בשביל יואב לנדסמן, משימת "בראשית" הייתה הרבה יותר מהגעה לירח: "היינו נקודת אור ביומיום הלא קל שיש לנו פה"
יואב לנדסמן, מהנדס מערכות בכיר וסגן מנהל משימת "בראשית", מספר איך צפו מיליוני אנשים ברחבי העולם בשידור החי של שיגור החללית. בשבילו, מדובר היה בהרבה יותר מאשר עבודת פיתוח הנדסי: המטרה שלו היא לעודד כמה שיותר צעירים להיכנס לתחום חקר החלל, שנמצא בצמיחה אסטרונומית במדינות אחרות ברחבי העולם
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
יואב לנדסמן, מהנדס מערכות בכיר בחללית בראשית, רוצה לעורר השראה בדור הבא של חוקרי החלל
ב – 22 בפברואר 2019, שוגרה החללית "בראשית", פרי העבודה המאומצת של עמותת SPACE IL. החללית, שהייתה אמורה לנחות על הירח, אמנם התרסקה בים הרוגע בעת הנחיתה, אך הצליחה לשבור מספר שיאים, והתוותה את המשך הדרך: כעת, בעמותה עומלים על פרויקט "בראשית 2".
"המשימה שלנו בבראשית הייתה להפוך את כל המשימה ההנדסית למנוף כדי לתת השראה לילדים ולנוער לבחור מקצועות בתחום הטכנולוגי והמדעי וההנדסי – כדי שאנו נראה את התוצאות בדור הבא," מספר יואב לנדסמן, סגן מנהל המשימה ומהנדס מערכות בכיר ב – SPACE IL.
מהיום בו החלה המשימה, אנשים ברחבי העולם עקבו אחריה בהתלהבות. כפי שמספר לנדסמן, "העניין הציבורי סביב בראשית היה גלובלי, אנשים ממקומות שלא הייתי בהם אף פעם, אנשים שאני לא מכיר, סיפרו לי שצפו בשידור בלייב, בהתרגשות."
בישראל, הבאזז סביב "בראשית" היה רב אף יותר, כאשר "היום של הנחיתה היה יומיים אחרי הבחירות, והרייטינג שלנו לקח את הרייטינג של הבחירות בקלות," לנדסמן טוען. "זה מאוד משמח אותי, כי זה מראה שאנשים רוצים לא רק לשמוע את הדברים הרגילים שיש בחדשות: פוליטיקה, שחיתות וכל האסונות הקטנים והגדולים, אלא רוצים גם לשמוע את החדשות החיוביות. שמחתי שהיינו נקודת אור, ביומיום הלא קל שיש לנו פה."
לוויינים, חלליות, ומה שביניהם
לפני שלנדסמן הגיע ל – SPACE IL הוא עזב את עולם ההנדסה לגמרי. "הפכתי להיות פרילנסר, העברתי הרבה הרצאות באופן פרטי מול גופים שרצו את זה, קורסים שחלקם היו מיועדים לילדים, ועוד," הוא מספר. "היו מעט מאוד או בכלל לא, מרצים שהבינו את תחום החלל לעומק, מעבר לאסטרונומיה. ולכן היה המון קהל שרצה לשמוע."
"פנו אליי מ – SPACE IL כדי שאצטרף בתור מהנדס מערכת, אבל לקח קצת זמן לשכנע אותי להצטרף לפרויקט," לנדסמן מודה. לפני שהתחיל לעבוד בעמותה, הוא פעל כמהנדס מערכות בתעשייה האווירית במשך 11 שנים. "חששתי שמה שאעשה בSPACE IL יהיה דומה מדי לעבודה שעשיתי בתעשייה האווירית, אבל בסופו של דבר זה לא היה המצב בכלל. העבודה הזכירה יותר עבודה בסטארט אפ: סמכו עליי שאני יודע מה אני צריך לעשות ונתנו לי את החופש לעשות את זה."
את דרכו המקצועית, לנדסמן התחיל מייד לאחר שסיים לימודי הנדסת אווירונאוטיקה וחלל לתואר ראשון בטכניון. "במקביל לעבודה, התחלתי לחשוב על תואר שני, הרגשתי שאני עדיין בשוונג של הלימודים ושאם אני אחכה, זה עלול להיגמר ואני לא אוכל למצוא את הכוחות לעשות את זה אחר כך."
