שנת ההשלמה בחשבונאות תבוטל? סטודנטים קוראים למהפכה במבחני המועצה

22/8/2018 מאת: אנאבל אדמסקי (2,834 צפיות)

מועצת רואי החשבון העלתה לאחרונה הצעה שעשויה לבטל את שנה ד' בחשבונאות כדי למנוע הוצאות כלכליות כבדות מהסטודנטים. למרות שיש מי ששמחים על ההחלטה החדשה, יש גם סטודנטים שלא בטוחים שזהו הצעד המתאים ביותר לפתרון הבעיות שלהם, וקוראים לערוך שינוי עמוק יותר באופי מבחני המועצה עצמם. האם בקרוב נראה שינוי בפני המקצוע?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


האם בקרוב תבוטל שנת ההשלמה בחשבונאות?


הדרך לקבלת הרישיון בראיית חשבון היא ארוכה ומורכבת. סטודנטים מתחילים אותה בקבלה ללימודי החשבונאות, ממשיכים בשלוש שנים של לימודים שאחריהן רובם המוחלט ממשיכים גם לשנה רביעית שנקראת שנת השלמה, וזאת עוד לפני שהתחילו את הסטאז' שנדרש מהם שהיקפו כשנתיים.


מטרתה המרכזית של שנת ההשלמה היא להכין את הסטודנטים לקראת מבחנים שעורכת מועצת רואי החשבון, כאשר תכנית זו מעניקה פטור מחלק מ - 14 הבחינות וכך הם נדרשים בסופו של דבר לגשת לשתי בחינות בלבד. עם זאת, משום שמדובר בתכנית לימודים חוץ אקדמית שאיננה נכללת בתואר הראשון בחשבונאות, עלותה לסטודנטים היא גבוהה באופן משמעותי משכר לימוד אקדמי ולעיתים מגיעה לעלות כפולה מזו של שנת לימוד רגילה.


החלטה חדשה שהתקבלה לאחרונה במועצת רואי החשבון עשויה לבטל את שנת ההשלמה מתוך מטרה להקל על הסטודנטים לחשבונאות מבחינה כלכלית. עו"ד אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון הודיעה בתחילת החודש כי פנתה אל המל"ג במטרה לבחון שינויים בתכניות הלימוד הקיימות היום. בין היתר, תיבחן אפשרות להאריך את התואר בחצי שנה שבה תינתן הכנה מרוכזת לבחינות, כך שהסטודנטים יוכלו לגשת אליהן מיד לאחר סיום הלימודים. לדבריה, המדיניות הנוכחית מעודדת את מרבית הסטודנטים לגשת לשנת השלמה, תופעה שפוגעת במי שלא יכולים לעמוד בעלויות הכרוכות בכך.


יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי ההחלטה החדשה טרם גובשה או אושרה באופן סופי ועדיין דורשת דיונים מול מוסדות הלימוד והמל"ג. קיים גם סיכוי כי ההחלטה לא תיושם כלל, או תמומש באופן חלקי עקב דרישות תקציביות שכרוכות ביישום מהלך בסדר גודל שכזה באקדמיה. כך או כך, שנת ההשלמה לא צפויה להתבטל בשנת הלימודים הקרובה והתאריך ליישום המהלך עדיין אינו ידוע.


"שנת ההשלמה אמורה לעזור לסטודנטים, אבל יורה להם ברגל"


בפני בוגרי לימודי חשבונאות עומדת בסיום הלימודים בחירה: להמשיך לשנת השלמה שתכין אותם לבחינות המועצה, או ללמוד אליהן עצמאית בעזרת ספרים ומבחנים שפורסמו באתר מועצת רואי החשבון. אחת מהסטודנטים שבחרו באפשרות השנייה היא אורלי, בוגרת לימודי חשבונאות באוניברסיטה העברית שניגשה באופן עצמאי למבחנים לפני כשנתיים, שלא במסגרת שנת השלמה. יחד עם חבריה, הקימה קבוצה ללימוד ולמענה על שאלות עבור סטודנטים שלומדים באופן עצמאי למבחני המועצה ומחפשים מקום לשאול שאלות, להתייעץ ולהתמודד עם קשיים.


