רוצה פרטים על לימודים?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

גם אתם יכולים להיות ידענים כמו הצ'ייסר: איתי הרמן מסביר איך לזכור באמצעות הקשר

איתי הרמן אולי זכור לכם בתור מי שיודע הכל בתוכנית "המרדף", אבל הוא גם יוצר ומעצב משחקים וחדרי בריחה. ישבנו איתו לשיחה בה הוא הסביר למה להשוות בין דברים שלמדתם יכול לעזור לכם לעבור את המבחן הבא וגם לתרום לכם בקריירה ובחיים

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הצ'ייסר, איתי הרמן, מספר איך הופכים את האהבה למשחקים לקריירה, איך לפתח את הידע הכללי - ואיך זה יעזור לכם בחיים


כשהתחיל את לימודיו באוניברסיטת תל אביב, לתואר ראשון במדעי המדינה ובכלכלה, איתי הרמן חלם להיות דוקטור או פרופסור. כיום, הוא מוכר בתפקיד הצ'ייסר, הרודף, אותו הוא מגלם בשעשועון "המרדף" שמשודר בערוץ כאן 11 מאז שנת 2017, ופועל כיוצר ומעצב משחקים, או "משחקולוג": מונח שהמציאו במיוחד עבורו. "אמרו לי שאני תמיד מסתבך בלהסביר מה אני עושה," הוא מסביר. "ובעצם כל מה שאני עושה קשור למשחקים."


ואכן, מגיל צעיר הרמן כותב ועורך עבור שעשועונים וכן יוצר משחקי וידאו ומשחקים דיגיטליים. לאורך השנים, הוא הספיק ליצור משחקים עבור ששטוס, משימות לאח הגדול, משחקים דיגיטליים לטלוויזיה תוכן לטריוויה, וכיום יוצר גם חדרי בריחה.


"כל העשייה שלי, כולל בטריוויה, קשורה בעצם ליצירת משחקים ולהבנה של חוויית משחק," מספר הרמן. משחקים שונים 'עובדים' על דברים שונים. כך למשל, הרמן מתאר, כאשר הוא יוצר חדר בריחה, הוא משאיר את החיבה למשחקי ידע כללי בצד. "אני מנסה לנקות את זה לגמרי מידע כללי, ולהרחיק כמה שיותר את ההטיה התרבותית, כדי שהמשחק יהיה הכי אוניברסלי שיש," הוא מסביר.


מאז שהתחיל לשחק בתפקיד הצ'ייסר, הרמן עבר מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה של עולם הבידור. "האינטואיציה שלי, לפני 5 שנים, אמרה לי שבקרוב אפסיק לעסוק בשעשועוני ידע. מרגע שהתפרסמתי, דווקא הנושא הזה שאמרתי לו מילות פרידה חזר בחזרה ובגדול," הוא מספר. "היום רואים בי ידען, ואני רואה בזה שליחות - זה נושא שהוא חשוב ויש לי מה לתרום בו. זה עושה טוב ונכון לאנשים. יש לזה דרישה, ואני רוצה להתמסר אליה."


זה לא תמיד היה כך; לקחו להרמן כ – 10 שנים להודות בפני עצמו שהוא עוסק ביצירת משחקים. כפי שהוא מתאר: "כל הזמן שאלתי את עצמי אם זה רציני או לא. את העבודה עצמה עשיתי ברצינות, אבל לקחו לי כמה שנים להתגבש עד שיכולתי להגיד: זו הפרנסה והעיסוק שלי. ואז גם הגיע הכינוי הזה "משחקולוג" כדי להבין שזה באמת המקצוע."


איך הקשרים ויצירתיות יכולים לעזור לזכור כמויות גדולות של מידע?


במהלך התוכנית, הרמן מפגין ידע כללי מרשים: החל משאלות על ביולוגיה וגיאוגרפיה וכלה בשאלות על קולנוע, מוזיקה ותיאטרון. אבל בשבילו לא מדובר בעבודה קשה; כאשר אני שואלת אותו כיצד הוא יודע וזוכר כל כך הרבה מידע, הוא עונה כי לא מדובר במאמץ מיוחד, מעבר לדברים שהם יחסית זמינים. כך למשל, הוא מספר, "אני צופה בערוץ 8 ובערוץ ההיסטוריה, זו בחירה לעבור לערוצים כאלה במקום לצפות בעוד ריאליטי."


מעבר לכך, הרמן משתתף בהרצאות כדי ללמוד דברים חדשים. הוא מייעץ לסטודנטים להשתמש בשיטה שסייעה לו גם באוניברסיטה, וגם בבית הספר: לנסות לייצר כמה שיותר הקשרים.


"אני מנסה להבין את מה שאומרים לי, לראות מה הרציונל מאחורי הדברים. אני מנסה להחיל את זה על עצמי, וכך אני מייצר כמה שיותר הקשרים למידע," הוא מספר. "לכאן גם נכנס איזשהו מקום יצירתי: לא להעתיק את דברי המרצה או להקליט אותו, אלא תוך כדי ההרצאה, לנסות להבין מה המרצה אומר ולרשום לעצמי במחברת באמצעות קודים אישיים, שקשורים לדברים שאני כבר מכיר."


עצות אלו יכולות להיות מועילות במיוחד לסטודנטים שעליהם לשנן חומר רב לקראת מבחנים, והרמן מוסיף כי, "ככל שמייצרים הקשרים מסוגים שונים, הדבר מקל על השליפה."


