הסבת אקדמאים להוראת ספרות - הסבה להוראת ספרות
רוצה לדעת על הסבה להוראת ספרות? אנחנו רוצים לעזור לך!
דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד.
לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
הסבת אקדמאים להוראת ספרות - הכשרת אקדמאים להוראת ספרות
אקדמאים מתחום הספרות ומענפים משיקים נוספים שמעוניינים לערוך שינוי בקריירה יכולים לפנות לתכניות להסבת אקדמאים להוראת ספרות. אלה הם מסלולים להסבת אקדמאים שמאפשרים לרכוש את כל הכלים לקבלת תעודת הוראה ולהשתלבות בכיתות כמורים ומורות לספרות. מסלולים להסבת אקדמאים להוראה מעניקים למשתתפים בהן את הכלים הנחוצים כדי לתרגם את הידע הקודם שלהם בתחום הספרות לתהליכי הוראה משמעותיים ויצירתיים.
במשרד החינוך מבינים את כוחו של הרקע האקדמי והניסיון הללו להוראה משמעותית וכך מעודדים בעלי תארים מתחום הספרות וענפים נוספים לבחור בתכניות הסבת אקדמאים ולהעביר מאהבת המילה הכתובה גם אל הדור הצעיר. הוראת ספרות בעידן המידע הדיגיטלי והרשתות החברתיות היא מאתגרת מאי פעם, מה שהופך את הקריירה של מורים לספרות למספקת ומגוונת במיוחד.
הסבה להוראת ספרות
הסבת אקדמאים להוראת ספרות מאפשרת לאקדמאים להתעמק בסוגיות מן הספרות הכללית והעברית ובמקביל לפתח את מיומנויות ההוראה. הם לומדים על תיאוריות בחקר הספרות ועל שיטות לניתוח ביקורתי של סיפורים, רומנים ושירה. כמו כן, הם מתעמקים בסוגיות בדידקטיקה ופדגוגיה ודנים על גישות להוראת הספרות בהתאם לתכנית הנלמדת בבתי הספר.
קיימות תכניות להסבה להוראת ספרות שמכשירות מורים לבית הספר היסודי או העל יסודי בלבד, אך ניתן למצוא גם מוסדות בהם ניתן למצוא הכשרה רב גילית ולבחור בין הסבה לחינוך על יסודי או הסבה לחינוך יסודי.
הוראת ספרות
לימודי הוראת ספרות הם אחד ממסלולי ההתמחות שאפשריים במסגרת לימודי חינוך לתואר ראשון. תכניות אלה שמות דגש על הקניה של כלים להוראת ספרות ושירה עברית וכללית בבתי הספר. מסלולי הלימוד מתמקדים גם בטיפוח קריאה עצמאית ואהבת הספר ובפיתוח של יכולות קריאה ביקורתית ודיון בקרב התלמידים.
הוראת ספרות ילדים
חלק מן המסלולים להסבת אקדמאים להוראת ספרות מציעים הכשרה משולבת בהוראת ספרות וספרות ילדים. תכניות אלה מעניקות נקודת מבט כפולה, הן על ספרות למבוגרים והן על ספרות לילדים, לגיל הרך ולבני נוער. מסלול זה מפתח היכרות בקרב האקדמאים עם טקסטים ספרותיים שאותם מלמדים במוסדות החינוך וגם עם יצירות קנוניות לילדים מן הספרות העברית והספרות הכללית.
הוראת ספרות בחינוך המיוחד
ישנם מוסדות לימוד שמאפשרים לאקדמאים ללמוד בחוג להוראת ספרות במסגרת הסבת אקדמאים לחינוך המיוחד. תכנית זו מכשירה סטודנטים ללמד בבתי ספר של החינוך המיוחד ובמסגרות משלבות בין הגילים 6 - 21 שנים. מסלולים אלה מתמקדים בתהליכי הוראה שמותאמים לילדים ולבני נוער עם צרכים מיוחדים ושמים דגש על מימוש הפוטנציאל האישי של התלמידים.
משרד החינוך הסבת אקדמאים להוראה
הגוף האחראי על התכניות האקדמיות להסבת אקדמאי להוראה הוא המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה). עם זאת, משרד החינוך מפקח על הענקת תעודות ההוראה בתום מסלולי ההכשרה. באגף להכשרת עובדי ההוראה של משרד החינוך מפקחים על המכללות בתיאום עם המל"ג ומוודאים כי התכנים הנלמדים תואמים את החומר הנלמד בכיתות. כמו כן, משרד החינוך אחראי על הענקת רישיונות ההוראה למורים חדשים.
מתכונת הלימוד
היקפן של תכניות ההסבה להוראה בתחום הספרות משתנה בין המוסדות, בדרך כלל הן נפרשות על פני פרק זמן של כשנתיים. מוסדות הלימוד מאפשרים לאקדמאים להתאים את לוח הזמנים והיקף הקורסים לצורכיהם כדי לשלב בין ההכשרה לבין עבודה. לעיתים ניתנים פטורים מקורסים מסוימים בהתאם לרקע האקדמי הקודם.
השיעורים מתקיימים לרוב ביום או יומיים שבועיים מלאים, משעות הבוקר עד הערב. יום נוסף בשבוע מוקדש להתנסות מעשית בבתי ספר. התנסות זו מאפשרת לאקדמאים לתרגל בפועל את ההוראה בכיתות ולהכיר מקרוב תהליכי ניהול כיתה. את ההתנסות מלווים מדריכים פדגוגיים אישיים שמסייעים לאקדמאים בתחילת דרכם במערכת החינוך. בתום התכנית יש לבצע שנת סטאז' בחינוך.
