קמפיין הסטודנטים "אלמנות ללא טבעת" קורא להכרה בבנות זוג של חללים

11/5/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (4,040 צפיות)

הן היו חברות של חיילים שיצאו להילחם על המדינה, ואיבדו את היקר להן מכל כשבני זוגן נפלו בקרב. למרבה הצער, הן לא זוכות להגדרה ברורה בחוק ואין מערך הודעה וסיוע עבורן. קבוצת סטודנטים פתחה בקמפיין רשת שבא לדאוג להכרה באותן נשים. לפרויקט התגייסו תומכים רבים ואף הצטרפו אליו חברות כנסת שפועלות כעת לשינוי החקיקה לגבי מעמדן של בנות הזוג. בינתיים, הסטודנטים עושים הכל כדי לא להוריד את הנושא מסדר היום הציבורי, גם לאחר יום הזיכרון.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים יצרו קמפיין ויראלי להעלאת מודעות לבנות זוג חללי צה"ל


"לא להוריד את הנושא מסדר היום, גם אחרי יום הזיכרון"


קמפיין הרשת "אלמנות ללא טבעת" הוקם על ידי ארבעה סטודנטים לתואר ראשון בתקשורת, שלומדים במסלול האקדמי המכללה למינהל, תום אבירם, ניצן זיו, סיוון דסקל ועדי טיג. במסגרת לימודיהם, השתתפו בקורס בו התבקשו לבחור אג'נדה וליצור קמפיין שיקדם אותה. לאחר סיעור מוחות משותף הגיעו לנושא בוער שנגע לארבעתם, והוא מעמדן של בנות זוג של חללי צה"ל וחוסר ההכרה בהן לאחר נפילת יקיריהן.


כיום, בנות זוג של חללים שאינן נשואות אינן זוכות להגדרה ברורה ואינן זכאיות למלוא הזכויות שמקבלות אלמנות צה"ל. כך למשל הן לא מקבלות הודעה מסודרת על נפילת בן זוגן ורבות מהן לא זוכות לליווי מקצועי מתאים כדי להתמודד עם אבלן.


"חשבנו על חברות החללים שלא מקבלות מענה לאחר הדבר הנורא שקרה. חשבנו יחד על דברים שמפריעים לנו במדינה היום, וזה היה אחד הנושאים הכאובים ביותר עבורנו," הם מספרים. הם החליטו לפתוח בקמפיין ויראלי ברשתות החברתיות, כדי להעלות את המודעות לנושא.


כך החל הקמפיין את דרכו, הסטודנטים לתואר ראשון בתקשורת קראו לנשים לצייר על אצבען בעט טבעת שחורה, לצלם את כף היד ולהעלות את התמונה לפייסבוק או לאינסטגרם תוך צירוף ההאשטאג #אלמנותללאטבעת. אגודת הסטודנטים במסלול האקדמי המכללה למינהל התגייסה להפיץ את הקמפיין הלאה וסייעה לתת לו הד תקשורתי. כך החל להיווצר עניין רב סביב הפרויקט.


לדברי הסטודנטים, לקמפיין יכלו להצטרף לא רק בנות זוג של חללים אלא כל אישה שתומכת במטרה. כך נרתמו תוך זמן קצר נשים רבות, ביניהן בנות זוג של חללים שהתעניינו וסייעו לדחוף את הפרויקט קדימה. תוך זמן קצר, הקמפיין התגלגל גם לאמצעי התקשורת וסוקר בעיתונים ובערוצי טלוויזיה.


"הכוונה שלנו הייתה לעורר מודעות בקרב הציבור, ובעיקר לשנות את ההכרה ב - 'אלמנות ללא טבעת' מטעם גופי הממשלה, כדי שיכירו באותן חברות שנותרו לבדן אחרי שבני זוגן נהרגו כחלק ממשפחת השכול." מתארים הסטודנטים. "לצערנו, במדינה שלנו זו יכולה להיות כל אחת, לכן חשוב שנדאג לזכויות של אותן בנות זוג של מי שנהרגו בלחימה. בת הזוג הייתה שם עבור החייל וליוותה אותו במחשבותיו. מגיע לה לקבל זכויות."


"בחרנו בטבעת לאחר שראינו שאותן נשים מכנות עצמן אלמנות ללא טבעת. החבר שלהן נהרג, אמנם הן לא היו נשואות אך הן איבדו את היקר להן מכל. מפני שאין להן טבעת לא מכירים בהן. הטבעת השחורה שביקשנו לצייר על האצבע מסמלת את היעדר הטבעת ואת האובדן הזה."


