סטודנטים ללימודי משפטים יוצאים לעצור את הארכת ההתמחות
שרת המשפטים שקד קראה להאריך את תקופת הסטאז' של סטודנטים למשפטים לשנתיים במקום שנה. סטודנטים בכל הארץ יוצאים נגד המהלך וקוראים לא להחיל אותו על מי שמתחיל ללמוד השנה, בעוד פחות מחודש. אז האם בקרוב נראה שינוי בענף המשפטים בארץ, שיבוא דווקא מצד הסטודנטים?
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
דורשים את הצדק: סטודנטים למשפטים נגד הארכת ההתמחות לשנתיים
לאחרונה הודיעה שרת המשפטים, ח"כ איילת שקד, על הארכת תקופת ההתמחות ללימודי המשפטים משנה אחת לשנתיים. המהלך, שלטענת השרה נועד למנוע את הצפת המקצוע, עורר סערה של ממש ברשת. בעוד חלק מהסטודנטים למשפטים סבורים שמדובר ביוזמה חיובית, רבים ביניהם זועמים על ההחלטה ודורשים לבטלה.
הדבר בולט בעיקר לאור העובדה, ששקד הודיעה כי ההחלטה תיושם כבר השנה, על מי שמתחילים ללמוד בעוד פחות מחודש, באוקטובר הקרוב. רבים לא נשארו אדישים ויצאו למאבק, כדי להביא לשינוי. קבוצת סטודנטים אחת אפילו החליטה להגיש עתירה לבג"ץ בנושא. יצאנו לשמוע את דעות הסטודנטים על המצב וראינו שכשזה מציג לצדק, הסטודנטים נאבקים בכל הכוח על שלהם.
קוראים לעצור את ההחלטה ולקחת חלק במהלך
אורי חכים, סטודנט בשנה השלישית למשפטים, הוא יו"ר אגודת הסטודנטים למשפטים של האוניברסיטה העברית ובנוסף פועל ב'פורום הסטודנטים למשפטים', גוף שכולל את ראשי האגודות באוניברסיטאות בארץ. הסטודנטים בפורום הגישו למשרד המשפטים בשבוע שעבר מכתב עמדה, שפורסם ברשת, בו הם קוראים לשקול מחדש את הארכת ההתמחות במשפטים.
"עיקר הביקורת שלנו על ההחלטה הוא במובן הפרוצדורלי." טוען חכים. "הכוונה היא שעד עכשיו, כל מה שידוע לנו אנחנו יודעים מהתקשורת. אף אחד לא יצר איתנו קשר וגם לא עם התאחדות הסטודנטים הארצית, אתה אנו פועלים בתיאום. לא זימנו אותנו לדיונים, לא היה דיון ציבורי בנושא ולא וועדה שבוחנת את העניין." הסטודנטים דורשים להיות חלק פעיל מהתהליך, לשבת בדיונים ולהיות שותפים להחלטה שאמורה לשנות את פני המקצוע שבחרו.
אחת ההתנגדויות המרכזיות של הפורום נוגעת להודעה של שקד על יישום ההחלטה כבר השנה. "אנחנו קוראים לעצור את זה רגע, להשהות את ההחלטה ולא להחיל אותה על מי שמתחיל את הלימודים עכשיו, אלא לזמן גם אותנו לדיונים." הוא אומר. "אנחנו חושבים שמי שמתחיל ללמוד בעוד חודש עונה על ההגדרה 'התחיל את הלימודים'. חלקם עברו מקומות מגורים מכל רחבי הארץ, בטוח שגם ויתרו על פקולטות אחרות. מי שמתקבל ללמוד משפטים נמצא ברף האקדמי העליון, זה אומר שהוא יכול להתקבל לפקולטות אחרות, כמו הנדסה או מדעי המחשב. בחלק ממוסדות הלימוד יש גם קורסי הכנה, כמו בבר אילן למשל, ומי שמתחיל ללמוד עוד חודש כבר עשה אותו."
