קורס ממונה בטיחות בבניה ובניה הנדסית
רוצה לדעת על קורס ממונה בטיחות בנייה? אנחנו רוצים לעזור לך!
דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד.
לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
קורס ממונה בטיחות בבניה - קורס בטיחות בעבודות בניה
שמים סוף לתאונות בניין
לאחרונה עולים שוב ושוב לכותרות מקרים מצערים של תאונות באתרי בנייה שגובות חיי אדם. בשנתיים האחרונות בלבד נהרגו למעלה מ - 100 עובדים בתאונות עבודה באתרי בנייה. התאונות הנפוצות ביותר נוגעות לנפילה מגובה או לפגיעה מציוד ומכשור מקצועי. מי שאחראיים על שלומם של העובדים באתרי הבנייה הם המעסיקים, שצריכים להבטיח סביבת עבודה בטוחה וחפה מסיכונים שעלולים לגרום לפגיעה בעובדים.
כדי להתמודד עם התופעה המצערת הזו, שואפים בתעשייה להגדיר את תקנות הבטיחות ולאכוף אותן בשטח דרך מינוי של אנשי מקצוע שבקיאים ומומחים בתחום. תקנות הבטיחות על העבודה מחייבות חברות אשר מעסיקות יוצר מחמישים עובדים וכן חברות בנייה שמעסיקות מעל 100 עובדים באתרי בנייה להעסיק ממונים על הבטיחות. ממונים אלה נדרשים גם כאשר העובדים אינם כפופים ישירות למעביד אלא מועסקים דרך קבלני משנה.
לפי נהלי משרד העבודה ותקנות הבטיחות בעבודה, ממונה בטיחות בבניין הוא עובד בעל הסמכה כממונה בטיחות, אשר עובר השתלמות מתאימה וייעודית לתחום הבניה והתשתיות. השתלמות זו מתקיימת במסגרת קורס ייעודי וכן יש צורך לעבור מספר מבחנים עיוניים ומעשיים. החוק מעגן את תחומי האחריות של ממוני הבטיחות בבניה ומגדיר כי עליהם לסייע למעבידים בכל הנוגע לתקנות בתחום הבטיחות ולפעול מול אנשי הצוות בתחום הבטיחות התעסוקתית והנדסת האנוש.
עובדים בתחום הבנייה שמעוניינים לקדם את הקריירה יכולים ללמוד בקורס ממונה בטיחות בבניה, שידוע גם בשם קורס ניהול בטיחות באתרי בנייה ובבנייה הנדסית. מסלול זה מעניק למשתתפיו בו את הכלים לניהול תחום הבטיחות בפרויקטים ובאתרים והוא מכין אותם למבחנים חיצונים שעורך משרד העבודה להסמכה לתפקיד. לפי דרישות משרד העבודה, הקורס הוא גם אחד התנאים הנדרשים למעוניינים להשתלב בתפקידי ניהול עבודה בעבודות בנייה.
ממונה בטיחות משרד הכלכלה
משרד הכלכלה - או בשמו הנוכחי - משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים - הוא הגוף האחראי על הסמכתם על ממונים על בטיחות בבניה. משרד העבודה עורך מבחני הסמכה שמתקיימים בסיום הקורס, אשר בודקים את הידע והמיומנויות בתחום הבטיחות בבנייה. המשרד מפקח על תכניות הלימוד בקורסים וכן על המוסדות המלמדים אותם, במטרה לוודא כי הקורסים השונים תואמים את רמת האיכות והמיומנות הנדרשים בתעשייה של היום.
תכנית הלימודים
במהלך הקורס, המשתתפים מכירים היטב את דרישות התקנות בתחום הגהות והבטיחות בעבודה. הם לומדים על נהלי הבטיחות במגוון היבטים שנוגעים לעבודות בנייה ותשתיות, כגון שימוש במכונות, עבודה בגובה, עבודות חשמל והגנה מהתחשמלות, עבודה עם חומרים מסוכנים וכיבוי אש.
