בחובות הקורס בהצלחה, לפי הדרישות והנהלים של משרד החינוך. בוגרי הקורס זכאים לתעודת מדריכי טיולים למערכת החינוך, שניתנת מטעם משרד החינוך, וכוללת היתרים להדרכה באזורי ההתמחות של תכנית הלימודים במסגרתה למדו הבוגרים.
אפשרויות תעסוקה
במסגרות החינוך הפורמליות והבלתי פורמליות השונות, התלמידים יוצאים לטיולים וסיורים לימודיים במהלך כל השנה. מסיבה זו, קיים ביקוש למדריכי טיולים מיומנים ומוכשרים בעלי תעודת הסמכה של משרד החינוך.
בוגרי קורסי הדרכת טיולים יכולים להשתלב בהדרכת טיולים של בתי ספר, מוסדות חינוכיים וארגונים ציבוריים כמו קק"ל, החברה להגנת הטבע, ורשות הטבע והגנים. קיימת אפשרות גם להשתלבות בתפקידים בחברות טיולים פרטיות, כאשר תעודת ההסמכה יכולה להוות יתרון בקבלה אליהן. ניתן להשתתף בקורס מורי דרך וכך לקבל הסמכה ממשרד התיירות ולהדריך קבוצות אוכלוסייה נוספות, כגון תיירים.
במסגרת קורס זה, מוצעים גם שירותי סיוע והכוונה תעסוקתית במהלך הלימודים עצמם, על מנת לאפשר השתלבות מהירה בשוק העבודה לאחר סיום הקורס. כמו כן, בוגרי הקורס במתכונת הקיץ המעוניינים בהתמחות באזורים נוספים בארץ יכולים לאחר סיום הקורס להצטרף להכשרת הדרכה באזור הנגב.