רוצה פרטים על לימודים?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

יצירתיות, נחישות והמון עבודה קשה: זיו קורן משתף בכלים להצלחה בתחום הצילום

כמעט אין מקום שאליו לא הביאה הקריירה בצילום את זיו קורן – מליווי חיילי צה"ל במבצעים בעזה ועד לתיעוד אסון הצונאמי באסיה. דיברנו עם צלם העיתונות עטור הפרסים על הכלים החשובים להצלחה בתחום. האם כל אחד יכול להיות צלם? איך נכנסים לענף התחרותי? האם אפשר להתפרנס היום מצילום? ואיך משפיעים האינסטגרם והפייסבוק על התחום? קיבלנו תשובות לשאלות שכל צלם מתחיל רוצה לדעת.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


"אם אתה מסור ונאמן ליצירה שלך, השמיים הם הגבול"- זיו קורן על הדרך לפרוץ בתחום הצילום

 

זיו קורן הוא אחד מצלמי העיתונות הידועים בארץ, עם ניסיון של מעל 30 שנה בעבודה בעיתונים הגדולים, תערוכות ברחבי העולם ופרסים בין לאומיים. אולם לתחום הצילום הגיע בסוג של דרך מקרה. כנער למד אמנות פלסטית בתיכון תלמה ילין, אך המפגש הראשוני שלו עם צילום העיתונות היה בעת הגיוס.


"התגייסתי עם פרופיל נמוך בעקבות תאונת דרכים, חיפשתי משהו מעניין לעשות בצבא ובשיא המקריות התגלגלתי לראיון לעיתון 'במחנה' והתקבלתי להיות צלם." הוא מספר ומתאר שגם אז, לא תיאר לעצמו שהצילום יהפוך לתחום שילווה אותו כל חייו.


בסיום שירותו הצבאי החל לעבוד בלשכת העיתונות הממשלתית. כעבור כשנה, בגיל 22, התחיל לעבוד כשכיר בעיתון "ידיעות אחרונות" ומכאן החלה הקריירה שלו לצמוח. קורן נכנס למסלול קריירה אינטנסיבי שבו הוא החל לעבוד עם עיתונים ומגזינים בחו"ל. תוך זמן לא רב החל להציג בתערוכות בעולם ולהוציא לאור מספר ספרים. הקריירה שלו הביאה אותו לכל רחבי הגלובוס, מצילום צבאי בו ליווה מבצעים בעזה או בלבנון ועד לתיעוד אסונות כמו הצונאמי באסיה או רעידת האדמה בהאיטי. צילומים שלו התפרסמו בין היתר במגזינים כמו "טיים", "ניוזוויק", "סאנדיי טיימס" ועוד. הוא החל לזכות גם בפרסים על עבודותיו. בגיל 24 גם הרצה בקורס באוניברסיטת בר אילן.


"אני לא חושב שבגיל 21 ידעתי איך תיראה הדרך וכמה אכנס לתחום בצורה טוטלית כל כך שהוא יהפוך לדרך חיים, אך בפירוש הבנתי שזה מה שמושך אותי." הוא אומר במבט לאחור על ראשית דרכו.

 

קורן מתאר שמגיל צעיר, הוא עוסק בלימוד עצמי כאוטודידקט. "כשהתחלתי את הדרך זה היה טרום עידן האינטרנט. הייתי קורא המון. פעם בשבוע הייתי עובר על כל העיתונים הזרים ורואה באילו מקומות צילמו, איזה סוג צילומים מופיעים בעיתונים, כמה נפח שחור לבן תופס. הייתי גוזר כל כתבה בעיתון על צילום, מתייק ושומר. בניתי לי ממש ארכיון בתחום. כמובן שעם כניסת האינטרנט התחלתי לקרוא על כל נושא שקשור לצילום. אני גם אספן אובססיבי של ספרי צילום."

 

"זה היה הלימוד שלי. אני לא מדבר על למידה מהמקום הטכני אלא דווקא מהמקום היצירתי, של איך לבנות סיפור ולספר אותו. כל התהליך הזה הוא מתמשך והוא קיים עד היום. אני אמנם כבר לא גוזר כתבות מעיתונים, אבל אני נמצא בתהליך של בחינה כל הזמן של מקום הצילום. היום אני מדריך צילום בעצמי ולכן חשוב לי מאוד להישאר מעודכן ולהבין תהליכים שעוברים על הצילום כל הזמן, איך השפיע הצילום הדיגיטלי על עולם הצילום, או איך כניסת הסושיאל מדיה יצרה שינוי בעולם התקשורת." הוא ממשיך ואומר.