לדבריו, דחייה של יישום המהלך תיצור שנה שלמה, בה ניתן יהיה לקיים דיון ציבורי בנושא ולשקול את המהלך כראוי. "אנחנו לא באים וטוענים ששנתיים התמחות זה משהו שהוא רע בהכרח. אנחנו טוענים שבדרך שבה זה התקבל יש משהו רע." הוא מדגיש. הוא מציין גם כי בעבר עלו כמה הצעות ליוזמות דומות להאריך את תקופת ההתמחות. כך למשל, ועדת גרסטל משנת 2002 המליצה להאריך לתקופה של 18 חודשים ולא שנתיים, אך הדגישה שלא להחיל את המהלך על מי שמתחילים ללמוד באותה שנה.
מוחים לא רק על משך ההתמחות, אלא על התנאים
עוד מציינים הסטודנטים שיש לשקול מחדש לא רק את אורך ההתמחות, אלא את התוכן והתנאים שלה, שכיום בעייתיים למדיי. "היוזמה של השרה שקד להתעמק בכל מה שקשור להתמחות היא יוזמה ברוכה, אנחנו נלך איתה יד ביד, אבל זה חייב להיות משהו כוללני, כלומר לא רק משך ההתמחות, אלא להתעמק בכל מה שנובע מכך." אומר חכים.
הוא מציג נתונים לפיהם במקרים רבים ישנה הפרה של חוקי העבודה במהלך ההתמחות, כמו למשל חוק שעות העבודה והמנוחה וחוקי שכר המינימום, מה שמקשה מאוד על המתמחים מבחינה כלכלית. סטודנטים רבים מוצאים את עצמם גם עובדים בעבודות 'לא משפטיות' במהלך ההתמחות שלהם, למרות חוק שקובע שהעבודה צריכה להיות משפטית בלבד. כעת הסטודנטים מבקשים להעלות לדיון את המצב המורכב והמצער הזה. בין היתר, הם מציינים שניתן לשפר את פני הדברים דרך פיקוח נכון. כיום, הפיקוח על ההתמחות נעשה על ידי לשכת עורכי הדין, ולדברי הסטודנטים הוא לוקה בחסר. הם מעלים הצעה ליצור גוף פיקוח חיצוני, שלא קשור ללשכה.
בנוסף, חכים מתאר שפורום הסטודנטים למשפטים כבר נמצא זמן רב בקשר עם השרה שקד לגבי שיפור לימודי המשפטים בישראל. כך, בשנתיים האחרונות הם נאבקים על שיפור התנאים במהלך תקופת המיונים להתמחות, שידועה כתקופת 'מרתון' אינטנסיבית במיוחד לסטודנטים בשנה השלישית. בימים אלה, הם ממשיכים לפעול כדי לקדם את שני הנושאים, ובעיקר כדי לוודא שהארכת ההתמחות לא תחול השנה. בינתיים, מוסר חכים שקיבלו תשובה למכתבם מטעם מנכ"לית משרד המשפטים, לפיה יצרו עמם קשר מיד לאחר החג. "נקווה שזה יקרה בהקדם," הוא אומר, "אחרי החגים כבר יהיה מאוחר מדי, כי הלימודים מתחילים ממש עוד מעט." נותר לקוות שהפעם, לא תידחה ההחלטה עד 'אחרי החגים'.
ניגשים לבג"ץ ודורשים שינוי
רותם קרס, שמתחיל באוקטובר הקרוב את לימודי המשפטים בשלוחת ירושלים של הקריה האקדמית אונו, הוא חלק מקבוצת סטודנטים שהחליטה להתארגן יחד ולהגיש עתירה לבג"ץ בנוגע להארכת ההתמחות. היוזמה, שהתחילו חמישה סטודנטים מהקריה האקדמית, פעילה כרגע בעיקר ברשת, כשהחברים שואפים להתרחב כמה שיותר ולצרף אליהם סטודנטים מכל הארץ. קבוצת פייסבוק אמורה לקום בקרוב, ובינתיים המקימים דנים ביניהם ומאגדים את הדרישות שלהם.
