הסבת אקדמאים להוראת מתמטיקה ופיזיקה במכללת סמינר הקיבוצים - בשיתוף קרן טראמפ
בעולמנו המשתנה, בעידן הטכנולוגיות, המחשוב והתקשורת, ניתן להצביע על המתמטיקה ולומר כי היא חשובה מאי פעם. על כן, הצורך לטפח ידע מתמטי בקרב התלמידים הוא חשוב לאין ערוך. בקיאות בתחום המתמטיקה מובילה בסופו של דבר להשתלבות בעולם העבודה, זאת בהתאם לצרכים החדשים שנולדו במאה העשרים ואחת. כיום, התעשייה רובה ככולה נשענת על מחשוב וטכנולוגיה ולשם כך ישנה דרישה גבוהה למהנדסים ולאנשי מקצוע אשר בקיאים במתמטיקה ויכולים להוביל תהליכים של מחקר, ייצור ופיתוח.
בשנים האחרונות מתחוללים שינויים רבים בעולם הוראת המתמטיקה והפיזיקה וכיום יש לא מעט אקדמאים אשר עוברים הסבה מקצועית לתחום. הזינוק בסטטיסטיקה החל כאשר משרד החינוך הוציא אל הפועל תכנית חדשה ללימודי מתמטיקה בבית הספר, כשבמקביל, קמו מסלולי לימוד רבים אשר מקנים את האפשרות לעבור הסבה להוראת המתמטיקה וכן לפיזיקה.
מורים ואנשי הוראה פועלים מול בני נוער במטרה לגדל את הדור הבא. הקשר הבלתי אמצעי עם התלמידים הצעירים יכול לחולל בחייהם שינוי משמעותי. ההצלחה שלהם, היא ההצלחה של המורים. אין ספק שמקצוע ההוראה הוא מרתק ומאתגר והוא מביא עמו תחושת סיפוק עצומה.
תכנית הלימודים
תכנית הלימודים להסבת אקדמאים להוראת פיזיקה ולמתמטיקה, מתמקדת בהכשרת כמה שיותר בוגרים לעולם ההוראה בישראל, בעלי כישורי המנהיגות הדרושים לצורך הקמתן וחיזוקן של מגמות למתמטיקה בבתי ספר על יסודיים. כאמור, התוכנית מותאמת לבעלי תואר אקדמי בתחומים רלוונטיים, ולמחזיקים בחזון חינוכי, יוזמה וכישורים רבים להובלה ולניהול. התכנית מתקיימת בתמיכתה של קרן טראמפ, כאשר משרד החינוך מעניק הלוואות מותנות למועמדים.
התכנית להסבת אקדמאים להוראה מספקת הכשרה המסתמכת על ידע אקדמי מקצועי ואיכותי כמו גם על תיאוריות עדכניות בהוראת תחומי הדעת, בשילוב התנסות בבתי הספר. הסטודנטים שלומדים בקורס מתמקדים בדרכי למידתו וחשיבתו של התלמיד בכיתה ורוכשים כלים ושיטות לאבחון ולניטור למידה. כמו כן, בתהליך ההכשרה של הסטודנטים נעשים שימושים באיסוף ותיעודם של אירועי ההוראה דרך צילום וידאו ותצפיות על למידת תלמידים, אירועים אלו מנותחים על ידי הסטודנטים מהיבטים של תוכן תחום הדעת ומההיבט הפדגוגי של הוראה ולמידת מקצוע.
מתכונת הלימוד
הלימודים מתקיימים יומיים בשבוע, בקבוצות קטנות. אחד מהימים מוקדש להתנסות בהוראה במסגרת בתי ספר שונים ברחבי הארץ, והשני ללימודים עיוניים במכללה.
נושאי הלימוד
|
על מוסד הלימודים
מכלל סמינר הקיבוצים נוסדה בשנת 1939, כחלק מיוזמתן של התנועות הקיבוציות ולאור הרוח החינוכית הקיבוצית. מטרת תכניות הלימוד במכללה להביא להכשרה של אנשי חינוך להם אחריות חברתית וסביבתית, מחויבות ערכית וכן יכולות להוביל יוזמות חינוכיות.
לאור מטרות אלו, מתקיימות תכניות הלימוד השונות במכללה לתואר ראשון ושני, בתחומי החינוך, הטיפול והאמנויות. כמו כן פועלות במסגרת המכללה תכניות שונות להסבת אקדמאים.
בוגרי מכללת סמינר הקיבוצים במסלול הסבת אקדמאים להוראה, נעזרים בליווי אישי וצמוד של המכללה במהלך שנת ההוראה הראשונה שלהם, דבר המאפשר להם להשתלב ביתר קלות בתחום.
תנאי קבלה
בכדי להתקבל לתכנית הסבת אקדמאים בתחום המתמטיקה או הפיזיקה, יש לעמוד בתנאי הקבלה לכל אחד מהמסלולים:
- למסלול תעודת הוראה בפיזיקה יכולים להתקבל בוגרי תואר ראשון בפיזיקה או בהנדסה בתחומים רלוונטיים, כגון: מכונות, הנדסה אופטית, חשמל, הנדסה גרעינית ועוד.
- למסלול תעודת הוראה במתמטיקה יתקבלו בוגרי תואר ראשון במתמטיקה, מדעי המחשב או בתחומים הנושקים להם.
בשני המסלולים העדיפות תינתן למועמדים אשר להם תואר שני במקצועות האלה, וכן למי שמעוניינים לפעול להקמה ולחיזוק של מגמות מתמטיקה ופיזיקה בבתי ספר בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית במדינה.
תעודה
בתום שנת הלימודים הראשונה, ניתנת לבוגרים תעודת הוראה במתמטיקה או פיזיקה לבית הספר העל יסודי, מטעם מכללת סמינר הקיבוצים.