 

ניסוי וטעייה – איך נכנסים לתחום והופכים את הצילום לקריירה?


כאוטודידקט שכיום מלמד צילום, הוא אומר שאחד ההיבטים שיכולים לסייע לצעירים המתלבטים כיצד להיכנס לתחום הוא הגיוון הרב שבו, המאפשר למתעניינים בתחום לבחון מה מסלול הקריירה שהכי מתאים להם מתוך השפע הקיים.


"יתרונו של הצילום הוא שהוא מאפשר ניסוי וטעיה." הוא מסביר. "יש בו הרבה התמחויות, מה שיכול לעזור לכל אחד להבין עד כמה התחום מושך אותו ואם כן, מה בדיוק בתוכו מושך אותו. צילום נוף, צילום תת ימי, צילום עיתונות, צילום ספורט, צילום מוצר, צילום אופנה – יש כל כך הרבה תחומים בענף הזה שנקרא צילום וכל אחד מהם הוא מקצוע בפני עצמו."


"כל אחד יכול לקחת אפילו קורס בסיסי כדי להבין איזה תחום מושך אותו והיה מעוניין לעסוק בו. כך אפשר להבין מה המסגרת שהכי מתאימה לך. מסלול של צלם עיתונות ומסלול של צלם אופנה, למשל, הם שונים לחלוטין וצריך להבין קודם כל מה רוצים לעשות לפני שנכנסים לתחום." הוא מוסיף. "חשוב להבין שתחביב זה נחמד, אבל אם אתה באמת רוצה להפוך את הצילום למקצוע אתה צריך להבין איך עושים את זה. אם אתה הולך ללימודים פורמליים השאלה היא לאיזו מסגרת אתה הולך. צלם אופנה מתחיל יכול לעבוד גם כאסיסטנט של צלם אופנה מצליח, בשביל לרכוש ידע, לעשות את הצעדים הראשונים בתחום ולהבין שמעבר להיותו צלם טוב יש צורך בסדרה של תכונות וכלים נרכשים שיעזרו לך להצליח."


ועד כמה ניסיון קודם בצילום חשוב בתחילת הדרך? לדבריו של קורן, תחילת הקריירה תלויה בכמה גורמים שחלק מהם נלמדים ואחרים אינם מצריכים לימוד, אלא בעיקר עבודה קשה והתמדה. "באופן הטכני יש חשיבות להכרת המצלמה. ידע טכני הוא נרכש וזה לדעתי החלק הקל. המרכיב היצירתי קצת יותר מורכב. חלק ממנו הוא כישרון, התמדה, פתיחות. זה משהו שלא נמצא אצל כל אחד. יש גם תכונות שנדרשים אליהן שלא קשורות למקצוע עצמו. צלם עיתונות, למשל, צריך יכולת לעמוד במצבי לחץ. צלם דוקומנטרי חייב יכולת תקשורת טובה עם אנשים וצריך לדעת איך להכניס את עצמו לסיטואציות ולהיטמע בהן." הוא מסביר.


"אלה תכונות שהן נרכשות אבל צריך להבין שיש פה מחיר. לצערי, אני נתקל בחבר'ה צעירים שרוצים קיצורי דרך. הם רוצים לזכות בפרסים ולקבל תהילה לפני שהם מוכנים ללכלך את הרגליים בעבודה קשה. יש צורך בעבודה אינטנסיבית ומשמעותית כדי להצליח להביא את עצמך למקום שבו יש לך בסיס מספיק רחב לפרוץ קדימה עם היצירה שלך. אף אחד לא עשה שום דבר גדול כשהוא נשאר באזור הנוחות שלו. אם אתה לא פרואקטיבי ומשקיע את כל מה שיש לך, היכולת להצליח היא נמוכה."

 

"צריך לאזן בין הכסף למקום שבו הלב נמצא" – איך אפשר להתפרנס מצילום?

 

תחום הצילום נחשב היום לענף דינמי ותחרותי ובעיני קורן, השינויים האלה משפיעים גם על האפשרות להתפרנס מצילום כקריירה. "פעם זה היה קל יותר. אני משוכנע שהיום אתה צריך להיות יצירתי פי 10 כדי להבין איך אתה מתפרנס מצילום."


