תואר שלישי בעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב

תואר שלישי בעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב

תואר שלישי בעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל-אביב - דוקטורט בעבודה סוציאלית

 

חיי רווחה

 

עבודה סוציאלית היא דיסציפלינה מחקרית ויישומית המעוגנת בתפיסת "האדם בסביבתו". תפיסה זו גורסת כי המצוקה של אנשים, של משפחות ושל קהילות נובעת משילוב של גורמים אישיים ושל גורמים חברתיים. על כן, כדי לשנות את המצב הקיים, לצאת מהמצוקה שבה הם נמצאים ולשפר את איכות חייהם יש להתמקד בסביבה המידית של אותם האנשים אך גם על הקהילה שבה הם נמצאים ועל החברה בכללותה מתוך נקודת מבט מערכתית ורב - ממדית.

 

על כן, מטרתם של העובדים הסוציאליים היא מחד גיסא לחתור לשיפור איכות החיים של אנשים פרטיים, של קבוצות ושל קהילות ומאידך גיסא לחתור לקידום שינויים חברתיים כלליים. העובדים הסוציאליים פועלים למען צמצום של מצבי רווחה שונים כמו עוני, אפליה, אבטלה, אי שוויון וחוסר מימוש זכויות אדם. כדי להשיג את המטרות הללו, העובדים הסוציאליים נעזרים בשיטות עבודה שונות, כמו טיפול פרטני, טיפול משפחתי או זוגי, טיפול קבוצתי, ארגונים קהילתיים וגישות בפיתוח חברתי ומדיני. שיטות אלה מבוססות על מבחר מגוון של תיאוריות מתחום מדעי החברה, כמו סוציולוגיה, פסיכולוגיה, משפט וכלכלה וכן על ידע שצברו העובדים הסוציאליים בעשייה מעשית בשטח.

 

עבודה סוציאלית היא בין המקצועות היחידים הפועלים מתוך גישה משולבת לאיתור בעיות ולמציאת פתרונות. על כן, לשם עבודתם, הן בשטח והן במחקר ובהוראה, העובדים הסוציאליים נדרשים לידע רב ולמיומנויות אסטרטגיות שונות. משכך, התחום מחייב למידה מתמשכת מתוך נקודת מבט ביקורתית על הפרקטיקה המיושמת בשטח ובסביבה שבה היא מתקיימת.

 

תכנית הלימודים

 

תואר שלישי בעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל-אביב מכשירה את הסטודנטים למחקר ולהוראה של תחום העבודה הסוציאלית ומטרתה להוביל מנהיגות מקצועית בענף הרווחה וההתערבות. הלימודים מיועדים בעיקרם לאנשים שלהם רקע אקדמי ורקע מעשי בתחום הטיפול, הרווחה והבריאות המעוניינים להעמיק את הידיעות שלהם בתחום העבודה הסוציאלית למען קידום מדיניות חברתית ולשפר ולייעל את שירותי הרווחה בישראל.

 

במהלך התואר השלישי הסטודנטים משתתפים בקורסים ובהרצאות הקשורות לנושא המחקר שבו יכתבו את עבודת הדוקטורט שלהם, אך מוקד הלימודים הוא הליך המחקר וכתיבת עבודת הדוקטורט בליווי מנחה מהסגל האקדמי של החוג לעבודה סוציאלית.

תכנית הלימודים מתבצעת בשני שלבים –


בשלב הראשון הסטודנטים מסיימים את חובות השמיעה המוטלות עליהם, הם מכינים הצעת מחקר ומגישים אותה לשיפוט ולאישור של שופטי הוועדה היחידתית לתלמידי מחקר. בשלב השני הסטודנטים משתתפים בסדנה לתלמידי מחקר, שם הם מציגים את התקדמות עבודת המחקר שלהם, ובו בזמן הם עובדים על איסוף נתונים, על ניתוחם ועל כתיבת עבודת הדוקטורט. בתום הכתיבה מגישים את העבודה לשיפוט ולאישור של הוועדה היחידתית לתלמידי מחקר ולוועדה הכלל אוניברסיטאית לתלמידי מחקר.

 

מתכונת הלימוד

 

מתכונת הלימוד כוללת הרצאות פרונטליות בתחומים הקשורים לנושא המחקר וסדנה לתלמידי מחקר. עיקר הלימודים ממוקדים בהליך המחקר ובכתיבה של עבודת הדוקטורט.

 

נושאי מחקר


בין הנושאים אשר נחקרים במסגרת החוג לעבודה סוציאלית אפשר למנות את הנושאים הבאים:

 

  • רפורמות בשירות הציבורי
  • צדק חברתי
  • בחירות נשים לאופן הלידה
  • תפיסות חולי וכאב
  • קשרי משפחה של מיעוטים
  • פסיכולוגיית הגירה
  • בעיות בריאותיות אצל ילדים
  • רווחת הילד והמתבגר   
  • התמודדות נשים עם קשיי פוריות
  • ועוד
  • השפעות טראומה לטווח קצר וארוך   
 

 

תנאי קבלה

 

הקבלה לתואר שלישי בעבודה סוציאלית נעשית בשני מסלולים – המסלול הרגיל והמסלול הישיר לדוקטורט.

 

תנאי הקבלה לתואר שלישי במסלול הרגיל הם ממוצע ציונים 90 ומעלה בתואר השני בעבודה סוציאלית וציון 90 לפחות בעבודת התזה. כמו כן, על המועמד למצוא מנחה לעבודת הדוקטורט שיסכים ללוות אותו בתהליך המחקר ועליו להגיש הצעת מחקר ראשונית שקיבלה אישור הן מהמנחה והן מקורא נוסף. יתר על כן, יש להציג שתי המלצות מחברי סגל אקדמי בכירים.

 

למסלול הישיר מתקבלים מועמדים שסיימו את שנת הלימודים הראשונה של התואר השני במסלול המחקרי. המועמדים צריכים להציג ממוצע ציונים של 93 ומעלה בלפחות ממחצית חובות השמיעה של השנה הראשונה לתואר השני וממוצע 93 לפחות בקורסים המחקריים של השנה הראשונה ללימודי התואר השני. נוסף על כך, על המועמדים לקבל הסכמה ממנחה לליווי הליך המחקר ולהגיש הצעת מחקר שהמנחה וקורא נוסף אישרו. יתר על כן, יש להציג המלצה ממורה סדנת התזה ושתי המלצות נוספות מחברי סגל אקדמי.

 


תעודה

 

סטודנטים שמסיימים את כל חובות הלימודים ומגישים את עבודת הדוקטורט מקבלים תואר "דוקטור לפילוסופיה" מטעם אוניברסיטת תל-אביב.

למידע נוסף לחצו: אוניברסיטת תל אביב
עוד מסלולי לימוד - אוניברסיטת תל אביב