לימודי שוק ההון - תואר או תעודה? ראיון עם עמנואל קוק על רזי המקצוע
קריירה בשוק ההון או בתחום ההשקעות היא חלום של לא מעט אנשים, אבל איך עושים את הצעד הראשון לתפקידים נחשקים? שמענו מעמנואל קוק, בכיר בשוק ההון, על אפיק הלימודים שמשתלם במיוחד למי שמכוונים לתחום. ומה הוא חושב על מי שרוצים להגיע ישירות לתפקיד בכיר?
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
מה ללמוד כדי לפרוץ בשוק ההון? עמנואל קוק, מייסד שותף ב - IBI השקעות משתף איך להצליח באחד התחומים הנחשקים במשק
צעירים רבים חולמים להשתלב בקריירה בשוק ההון, שכבר הוכתר כאחד התחומים הצומחים והחמים של העתיד. אז כיצד אפשר להגיע מהלימודים למשרות ניהוליות בתחום ההשקעות? לפי עמנואל קוק, מייסד שותף של IBI בית השקעות, הדרך לעשות זאת היא לצמוח מלמטה, להיות סבלניים וגם לבחור באפיק הלימודים הנכון.
קוק הוא מוותיקי שוק ההון בישראל והוא הצטרף בשנת 1975 לבית ההשקעות IBI שהוקם בשנת 1971. תחילת דרכו בתחום הפיננסי הייתה בלימודי כלכלה והיסטוריה.
"כאשר למדתי כלכלה באוניברסיטה העברית, לפני יותר מחמישים שנה, זה היה המוסד האקדמי היחיד בו ניתן היה ללמוד את המקצוע מלבד הטכניון. לימודי מנהל עסקים לא היו אז." הוא מספר. "כשניגשתי ללמוד לא ידעתי במה ארצה לעבוד. התברר שלימודי הכלכלה היו בחירה טובה. לימודי הכלכלה וההיסטוריה תרמו לי שניהם, כל אחד בדרכו, לעיצוב האישיות וכרקע לפעילות שלי בהמשך הדרך."
הוא מתאר שאחרי סיום הלימודים הגיע למחלקת ניירות הערך של בנק ושם עבד במשך כ - 13 שנים ולמד את התחום תוך כדי עבודה. לאחר צבירת ניסיון וותק הגיע למשרת מנהל ניירות הערך של כל הבנק. לאחר מכן עבד גם בארצות הברית בחברת ברוקרים.
לדבריו, לימודי הכלכלה העניקו לו רבים מהכלים שאפשרו לו לעבור את הדרך הזו. "כלכלה הוא לא מקצוע אופרטיבי, אלה לימודים שמחנכים לחשיבה מתמטית, הם מלמדים לחשוב נכון. אצלי זה עשה את העבודה. ייתכן שאם הייתי בוחר ללמוד מנהל עסקים זו הייתה טעות."
"מנהל עסקים הוא חוג בפני עצמו, יש בו למשל מסלול ללימודי מנהל עסקים בהתמחות מימון, שהוא האפיק הרצוי למי שרוצים לעבוד בשוק ההון, אבל אני ממליץ לבחור בתארים בכלכלה." הוא מרחיב.
לא מעט אנשים ששוקלים קריירה בשוק ההון מתלבטים האם לבחור בתואר אקדמי או לפנות ללימודי תעודה. הוא מציין כי הוא סבור שלימודי הכלכלה מהווים בסיס טוב אפילו יותר מההכשרות המקצועיות הרבות שקיימות היום בתחום שוק ההון. אלה, לדבריו, מתאימות יותר לעובדים מנוסים יותר בהמשך הדרך.
"אם היה בא אליי בוגר צבא שמתעניין בפיננסים, הייתי מייעץ לו ללכת ללמוד כלכלה ולא מנהל עסקים, ואף לא לבחור בלימודי מקצוע בתחום. חשוב להתחיל בפיתוח חשיבה נכונה על תהליכים כלכליים. הדרך היא לבנות את עצמך תוך כדי עבודה, ואחר כך, אחרי צבירת הניסיון אפשר לפנות לקרסים מקצועיים מתאימים. היום ברבים מהבנקים והמוסדות הפיננסיים מציעים קורסים לעובדים בדיוק למטרה הזו." הוא מסביר.
