ח"כ סתיו שפיר מאמינה שלימודים ועבודה בשטח הם הדרך של צעירים ליצור שינוי
חברת הכנסת סתיו שפיר מספרת בראיון על החיבור בין פוליטיקה ואקדמיה וסערת הקוד האתי, על הדרך שבה לימודים יכולים לסייע להשתלבות בחיים הפוליטיים ועל הכלים שבזכותם הדור הצעיר יכול ליצור כאן שינוי מדיני וחברתי אמיתי.
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
חברת הכנסת סתיו שפיר מספרת איך הדור הצעיר יכול להוביל מהפכה חברתית דרך המערכת הפוליטית ומאמינה שהשינוי קרוב
שנת 2011, קבוצת צעירים נפגשת ומחליטה שדרוש שינוי במדינה. ההחלטה הזו הציתה את "מחאת האוהלים", שבה הצעירים הללו בחנו פתרונות לבעיות בתחומים כדיור, חינוך וכלכלה. חברת הכנסת סתיו שפיר (המחנה הציוני) נמנתה בין מובילי המחאה החברתית ופעלה כדי להראות לממשלה שאפשר לפעול אחרת.
לפני כניסתה לחיים הפוליטיים, למדה חברת הכנסת שפיר לימודי סוציולוגיה ועיתונאות ותואר שני בהיסטוריה ופילוסופיה של המדעים. כשהיא נשאלת מה מבין השניים - הידע האקדמי או העשייה בשטח - סייע לה יותר בדרכה הפוליטית, היא מסבירה שלדעתה אמנם אין תחליף לעשייה מעשית אך כי לא ניתן, ואף אסור, להפריד בין שני העולמות.
"אני לא מאמינה בהפרדה המלאכותית שמנסים להרגיל אותנו לחשוב עליה, בין הפוליטיקה לבין העולם שבחוץ. אני חושבת שכדי ליצור השפעה פוליטית צריך דרוש חיבור מתמיד בין הכוח שנמצא בכנסת, לבין הכוח שנמצא מחוץ לה - בחברה האזרחית, באקדמיה, ברחוב, במחאות ובעצם בכל מקום." היא אומרת.
היא מדגימה את דבריה בדיון שמתחולל בימים האחרונים לגבי ההצעה לקוד האתי למוסדות אקדמיים, לפיה ייאסרו מרצים להביע דעה פוליטית בשיעורים. "אנחנו רואים ניסיון לכפות על האקדמיה הפרדה מוחלטת מחשיבה ביקורתית ופוליטית ומיכולת לבקר את המציאות. הניסיון לייצר הפרדה מלאכותית משרת פוליטיקאים אינטרסנטיים, שרוצים להרחיק את הציבור מהפוליטיקה ומיכולת לשלוט על העתיד שלו."
"הפוליטיקאים הללו מנסים להשתיק קולות שעלולים לבקר אותם במטרה לשמור על ההישרדות הפוליטית שלהם, וכדי לעשות זאת הם מפחידים את המרצים והמורים וגם עיתונאים, שופטים ובעלי עמדה אחרים. זה אסון ליכולת לבנות חברה טובה יותר ולקדם את המדינה. ברגע שאין ביקורת, אנחנו נמצא את עצמנו במצב של קיפאון ושל הליכה אחורה."
לדבריה, אחת הדרכים לשנות את המצב היא על ידי מעורבות של האזרחים במתרחש במערכת הפוליטית. "כשהציבור לא מבין את המצב ולא פועל להשפיע, אנחנו רואים כיצד נוצרת יותר ויותר שחיתות ואיך החקיקה לא משרתת את הציבור. כדי ליצור שינוי צריך להיכנס פנימה ולהיות שותפים ופעילים. חייבים להבין מה קורה, בראש ובראשונה כדי שנוכל להפעיל לחץ כציבור ולשנות את המצב לטובה."
לימודים הם חשובים - וכך גם מה שמסביב
היא מציינת שמי שברצונם להתחיל ולהיות מעורבים בנעשה בפוליטיקה יכולים לעשות זאת גם דרך לימודים אקדמיים. "יש תכניות מעולות ללימודי פוליטיקה וממשל, אבל זה לאו דווקא התחום היחיד שאדם יכול ללמוד כדי להתקדם במערכת הפוליטית. אני חושבת שחלק נכבד מהלימוד באקדמיה נמצא מחוץ לתחום שאתה לומד."
"חשוב מאוד מה עושים לצד הלימודים ולאן לוקחים את היוזמה האישית במהלכם." היא מסבירה. "אם זה דרך מעורבות בתאים פוליטיים של מפלגות או ארגונים שפועלים בתוך המרחב האקדמי, לקיחה של פרויקטים או קידום של מאבקים שקשורים לנושא הלימודים."
