קורס עוזר בטיחות בבנייה
רוצה לדעת על קורס עוזר בטיחות? אנחנו רוצים לעזור לך!
דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד.
לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
קורס עוזר בטיחות
ענף הבנייה בישראל נמצא בתנופה בשנים האחרונות, כאשר פרויקטים חדשים להקמת מבני מגורים ומבני תעשייה ומסחר צצים חדשות לבקרים, כמו גם פרויקטים של עבודות תשתית או של עבודות חידוש ושיפוץ או עבודות תמ"א 38.
לצד הצמיחה בענף, מתרחשת עלייה גם במספר תאונות העבודה באתרי בניין. כחלק מהמאמץ למגר את התופעה, החל מיוני 2019, נכנסה לתוקף החובה למינוי עוזר בטיחות. החובה חלה באתרי בנייה שבהם מקימים מבנים בגובה 7 מטרים או יותר, ושהשטח שלהם הוא 1,000 מ"ר. כמו כן, חלה חובה על מינוי עוזר בטיחות גם באתרי עבודות בניין הנדסיות.
עוזר הבטיחות (עב"ט) הוא עובד בניה המסייע למנהל העבודה בשמירת הבטיחות באתרי בנייה בהם מבצעים עבודות בניה או בניה הנדסית. לעב"ט אחריות לוודא את מילוי הוראות הבטיחות, ולשם כך הוא מחזיק בזכות לעיין במסמכים הנוגעים להוראות אלו – כגון פנקסים ותעודות שונות שנמצאים בשימוש מנהל אתר העבודה וחברת הקבלן.
התפקיד מתאים למי שתחום הבטיחות חשוב להם, ושרוצים לסייע להבטיח את רווחתם ושלומם של חבריהם לעבודה. הוא מהווה הזדמנות להתפתח מבחינה מקצועית, לקחת תחומי אחריות נוספים, וכך להתקדם בקריירה בענף.
כדי למלא את התפקיד, יש להשתתף בהכשרות מקצועיות שתכנית הלימודים בהן נקבעת על ידי מפקח העבודה הראשי. ההכשרות נערכות אך ורק במוסדות לימוד מוכרים על ידי מפקח העבודה הראשי.
תכנית הלימודים
התכנים הנלמדים בהכשרות המקצועיות השונות הם קבועים, ומטרתם להעניק לסטודנטים את הידע המקצועי הנדרש לצורך הבטחת מילוי הוראות הבטיחות באתרי הבנייה.
הסטודנטים סוקרים את נהלי הבטיחות, ולומדים לעומק את רשימות התיוג שמפקח העבודה הראשי מפרסם, על פיהן מבצעים את בדיקות הבטיחות והעמידה בנהלים, ועל ליקויי בנייה אפשריים.
הם רוכשים הבנה בציוד המגן בו משתמשים באתרי הבנייה, וכיצד לזהות מתי יש לבדוק אותו. כמו כן הם סוקרים את תחום העבודה בגובה, ומקיפים את סוגי המשטחים, הפיגומים, והציוד שמאפשר אותה.
כמו כן, הם מקבלים כלים להתמודדות עם דילמות ואתגרים בעת העבודה מול מנהל העבודה והקבלן – כיצד יש לפעול כאשר מתגלה הפרת נהלים, הן מול ההנהלה והן מול העובדים בשטח. מהעב"ט נדרש לדווח על סטייה מהדרישות ברשימות התיוג, וכן על מצבים או התנהגויות בעלי פוטנציאל לסיכון, גם אם הם אינם מופיעים ברשימות התיוג, וההכשרה המקצועית נועדה להקנות יכולות לזיהוי ואיתור מוקדי סיכון אלו, ועל דיווח מהיר ומדויק לממונים.
מתכונת הלימודים
היקף שעות ההכשרות המקצועיות נע בין 40 ל – 80 שעות לימוד.
בלימודים מושם דגש על הקניית כלים פרקטיים למשתתפים, הבנת מהות התפקיד, ומיומנויות להתמודדות עם דילמות וסיטואציות שונות של הפרות בטיחות. הסטודנטים צוברים ניסיון מעשי באמצעות השתתפות בסיור לימודי באתר בנייה, אותו מלווה מנהל עבודה בבניין.
בסיום הקורס, הסטודנטים נדרשים לעבור מבחן אמריקאי ובו 40 שאלות, ולקבל ציון של 70 או יותר כדי לסיים בהצלחה. המפגשים לקראת סוף הקורס מוקדשים להכנה ולמידה לקראת המבחן.
- רוצים להתפתח מקצועית בענף הבנייה? קראו עוד על לימודי נדל"ן לתעודה
נושאי הלימוד
- עבודה בגובה
- רשימת התיוג
- גידור ודרכי גישה
- ציוד בטיחות אישי
- כלים טעוני בדיקה
- משטחי עבודה ופיגומים
- תקנות בטיחות בעבודות בנייה
- הגדרת התפקיד מבחינה משפטית
- דילמות מרכזיות בעת מילוי התפקיד
- ועוד
על מוסדות הלימוד
קיימים מגוון מוסדות לימוד מוכרים על ידי מפקח העבודה הראשי, בהם ניתן להשתתף בהכשרות מקצועיות לעוזרי בטיחות.