תעודת הוראה בשנה אחת לאקדמאים
בחלק ממוסדות הלימוד מציעים לאקדמאים שמגיעים מתחום הספרות ללמוד במסלול חד שנתי מקוצר, שבו משלימים את ההכשרה לתעודת ההוראה בשנה אחת בלבד, במקום בשנתיים. חלק מן התכניות הללו מאפשרות לסטודנטים מצטיינים להתחיל את הסטאז' בחינוך כבר במהלך שנת ההסבה. קיצור משך ההכשרה מתאפשר הודות לפטורים שמקבלים האקדמאים על לימודים רלבנטיים קודמים במסגרת התואר הראשון שברשותם.
תנאי קבלה
תכנית ההסבה להוראת ספרות מתאימה לבוגרי לימודי ספרות או לימודי ספרות עברית, אולם יכולים ללמוד בה גם בוגרי תארים אקדמיים בתחומים אחרים, הומניים וריאליים כאחד. מועמדים שאינם מגיעים מתחום הספרות נדרשים בדרך כלל ללימודי השלמה. על המועמדים למסלול הסבת האקדמאים להיות בעלי תואר ראשון לפחות בממוצע 75. כמו כן, עליהם להציג רמת פטור אקדמי בשפה האנגלית במסגרת התואר הראשון. ישנם מוסדות שעורכים גם ראיונות קבלה אישיים לבדיקת מידת ההתאמה של המועמדים למסלול ולמקצוע ההוראה.
תעודה
המשלימים בהצלחה את התכנית זכאים לקבל תעודת הוראת ספרות (לחינוך היסודי או לחינוך העל יסודי) מטעם המוסד המלמד ומשרד החינוך. המשרד מעניק רישיון הוראה למי שעומדים בכל חובות הלימודים ומשלימים את תקופת הסטאז' בתום ההכשרה.
מכללות הסבת אקדמאים להוראת ספרות
- מכללת סמינר הקיבוצים (תל אביב): הסבת אקדמאים להוראת ספרות במכללה נערכת להסמכה לחינוך העל יסודי. במכללה ניתן להתמחות במקצועות הומניים וריאליים נוספים במסגרת הסבת האקדמאים, ניתן למצוא בה מסלולים להסבת אקדמאים להוראת אזרחות, הסבת אקדמאים להוראת היסטוריה, הסבת אקדמאים להוראת עיצוב, הסבת אקדמאים להוראת תיאטרון ומסלולים נוספים. מרבית המסלולים מכשירים לחינוך העל יסודי.
- המכללה האקדמית אחוה (סמוך לגדרה): במכללה זו ניתן ללמוד במסלול הסבה להוראת ספרות לבית הספר היסודי או העל יסודי. במכללה מציעים גם מסלול הסבה להוראת ספרות לעל יסודי שניתן להשלים תוך שנה אחת. קיימת גם תכנית תואר שני M.Teach, בה ניתן להתמחות בספרות. במכללה מתקיימות גם תכניות נוספות להסבת אקדמאים כגון הסבה להוראה בחינוך המיוחד, הסבה לחינוך לגיל הרך, הסבה להוראת אנגלית והסבה להוראת מתמטיקה בתכנית למצטיינים.
- המכללה האקדמית דוד ילין (ירושלים): בין החוגים שבהם ניתן ללמוד בתכניות ההסבה של המכללה האקדמית דוד ילין נמצא גם החוג לספרות וספרות ילדים, ששם דגש על ספרות לילדים ולבני נוער והוראתה. ניתן לבחור בין מגוון רחב של מסלולים וחוגים נוספים כחלק מתכנית ההסבה.
- מכללת לוינסקי (תל אביב): המכללה מאפשרת להתמחות בהוראת ספרות במסגרת התכנית להסבת אקדמאים להוראה לעל יסודי או במסלול ההוראה לחינוך היסודי. ניתן להתמחות במסלולים נוספים כגון הסבה להוראת אנגלית, הסבה להוראת מקרא, הסבה להוראת מתמטיקה או הסבה להוראת לשון.
- מכללת גורדון לחינוך (חיפה): במכללת גורדון ניתן ללמוד בתכנית להוראה בספרות במסגרות הסבת אקדמאים להוראה או בתכניות הרחבת הסמכה למורים, שמאפשרים למורים בפועל לרכוש תעודת הוראה שנייה בתחום הספרות.
- המכללה האקדמית לחינוך תלפיות (חולון): זוהי מכללה לציבור הדתי, היא מציעה תכניות הסבת אקדמאים להוראה לציבור הדתי. בין המסלולים השונים שניתן לבחור בהם נכללת גם התכנית להוראת ספרות, ניתן לבחור בה במסלול היסודי או העל יסודי.
- מכללת חמדת הדרום (מ.א. שדות נגב): מכללת חמדת הדרום מציעה תכניות לימודי הוראת לציבור הדתי, שמתקיימות בהפרדה בין נשים לגברים. המסלול להסבת אקדמאים להוראת ספרות מוצע נכון להיום לנשים דתיות בלבד. אקדמאיות יכולות לבחור גם תכניות כגון הסבה להוראת מדעים, הסבה להוראת אנגלית, הסבה להוראת מקרא או הסבה לחינוך המיוחד.