רוצה פרטים על הכרה אקדמאית בהנדסאים?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

השוואת מעמד הנדסאים ואקדמאים

רוצה לדעת על הכרה אקדמאית בהנדסאים? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


השוואת מעמד ההנדסאים לבעלי תואר אקדמי


מסלולי הנדסאים נחשבים היום לתכנית לימודים מבוקשת שפותחת מגוון של דלתות בשוק העבודה. ההכרה במעמדם של ההנדסאים היא פרי תהליכי חקיקה ושינוי חברתי משמעותיים שהתחוללו בשנים האחרונות, כדי להבטיח בחוק את מעמד ההנדסאים ולסייע להם להשתלב בשוק העבודה ובאמצעות כך לסייע להזניק קדימה את המשק ואת תעשיית ההייטק הישראלית שבה יש היום ביקוש גדול במיוחד לעובדים איכותיים.


בעבר מעמדם של בוגרי המכללות הטכנולוגיות היה שונה והם לא יכלו להתמודד במכרזים על משרות מסוימות במגזר הציבורי, כגון ברשויות מקומיות או בחברות בבעלות ממשלתית. כדי לבטל את ההבדלים הללו ולפתוח אפשרויות תעסוקה נוספות ושוויוניות יותר בפני הבוגרים, נערכו שינויים בחקיקה. בעשור האחרון נערכו הסדרות חוקים שמטרתם לקדם את מעמד ההנדסאים ולהשוות את מעמדם לזה של אקדמאים בעלי תואר ראשון. להשוואת מעמד זו מספר מטרות מרכזיות, המרכזית שבהן היא רמות השכר של הבוגרים וההנדסאים.


באופן זה מתאפשרת להנדסאים השתלבות מהירה בשוק העבודה בתפקידים מבוקשים, שכן לימודים אלה נפרשים על פני שנתיים בלבד לעומת 3 – 4 שנים במסלולי התואר הראשון. הביקוש להנדסאים בשוק של היום גדול מתמיד והם יכולים להשתלב במבחר אפיקים מקצועיים ולהביא לידי ביטוי את הכישורים והידע הטכנולוגי העשיר שברשותם.

 

שינויים בהגדרת המעמד


ההכרה במעמד הדיפלומה של בוגרי המכללות הטכנולוגיות נעשתה בתהליך הדרגתי שנפרש על פני מספר שנים. בשנת 2012 העבירה מליאת הכנסת הצעת חוק חדשה להסדרת עיסוקם של בוגרי הלימודים הטכנולוגיים בארץ לצורך קידום מעמדם בשוק העבודה. מטרת מהלך זה הייתה השוואת מעמדם של בוגרי הלימודים הטכנולוגיים לזה של בעלי תארים אקדמיים לגבי התמודדות על משרות בגופים במגזר הציבורי.


בהתאם לחוק שהועבר, הוקם מרשם ההנדסאים והטכנאים המוסמכים, גוף המוסמך על הסדרת הליכי הרישום של בוגרי הלימודים הטכנולוגיים. הרישום במרשם הוא תהליך המקנה הכרה בדיפלומה, הכרה שנחוצה לצורך השתלבות בשוק העבודה. בתחומים כגון הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים או הנדסאי בניין, הכרה זו של המרשם מתירה גם את החתימה על תכנון של מבנים פשוטים לפי דרישות החוק.


מהלך זה היה בשורה של ממש עבור הבוגרים. חבר הכנסת חיים כץ (הליכוד) שהיה זה שהעמיד באותו זמן את החוק לאישורו הסופי הגדיר את השינוי צדק היסטורי עבור ההנדסאים והדגיש את החשיבות של מהלך זה לקידום שוויון בשוק העבודה, שכן כעת הם יכולים להתמודד במסגרת מכרזים על שלל משרות בחברות ממשלתיות, משרדי ממשלה ורשויות מקומיות. במכרזים אלה, העובדה שהם אינם בעלי תואר אקדמי לא תוכל למנוע את המועמדות שלהם לתפקיד, אלא אם כן הדבר נקבע בחוק רלבנטי אחר. כמו כן, באפשרותם להתקדם בתפקידם למשרות שבהן דרישות מקצועיות ששוות ערך לאלה של בעלי תארים אקדמיים.

 

בשנת 2018 עדכנו במל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) את ההחלטה על פטורים מלימודים אקדמיים על בסיס לימודים שאינם אקדמיים ובהם לימודים טכנולוגיים ולימודי טכנאים. במסגרת החלטה זו אימצו במל"ג את ההמלצות של וועדת המשנה למדיניות אקדמית לגבי שינוי שיטת הפטורים. אלה מוענקים רק במסלולים לתואר ראשון ולא לתכניות תואר שני.

 

במסגרת השינוי במדיניות, נפתחו תכניות לימודים ייעודיות לתואר ראשון להנדסאים, שבהן יכולים בוגרי לימודים טכנולוגיים לקבל פטורים עד לגובה של שליש מסך נ"ז הנדרשות לקבלת התואר. הכרה זו נערכת בהתאם לתחום הנלמד ולהכשרה שקיבלו הסטודנטים בלימודים בקודמים.

 

החלטת ממשלה משנת 2018 עיגנה גם היא את הרפורמה בהשכלה הטכנולוגית. ברפורמה זו מתווים את משך השעות המומלץ ללימודים אלה, את התכנים הנלמדים במסלולים, את סוגי הבחינות ואת תקצובן של מגמות. כמו כן, במסגרת הרפורמה הוגדרו יעדים עתידיים להעלאת מספר בעלי תעודות טכנולוגיות בארץ, שצפוי לעלות בשלוש השנים הקרובות. זאת לצורך המשך חיזוק המשק והעלאת הפיריון בו. הוגדרה גם תוספת תקציב עבור השנים הקרובות ואופן חלוקתו.