"לכל תחום לימודים יש אמירה על המציאות בישראל מבחינה פוליטית, חברתית ומדינית. הניסיון לחבר בין שאלות מהותיות ללימודים הוא הדרך להתחיל לגבש תפישת עולם ברורה, שהיא הדבר הכי חשוב כדי להתחיל להתקדם לכיוון של מנהיגות."
היא אומרת שכחברת כנסת, היא מרגישה שהיא לעולם לא מפסיקה ללמוד. "הלימודים לא מסתיימים כשמסיימים ללמוד באקדמיה. אדם צריך להמשיך ללמוד כל חייו, בכל דרך אפשרית. רק ככה שומרים על התפתחות וחקר המציאות, ועל בחינת דרכים חדשות."
"אין רגע בתוך העשייה הפוליטית שלא משלב עבודה לצד מומחים מהאקדמיה. אנחנו כל הזמן מחפשים מודלים מעניינים לפתרון של בעיות, ולשם כך אני נפגשת עם מומחים בתחומים שונים שבהם אני עוסקת, כגון דיור, תחבורה ותקציב."
כוחו של הדור הצעיר: "הצעירים מבינים שחייבים לייצר שיטות חדשות"
בעת השבעתה לכנסת ה - 19, נחשבה ח"כ שפיר לחברת הכנסת הצעירה ביותר בישראל. בעיניה, לגיל הצעיר יש יתרונות רבים בעשייה הפוליטית. "הייחודיות של אנשים צעירים היא בחשיבה מחוץ לקופסא. המון דברים שרקובים היום במערכת הפוליטית נובעים מהרגלים ושיטות ישנות, שכבר עשרות שנים שאיש לא מעז לשנות, כי כל מי שנכנס למערכת חושב שאלה הם כללי המשחק, אבל זה דבר לא נכון, כי אלה לא כללי משחק שמשרתים את הציבור, אלא בעלי אינטרסים."
"החשיבות של הדור הצעיר בתוך המערכת היא המבט על הדברים האלה והאמירה שאפשר לעשות אותם אחרת, שאנחנו לא מקבלים את השיטות הישנות אם הן לא עובדות בשביל הציבור. הצעירים מבינים שחייבים לייצר שיטות חדשות."
לצד היתרונות, היא מציינת שלא אחת גילה הצעיר הציב לא מעט קשיים בדרכה. "לאורך הדרך במאבקים שניהלתי בכנסת, שמעתי לא פעם מצד ותיקים במערכת ביטויים כמו 'עזבי, זה בלתי אפשרי, ככה אנחנו עובדים כבר שנים', או 'את לא מבינה, את עוד צעירה, בסוף תביני איך צריך להתנהל.'"
"בכל מקום כזה, מעולם לא הסכמתי להיכנע לנורמות האלה ותמיד ניסיתי לעשות הכל כדי לייצר דרך חדשה. הצלחנו, פשוט משום שזה הדבר הנכון וההגיוני." היא מתארת. "אותם פוליטיקאים שמנסים לשמר את השיטות הישנות לא תמיד עושים זאת מרוע, לפעמים הם באמת חושבים שככה הדברים עובדים, הם לא מצליחים לדמיין מערכת אחרת. הכוח שלנו, כדור הצעיר, הוא להצליח לדמיין פוליטיקה אחרת. החזקה שלנו היא ביכולת להצליח לקבל הכרעות במקומות שבהם דור ההורים שלנו לא הצליח לעשות זאת."
היא מתארת יתרון נוסף של הצעירים במערכת הפוליטית, היכולת לחשיבה ארוכת טווח, שבאה בניגוד למחשה לטווח קצר שמאפיינת רבים במערכת של היום. "כל שר שנכנס לתפקיד חושב רק על הכותרת שיעשה מחר בעיתון, ואיך יצליח להראות כמה שיותר מהר שהצליח ליצור שינויים. התוצאה נשארת פעמים רבות ברמת הכותרת, לא מדובר בשינויי עומק. רואים זאת בבעיית הדיור שכבר מעל עשור לא מצליחים לפתור. במקום לחשוב על פתרונות ארוכי טווח מציעים עוד ועוד רפורמות חדשות שלא מתוכננות מספיק טוב, לא חושבות מספיק קדימה והתוצאות בהתאם, הן פשוט לא עובדות."
"בדור הצעיר צריכים לחשוב היום איך הוא רוצה שהמערכות האלה ייראו בעוד עשרים שנה ולפעול בהתאם. זה אומר גם להביא פתרונות מידיים, אבל גם לחשוב כל הזמן לאן מכוונים, איך בונים מודלים שישרתו אותנו לאורך שנים ויעודדו חברה חזקה ומאוחדת יותר, שהפרטים שבה מרגישים שיש להם הזדמנות שווה לבנות את העתיד שלהם כאן."
