שבוע ראיונות התמחות: הסטודנטים למשפטים כוססים ציפורניים

19/3/2015 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (4,431 צפיות)

למדתם, השקעתם והגעתם לשנה השלישית ללימודי המשפטים. לפני שתיגשו לבחינות הלשכה המאיימות ותקבלו הסמכה לעסוק באחד המקצועות הנחשקים ביותר בישראל, עליכם למצוא מקום להשלים בו את שנת ההתמחות המעשית. התחרות על משרות התמחות במשרדים הגדולים היא עצומה, איך בכל זאת עושים את זה? ומה האלטרנטיבה? יצאנו לבדוק. 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


שבוע ההתמחות לסטודנטים למשפטים

 

המרוץ מתחיל...


תקופת ההתמחות היא אחד השלבים החשובים ביותר בהכשרתם של סטודנטים למשפטים, המבקשים לזכות ברישיון לשמש כעורכי דין במדינת ישראל. לפני שאתם יוצאים "לעולם האמתי", אתם מקבלים הזדמנות לצבור ניסיון מעשי בתחום ולהכיר את הצדדים השונים של המקצוע. אף שבוודאי נחשפתם לכמויות אדירות של חומר במהלך התואר, וחרשתם את ספרי הדינים עד צאת הנשמה, תופתעו לגלות שרבים מגיעים לשלב בחירת ההתמחות במצב של בלבול גדול, מבלי להכיר את מבנה השוק, ואת מגוון התפקידים שמוצעים במסגרתו.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 

 

בתחילת השבוע, ב - 15 למרץ, נפתחה באופן רשמי תקופת הראיונות לקראת מועדי הסטאז' הקרובים. בסיומה, מחליטים המשרדים את מי מהמועמדים יקבלו למשרת ההתמחות הנחשקת. רגע לפני שמקבלים החלטות הרות גורל, יצאנו לעשות סדר בבלגן ולמצוא תשובות לשאלות שבטח מדירות שינה מעיניכם השבוע.

 

פלילי או אזרחי?

 

התמחות בפלילים היא משאת נפשם של סטודנטים רבים, אם כי בפועל מתקבלים אליה יחסית מעט מתמחים בכל שנה. המשפט הפלילי ידוע באינטנסיביות שלו, ובצורך של המתמחים לייצג לקוחות שנמצאים במעצר או במצבי משבר. בין אם תתמקדו בעבירות צווארון לבן, או בעבירות "כבדות" כמו אונס, רצח וגניבה, קחו בחשבון שתצטרכו להתמודד עם עבודה בשעות לא שגרתיות ובתנאי לחץ.

 

המשפט המסחרי, לעומת זאת, נוגע לכלל התנועות הפיננסיות שמתבצעות בעת רכישה, מיזוג והקמת חברות במשק. עורכי הדין בענף עוסקים מרבית הזמן בכתיבת חוזים, והם נדרשים להבנה מעמיקה במבנה השוק הכלכלי בישראל ובעולם כולו. ההתמחות במשפט מסחרי אולי נתפסת כמסעירה פחות, אך שעות העבודה צפויות להיות שפויות יותר. בטווח הארוך, עורכי דין המתמחים בהייטק ובמסחר בינלאומי כנראה ירוויחו יותר בהשוואה לחבריהם הפליליסטים.

 

תחום אחר שהסטודנטים נוטים להימשך אליו הוא זה של דיני משפחה, או המעמד האישי, שהסוגיות בהן הוא עוסק - גירושין, סכסוכי משמורת, ירושות - מעוררות עניין רב במהלך הלימודים באקדמיה. עם זאת, קחו בחשבון כי גם כאן, היצע המשרות למתמחים אינו גדול.

 

אם בכל זאת בחרתם להתחרות על משרה בתחום, הביאו בחשבון כי מדובר בעבודה עם לקוחות שנמצאים בעיצומה של סערת רגשות. עורך הדין המטפל בהם נדרש לעיתים לסגל עצבים של ברזל לצד יכולות הכלה ואמפתיה.

 

הצמדה או "פול"?

 

מעבר לבחירה בתחום ההתמחות, חשוב שתדעו כי במשרדים שונים יש שיטות שונות לניהול מתמחים. התמחות מסוג הצמדה משמעותה שכל אחד מהמתמחים מוצמד לעורך דין בכיר מסוים במשרד לכל אורך ההתמחות. מבחינתכם, זה סוג של הימור. אם אתם נופלים על עורך דין שיש לכם אתו כימיה טובה, הסיכוי שתקבלו הצעה להישאר במשרד אחרי ההתמחות די טוב. אם השידוך מצליח פחות, ההתמחות תהיה קצת יותר, איך נאמר, מאתגרת.

 

לעומת זאת בהתמחות "פול", תתקבלו כחלק מקבוצת מתמחים חדשים למשרד גדול, ותוכלו להתנסות במגוון סוגיות ונושאים. מטבע הדברים, מתמחי "פול" מכירים עורכי דין רבים לאורך ההתמחות שלהם, ולכן הסיכוי שלהם למצוא עבודה בסיומה הוא גבוה יותר.

 

ציבורי או פרטי?

 

במגזר הציבורי, מקום התמחות בולט הוא משרד המשפטים, שמציע יחידות ברחבי הארץ. כמו כן, מקומות התמחות רבים מוצעים בבתי המשפט בדרגות השונות - שלום, מחוזי ועליון - אליהם לרוב מתקבלים המצטיינים ביותר. תוכלו לבחור להתמחות גם בכנסת, במשרדי ממשלה ובעיריות.

 

המגזר הפרטי מורכב ממשרדי עריכת הדין הפרטיים ומחברות שמגייסות למחלקות המשפטיות שלהן. קיימים משרדים גדולים ובעלי מוניטין, ולחלופין משרדים קטנים, שמתמחים בנושא מסוים, כמו דיני קניין.

 

במגזר הציבורי, העבודה היא קרובה יותר למהות עריכת הדין, והמתמחים אף מופיעים לבד בביהמ"ש, ועובדים בכפוף לשופט עבורו הם גם מבצעים מחקר. במגזר הפרטי, העבודה סיזיפית יותר, אך בניגוד למגזר הציבורי, היא גם בטוחה ויציבה יותר, ומספקת לכם סיכוי טוב יותר להשתלבות במשרד לאחר תום ההתמחות.

 

גם מבחינת השכר למתמחים קיימים הבדלים בין המגזרים. בתור מתמחים, השכר הממוצע שתקבלו נע בין 6,500 - 8,000 שקלים לחודש במשרדים פרטיים. במערכת המשפט הציבורית המשכורות נמוכות יותר, ונעות בין 4,000 - 5,000 שקלים לחודש בממוצע.


לסיכום, אין ספק שעריכת דין בישראל היא לא עסק פשוט. בתור סטודנטים שנמצאים לפני אחת הבחירות המשמעותיות בחייכם, החלטה על מסלול ההתמחות המשפטית שלכם, אתם בוודאי מרגישים מוצפים בהמוני האפשרויות שמוצעות לכם. אם תגיעו לתהליך כשאתם מכירים את כל שדות הפעילות השונים, ותבינו לאן מועדות פניכם, תראו שהשד לא נורא כל כך. אמנם תיקחו חלק בשבוע של מיונים אינטנסיביים ותפסידו כמה שעות שינה, אבל בסופו של דבר, תתקבלו להתמחות ותתחילו את הדרך באחד הענפים המבוקשים בישראל.