הכל אפשרי: הכירו את הסטודנטים שמתחילים ללמוד כבר בגיל 13

22/10/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (17,488 צפיות)

אם חשבתם שהעתיד שייך לצעירים, חכו עד שתשמעו על הסטודנטים המצטיינים, שמתחילים ללמוד לתואר ראשון כבר בגיל 13. בזמן שהחברים שלהם עוד לומדים בחטיבת הביניים, הם כבר מסיימים בגרויות ולומדים לתואר במדעי המחשב, וגם משלבים חיי חברה מלאים. אז מה הסוד שלהם להצלחה?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


"אם רוצים, אפשר לעשות הכל": הסטודנטים שמסיימים תואר ראשון כבר בתיכון


דור מצוין


באיזה גיל נהוג להתחיל את התואר הראשון? בישראל, בדרך כלל מדובר בשנות העשרים המוקדמות, אחרי השירות הצבאי ולרוב גם טיול גדול של שנה כדי לנקות את הראש. ברחבי העולם, הגיל לתחילת הלימודים הוא נמוך יותר, לרוב מיד עם סיום התיכון בגיל 18. עם זאת, תמיד יש מקרים מיוחדים ויוצאי דופן של ילדים מצטיינים, שעוד לא יצאו משערי התיכון וכבר אוחזים בתואר המיוחל.


השבוע סיימה סטודנטית במקסיקו את התואר הראשון בפסיכולוגיה, כשהיא רק בת 13. דפני אלמזאן, שהתחילה ללמוד באוניברסיטה כבר בגיל 9, הפכה לפסיכולוגית המורשית הצעירה ביותר בעולם והיא מתכוונת להתחיל מיד לעבוד בייעוץ, כדי לעזור לכמה שיותר ילדים ומבוגרים. אלמזאן, ילדה מחוננת, מספרת שהלימודים לא היו קשים מדי ואפילו לא פגעו לה בזמן הפנוי או בתחביבים, שכוללים נגינה בפסנתר ולימודי סינית מנדרינית. מה שבטוח, היא בוודאי הביאה הרבה נחת להורים ולמשפחה, שכוללת כמה מחוננים נוספים מלבדה.


מסתבר שכדי למצוא סטודנטים צעירים ומחוננים, לא צריך להרחיק עד מקסיקו. גם בישראל יש תכניות מצטיינים לבני נוער, שמאפשרות להם לסיים את התיכון עם תואר ראשון ולהגיע לבקו"ם צעד אחד לפני כולם. אחד הסטודנטים האלה הוא תומר קבולי (18), עכשיו בשנה האחרונה ללימודי מדעי המחשב, אותו התחיל כשהיה רק בכיתה ט'. איך הוא עשה את זה? כיצד הוא מצליח ללמוד לבגרויות וגם לתואר והאם נשאר לו זמן פנוי? תפסנו לשיחה קצרה את הסטודנט מעורר ההשראה הזה.


מכוונים רחוק: בונים ניסיון לעתיד, משתלבים בהייטק


תומר לומד בתכנית אקדמיה לפני צבא (או אל"צ) של בית הספר למדעי המחשב במסלול האקדמי המכללה למינהל. זוהי תכנית מצויינות מיוחדת שפועלת במכללה, שמאפשרת לבני נוער עם הישגים גבוהים במיוחד להתחיל ללמוד לתואר ראשון במדעי המחשב כבר בגיל 13 ו - 14.


התכנית נמשכת חמש שנים, כשבשלוש השנים הראשונות לומדים בכיתה נפרדת ובשנתיים האחרונות מצטרפים ליתר הסטודנטים ה"מבוגרים" במכללה. הסטודנטים הצעירים מגיעים לקמפוס פעם בשבוע וגם בימי שישי, כשהמערכת מותאמת במיוחד כך שלא תפגע בלימודים בתיכון או בבגרויות. במכללה מספרים שלתכנית מגיעים בנים ובנות כאחד, שהם לא רק בעלי הציון הכי גבוה בכיתה (ולפעמים אפילו בבית הספר), אלא גם שאפתנים ומלאי מוטיבציה, כאלה שאוהבים אתגרים ורוצים להיות הכי טובים שיש.


הדבר בא לידי ביטוי, בין היתר, ברצון להתכונן לעתיד כבר מעכשיו, חשיבה די יוצאת דופן למי שחלקם עדיין לא סיימו חטיבה. תומר מסכים עם צורת המחשבה הזו ומעיד שזו אחת הסיבות המרכזיות בגללן הצטרף לתכנית. "בתואר לפני הצבא יש יתרון אדיר," הוא אומר. "מעסיקים מעדיפים אנשים עם ניסיון. למה שייקחו לתעשייה אדם שרק למד ועשה תואר ראשון, אבל אין לו עדיין ניסיון? ברגע שעושים תואר לפני הצבא, רוכשים במהלך השירות כישורים מתאימים ומגיעים לתעשייה עם ניסיון רב. גם בשירות הקבע עצמו יש אופציות נהדרות למי שמוצלח."


תומר אומר שרוב הבוגרים של התכנית מסיימים ב - 8200 או בתפקידים מובחרים אחרים. משם, השמיים הם הגבול, והם ממשיכים לתפקידים בתכנות, באבטחת מידע, בתחום הסייבר ובהייטק ומקבלים משכורות שאפילו מבוגרים רבים יכולים רק לחלום עליהן.


עם הלימודים בתיכון וגם בקמפוס, אפשר היה לחשוב שלסטודנטים הצעירים לא נשאר כלל זמן לעצמם או לתחביבים, אך תומר מבהיר שבהחלט יש זמן פנוי. "בשנה הראשונה, בגלל ההלם שאתה מקבל, באופן טבעי אתה יותר עסוק בלהיטמע במערכת ואז קצת יותר קשה. אבל ברגע שאתה מתרגל ולומד איך לנהל את הזמן, אפשר לעשות הכל, אפילו לעבוד. אני וגם שאר החברה באל"צ יכולים להעיד על זה." תומר עובד במכללה ומשמש חונך מקצועי לסטודנטים בשנה א' במקצועות המתמטיקה. הוא מספר שכמה מהחברים שלו במסלול כבר עובדים בהייטק במקביל ללימודים.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


מתגברים על החשש ומממשים את הפוטנציאל


העניינים נראים נהדר עכשיו, אבל כמובן שכסטודנטים בשנה הראשונה באקדמיה, לא מעט בני נוער באל"צ מתמודדים עם חששות מול ההתחלה החדשה, שמלחיצה אפילו לסטודנטים 'רגילים' בשנה א'. "האמת שבזמנו זה היה שוק טוטאלי," הוא אומר. לשם כך, יזם יחד עם יתר החברים לכיתה מפגש עם הסטודנטים החדשים, אלו שרק מתחילים את שנה א'. "דיברנו על חששות, על ציפיות, ועל כל מיני דברים אחרים כדי להעלות להם את הביטחון. המכללה הטמיעה את זה הלאה וזה יצא מדהים. הסטודנטים החדשים עצמם אמרו לי עד כמה הם נהנו, ואפילו הוסיפו אותי לקבוצת הווטסאפ שלהם." הוא מספר.


עם שאר הסטודנטים המבוגרים במכללה הוא מדווח שיש יחסים מצוינים ושהתגובות שבני הנוער מקבלים מהם הן חיוביות מאוד, אפילו שבשל פער הגילאים הם אינם מבלים יחד יותר מדיי. "האלצ"ים מאוד מגובשים בינם לבין עצמם. שלוש שנים אנחנו לומדים לגמרי לבד ורק בשנתיים האחרונות מתערבבים עם שאר הסטודנטים, אז אנחנו באים כבר מאוד מלוכדים." הוא מספר שבאותו זמן, גם החברים מהתיכון שלו מפרגנים מאוד למהלך.


ואיך חוזרים לתיכון ולומדים לבגרויות אחרי שכבר טועמים מהעולם של הגדולים? קבולי כבר השלים את הבגרות במתמטיקה ברמת 5 יחידות ואת הבגרות בפיזיקה, הוא טוען שהידע המתמטי הנרחב שרכש בתכנית הפך את החומר לבגרות לקל במיוחד. "באל"צ לומדים קורסים מתמטיים מאוד מתקדמים, ואז בתיכון כמובן שחמש יחידות כבר קטן עלייך. אם אתה מגביר מחשבים, זה גם מאוד קליל." הוא אומר.


תומר מסכם ומציין שאל"צ היא לא התכנית היחידה בה יכולים בני נוער מצטיינים ללמוד ולהתקדם, ושקיימות בארץ תכניות מצוינות מגוונות. "חשוב שבני נוער לא יפחדו לגשת לתכניות כאלה." הוא אומר. "לפעמים הם קצת חוששים ללכת, כי הם חוששים, באופן טבעי, שזה יפגע להם בחיים האישיים ויאכל את כל הזמן. אז אפשר בהחלט להרגיע ולומר שזה לא המצב. כדאי מאוד, אם יש בך את זה, להביא את הפוטנציאל הזה לידי מימוש."