בין האפשרויות העומדות בפני מי שרוצים לקחת חלק בהכשרות אלו:
היחידה ללימודי חוץ (פרישה ארצית): בשלוחות השונות של היחידה ללימודי חוץ, שנמצאות ברחבי הארץ, ניתן להשתתף בקורס בן 45 שעות אקדמיות, בו הסטודנטים סוקרים את היסוד המקצועי של רשימות התיוג, את היסוד ההתנהגותי באמצעותו מתערבים באופן מועיל בשטח, ובשילוב ביניהם.
המכללה הטכנולוגית רופין – המרכז להשתלמויות (עמק חפר): קורס שהיקפו 45 שעות לימוד, והמפגשים מתקיימים פעמיים בשבוע בשעות הערב. הקורס מיועד הן לעובדי בנייה והן להנדסאים ומהנדסי בניין, אדריכלות ונוף שלהם ניסיון מוכח בתחום.
מכללת כרמל בטיחות (חיפה): בקורס המתקיים במכללה, ניתן לבחור בין מסלול לימודי בוקר לבין מסלול לימודי ערב (בו נדרשים להגיע לשני מפגשי בוקר). במכללה נערכות הכשרות נוספות בענף הבניין, כגון קורס עבודה בגובה, קורס בונה מקצועי לפיגומים, קורס מנהלי עבודה בבניין, ועוד.
חברת מוזי בוטון (מודיעין): בחברה עורכים קורס בן 5 מפגשים, כאשר ישנה אופציות לסבסוד מטעם הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל – מומלץ לבדוק את הזכאות מול הקרן.
מכללת ALD (אור יהודה): במכללה מתקיים קורס בשני מסלולים – בוקר וערב. מסלול הבוקר כולל 4 מפגשים שמתקיימים ברצף, ומסלול הערב כולל 9 מפגשים ברצף. נוסף על כך, הסטודנטים בשני המסלולים נדרשים לקחת חלק בסיור לימודי באתר בנייה.
- למידע נוסף על קורס ממונה בטיחות
תנאי קבלה
כדי לעסוק במקצוע זה, יש להיות מעל גיל 18 ולהחזיק בניסיון מוכח של שנתיים או יותר בעבודות בנייה, או עבודות בנייה הנדסית. על כן, הקורסים וההכשרות המקצועיות מיועדים לבני 18 ומעלה.
יש להציג מסמכים על מנת להוכיח את הניסיון בבנייה, כולל הצהרת מעסיקים על כך שהמועמד הועסק בביצוע עבודות מסוגים אלו – ההצהרה צריכה להיות חתומה על ידי המעסיק ולהכיל פרטים כגון לוגו החברה, ותיאור הפרויקטים בהם הועסק העובד, כולל משך העסקת העובד בהם, מהות העבודות בפרויקט ופרטי אתר הבניין.
עובדים יכולים לקבל הכרה בניסיון שנרכש כאשר גילם היה מתחת ל -18, בתנאי שהעסקתם הייתה חוקית.
קיים גם מסלול הכשרה המיועד לעובדים ותיקים, במימון קרן מעגלים. המסלול מתאים לעובדים בני 45 ומעלה, שעומדים במספר דרישות.
עליהם להחזיק בניסיון של 7 שנים או יותר בעבודה באתרי בנייה, להציג תעודת סיום 10 שנות לימוד לפחות מטעם משרד החינוך, לשלוט בשפה העברית ברמה טובה, וכן להחזיק באזרחות ישראלית.
- לפרטים נוספים על קורס עבודה
תעודה
זכאים לתעודה משתתפים שממלאים את חובותיהם בקורס, עומדים בחובת הנוכחות ב - 100% מן המפגשים, ועוברים בהצלחה את המבחן.
- קראו גם על קורס ממונה בטיחות בבנייה
אפשרויות תעסוקה
משום חובת מינוי עוזרי הבטיחות, מי שיש להם את ההכשרה בתחום פותחים לעצמם מגוון נוסף של אפיקי תעסוקה.
בוגרי הקורס יכולים להיעזר בידע הנצבר במהלכו על מנת להתקדם בקריירה בענף, משום שהם לוקחים על עצמם תחומי אחריות נוספים ועובדים בצמוד עם מנהלי אתרי הבניין.
לאחר סיום ההכשרה, הם יכולים להשתתף בהכשרות מקצועיות נוספות, כמו קורס עוזר למנהל עבודה בבניין, קורס מפקח בנייה וקורס מנהל עבודה בבניין, וכך להתקדם עוד בתחום.
שכר עובדים בתחום זה, בדומה לשכר ממונה בטיחות, נע בתחילת הדרך בין 8,000 - 10,000 שקלים ולאחר מספר שנים עשוי להגיע גם לטווח שבין 12,000 - 15,000 שקלים לחודש. השכר משתנה בהתאם לקריטריונים כגון היקף משרה, גודל החברה, ענף בתעשייה, מיקום בארץ ועוד.
יש כמה מוסדות לימוד המציעים לימודי עוזר בטיחות בבניה, ביניהם פז בטיחות, מכללות אורט, רופין, אתגר ועוד.
הקורס משתנה בין מוסד לימודים אחד לשני ונע בין 40-80 שעות לימוד, לרוב במתכונת ערב, אחת לשבוע.
למסלול מתקבלים מועמדים, בני 18 ומעלה, בעלי שנתיים או יותר של ניסיון בענף הבניה, בעלי תעודת זהות ישראלית שסיימו 10 שנות לימוד לפחות.
צירפתי עבורך קישור בתחתית ההודעה למאמר המציע מידע על המסלולים, מוסדות הלימוד, תכני הלימוד ועוד.
בברכה, נועה חזן - יועצת לימודים
קורס עוזר בטיחות בבניה