"מטרת הקבוצה היא לחבר בין סטודנטים שמעוניינים ללמוד למבחנים באופן עצמאי, כמו שעשינו אני וחבריי." היא מספרת על תחילת הדרך של הקבוצה. "יחד עם עוד שני חברים מהלימודים, החלטנו ללמוד יחד. דרך הקבוצה הגענו לסטודנט נוסף שהתכוון ללמוד עצמאית ונפגשנו פעמיים או שלוש פעמים בשבוע בערבים בחודשים שלפני כל מבחן כדי ללמוד יחד. במקביל, שלושה מאתנו גם עבדו בהתמחויות בביג 4, ארבעת משרדי רואי החשבון הגדולים ביותר. כולנו עברנו את המבחנים ללא בעיות מיוחדות, למרות הפחד שמשדרים לסטודנטים על מבחן פיננסית א'."


אורלי כאמור לא למדה בשנת השלמה בעצמה, אך מתארת שחברים רבים שבחרו כן ללמוד בה דיווחו על לא מעט קשיים. "נראה שהם למדו קשה מאוד במשך שנה וחצי, בעלויות גבוהות."


לדעתה, ההצעה לבטל את שנת ההשלמה היא מבורכת. "המלצתי לכל מי ששאל אותי לא ללכת לשנת השלמה. מי שבחר ללמוד בה בכל זאת, עשה זאת בעיקר כי חשש ללמוד בלי מסגרת. הסדרה של חומרי הלימוד במהלך התואר תאפשר לכולם ללמוד את המקצוע במסגרת תומכת."


גם בקרב מי שלומדים חשבונאות ועומדים בפני שנת ההשלמה היום יש מי שסבורים שצריך לשנות את המצב ולבטל או לשנות באופן משמעותי את שנת ההשלמה. "זה נשמע לי רעיון מצוין. שתי הבחינות צריכות להיות קשות כדי לעשות את הניפוי, במקצוע שלנו דרושים רק החזקים ביותר, אבל לדעתי כל מתכונת בחינות המועצה היא בעייתית. רק יחידי סגולה אוטודידקטים יכולים ללמוד לבד למבחנים האלה." אומר אביה, סטודנט בשנה השלישית ללימודי כלכלה וחשבונאות במכללה האקדמית הדסה, שצפוי בשנה הבאה להמשיך לשנת השלמה באחת האוניברסיטאות.


"אני הולך לשלם פי שניים משכר לימוד אוניברסיטאי לתכנית שנמשכת כחצי שנה. אני חושב שזה סכום לא הוגן. יש המון סטודנטים שלא יעברו את בחינות המועצה בלי שנה ד'. שנת ההשלמה באה לעזור להם, אבל גם יורה להם ברגל." הוא מוסיף ומציג חיסרון מרכזי עבור הסטודנטים במתכונת הלימוד הנוכחית והיא העלות הגבוהה כאמור של שנת ההשלמה.


אביה מתאר שעבור סטודנטים רבים נפגעת היכולת לעבוד ולכלכל את עצמם במהלך שנת ההשלמה. הוא עצמו התפטר לאחרונה מעבודתו בתחום הנהלת החשבונות שבה הוא עובד כבר כשמונה שנים, כדי להקדיש את כל זמנו ללימוד למבחני המועצה. "עדיף לי ללמוד חצי שנה ולא לעבוד, מאשר למשוך את הלמידה ולהתעכב. אני יודע שזה המצב אצל הרוב המוחלט של הסטודנטים שאני מכיר."


דן, סטודנט שמסיים את השנה השנייה ללימודי חשבונאות באוניברסיטת בן גוריון, מסכים עם דבריו של אביה. הוא עצמו נמצא בימים אלה לפני ההרשמה לשנת ההשלמה ומציין שהעלות הגבוהה בהחלט מהווה קושי עבורו ועבור חבריו. "כדי להתמודד עם העלויות ושילוב העבודה בזמן שנת ההשלמה מתכוננים מראש לכל התהליך. חוסכים, מוצאים עבודה גמישה יותר, אין ברירה. מביאים בחשבון את ההוצאה הכספית הזו שלא תמיד ניתן לעבוד במהלכה."