חלומות על עתיד שקרסו ברגע


הסטודנטים מתארים שחיפשו עמותות לתמיכה בבנות הזוג בהן יוכלו להסתייע אך גילו שלא קיימים ארגונים למטרה זו, מלבד עמותה אחת, 'העמותה לתמיכה נפשית לחברות חללי צה"ל'. כך פנו למנהלת העמותה, שהיא עצמה בת זוג שכולה. "היא התרגשה מאוד ואמרה שהיא מאוד מעריכה את היוזמה שלנו. מכאן היא התגייסה כדי לסייע." הם מתארים.


בשלב זה נרתמה למטרה גם חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין (ממפלגת המחנה הציוני), ובהמשך הצטרפה גם ח"כ עליזה לביא (מפלגת יש עתיד), שעד אז הייתה מתומכות העמותה ופעלה לקידום של שינוי החקיקה בנושא ההכרה בבנות זוג החללים. שתי חברות הכנסת סייעו לסטודנטים לקדם הלאה את התהליך ולחשוף אותו לאמצעי התקשורת.


לפני כשבועיים, בתחילת חודש מאי (1/5) התקיים כנס בשם "הותיר אחריו חברה" ביוזמת חברות הכנסת והעמותה. "מטרתו של הכנס הייתה לשמוע את הצד של הנשים כדי שיוכלו להגיע ולשתף וכן לחשוף את הקמפיין ואת העמותה. רצינו לחשוף שמושקעים היום בתהליך מאמצים רבים כדי לקדם את המטרה. קיבלנו תגובות מעולות לגבי הכנס והגיעו אלינו פוסטים מרגשים מאוד מנשים." אומרים הסטודנטים.


חברת הכנסת נחמיאס ורבין התבטאה בעניין ואמרה כי "המערכת הצבאית בארץ בנתה מערך תמיכה למשפחות הנופלים אבל הזניחה את בנות ובני זוגם של הנופלים והנופלות. הצעירים האלה הותירו אחריהם בנות זוג ובני זוג איתם הם רקמו חלומות על עתיד ומשפחה, חלמו להתחתן, להקים תא משפחתי. עולמם של אותם צעירים התהפך עליהם כבר כששמעו על נפילתו של בן זוגם מחברים, משמועות ומהתקשורת, ולמה? כי עד היום, עוד לא הוקם מערך הודעה וטיפול לבני ולבנות הזוג. כמדינה עלינו לכבד את רצונם ובחירתם של הנופלים ולבנות מערך סיוע למי שהנופלים בחרו לחלום איתם את עתידם."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


"התקופה השתנתה, חייבים שינוי"


לדברי הסטודנטים, נכון להיום טרם חל שינוי מבחינה חוקית במעמד חברות הנופלים, אך הם מציינים שהתהליכים נמצאים בעיצומם וגורמים רבים פועלים בעניין. הם מתארים שמטבעם של קמפיינים ויראליים, גם קמפיין האינטרנט שיצרו כבר אינו פעיל, אך המשימה עדיין נגד עיניהם וכעת הם שואפים שיתחולל שינוי בחוק.


הם ממשיכים לדחוף את הנושא החשוב קדימה. "אנחנו מתמקדים היום בניסיון לשנות את התפישה של צה"ל ושל משרד הביטחון לגבי בנות זוג החללים. אנחנו נפגשים עם קצינים ונציגי ציבור, היו לנו גם מספר פגישות עם גורמים במשרד הביטחון." הם מציינים.


"התקופה השתנתה. היום לא מדברים רק על זוגות של גבר ואישה, אלא גם מעלים מודעות לזוגות שכולים חד מיניים. צריך לחולל שינוי. אנחנו מבינים שזה תהליך והוא לוקח זמן." הם מוסיפים. "אנחנו ממש לא יורדים מהנושא הזה אחרי סיום הקמפיין. בינתיים אנחנו ממשיכים לקדם את הנושא ולייצר עוד באז סביבו. אנחנו מתכוונים לעשות הכל כדי שהמודעות לעניין לא תדעך ותיעלם. אנחנו עוקבים אחרי השינויים ושואפים להשיג שינוי. כסטודנטים, אנחנו מנסים כרגע ליצור עוד פרויקטים וכמובן להיות כל הזמן עם היד על הדופק לגבי ההתקדמות."


"אנחנו מעלים כל הזמן עוד רעיונות יצירתיים, כדי שהנושא לא ירד סדר היום אחרי יום הזיכרון. רובנו מציינים את יום הזיכרון וממשיכים הלאה. הנשים האלה חיות עם הכאב והזיכרון 365 ימים בשנה, יום יום וחייבים להתחשב בזה."