לדבריו של קרס, עיקר העתירה נוגעת למי שמתחילים ללמוד ממש עכשיו. "אנשים שנרשמו ומתחילים השנה לא נרשמו על בסיס הידיעה שיהיו שנתיים סטאז'. אנשים כבר עשו פסיכומטרי, שילמו כסף מראש למכללות ולאוניברסיטאות, וזה לא היה משהו שהם הביאו בחשבון." הוא אומר.
"אם רוצים באמת לעשות שינוי משמעותי, שהוא לטובת המקצוע, אנחנו חושבים שצריך לשדרג את התחרות, ולא ליצור מעמסה על הסטודנטים ועל דור העתיד." הוא טוען ומתייחס לשכר הנמוך של סטאז'רים ולמצב הכלכלי הקשה אליו נקלעים רבים מהם. "מה שקורה הוא שהשוק כרגע מוצף, כל מי שכבר עורך דין רק ייהנה מהפריבילגיה של להעסיק סטאז'רים במחיר זול. זה יפגע באוכלוסייה שקשה לה כלכלית לעמוד בזה."
גולשים שקראו את זה אהבו גם:
- המרוץ מתחיל: שבוע הראיונות להתמחות ללימודי משפטים
- מה מפריע לסטודנטים לכלכלה? סטודנטים בעד מהפכה בלימודים
- מה צריך להשתנות בהשכלה הגבוהה? נשיא המדינה ריבלין נותן תשובות
- איציק שמולי, בעבר יו"ר התאחדות הסטודנטים: תפקיד הסטודנטים לצאת להיאבק
"לא מדברים על קניית בית, אלא על לימודים בסיסיים של אדם"
"עם השכר שסטאז'ר מקבל, לא ייתכן שסטודנטים יוכלו לעמוד בשנתיים סטאז' במצב הכלכלי של היום. בטח שלא סטודנטים נשואים, עם ילדים." טוען קרס. "בסופו של היום, המשחק הכלכלי הוא רלבנטי להרבה מאוד סטודנטים. מתמחים משתכרים בין 3,000 ל - 5,000 שקלים, עובדים מהבוקר ועד הלילה ובתנאי העסקה קשים, אנחנו יכולים להבין ולקבל כשזה שנה אחת, זה קיים גם בהרבה תחומים אחרים. אבל להאריך את זה לעוד שנה אחת? יכול להיות שעורך הדין ייצא יותר משופשף, אבל אפשר להאריך את זה גם לארבע ולחמש שנים, איפה עובר הגבול?"
הוא ממשיך ומסביר שבעיניו, המהלך ישפיע לא רק על מקצוע המשפטים, אלא על הלימודים עצמם. "אני חושב שמי שבסוף ילך ללמוד משפטים זה מי שיידע שיש מי שהולך להעסיק אותו, למשל בני משפחה שיש להם עסק, או מישהו שיכול לעמוד כלכלית בתקופת הסטאז'. זה יוצר פערים בחברה, כשמי שלא יוכל לעמוד כלכלית בתנאים האלה, יתקשה להגיע להיות עורך דין." הוא אומר. "אנחנו לא מדברים על לקנות בית ולא על לקנות מכונית. אנחנו מדברים על לימודים בסיסיים של בנאדם. למה למנוע ממנו את זה? למה לנצל את החולשה שלו לטובת אותם עורכי דין שגם ככה נמצאים בשוק?"
השלב הבא עבור רותם וחבריו ליוזמה הוא כאמור גיבוש העתירה והגשתה לבג"ץ, כדי להביא לשינוי ההחלטה. דחיפות המהלך מתחדדת כשהלימודים עצמם מתחילים עוד פחות מחודש ימים. עם זאת, הוא טוען שהמצב לא פוגע בהתלהבות שלו. "אנחנו מגיעים למקצוע שאנחנו אוהבים, אנחנו באים כי זה משהו שחשוב לנו. למרות ששוק עורכי הדין מוצף, הוא מאוד יקר לאוכלוסייה. אנחנו באים לעשות שינוי, להיכנס לתחום ולהשפיע, ולא רק מאינטרסים של פרנסה. אז לפני שאפילו מתחילים הלימודים, אנחנו באים לדרוש את הצדק ולעשות משפט כמו שצריך."