סטודנטים למשפטים ערכו ספר ראיונות עם שופטי בית המשפט העליון

29/5/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (4,310 צפיות)

שמונה סטודנטים למשפטים באוניברסיטת בר אילן פתחו בפרויקט במסגרתו ערכו ראיונות עומק עם שופטי בית המשפט העליון בדימוס. הם שמעו מהם סיפורים מרתקים ואמירות מפתיעות ואפילו דיברו איתם על החיים שלהם בתור סטודנטים. את רווחי הספר הם צפויים להקדיש למען סטודנטים עם קשיים כלכליים.

המידע באתר הועיל ל88% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים למשפטים יצרו ספר ראיונות שמנגיש את סיפורי שופטי העליון לכולם


מאחורי פרויקט ספר הראיונות עומדים שמונה סטודנטים בשנה ג' ללימודי משפטים בבר אילן: אליחי שילה, אביחי יהוסף, שירה זילכה, שלומי שורץ, נפתלי פורת, יאיר טייטלבאום, יובל תמיר ושירי ליברמן - שלו. השמונה החלו את היוזמה לפני כשנתיים, כשהיו כולם בשנה א' ללימודים.


הם מספרים שהגיעו אל הרעיון לאחר ששאפו לפתוח פרויקט שיסייע לסטודנטים מעוטי יכולת. "נתקלנו בסיטואציה שבה נחשפנו למצוקה כלכלית של סטודנטים בבר אילן, שאני מניח שמשותפת גם לכלל הסטודנטים." מתאר אליחי שילה, מיוזמי הפרויקט ומי שאיגד את הקבוצה.


"יש הרבה סטודנטים שזכאים מהותית למלגה, אבל לא זכאים לה פורמלית כי הם לא עומדים בתנאים הנוקשים לקבלתה. הם יוצאים קרחים מכאן ומכאן, הם לא לומדים כמו שצריך בגלל העבודה וגם לא יכולים לעבוד כמו שצריך בגלל הלימודים. החלטנו להרים את הכפפה ולעזור לאותם סטודנטים, כדי שיוכלו לסיים את התואר בכבוד."


"אני הגעתי ממקום נמוך מבחינה סוציו אקונומית. מבחינתי, ברגע ששערי ההשכלה הגבוהה נפתחים זה המקום להתנייד מבחינה חברתית. ראיתי הרבה סטודנטים שידם אינה משגת והציונים שלהם נפגעים בשל כך. רצינו להקים קרן שתסייע להם." מוסיף אביחי יהוסף.


באותה עת, צפו הסטודנטים ללימודי משפטים בסרטו של דרור מורה "שומרי הסף" שמציג ראיונות עומק עם שישה ראשי השב"כ לשעבר, אשר עורר סערה תקשורתית לא קטנה. במהלך סרטו של מורה, מתייחסים ראשי השב"כ לפרשות בטחוניות חשובות בתולדות המדינה ולדילמות מורכבות שנתקלו בהן לאורך כהונתם. הסטודנטים מספרים שתהו כיצד עוד לא נוצר פרויקט דומה על עולם המשפט והחליטו שבמסגרת היוזמה החברתית שלהם יערכו ספר ראיונות עם שופטי בית המשפט העליון בדימוס.


"הסרט חידד אצלנו את ההבנה שיהיה מעניין וחשוב להושיב את שופטי בית המשפט העליון לשיחות עומק, 'להוריד אותם מהאולימפוס' כמו שיש נטייה לחשוב עליהם ולהנגיש אותם לציבור. את הרווח מהפרויקט תכננו להקדיש לסטודנטים מעוטי יכולת וכך יש שני יתרונות בעשייה שלנו. אמנם אלו לא יהיו מלגות גדולות, אבל הן יכולות להקל על החיים ולעזור להם להגיע להישגים טובים יותר. בנוסף, יש פה ספר שהוא חשוב, יש בו אמירות סנסציוניות וחדשניות על איך החברה שלנו נראית ואיך היא צריכה להיראות." אומר אליחי.


להביא את המשפט גם למי שלא דובר "משפטית"


בנקודה זו, החלו לפנות לשופטים במייל ובשיחות טלפון כדי להיפגש עמם. במקביל הם פתחו בקמפיין הד סטארט, בו קראו לציבור לתמוך בהם ובמטרתם. הם זכו למאות תרומות והצליחו לגייס סכום של מעל 30,000 שקלים למען הפרויקט.


הם מתארים שלפני ביצוע הרעיונות התחלקו לצוותים והכינו תיק מידע על כל אחד מהמרואיינים. הם קראו ביוגרפיות, עברו על פסקי דין וקראו ראיונות ואמירות עבר משמעותיות, הכל כדי להגיע מוכנים ככל שניתן. בסך הכל, שוחחו הסטודנטים עם 13 שופטים לשעבר, ביניהם שמות מוכרים כמו דליה דורנר, אהרון ברק, דורית ביניש, יעקב טירקל ומאיר שמגר.