 

 

הקמת מועצה


במסגרת שינויי החקיקה נקבע גם על הקמת מועצת ההנדסאים והטכנאים המוסמכים. זהו גוף שבו חברים נציגים משלל מסגרות כגון משרד העבודה, התאחדות התעשיינים, משרד החינוך, וכן מוסדות הלימודים הטכנולוגיים השונים בהתאם להגדות מל"ג.. מועצה זו אמונה על קידום מקצועיות במקצוע, הסדרת המעמד והמלצות לכנסת ולממשלה בנוגע ליישום בשטח של החקיקה החדשה. המועצה מתכנסת מדי שנה כארבע פעמים ודנה בהתקדמות במהלכים בשטח, ובאפשרויות לשיפור.


השלמה מהנדסאי למהנדס


הנדסאים המעוניינים להמשיך להרחיב את השכלתם יכולים לפנות למסלולי השלמה מהנדסאי למהנדס. אלה הן תכניות ייעודיות המתקיימות בחלק ממוסדות הלימוד, שבהן ניתן ללמוד את מגוון הקורסים הנחוצים לקבלת תואר ראשון B.Sc. בהנדסה בהתאם לפטורים שונים המוענקים על סמך לימודי ההנדסאי במקצוע הרלוונטי.


השלמה זו יכולה לפתוח אפשרויות נוספות בפני הבוגרים, כגון לשדרג את זכות החתימה שלהם בפרויקטים שונים. מעבר לכך, במהלך לימודי ההנדסה ניתן לפתח ולהעמיק את הידע המקצועי במגוון ענפים טכנולוגיים מתקדמים וכך לרכוש כלים חשובים ליישום בשוק העבודה.


אורך ההשלמה משתנה ממוסד למוסד אולם לרוב היא נפרשת על פני פרק זמן של כשלוש שנים. במהלכה לומדים מגוון קורסים עיוניים ומעשיים, לוקחים חלק במעבדות ומשתתפים בפרויקטים יישומיים בתחום ההנדסה.


פטורים לסטודנטים בהשלמה למהנדס


לפטורים לתואר הראשון זכאים בעלי דיפלומות טכנולוגיות ממוסדות המוכרים על ידי משרד העבודה או נמצאים בפיקוח משרד החינוך. הזכאות לפטורים הללו היא בהתאם לציונים של המועמדים בבחינות החיצוניות – סדרך כלל יש צורך בציון של לפחות 80.
את היקפי הפטורים ורמתם קובעים בכל מוסד לימוד או פקולטה, בדרך כלל בהתאם לקורסים שנלמדו בלימודים הקודמים, היקפם ורמתם. כמו כן, נבחנים הציונים בכל קורס. היקפם של הפטורים יהיה עד 30 נקודות זכות (נ"ז) ולא מעבר לכך, במסגרת תכניות ארבע שנתיות. במסלולים תלת שנתיים היקף הפטור יהיה עד 21 נקודות זכות.


את הפטורים ניתן לקבל עד שש שנים ממועד תחילתם של הלימודים הטכנולוגיים. מעבר לפרק זמן זה, לא ניתן במרבית המקרים להגיש בקרה לקבלת פטור.


אפשרויות תעסוקה


בעקבות השינויים בחקיקה והשדרוג במעמד ההכשרה, נפתחות כעת הזדמנויות רבות יותר בפני בוגרי הלימודים הטכנולוגיים. בצאתם לשוק העבודה הם יכולים כעת להשתלב במגוון משרות בשוק הפרטי והציבורי. בסקטור הממשלתי באפשרותם, כאמור, להתמודד במסגרת מכרזים על תפקידים מבוגרים שלל ארגונים ומוסדות.


אחד הענפים המרכזיים שבהם חלה עלייה בביקוש לאנשי המקצוע הוא בתעשיית הטכנולוגיה העילית. בהייטק קיימות שלל אפשרויות תעסוקה בהן גם משרות למתחילים. כמו כן, קיים ביקוש בענפים כגון חשמל, בניין ואלקטרוניקה. מגוון התפקידים בכל תחום הוא רחב למדי וכולל תפקידי תכנון, פיקוח, ייצור, תפעול, תחזוקה וכן תפקידים ניהוליים ובכירים יותר שאליהם ניתן להתקדם עם צבירת וותק.


רמות השכר במקצועות השונים מגוונות למדיי. שכר הנדסאים בתחילת הדרך יכול לנוע בין 6,000 – 10,000 שקלים לחודש בממוצע, בתלות במקצוע הנלמד, סוג התפקיד, היקפו וקריטריונים נוספים. לאחר מספר שנות ותק בתפקיד ניתן להעלות את רמות השכר ואנשי מקצוע ותיקים רבים משתכרים בין 10,000 – 16,000 שקלים לחודש ולעיתים אף למעלה מכך. בין הענפים שבהם רמות השכר נוטות להיות הגבוהות ביותר נכללים תוכנה, ביוטכנולוגיה ומכשור רפואי. חשוב להדגיש כי רמות השכר משתנות מעת לעת.

 

 

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על הכרה אקדמאית בהנדסאים?

רוצה לדעת יותר על הכרה אקדמאית בהנדסאים?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
מוסדות לימוד הכרה אקדמאית בהנדסאים
שאלות הגולשים בנושא
הנדסאי בניין - האם זה מקצוע מבוקש?
משכורת של הנדסאי מכשור רפואי
הנדסאי אזרחי - מבחני מהט
אובדן תעודת הנדסאי
פתרונות של מבחני מה"ט להנדסאי תעשייה וניהול
האם קיים ייתרון בללמוד עוד הנדסאי?
הנדסאים - איך מחשבים ציון ממוצע?