איך להצליח ללמוד ולהישאר בחיים

8/12/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (24,799 צפיות)

מתיישבים מול השולחן, מוציאים את הספרים, פותחים את המחברת או מדליקים את המחשב. כוס קפה מימין, חטיף אנרגיה משמאל. משתיקים את הנייד, באמת משתיקים, לא סתם על רטט. לוקחים נשימה עמוקה ואומרים לעצמכם - זהו, עכשיו ללמוד. רבע שעה אחר כך, אתם מבינים שחבל על הזמן. אתם ממש, אבל ממש לא בפוקוס.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


נשארים בפוקוס

 

זה קורה לכולנו. להצליח להתרכז בדבר האחד שאנחנו אמורים להתרכז בו עלול להיות עניין לא פשוט, בטח בעידן שבו כולנו רגילים לקצב מהיר, צלצולים, התראות, פרסומות מתחלפות ואורות מרצדים. אם החלטתם להקדיש את השעות הבאות ללמידה ואתם פשוט לא מצליחים "להתפקס", כדאי לעצור לרגע ולהבין מה מבין הבאים מפריע לכם: שעמום? עייפות? עומס? בכל אחת מהבעיות האלה ניתן וכדאי לטפל:

 

שעמום

 

הבעיה: לפי הסקר של השנתי של התאחדות הסטודנטים, הסיבה הראשונה במעלה לבחירה במסלול לימודים היא עניין אישי. סטטיסטית, זה אומר שיש מצב טוב שאתם לומדים מקצוע שאמור להלהיב אתכם. בפועל, גם אם הכיוון הכללי של הלימודים בהחלט מרגיש לכם נכון, זה לאו דווקא אומר שכל אחד מנושאי הלימוד שתפגשו לאורך הדרך יגרום לכם להתרגש. קחו לדוגמה שמונים אחוז מבין התלמידים בחוג לפסיכולוגיה, שנרשמו ללימודים כדי להעמיק ברזי הנפש, ובמהרה מצאו את עצמם חורשים על פיתוחים סטטיסטיים. זאת לא בושה להודות שחלק ממה שאתם לומדים פשוט מרדים לכם את המוח. השאלה היא איך מתגברים על השעמום.

 

הפתרון: זוכרים איך בגן ברכה, כשעל כל מעשה טוב קיבלנו מדבקה? אז מסתבר ששיטות כאלה הן הדבר הכי טוב שאפשר לעשות כשחסרה לכם מוטיבציה. ההבדל היחיד הוא שבגיל עשרים ומשהו אתם יכולים להסתדר גם בלי הגננת ולתת את הפרסים לעצמכם. אפשר למשל לקבוע, שאחרי כל חצי שעה רצופה של למידה, או על כל X תרגילים שפותרים, מגיע לכם לראות סרטון מצחיק אחד ביו טיוב (5 דקות). בחשבון פשוט, אם למדתם שעתיים רצוף - צברתם פרק שלם של סדרה קומית (20 דקות).

 

קוצים

 

הבעיה: אתם קופצניים, מלאי אנרגיה ולא מסוגלים להדביק את התחת לכיסא. מטופפים עם האצבעות על השולחן, מקפיצים את הרגליים, בא לכם לרוץ, לרקוד, הכל חוץ מאשר להמשיך לשבת אפילו עוד רגע אחד. מעולם לא חשבתם קודם שיש לכם הפרעת קשב, אבל אתם מתחילים להרגיש שאולי בכל זאת פיתחתם אחת ממש עכשיו.

 

הפתרון: מבלי להיכנס לדיון בהפרעות קשב, אם התרחיש המתואר מוכר לכם וחוזר על עצמו יותר מפעם אחת, כדאי להיערך מראש ולהוציא את האנרגיה העודפת מהמערכת לפני שבכלל פותחים את הספרים. צאו לריצה, קפצו לאימון בחדר כושר, לכו לשחות. אם כבר התיישבתם ללמוד והתזזיתיות תוקפת, כדאי לעצור לכמה דקות ולהרביץ כמה כפיפות בטן, או שכיבות שמיכה. תנו לשרירים את הפעילות שהם צריכים ותראו שגם המוח מתחיל לעבוד. להבא, נסו להקליט את הסיכומים שלכם ולהקשיב להם בזמן שאתם מתאמנים. אף אחד לא קבע שללמוד זה בהכרח לשבת מול מחשב.

 

עייפות

 

הבעיה: הדבר היחיד על פני כדור הארץ שאתם רוצים לעשות עכשיו הוא לישון. המוח במצב עיסה, נגמרה הבטרייה. דגרתם על הספרים כל השבוע, עבדתם קשה, אתם לא מסוגלים יותר להביט עליהם עוד רגע אחד נוסף.