בחירת התואר נעשתה מתוך עניין, ולא מתוך צורך עבור קידום בעבודה. "הלכתי לעשות תואר בתחום שמאוד סיקרן אותי ולא היה קשור ישירות למה שאני עושה, תואר באוני' ת"א בחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים. בפקולטה לפיזיקה ולאסטרונומיה, בשביל הכיף," הוא מספר.
בשלב הזה, לנדסמן מסביר כי הבחירה להמשיך לתואר שני בתחום מדעי ולא הנדסי הייתה בחירה מצוינת עבורו. "אין עוד הרבה אנשים שמכירים את עולם ההנדסה ועולם המדע ברמה עמוקה, ויש הרבה חפיפה בין הדברים. הדברים שלמדתי בתחום המדעי שירתו אותי לא מעט בקריירה בסופו של דבר," הוא טוען.
לרוב, העשייה המדעית מתרחשת באקדמיה, והעשייה ההנדסית בתעשייה. שיתוף הפעולה בין שני העולמות, לטענתו, הוא הכרחי; "מדענים צריכים לפתח מכשירים שיעשו את המדידות האפשריות שהם מבקשים, אז הם נאלצים לעשות עבודה הנדסית."
גם במסגרת עבודתו של המהנדס, ידע מדעי יכול להועיל. למרות שבמהלך התואר הראשון בהנדסה לומדים בסיס מדעי, כולל פרקים נבחרים בפיזיקה, כימיה, ונושאים מדעיים נוספים, לנדסמן מסביר כי לעתים קרובות מהנדסים נתקלים במהלך עבודתם בתופעות טבע שאינן קשורות ישירות בתכנון הלוויינים. "כך למשל, פעילות השמש, או נושאים אחרים שקשורים לקרינה בחלל, יכולים להשפיע על עבודת המהנדס. מעבר לכך, קיימים מטאורים שמגיעים לכדור הארץ בימים מסוימים בשנה, וצריך להגן על הלוויינים מפני נזקים אפשריים שהם עלולים ליצור."
ההבנה המדעית תרמה גם לעבודתו בצוות SPACE IL, "גם מול המדען הראשי של המשימה, היה לי קל יותר לדעת מה בדיוק הוא צריך ואיך לדבר באותה שפה איתו ועם הצוות שלו."
תחום בצמיחה אסטרונומית
תחום החלל, לטענת לנדסמן, נמצא כיום בחזית ההתפתחויות הטכנולוגיות ברמה הגלובלית. "מאוד חשוב שישראל תהיה בפסגה של התחום, ולא תזדנב מאחור." הוא אופטימי לגבי הסיכויים להתקדם, כפי שהוא מספר לגבי ההצלחה של משימת SPACE IL: "הוכחנו שיש מקום לפרוייקטים מהסוג הזה, בעלות נמוכה, שיכולים להגיע עד הירח – משהו שנחשב בלתי אפשרי לחלוטין. זה משהו שמאפשר לעוד חברות לעשות את זה, ואנחנו רואים את זה מתחיל לקרות."
למי שמתעניינים בחקר החלל, ורוצים לפתח קריירה בתחום, לנדסמן ממליץ לא רק ללמוד הנדסת אווירונאוטיקה וחלל, שלפיו מתמקדת יותר בתחום הטיסה. "בתעשיית החלל נחוצים גם אנשי תוכנה, אנשי אלקטרוניקה, הנדסת חומרים והנדסת מכונות. אמנם אנשים שיש להם את הרקע האקדמי של הנדסת אווירונאוטיקה וחלל באים עם איזשהו ידע מוקדם, אבל זה לא בהכרח הדבר היחיד שמסתכלים עליו כשמחפשים אנשים נוספים. ברגע שעוברים מהאקדמיה לתעשייה, אז מתחילים בעצם ללמוד מה צריך לעשות ואיך עובדים, וזה נכון לכל המקצועות האקדמיים."