אחד מההקשרים שאפשר ליצור, הוא השוואה: הרמן ממליץ להשוות בין דברים ככל הניתן. "כאשר אני משווה בין דברים, אני משתדל להשוות למשהו שאני מכיר. למשל, אני למדתי כלכלה והייתי עושה השוואות לפיזיקה, כי למדתי 5 יחידות פיזיקה בתיכון," הוא מספר.


להרמן יש דוגמאות רבות לנושא, גם מהתחום אותו למד ובו התמחה – מדעי המדינה. במסגרת התואר, לומדים על אירועים פוליטיים במדינות שונות. כדי לזכור את האירועים בצורה יותר טובה, הרמן ממליץ, "לקחת את זה לאירועים הפוליטיים שאתה מכיר מהמדינה שלך. נגיד, רצח לינקולן ולהשוות לרצח יצחק רבין, ואז יותר קל לזכור גם את נקודות השוני, כי משמעותו של שוויון היא לא שהכל דומה. זה לא קופי פייסט בין הדברים, אלא להפך - דווקא לראות מה ההבדל ביניהם."


כך למשל, כאשר משווים בין רצח לינקולן לרצח רבין, מדובר בשתי רציחות פוליטיות; אך לעומת רצח רבין, רצח לינקולן התרחש על רקע מלחמת אזרחים ומאבק צבאי. למרות זאת, לינקולן היה אזרח ודווקא רבין היה גיבור צבאי. "כך אפשר לקבל תובנות רבות נוספות על ישראל, ארה"ב, המצב אז והיום, וכן הלאה," הרמן מסביר.


עצה נוספת ללמידה ולשיפור הזיכרון הוא שימת דגש על הערוץ השמיעתי. "אצלי השמיעה היא ערוץ שעובד טוב מאוד. מה שאני לרוב עושה זה להקשיב ולכתוב בקודים," הוא מספר.


המלצה נוספת, מתאימה בייחוד למי שיש להם זיקה לציור, איור או רישום. "לא צריך להיות צייר, אבל להשתמש בויזואליזציה של החומר ממש עוזר," הרמן מוסיף. "מעבר לכך, אפשר גם לשחק עם המילים ועם המקור שלהן. במקצועות מסוימים לומדים הרבה טרמינולוגיה לועזית. אפשר ללמוד מאין המונחים מגיעים – לדוגמא בפסיכולוגיה, בה יש הקשרים למיתולוגיה יוונית. נרקיסיזם, למשל, קשור למיתוס של מישהו שהתאהב בעצמו, וזה עוזר לזכור את המשמעות של המונח."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


ידע כללי רחב - כלי שאין לו תחליף


אנו חיים בעידן של מידע נגיש וזמין דרך האינטרנט, כאשר בלחיצת עכבר או נגיעה בסמארטפון ניתן לגשת למאגרי נתונים עצומים ולקבל פירוש או הגדרה של כל מושג כמעט. בעידן כזה, האם בכלל חשוב להחזיק בידע כללי רחב?


הרמן סבור שכן. "לדעתי, וזה רלבנטי כמעט בכל מקצוע, במאה ה21 יש צורך להיות יצירתי. כדי שרופא, יהיה מיומן, הוא צריך לדעת בעצמו את כל הידע הרפואי שלו, בשביל לייצר הקשרים באופן יצירתי ולתת מענה למטופלים. זה נכון בעיקר לעולם שלנו, בו החידושים הטכנולוגיים כל הזמן משנים את הדרך בה הוא נראה. יכול להיות שרובוטים יחליפו דברים שאנחנו עושים היום, אבל כרגע הם לא יחליפו אותנו ביצירתיות. האדם היצירתי זה מה שצריכים בשוק העבודה, כמעט בכל עבודה."


מסיבה זו, הרמן טוען, כיום מעריכים את התואר הראשון לא רק בגלל הידע וההתמקצעות שאותם צוברים, אלא גם ובעיקר בגלל היכולת לחשוב באופן פתוח שמניב פתרונות.


"בשביל לתכנן חופשה ולמצוא את האופציה הכי זולה, אפשר להשתמש באינטרנט. בשביל לזכור פגישה, אני חייב להשתמש בטלפון. אבל ידע זה משהו שהולכים איתו, כלי שנמצא אצלנו במוח ואין לו תחליף," הרמן מסביר. "ידע כללי מניב יצירתיות, שיש לה צורך רב בעולם של ימינו, וכנראה אף יותר בעולם של מחר."


מעבר לכך, הרמן סבור כי לידע כללי רחב יש ערך גם לחיינו באופן כללי, מחוץ לעולם העבודה. "אני חושב שכולנו צרכני תרבות ופוליטיקה במובן כזה או אחר. התרבות שלנו מלאה באזכורים מסוגים שונים: אזכורים תרבותיים, מכל סוגי האמנות והתרבות שלהם. אזכורים היסטוריים, מדעיים, בקיצור הכל מהכל." כדי שתהיה לנו גישה לכל אלו, עלינו להכיר עולמות מושגים רחבים, וכך נוכל להנות מהם בצורה טובה יותר, הוא מסביר.


יותר מכך, יש להיכרות עם עולמות נרחבים משמעות מיוחדת גם לעיסוק בפוליטיקה, לדעתו של הרמן. במיוחד בתקופה בה מערכות בחירות מתרחשות כל כמה חודשים, "עלינו להיות פוליטיים. פוליטיקאים מדברים, ואנחנו מבצעים בחירות. הבחירות שלנו צריכות להיות מושכלות ומבוססות על הידע הכללי בהיסטוריה, בתרבות, ולכן ידע כללי הוא חובה. אולי זו מילה קצת כבדה, אבל לדעתי זה סוג של חובה."

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על לימודים?

רוצה ללמוד?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
מוסדות לימוד איתי הרמן הצ`ייסר