תואר שלישי בתקשורת באוניברסיטת תל אביב

תואר שלישי בתקשורת באוניברסיטת תל אביב

תואר שלישי בתקשורת באוניברסיטת תל-אביב - דוקטורט בתקשורת


מקומה המרכזי של המדיה בחיינו כבר אינו מוטל בספק, אך חוקרים רבים פועלים לנתח את האופן בו התקשורת משפיעה עלינו, על האופן בו אנו תופשים את סביבתנו ועל הדרכים בהן אנו מקבלים החלטות. חקר התקשורת כולל מגוון זרמים, גישות ואפיקים והוא נוגע לקשת רחבה של תופעות, מגלישה באינטרנט ועד לצפייה בתשדירי תעמולה לרגל הבחירות.


המעוניינים לבחון לעומק את זירת המדיה יכולים לקחת חלק בתואר שלישי בתקשורת שמתקיים באוניברסיטת תל-אביב. מסלול התואר השלישי מאפשר לתלמידי המחקר להתמודד עם שאלות אקטואליות בזירת המדיה המקומית והגלובלית ולהציג פתרונות פורצי דרך לבעיות ולדילמות בתחומי התקשורת, שעמם מתמודדים חוקרים בקנה מידה בין לאומי.


תכנית הלימודים


בחוג לתקשורת של אוניברסיטת תל-אביב פועלת תכנית לתואר שלישי בתקשורת, מסלול זה לתואר שלישי מאפשר לתלמידי המחקר להעמיק בשלל סוגיות בחקר התקשורת ולהתמקד בכתיבה אקדמית של מאמרים וכתבים בשלל נושאים.


בחוג פועלים כמה מרכזים ומכונים למחקר, שבהם החוקרים יכולים להעמיק בגישות שונות בחקר המדיה. בין היתר, פועל בחוג מכון לחקר האינטרנט שבו עוסקים במחקר של תהליכים במהפכת המידע ובהשלכות חברתיות ותרבותיות של האינטרנט. נוסף על כך, החוג מפעיל מעבדה לחקר יחסי הגומלין שבין האדם למדיה, המעבדה מנתחת תהליכי שימוש במדיה בכלים התנהגותיים כדי לחקור דפוסי גלישה.


מתכונת הלימוד


את התכנית לדוקטורט בחוג לתקשורת יש להשלים תוך כחמש שנים. שלב א', שנפרש על פני כשנה אחת, של התכנית כולל עבודה אינטנסיבית על הצעת המחקר. במהלך שלב א', תלמידי המחקר גם לומדים קורסים עיוניים בתחום המחקר שלהם ומשתתפים בסדנה מחקרית לדוקטורנטים.


שלב ב' של תכנית התואר השלישי מתמקד בכתיבת עבודת המחקר. את העבודה כותבים בהנחייה ובליווי של מנחה מקרב הסגל. מדי שנה הם צריכים להגיש דוחות התקדמות למנחים ולוועדה מתאימה.


תלמידי המחקר יכולים גם להיעזר במגוון מלגות לתואר שלישי שמציעים באוניברסיטה. המלגות מתאימות בין היתר לדוקטורנטים מצטיינים וכן מוענקות מלגות על סמך נושאי המחקר. באוניברסיטת תל-אביב מעניקים גם מלגות קיום לתלמידי התואר השלישי, כדי שיוכלו להקדיש את זמנם למחקר.


נושאי מחקר


תלמידי המחקר בחוג לתקשורת חוקרים לאחרונה נושאי מגוונים, הנה כמה מהם:

 

  • סימולציות ממוחשבות ופערי מידע
  • מערכות תמיכה בתקשורת
  • טכנולוגיות מקוונות ומבנה בעיתונות
  • היסטוריה של קהלים בתקשורת
  • נוכחות של קונפליקטים בדיווחי חדשות
  • מקורותיה החברתיים של השפה   
  • שיח ציבורי בקמפיינים לבטיחות בדרכים   
  • ועוד

 

סגל מחקר


סגל המחקר בחוג כולל: פרופסור שחוקר את ההיסטוריה של הטלוויזיה וז'אנרים במדיה; דוקטור שבוחן היבטים בין לאומיים בחיבור בין מידע לכוח; חוקרת בעלת תואר דוקטור שמתמקדת בסוציולוגיה של העיתונות; חוקרת שעוסקת בהשלכות של חדשות טכנולוגית על ארגונים; חוקר שבוחן היבטים פילוסופיים בתקשורת באמצעות מחשבים; וחוקרים נוספים.


תנאי קבלה


המעוניינים להתקבל לתכנית התואר השלישי צריכים להיות בעלי תואר שני מחקרי בתקשורת בממוצע של לפחות 85, הציון הנדרש בתזה צריך להיות 90 ומעלה. במקרים מסוימים יכולים להתקבל מועמדים שאינם בעלי תואר שני בתקשורת, בכפוף ללימוד בקורסי השלמה. מועמדים אלה מתקבלים במעמד מיוחד.


כחלק מתנאי הקבלה לתואר שלישי, המועמדים צריכים לאתר חבר סגל מחקרי מקרב סגל החוג ולקבל את הסמכתו לליווי מחקרם. הם נדרשים גם לעבור פגישה עם וועדה חוגית ובה להציג קורות חיים, גיליונות ציונים ואישורים על הישגים אקדמיים. בשלב הבא הם נדרשים להגיש הצהרת כוונות על תחום מחקרם ואופן ביצוע המחקר. את ההצעה מגישים לוועדה שמחליטה על קבלה לתכנית הדוקטורט.

 


תעודה


לתלמידי מחקר שעומדים בהצלחה בדרישות תכנית זו, אשר משלימים את עבודת המחקר, ניתן תואר שלישי דוקטור בפילוסופיה PhD מטעם אוניברסיטת תל-אביב.

למידע נוסף לחצו: אוניברסיטת תל אביב
עוד מסלולי לימוד - אוניברסיטת תל אביב