 

הפתרון: רגע לפני שאתם תוקעים לעצמכם קיסמים בעיניים כדי להשאיר אותן פקוחות, כדאי שתשאלו את עצמכם האם אכן יהיה זה רעיון רע כל כך לתפוס תנומה. לפעמים גם עשרים דקות של שינה יכולות למלא מצברים ולסדר את הראש, ואם תהיו מרוכזים יותר אחר כך - זהו רווח נקי. במידה ואתם בספריה, ונמנום איכותי הוא לא ממש אופציה, שווה לקחת עשר דקות הפסקה ולעשות טיול קצר באוויר הצח. במיוחד עכשיו, כשכבר קריר בחוץ. אם כשאתם חוזרים הבעיה נמשכת, יש מצב שאין טעם להיאבק, סביר להניח שחצי ממה שאתם לומדים עכשיו בכל מקרה לא תזכרו. עדיף ללכת לישון מוקדם יותר היום, גם במחיר של השכמה מוקדמת יותר מחר בבוקר.

 

עומס

 

הבעיה: מיליון דברים קורים עכשיו בחיים שלכם. עבודה, משפחה, חברים, שותפים, חשבונות, בני זוג, התנדבויות, פגישות, כביסות, אימונים, קניות, יש לכם כל כך הרבה דברים לעשות, שעוד שנייה אתם מתפוצצים. אתם לא סתם עמוסים, אתה קורסים תחת העומס, טובעים בדברים שהתחייבתם לעשות ופשוט לא מצליחים להתרכז בדבר אחד בלי שעשרה אחרים יקפצו לכם לראש.

 

הפתרון: עד כמה שזה נשמע מוזר להוסיף עוד פעילות לרשימת הדברים שכבר יש לכם לעשות, במצבים כאלה הדבר הכי שפוי שאתם יכולים לפרגן לעצמכם הוא לעצור רגע, ולסדר לכם לו"ז שבועי. בינינו, כל זמן שלא תעשו זאת ותגדירו אילו שעות מוקדשות ללמידה, המחברות והספרים תמיד ימצאו את דרכם לתחתית סדר העדיפויות.

 

הסחות דעת

 

הבעיה: אתם מנסים ללמוד אבל כל שנייה מקבלים התראות בפייסבוק. החברים של השותפים שלכם צוחקים בסלון. הבחורה בשולחן לידכם בספרייה מצוננת, ומושכת כל שנייה באף. הבחור בשולחן הסמוך בבית הקפה שותה את התה שלו ברעש. אתם שומעים כל שיעול, כל לחישה, כל דבר מעצבן אתכם, כל דבר מסיח את דעתכם.

 

הפתרון: אם הבעיה היא הסביבה שאתם נמצאים בה, כלומר הסחות הדעת הן באמת חיצוניות, עליכם למצוא דרכים לבודד את עצמכם בזמן שאתם לומדים: ללכת לספרייה כשהשותפים נמצאים, להעדיף שולחנות צדדיים, לתפוס פינות שקטות, להישאר בחדר כשההורים בבית. אפשרות נוספת היא לנתק את עצמכם מהסביבה באופן אקטיבי, למשל באמצעות האזנה לאתר SimplyNoise שמשדר רעש לבן, או לאתר Noisli, שמאפשר להאזין לקולות מרגיעים של רעמים וגשם. 

 

קחו בחשבון, כי לעיתים דווקא לאחר שאנחנו מצליחים להשקיט את כל הרעשים החיצוניים, מתגלה שהסחת הדעת האמתית שלנו היא בכלל אצלנו בראש. במידה והדבר שמפריע לכם להתרכז הוא אתם עצמכם, הבעיה דורשת אסטרטגיית התמודדות שונה. אתם יכולים לנסות את התרגיל הבא: הניחו לידכם דף לבן והתאמנו ב"תפיסת מחשבות": כל הרהור זר שחודר לתודעה שלכם, הורידו מיד לנייר. הבטיחו לעצמכם שמייד לאחר שתסיימו ללמוד, תקדישו זמן למחשבה על כל אחד מהפריטים ברשימה שלכם. הטכניקה דורשת אימון מסוים, אך עובדת.

 

בעיקר, היו סלחנים כלפי עצמכם. אם לא הספקתם כל מה שרציתם, תפיקו לקחים ותתכנו יותר טוב את היום הבא. בסופו של דבר, האדם היחיד שעליכם להיות יותר טובים ממנו, הוא זה שהייתם אתמול.

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה