במצב מעורער: מתי כדאי לערער על ציון?

22/2/2015 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (20,164 צפיות)

למדתם, השקעתם, חרשתם. ניגשתם למבחן. אתם מחכים וכוססים ציפורניים. פעם היו מפרסמים רשימה של כל הציונים על הלוח מחוץ למזכירות, אבל בימינו סביר יותר שאתם ממתינים להתראה אלקטרונית. הלב דופק כשה - SMS מגיע, ואז בבת אחת הוא צונח לתחתונים: מה, איך יכול להיות שזה הציון שקיבלתי?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הציון ערער אותך? ערער עליו בחזרה...


לפעמים דווקא כיף לקבל ציונים. זה קורה כשעובדים קשה ורואים תוצאות, או דווקא שמחפפים ומגלים שההימור היה נכון. לפעמים הציונים אפילו מפתיעים לטובה. בפעמים אחרות, הם גורמים ללא מעט סבל.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 

 

מעבר לעובדה שלקבל ציון נמוך במבחן כואב מאוד באגו, לפעמים ציון כזה פוגע פגיעה ממשית בממוצע של התואר, או בסיכויי להתקבל ללימודים מתקדמים. בנוסף ציונים נמוכים עלולים להביא לבזבוז זמן וכסף, במידה ונוצר צורך לעבור שוב את הקורס, או לגשת למבחן חוזר.

 

מתבאסים? חכו לסריקה

 

על אף שמבחינתכם כסטודנטים הציונים עלולים להיות הרי גורל, חשוב לזכור כי מי שבודק את המבחן שלכם, עובר עליו ביחד עם עוד עשרות או מאות טפסים נוספים. לפעמים מספיק שכתב היד יהיה קצת לא ברור, או שיפספסו את החץ שסימנתם להמשך של התשובה בעמוד אחר, כדי שהציון שלכם יפגע משמעותית. אם קיבלתם ציון נמוך יותר מכפי שתכננתם ומשהו לא מסתדר לכם, אל תמהרו להסיק מסקנות - חכו לסריקת הציונים.

 

נעמי (26), סטודנטית למשפטים בקריה האקדמית אונו מספרת: "בכיתה שלי יש כמה בנות שתמיד בוכות אחרי מבחן שהלך להן גרוע, ואז מקבלות תשעים. אני לא כזאת. אני יודעת מתי הולך לי טוב במבחן ומתי לא, ובדרך כלל אחרי שאני מגישה אני יודעת להגיד פחות או יותר כמה אקבל. היה מבחן אחד שלמדתי אליו המון, והייתי בטוחה שהלך לי ממש טוב, אבל כשהחזירו לנו את הציונים הופתעתי והתאכזבתי לגלות שקיבלתי 72. כשהסתכלתי על הסריקה, גיליתי שפשוט שכחו לחשב לי שאלה אחת, ובעצם קיבלתי 92. כמובן שהגשתי ערעור והכל נסגר בלי בעיה".

 

להגיש או לא להגיש?

 

בכל מוסדות הלימוד יש נוהל מסודר להגשה של ערעורים. אם לא נעים לכם להתווכח על כמה נקודות, זכרו שאתם לא הראשונים ולא האחרונים שמערערים על ציון וזה לא הופך אתכם לנודניקים. מצד שני, לא כדאי להגיש ערעור כשאין לכם סיבה אמתית להאמין שמגיע לכם ציון יותר גבוה. לא כל הסטודנטים מודעים לכך, אבל ברגע שמגישים ערעור כל המבחן נבדק פעם נוספת, כך שבפועל הציון יכול גם לרדת.

 

כך או כך, את החלטה האם לערער או לא עליכם לקבל במהירות, כי גם להגשה של ערעור יש פרק זמן קצוב. ברוב מוסדות הלימוד ניתן להגיש ערעור בין חמישה ימים לשבועיים מזמן סריקת המחברות, לכן חשוב לברר מראש את התאריכים הרלוונטיים ולהיערך בהתאם. כמובן, אם אתם שוקלים לגשת למועד ב' במידה והערעור לא יתקבל, חשוב אפילו יותר להגיש את הערעור בזמן.

 

הכי חשוב: ניסוח

 

ללא ספק ניסוח הערעור עצמו הוא השלב המשמעותי ביותר בתהליך. השאלה איך יתייחסו לערעור שלכם, בהנחה שלא מדובר בטעות חישוב פשוטה של הניקוד, תלויה אך ורק במידה שבה תצליחו להסביר את עצמכם בכתב. במידה ואינכם מרגישים בטוחים מספיק באופן שבו ניסחתם את המכתב, מומלץ מאוד לשתף חבר או שניים, ולקבל דעה נוספת על הכתיבה שלכם.

 

כשכותבים מכתב ערעור חשוב להיות כמה שיותר ברורים ולהציג נימוקים רלוונטיים. לעגן את הדברים שאתם מבקשים לומר בציטוטים מתוך המצגות שנלמדו בשיעורים, ומתוך המאמרים שהיה עליכם לקרוא. רוב הסטודנטים שדיברנו איתם, אמרו שהדרך הנוחה ביותר היא לנסח את הערעור במשפטים קצרים ובצורת רשימה, כדי שיהיה נוח לעבור על הנימוקים סעיף אחר סעיף.

 

בכל מקרה, הקפידו לשמור על נימוס, ולנסח את הערעור בצורת בקשה. שימרו על פרופורציות ואל תבקשו יותר ממה שאתם יכולים להראות שמגיע לכם. חשוב גם לזכור שערעור צריך להיות ענייני, והוא לא נועד כדי לבקש הקלות על בסיס נימוקים אישיים. אם לא הרגשתם טוב במבחן, או שלא יכולתם ללמוד כמו שצריך כי בדיוק באותו שבוע הייתם מאוד מוטרדים ממשהו אחר שקורה בחיים שלכם, זה לא המקום.

 

צרת רבים

 

במקביל לבירור הפרטי שלכם, חשוב לרחרח מסביב ולברר האם עוד סטודנטים נוספים נתקלו בבעיות מסוימות עם המבחנים שלהם. לפעמים יש מצבים שבהם מרבית התלמידים בכיתה לא הבינו את השאלה, פשוט כי היא לא הייתה מנוסחת מספיק טוב. 

 

בפעמים אחרות, ריבוי טעויות של סטודנטים בכיתה עשוי להעיד על טעות שמקורה במרצה. מעין (28) סיפרה לנו: "הייתה פעם שכמעט כולם בכיתה עשו את אותה טעות בשאלה אמריקאית, ובסוף התברר שזה בגלל משהו שהמרצה הכתיב לנו לא נכון בשיעור. אם אני זוכרת נכון, הוא הסכים יחסית בקלות לבטל את השאלה".