"האזרחים צריכים להרגיש שהמנהיגות הפוליטית שלהם חושבת על הטווח הארוך, כי בסופו של דבר, מכאן מגיעה מנהיגות." היא מוסיפה. "מנהיגות היא ההצלחה בהעמדה של חזון גדול מאוד קדימה, ומציאה של הדרכים הכי פרגמטיות להפוך אותו למציאות."
גולשים שאהבו את זה קראו גם:
- פוליטקאים ולימודים אקדמיים: מה למדו חברי כנסת מובילים?
- מה צריך להשתנות בהשכלה הגבוהה על פי הנשיא ראובן ריבלין?
- ראיון עם שופטת העליון דליה דורנר על עתידו של המשפט הישראלי
- איציק שמולי מאמין שהתפקיד של הסטודנטים היום הוא לצאת ולהיאבק
- פרופ' ירון זליכה משתף בכלים שנחוצים לצעירים כדי להצליח בעולם העסקי
"יותר ויותר צעירים מצטרפים למגזר הציבורי ומשנים את המערכת מבפנים"
חה"כ שפיר אומרת שאולי פני הדברים לא נראים כך היום, אבל אנחנו נמצאים בדרך הנכונה לקראת שינוי, בעיקר בזכות יוזמות ופרויקטים של צעירים ששואפים לעתיד טוב יותר. "אני חושבת שהממשלה שלנו היום הולכת בכיוון ההפוך, במקום להתמודד עם אתגרים היא בוחרת להפחיד את הציבור מלדבר עליהם. כך למשל ישראל הגיעה למקום הראשון בין מדינות העולם המערבי בעוני ובפערים חברתיים. הסיכוי של הדור שלנו להגיע היום לקורת גג הוא כמעט אפסי. הממשלה ממשיכה לדאוג לאינטרסים של קבוצות לחץ קטנות וחזקות במקום להסתכל על האינטרס של החברה הישראלית בכלל, וזו לא מנהיגות. זו פוליטיקה שיוצרת קיפאון לטווח הקצר והתדרדרות לטווח הארוך."
"אני מאמינה שמגיעה לנו מנהיגות אחרת, אני גם רואה אותה. מאז המחאה החברתית אני עדה לכל כך הרבה יוזמות ואנשים מכל תחומי החיים שהחליטו שנוסף על העבודה הקשה שלהם בחיי היומיום, הם הולכים גם להניע שינוי. הם עושים זאת באינספור התארגנויות חברתיות ואזרחיות, שמטרתן להביא את המערכת הפוליטית למקום הנכון. אני רואה יותר ויותר צעירים שמחליטים להצטרף למגזר הציבורי, שתורמים גם הם לשינוי דרך השפעה על המערכת מבפנים."
היא מביעה אופטימיות לגבי האפשרות לשינוי. "הדברים האלה קורים והמנהיגות הזו קיימת, צריך רק להמשיך לבנות אותה. אנחנו צריכים לעודד את התהליך בכל מקום, בבתי ספר, באקדמיה, במגזר הציבורי ובחברה האזרחית. חייבים לעצור את הפחד מכך שאולי אין לנו מספיק כוח. צריך לתת ליותר אנשים את ההבנה האמיתית שיש לנו הרבה מאוד כוח ואנחנו יכולים להתמודד עם כל אתגר שעומד בפנינו, אם אנחנו חושבים נכון, מתכננים נכון ועובדים ביחד."
בלימודי תואר ראשון בפוליטיקה וממשל רוכשים ידע על העולם המדיני - משטרים, מוסדות וארגונים מדיניים בארץ ובעולם, וכן התנהגות פוליטית, מדיניות ציבורית וקביעתה ועוד. תוכניות הלימודים משתנות ממוסד למוסד, כאשר בחלק ממוסדות הלימוד ניתן לשלב אותם עם תחומים נוספים כגון: לימודי פסיכולוגיה, סוציולוגיה, קרימינולוגיה, מזרח תיכון וכו'.
בוגרי לימודי תואר ראשון בפוליטיקה וממשל יכולים להשתלב במגוון של תפקידים בפוליטיקה הארצית והמקומית, במנהל הציבורי וגם בארגונים עסקיים.
כמו כן, ניתן למלא תפקידים שונים במפלגות ובכנסת כגון: יועצי תקשורת, יועצים אסטרטגיים, יועצי תדמית, עוזרים פרלמנטרים, יועצים פוליטיים פרשנים פוליטיים, דוברים פוליטיים, מנהלי שדולות, מנהלי קמפיינים ועוד.
בהצלחה!