תואר שלישי בסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב

תואר שלישי בסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב

תואר שלישי בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל-אביב


בוגרי תואר שני מחקרי שמעוניינים להעמיק בשלל תופעות חברתיות ותרבותיות יכולים לבחור להמשיך לתואר שלישי בסוציולוגיה. בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה של אוניברסיטת תל-אביב ניתן לערוך מחקרים משמעותיים במגוון רחב של תחומים בחקר החברה והתרבות. תכנית הדוקטורט מתבססת על עבודה עצמאית מונחית בדרך לכתיבה ופרסום של מאמרים לכתבי עת נחשבים, שיכולים להוות פריצת דרך במחקר הסוציולוגי המקומי והעולמי.


תכנית הלימודים


תלמידי מחקר במסלול התואר השלישי בסוציולוגיה חוקרים מגוון רחב של תהליכים חברתיים ותרבותיים. החוג מתמקד בנושאים כגון מגדר, הגירה, אי שוויון, תמורות בשוק העבודה וסוגיות בתא המשפחתי. בין ענפי המחקר המרכזיים בחוג אפשר למנות סוציולוגיה היסטורית, סוציולוגיה פוליטית, סוציולוגיה של אי שוויון וריבוד חברתי, אנתרופולוגיה חברתית ונושאים נוספים. במחקריהם מן השנים האחרונות, תלמידי המחקר בחוג עוסקים בתהליכים ותמורות הן בחברה הישראלית והן בחברות ברחבי העולם וכן יכולים להתמקד בתהליכים במרחב הגלובלי.


מתכונת הלימוד


תחילת התכנית מכונה שלב א', שבו מנסחים את הצעת המחקר. אחרי אישורה של ההצעה, ממשיכים לשלב ב' שבו עורכים את המחקר האינטנסיבי לדוקטורט וכן משתתפים בסדנאות דוקטורט שונות. את שלב א' יש להשלים תוך שלושה סמסטרים ואת הדוקטורט יש להגיש תוך חמש שנים ממועד הקבלה לשלב א'.


במהלך התכנית האוניברסיטה מסייעת לתלמידי המחקר בקבלה של מלגות לימודים. במהלך שלב א' ניתנות מלגות חלקיות, לאחר המשך לשלב ב' ניתנות מלגות מוכפלות. ניתן להיעזר גם במלגות לתואר שלישי מטעם גורמים חיצוניים וקרנות. מטרתן של המלגות היא לסייע לתלמידי המחקר להתמקד בביצוע המחקר בלבד.


נושאי מחקר


בין הנושאים אותם חוקרים תלמידי המחקר בחוג בשנים האחרונות -

 

  • תפישות רווחה נפשית של הורים
  • מגורי מהגרים לאירופה
  • חרם ודחייה חברתית בבתי ספר
  • הטרדה מינית בקרב גברים
  • אקלים בכיתות והישגי תלמידים
  • נשים חרדיות בשוק העבודה
  • יחסי אדם וטבע בחקלאות בערבה
  • פוליטיקה של מחאות בקוסובו
  • תרבות הצריכה ומשקי בית צעירים
  • ריבונות בקיבוצי השומר הצעיר   
  • מובלעות אתניות במרחבים עירוניים   
  • ועוד

 

סגל מחקר


בין החוקרים בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה נכללים: פרופסור שמחקריה עוסקים באי שוויון במערכת ההשכלה הגבוהה; חוקרת בעלת תואר דוקטור שבוחנת תהליכי שילוב כלכלי של מהגרים; דוקטור לסוציולוגיה שחוקר דרכים בהן גלובליזציה משנה את תפישת האזרחות; חוקר שמחקריו מתמקדים בסוציולוגיה של תרבויות ובסוציולוגיה של רפואה ומדע; וחוקרים רבים נוספים.


על מוסד הלימוד


אוניברסיטת תל-אביב מפעילה עוד שלל מסלולים אפשריים לתואר שלישי. תלמידי מחקר מצטיינים יכולים ללמוד, בין היתר, בתכניות כגון תואר שלישי בהיסטוריה, תואר שלישי בתקשורת, תואר שלישי בפסיכולוגיה, תואר שלישי בעבודה סוציאלית, תואר שלישי במדעי המדינה, תואר שלישי בכלכלה ותואר שלישי בחינוך.


תנאי קבלה


מועמדים לתכנית זו נדרשים להיות בעלי תואר שני בסוציולוגיה במסלול מחקרי עם תזה. הממוצע הנדרש בתואר השני הוא לפחות 85, הציון הנדרש בתזה הוא 85 ומעלה. במסגרת תנאי הקבלה לתואר שלישי על המועמדים להגיש גיליונות ציונים מן התואר השני והתואר הראשון, עותקים של עבודת התזה, קורות חיים וכן המלצות מגורמים אקדמיים שמעידים על הישגים מחקריים. כמו כן, יש צורך בהצהרת כוונות שבה מפרטים את תחומי המחקר ואת השאיפות במהלך המחקר.


על המועמדים למסלול לאתר מנחה מקרב הסגל האקדמי הבכיר של החוג שיוכל להנחות את כתיבת עבודת הדוקטורט. וועדת הדוקטורנטים של החוג דנה בבקשות המועמדים ובמקרים מסוימים עורכת ראיונות אישיים. יש לציין כי בעלי תואר שני מחקרי שאינו בתחום הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה יכולים להתקבל במסלול השלמה ייעודי, בו הם צריכים להשלים קורסים בהיקף שנקבע על ידי וועדה חוגית לתלמידי מחקר.


תעודה


תלמידי מחקר שעומדים בכל הדרישות במהלך התכנית ומשלימים אותה בהצלחה מקבלים תואר שלישי PhD דוקטור לפילוסופיה שמוענק על ידי אוניברסיטת תל-אביב.

למידע נוסף לחצו: אוניברסיטת תל אביב
עוד מסלולי לימוד - אוניברסיטת תל אביב