"עולם הצילום עובר מהפכה. זה התחיל מהמהפכה הדיגיטלית שהפכה את הצילום להרבה יותר נגיש. אני חושב גם שהמדיה החברתית הפכה את הצילום לענף שקשה יותר להתפרנס ממנו. הפרסום עבר מהתקשורת הקונבנציונלית, כמו עיתונים וטלוויזיה, לתקשורת המקוונת – גוגל ופייסבוק. המצב הרבה יותר מאתגר מלפני עשר שנים." 

 

לדעתו, אחד ההיבטים החשובים בהצלחה בתחום הוא הקשר שבין הפן הכלכלי לרגש, שאצל כל אחד קיים באיזון מעט שונה. "בכל מקצוע חייבים להתקיים שני פרמטרים – שכר וסיפוק. יש מי שמוכנים לקחת עבודות מסוימות בשכר נמוך יותר כי הם חווים המון סיפוק מהעשייה שלהם ולהיפך, יש מי שמוכנים 'לבלוע את הצפרדע' בגלל שהם מרוויחים טוב ומוכנים לעסוק במשהו שהם פחות אוהבים כי זה מספק את היבט השכר."


"אם יש משהו שאני בר מזל בו, זה שאני מצליח להתפרנס ממקצוע שהוא אהבת חיי. אני קם עם המון תשוקה כל בוקר לעשייה שאני אוהב. אני מאמין גדול בחשיבות של צילום דוקומנטרי. במקום הזה, לא על כל דבר שאני עושה אני מסתכל דרך הפן הכלכלי, אני עושה דברים בהתנדבות או כי אני חושב שהם חשובים. בסופו של דבר הדברים צריכים להתאזן – בין הכסף למקום שבו הלב שלי נמצא. השאיפה היא שכולנו נוכל לעשות את הדברים שאנחנו אוהבים ולהתפרנס מהם."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 

 

איך מצליחים כצלמים? האם כל אחד יכול להיות צלם?

 

בעידן שבו לכל אחד מאיתנו יש מצלמה בכיס ורובנו פעילים ברשתות החברתיות כמו אינסטגרם או פייסבוק ומשתפים את התמונות שלנו עם העולם, נראה שכל אחד יכול להיות צלם. עם זאת, קורן טוען שהדבר מורכב הרבה יותר מכך. "עובדתית כולם מצלמים. האם זה שיש לכל אחד עט הופך אותו למשורר או לכתב? האם עצם החזקת הכלי שנקרא מצלמה, גם אם מדובר במצלמה מקצועית, הופכת אדם לצלם? לא, היא הופכת אותו לבעל מצלמה."

 

"צילום הוא שפה. יש בה המון מרכיבים. יש פער אדיר בין להרים סמארטפון ולצלם באופן אינסטינקטיבי את הנמצא מולנו לבין היכולת לספר באמת לספר סיפור ולהצליח לרגש בעזרת תמונה. יש פה מורכבות אדירה. לכן זה לא מספיק שיש לך מצלמה או סמארטפון בכיס. זה נחמד, אבל רחוק מלהפוך אותך לאדם שיודע לצלם."

 

בעולם הצילום המשתנה של היום, האם כל אחד יכול להצליח? קורן טוען שלא בהכרח, אך עם הכלים הנכונים אפשר בהחלט להתקדם לעבר ההצלחה. "אם אתה טוב ואתה יצירתי, אין סיבה שלא תצליח. תמיד יש מקום בשוק לעוד צלמים טובים. אני רואה דוגמאות כאלה כל הזמן." הוא אומר.


"מצד שני חשוב לזכור, מתוך אלפים שמסיימים קורסי צילום בשנה, כמה מצליחים להפוך את התחום לפרנסה? המספרים לא גדולים. צריך כישרון וצריך גם קצת מזל, זה בלתי נמנע. אתה חייב נקודת פריצה שבה יתנו לך הזדמנות. אם אתה מספיק מסור ונאמן ליצירה שלך ויש לך רצון חזק להצליח, אני מאמין שהשמיים הם הגבול."

שירות אישי חינם

צריך פרטים על לימודים?

רוצה ללמוד?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
שאלות הגולשים בנושא
התלבטות בין תזונאית/צילום/גרפולוגיה
עזרה בבחירת לימודים לתואר ראשון בתחום הצילום/אמנותי
לימודי צילום? איפה הכי כדי ללמוד
צילום והוראה - לימודי המשך לתואר שני
מה ללמוד אחרי תואר ראשון בצילום?
האם יש לימודי צילום לתואר ראשון?
הנדסאי צילום והשלמה לתואר ראשון