לדבריו, למרות העלויות הגבוהות רבים ממי שלומדים איתו מתכוונים להירשם לשנת ההשלמה ולא ללמוד עצמאית. "אם אתה לא נרשם ההכנה לוקחת הרבה זמן ויש לא מעט קשיים בדרך. ללמוד בשנת השלמה זה קל יותר מאופציות אחרות כמו ללמוד עצמאית בעזרת ספרים." הוא מספר שבאוניברסיטת בן גוריון עצמה מתקיימת שנת השלמה וכך הסטודנטים מעדיפים להמשיך ללמוד בסביבה המוכרת להם ולא להתמודד עם המבחנים במסגרות חיצוניות.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


הסטודנטים קוראים: דרוש שינוי באופי מבחני המועצה


לעומת אביה, דן לא בטוח שהצעד החדש בהכרח ייטיב עם הסטודנטים, בעיקר בגלל חוסר במידע על התכנית החלופית שתוצע להם. "זה יפה לבטל את שנת ההשלמה על הנייר, וזה בהחלט יחסוך הרבה כסף לסטודנטים אבל עוד לא ברור מה יהיה ולא מפרטים. עוד לא ידועות לנו האלטרנטיבות. יכולים למשל לבטל את שנת ההשלמה אבל להשאיר 14 בחינות."


"במצב כזה, יכולה גם להיות פגיעה בנו הסטודנטים, בגלל שינוי של מתכונת הבחינה. השינוי צריך להיות כזה שרלבנטי למקצוע ולעבודה לאחר התואר." הוא אומר.

 

הסטודנטים מציינים שמעבר לקשיים שמציבה להם שנת ההשלמה, קיימת בעיה מהותית יותר והיא באופיין של הבחינות עצמן ובתכנים שנכללים בהן. אביה מדגיש שבעיניו, הבעיה איננה בהתנהלות מוסדות הלימוד אלא במועצת רואי החשבון, שהיא הגוף שקובע את תוכן הבחינות שאליהן המוסדות צריכים להכין את הסטודנטים.


"החומר במבחני המועצה הוא בדיוק אותו חומר כמו לפני שלושים שנה. הטכנולוגיה בתחום החשבונאות מתקדמת ובמקצוע כבר לא עוסקים בנושאים רבים שלומדים עליהם לבחינות, שנעשים היום בצורה ממוחשבת." הוא מסביר. לדבריו, הדבר עלול ליצור פערים בין הידע שיש ברשות הבוגרים לבין המשימות שלהן הם נדרשים לאחר סיום התואר, כרואי חשבון. "עבור לא מעט סטודנטים אין קשר בין החומר הנלמד לבין הפרקטיקה אחרי התואר, זו אולי הסיבה שהסטאז' ארוך כל כך."


דן מתאר שבאוניברסיטת בן גוריון סבורים שהסטודנטים צריכים להתחיל להיבחן בסגנון מבחני המועצה כבר בשנים מוקדמות ללימודים. בעיניו, מבחני המועצה אמנם בודקים את הידע שנדרש מרואי החשבון, אך הם מציבים קושי בדמות לחץ הזמן שעומד מול הנבחנים.


"כשאתה לחוץ בזמן, אתה לא תמיד יכול להפגין את הידע שלך. אני מבין שיש צורך בקושי במבחנים, אבל הזמן הוא לא המכשול שצריך לשים לנו בדרך. כשנהיה רואי חשבון אמנם נעבוד קשה אבל לא נצטרך לערוך רבעונים ברבע שעה, כמו בבחינה." הוא אומר.


זו אינה הפעם הראשונה שבה הדיון של מבחני המועצה עולה על הפרק. לפני כשנתיים, פתחו אלפי סטודנטים לחשבונאות מרחבי הארץ במחאה בעקבות בעיות בהן נתקלו במבחני המועצה. לטענתם, טעויות שנפלו בשאלות ושאלות שדרשו פתרונות ארוכים ומסורבלים היו רק חלק מהקשיים שעמדו בפניהם במבחן בחשבונאות פיננסית ובבחינות נוספות.


המחאה של שנת 2016 התמקדה לא רק בבחינות, אלא נגעה בנקודה מהותית וכואבת במיוחד עבור הסטודנטים והיא מצבם של המתמחים בחשבונאות. בין היתר, מחו על השכר הנמוך לו זכאים המתמחים במשך שנתיים של התמחות. עד היום טרם נראה שינוי בנושאים אלה בשטח, אך ייתכן שההצעה החדשה, שמעלה את הנושא לדיון הציבורי מחדש, תוביל לתחילתו של שינוי עבור הסטודנטים.