בהמשך, הם לומדים בהרחבה על דרכים לתכנון התנאים הסביבתיים במקום העבודה, הם בוחנים סוגיות בארגונומיה ומתוודעים לתהליך כתיבת תכניות הבטיחות וסקירת הסיכונים באתרי הבנייה. במקביל הם רוכשים מיומנויות לעבודה מול צוותי עובדים בשטח ולהעברה של הדרכות בטיחות שמותאמות לצורכים של החברה או האתר.
קהל יעד ודרישות קבלה
משרד העבודה מגדיר את הניסיון הקודם ואת הרקע המקצועי של מועמדים לקורס זה. כדי להתקבל להכשרה על המועמדים להיות בעלי תואר ראשון בתחומי ההנדסה, הטכנולוגיה או מדעי הטבע, או לחלופין בוגרי לימודי הנדסאים או בעלי הכשרת טכנאי. יש צורך בניסיון מקצועי קודם בעבודה בתחום הבניין, היקף שנות הניסיון נקבע על פי ההשכלה שברשות המועמדים, אקדמאים בעלי תואר ראשון נדרשים לניסיון פרקטי של לפחות שנתיים וכן עליהם להציג תעודה על מעבר קורס ממונה בטיחות וכן אישור על כשירות ממפקח עבודה ראשי. הנדסאים וטכנאים נדרשים לשלוש שנים לפחות של ניסיון מקצועי ועמידה בדרישות לעיל. המועמדים עובדים גם ראיונות קבלה בפני משרד העבודה והמוסד לבטיחות ולגהות.
- מגיעים מתחום הביטחון? קראו עוד על קורס ממונה הג"א
- רוצים להתקדם בענף הקרינה? קראו על קורס ממונה בטיחות קרינה
- מעוניינים להתמקצע בענפים נוספים? קראו על קורס פקח תנועה
מחיר ועלות הקורס
מחיריהם של הקורסים משתנה ממוסד אחד לאחר. טווח המחירים יכול לנוע בין 4,000 - 10,000 שקלים בערך, אך ישנם גם קורסים שעלותם גבוהה יותר. במרבית המקרים, עלות הקורסים אינה מכסה את עלות המבחנים החיצוניים שנדרשים לקבלת תעודת המקצוע מטעם משרד העבודה.
- רוצים לעזור לשמור על בטחון העובדים באתרי בניין? קראו על קורס עוזר בטיחות
תעודה ואפשרויות תעסוקה
משתתפים שעומדים בכל הדרישות בקורס יכולים לגשת למבחנים חיצוניים שנערכים על ידי משרד העבודה והאגף לפיקוח על העבודה. מי שעוברים בהצלחה את הבחינות מקבלים תעודה המעידה על סיום קורס בטיחות בבניה ובבניה הנדסית למהנדסים, הנדסאים וטכנאים אזרחיים. על הבוגרים גם לעבור וועדה מטעם המשרד. מי שצולחים את השלב הזה ועומדים בכל התקנות והדרישות יכולים לקבל אישור כשירות מטעם מפקח העבודה הראשי ותעודת הסמכה. את אישור הכשירות יש לחדש אחת לכל שלוש שנים, לשם כך יש לבצע מספר ימי השתלבות מדי שנה באישור מפקח העבודה הראשי.
לממונים על בטיחות בבניה יש דרישה רבה בשוק העבודה והם יכולים להשתלב במגוון של אפיקי תעסוקה. הם יכולים לפעול מול קבלנים וחברות בניה וכן לעבוד במפעלים, באתרי בניה ובמוסדות ציבוריים ולספק את שירותיהם למבחר גורמים מקצועיים. בוגרים שמעוניינים להמשיך ולפתח עצמם מבחינה מקצועית יכולים לפנות לעוד שלל הכשרות וקורסים בתחום הבניין. קורסים אלה מאפשרים להרחיב את תחומי האחריות ולצבור ידע מקצועי שחשוב כדי לעמוד בדרישות הדינמיות של התעשייה.
שכר ממונה בטיחות נע בין 8,000 - 11,000 שקלים לעובדים מתחילים ובין 12,000 - 15,000 שקלים בממוצע לעובדים ותיקים ומנוסים יותר. בענף הבנייה, בשל הביקוש הרב לעובדים והמחסור בהם, רמות השכר עשויות להיות גבוהות מבענפים אחרים, כגון תעשייה או תחבורה, כדי לעודד עובדים לפנות לתפקיד ולאיישו.