לצעירים שנמצאים בשלב שלפני תחילת הלימודים האקדמיים, יש לו מסר מרגיע. "הרבה אנשים צעירים מרגישים שהבחירה הזו היא גורלית. שברגע שמחליטים אז זהו. וזה לא המצב," הוא מסביר. "כמו שזה בסדר לקחת שנה של חופש אחרי הצבא ולחשוב מה בא לנו לעשות הלאה, זה בסדר גם להתחיל לימודים בתחום אחד ואחרי שנה לעשות חושבים שוב אם זה מה שבאמת רצינו ללמוד ואם זה מה שמתאים לנו לעסוק בו בהמשך הקריירה שלנו."
לנדסמן ממליץ ללכת אחרי הלב, "אני רואה הרבה פעמים אצל צעירים, עבדתי עם הרבה צעירים, כולם מבריקים ויכולים לעשות המון ובגלל שהציונים שלהם כאלה גבוהים, הם הולכים ישר ללמוד מקצועות שהם בפסגת הדרישות האקדמיות."
הדבר החשוב ביותר, לפי לנדסמן, הוא לעסוק בעבודה שמעניינת ושכיף לעבוד בה. "אם אנחנו מצליחים למצוא מקום עבודה שנעים לנו לעבוד בו והוא מעניין ומאפשר לנו לתת את התרומה שלנו לחברה כך."
גולשים שקראו כתבה זו, אהבו גם:
- הסטודנטים האלה נעזרו בידע בהנדסת תוכנה כדי לתרום לקהילה ולסייע לאנשים בעלי מוגבלויות
- יוזמות חדשות מכשירות את הדור הבא של מפתחי התוכנה והרופאים, לטובת קידום כלל החברה
פריצת דרך משלו
בימים אלו, לנדסמן מסיים את עבודתו ב – SPACE IL, ופונה לפרוץ דרך משלו: הקמת חברה בניהולו.
"אני רוצה לעשות את הדברים כמו שאני מבין אותם," הוא מספר. "כמובן שבתחום החלל - אני לא חושב שאני מסוגל לראות את עצמי באיזשהו תחום אחר."
לפי לנדסמן, פרויקטי חלל הם תהליכים מורכבים, שיכולים להימשך יותר מאשר פרויקטים אחרים בפיתוח, ולעתים לוקח להם זמן רב יותר כדי להגיע לרווחיות. "בדרך כלל רואים שזה משתלם," הוא מוסיף. מלבד זאת, יש בעבודה בתחום זה אלמנט של פריצת דרך. "עשינו משהו שאף אחד לא עשה לפנינו. וזה משהו גדול," הוא מסכם.
לנדסמן מאמין גדול בחשיבות של התרומה לחברה, ובפרט החשיבות של חינוך הדור הבא. לפי דבריו, ניתן להבין שמטרות אלו ימשיכו להוביל אותו גם בעתיד. "הייתי רוצה להתקדם אל השלב הבא, אחרי מה שעשינו ב - SPACE IL: להצליח לעזור לחברה שלנו להצליח להגיע לירח ולהקים שם כל אותם דברים שאנחנו חולמים עליהם."
"הידע שצברנו, הניסיון הזה, הוא משהו שצריך להמשיך הלאה. כי בסופו של דבר, להגיע לירח זו לא סתם גחמה או הגשמת חלום ילדותי, אלא דבר בעל משמעויות הרבה מעבר לזה: קדמה, פיתוח עסקים חדשים, ועוד," הוא מסביר.
כל מוסד אקדמי מוכר ע"י המועצה להשכלה גבוהה נחשב לתואר מצויין שיש עליו פיקוח ומוכר לדרגה ושכר בשוק העבודה (המוסדות שציינת מעניקים תואר ראשון מוכר).
תוכל לעיין באתר המועצה להשכלה גבוהה תחת פריסה גיאוגרפית ולבחון מוסדות נוספים אם תרצה.
חשוב לציין מכללת בראודה ואוניברסיטת חיפה שניהן נחשבות בעלות תוכנית מקיפה וטובה בתחום ההנדסה.
כדאי להגיע לייעוץ אישי אקדמי ולבחון פרמטרים כגון יחס אישי, סגל אקדמי, אווירת לימודים ועוד.....
בברכה
מיטל ווארפול