גולשים שאהבו את זה קראו גם:
- פרופסור ירון זליכה על הכלים הנחוצים להצלחה בעולם העסקי
- ראיון עם שופטת בית המשפט העליון דליה דורנר על עולם המשפט
- צפרא דוויק על השינויים בתחום העבודה הסוציאלית ועל עתיד המקצוע
- פרופסור כרמית לוי מספרת על האתגרים בעולם המדעים ובענף חקר הסרטן
לימודים הם צעד חשוב, אך דרושים גם ניסיון והתמדה
אז האם הלימודים הם הכלי להצלחה בשוק ההון? לדעתו של קוק, הלימודים חשובים אבל הם רק תחילת הדרך. "בשביל לעבוד נכון בשוק ההון צריך זמן. לא מספיק רק לימודי רקע בכלכלה ולימודים מקצועיים בעזרת קורסים, אלא דרושה גם עבודה פרקטית בבנק או בחברות השקעות או פיננסים. חשוב ללמוד מניסיונם של הוותיקים בתחום וגם ללמוד מתוך התהליכים שמתרחשים סביבך את הנושאים השונים, וכך להכיר את הרגולציה ואת האנליזות. אינך יכול להיות עובד טוב בשוק ההון בלי משקע של מספר שנים בעבודה המעשית." הוא אומר. "הבסיס להצלחה הוא עבודה מלמטה. זה נכון בתחומים רבים, אך בשוק ההון זה בולט במיוחד."
הוא ממשיך ומדגים את דבריו מתוך הניסיון שצבר. "למרות שהייתי בוגר אוניברסיטה והחזקתי בידע רב בכלכלה התחלתי לעבוד בתפקיד בדרג נמוך, וזה תרם לי מאוד. זה עזר לי ללמוד את הטכניקה, כיצד סולקים ניירות ערך, לראות איך קוראים מאזן וכיצד מבצעים אנליזה."
"כאשר מגיע אליי היום מועמד לעבודה שרוצה ישר להיות מנהל, אני 'מקרר אותו' ומנסה להביא אותו לשקול שוב את ההחלטה. עצתי לצעירים היא להתחיל נמוך ולהתקדם עם הזמן והניסיון. יש מי שהיו שואלים מה לגבי השכר הנמוך בתחילת הדרך, אני אומר שזו השקעה לטווח ארוך."
לדבריו אכן יש למה לצפות, שכן שוק ההון הוא תחום דינמי מאוד וקשה להעריך מה צופן לו העתיד. "יש שינויים רבים בשוק ההון, בתהליכים, במכשירים חדשים, ברגולציה המשתנה. אינני יכול לומר איך ייראה שוק ההון בעוד עשור ואפילו לא אוכל לומר איך ייראה בעוד שנה. כשמביטים לאחור על העשור האחרון אפשר לראות אילו שינויים אדירים התחוללו בתחום. בעיני לא ניתן לנחש מה צופן העתיד לשוק ההון."
בינתיים, הוא מייעץ למי שחולמים על קריירה בתחום להתחיל ולטפח כבר עכשיו את סל הכלים שחשובים במיוחד לעובדים בשוק ההון. אחד החשובים שבהם הוא הבנה של השינויים הרבים שמתחוללים במשק. "היום יש אינטראקציה רבה עם חו"ל וכולנו בעצם כפר גלובלי אחד. בזמני, אסור היה לקנות מט"ח ולא ניתן היה להשקיע בחו"ל בכלל. צריך להיות ערים לכל השינויים האלה. חשוב לקרוא על תהליכים שמרחשים בחו"ל, בין אם דרך העיתונות מרחבי העולם ובין עם דרך היעזרות בעמיתים מעבר לים."
לא פחות חשוב מכך הוא הרצון להמשיך ללמוד תמיד ולצבור ידע ממגוון של מקורות. "צריך יכולת אנליטית והבנה טובה של התהליכים, לצד רצון חזק ללמוד מהניסיון של חברות שונות. יש צורך להבין באנליזה ואם אתה אינך אנליסט, לדעת להיעזר באנליסטים, להסתכל על אחרים שעוסקים בתחום ולרכוש כלים מהם."
לגבי אחד מהמסלולים שתבחרי, לידיעתך שניהם טובים ברמת העיקרון כדי להכנס לעבודה בשוק ההון. מה שהכי חשבו שתדעי שמה שחשוב לעבודה בבורסה או בסחר במניות בכלל הם קורסים במימון. בחרי במסלול לימודים אשר יתן לך את מירב הקורסים במימון האפשריים. בדרך כלל השילוב כלכלה וניול לתואר ראשון הם המאפשרים את כמות הקורסים הגדולה ביותר במימון, אך בררי זאת מראש לפני ההרשמה.
המון הצלחה,
שני