מכללות
באר שבע ודרום
- המכללה למינהל: המכללה למינהל מפעילה שלוחות בפרישה ארצית ובהן גם שלוחה בבאר שבע. המכללה עורכת קורס בטיחות בבניה ובבנייה הנדסית. המסלול, שמתאים לעובדים מנוסים בתחומי התשתיות והבנייה, מעניק כלים פרקטיים בתחום הבטיחות ומכין את המשתתפים לקראת מבחנים שעורך משרד העבודה. היקפה של ההכשרה הוא כ - 96 שעות לימוד. עוד נלמדים במכללה זו קורס ניהול רכש ולוגיסטיקה, קורס ייבוא וייצוא, קורס ניהול מחסן ממוחשב, קורס ניהול פיננסי ועוד שלל תכניות.
- באר הדרכה: זוהי מכללה שמתמקדת במקצועות הבטיחות ואיכות הסביבה. במכללה זו יכולים ממונים על הבטיחות ללמוד בקורס לצורך הרחבת הסמכתם לתחום הבנייה ההנדסית. מסלול לימוד זה כולל כ - 156 שעות לימוד.
בצפון
- מכללת מישלב (חיפה ותל אביב): המכללה מציעה קורס ניהול סיכוני בטיחות באתרי בנייה ובבנייה ההנדסית. הקורס כולל 15 מפגשים והוא מיועד לעובדים בתחום התשתיות והבניין כגון מנהלי פרויקטים בבנייה, מנהלי עבודה בבניין, קבלנים ומפקחי בנייה.
- מכללת הנדסה בגובה (חיפה ולוד): המכללה מציעה ללמוד בקורס שהיקפו 21 מפגשים, שמתקיימים בשעות הערב. מסלול זה מותאם למהנדסים, להנדסאים ולטכנאים ומאפשר להם לרכוש הכנה להשתלבות במקצוע זה, לפי דרישות משרד העבודה. עוד נלמדים במכללה זו קורס ממונה בטיחות אש, קורס ניהול פרויקטים בבניה, קורס בודק לאביזרי הרמה, קורס ניהול עבודה בבניין ומסלולים נוספים.
באזור ירושלים
- מכללת אורט ירושלים: המכללה מפעילה קורס בטיחות למנהלי עבודה בבניין. מסלול זה מעניק לעובדים בתפקידי ניהול עבודה בבניין את ההכשרה הדרושה לניהול הבטיחות ולקבלת אישור להשתלבות בתפקיד זה. הקורס כולל 140 שעות לימוד אקדמיות והוא נפרש על פני כשלושה חודשים.
- בוב בטיחות וביטחון (מודיעין): חברה זו מתמקדת בתחום הבטיחות בתעשייה והיא עורכת הכשרות מקצועיות שונות לעוסקים בענף. החברה מציעה קורס בטיחות בבנייה ובניה הנדסית שמתקיים בשעות הבוקר ואחר הצהריים, אחת לשבוע. קורסים נוספים שאפשר ללמוד במוסד זה כוללים קורס ממונה בטיחות בעבודה, קורס עבודה בגובה, קורס ממונה בטיחות אש, קורס חקירת תאונות, קורס ניהול סיכונים וקורסים נוספים.
יש כמה מוסדות לימוד המציעים לימודי עוזר בטיחות בבניה, ביניהם פז בטיחות, מכללות אורט, רופין, אתגר ועוד.
הקורס משתנה בין מוסד לימודים אחד לשני ונע בין 40-80 שעות לימוד, לרוב במתכונת ערב, אחת לשבוע.
למסלול מתקבלים מועמדים, בני 18 ומעלה, בעלי שנתיים או יותר של ניסיון בענף הבניה, בעלי תעודת זהות ישראלית שסיימו 10 שנות לימוד לפחות.
צירפתי עבורך קישור בתחתית ההודעה למאמר המציע מידע על המסלולים, מוסדות הלימוד, תכני הלימוד ועוד.
בברכה, נועה חזן - יועצת לימודים
קורס עוזר בטיחות בבניה