"כסטודנטים בשנה א', עניין אותנו לפנות למי שכבר הורידו את הגלימה ונמצאים אחרי כהונתם." מסבירה שירה זילכה על ההחלטה לראיין שופטים בדימוס. לדבריה, הם הופתעו לטובה מהיענותם של השופטים להצעה ומתמיכתם בפרויקט. "הייתה היענות מטורפת, לא ציפינו לזה. היינו מגיעים ללשכה, לפעמים לשיחות של שעות. בהמשך הם גם רצו להתעדכן והתעניינו בהתקדמות של הפרויקט." היא מתארת.


"ראינו שיתוף פעולה מדהים מצדם. הראשונים שראיינו באמת שאלו 'מי עוד הסכים להשתתף?', האחרים שבאו מאוחר יותר כבר חשו יותר בנוח. הם גם דיברו ביניהם וזה הקל עליהם להיות יותר פתוחים איתנו." מוסיף אביחי. "אפשר להיות פוליטיקלי קורקט, אבל זה לא מחדש. אני חושב שאדם במרום גילו כבר אומר את מה שהוא באמת חושב, למרות שהוא שופט בדימוס. היו גם דברים שביקשו מאיתנו שלא נפרסם, אמרו לנו להפסיק את ההקלטה. אנחנו שואפים כמובן להסכמתם ולשיתוף הפעולה שלהם."


הסטודנטים מתארים שבמסגרת הראיונות, נגעו בנושאים משפטיים ואישיים כאחד ושמעו את דעתם של השופטים על סוגיות כלכליות, פוליטיות וחברתיות אקטואליות. "לא רצינו שהספר יהיה רק משפטי ו'משעמם'. הפן הזה קיים כמובן, אבל רצינו להביא גם מה שיעניין את מי שלא בהכרח דובר 'משפטית'. יש בו דיון על נושאים כמו דת ומדינה, נישואים אזרחיים, תחבורה ציבורית בשבת והקצנה בחברה הישראלית." אומר אביחי. "ניסינו להנגיש את הפן המשפטי לכלל הציבור, לא להביא פסיקות איזוטריות אלא מקרים שנוגעים בכל אחד ואחת מאיתנו האזרחים ולהראות מה השופטים חושבים על הסוגיות האלה."


שירה אומרת שבראיונות שביצעה מצאה עניין רב בפן האישי של סיפורי השופטים. "אנחנו לומדים הרבה על העבודה המשפטית, על פסקי הדין של אותם שופטים. אותי עניין הפן האישי, החיים שלהם ואיך מגיעים להיות שופטים בעליון. הראיונות שערכתי איתם התנהלו בסדר כרונולוגי, מהילדות ועד לכהונה בתפקיד."


היא מציינת שגילתה פרטים מפתיעים רבים על המרואיינים. "עניינה אותי ההתמודדות עם נושאים שקרובים ללבך בצורה מקצועית ומנותקת מעברך ומנסיבות החיים שלך. למשל, השופט צבי טל, שבא ממשפחה של ניצולי שואה והיה אחד השופטים בהרכב בבית המשפט המחוזי במשפט דמיאניוק (פושע מלחמה נאצי מטרבלינקה). עניין אותי איך הוא, כשופט, עושה את ההפרדה הזו."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


אילו מין סטודנטים היו שופטי העליון?


הסטודנטים ממשיכים ואומרים שלאורך התהליך, עלו אמירות מפתיעות לא מעטות מפי השופטים. "אין ספק שיש בספר אמירות שמבחינת הציבור יכול להיות שיעוררו סערה." מציין אביחי. אליחי מסכים איתו ומוסיף: "יש בו התבטאויות מפתיעות בנושאים כמו יחסי דת ומדינה, על היבטים כמו מעורבות של פוליטיקאים במערכת המשפט או התנהלות של מדינה דמוקרטית במלחמה מול ארגונים לא דמוקרטיים."


"יש שאלות שהתלבטנו אם לשאול, שחשבנו שעשויות להכניס את השופט למצב לא נעים. אמרנו שננסה ומקסימום ניתקל בסירוב. להפתעתנו, הם היו משוחררים והרשו לעצמם להתבטא בחופשיות. אולי זה רצון שלהם עכשיו, לרגל אירועים שמתרחשים היום בחברה שלנו, לומר דברים שאולי לא היו אומרים בעבר." הוא ממשיך.


הם אומרים גם כי אחד ההיבטים המעניינים שהתגלו בראיונות היה פרטים על החיים שלהם כסטודנטים. "זה נותן תחושה שנמצא לפנינו אדם שהוא כמוני וכמוך. חלקם אמרו שכלל לא רצו להיות שופטים, אחרים תיארו שהגיעו במקרה לתחום. היו שהודו שלא היו הסטודנטים הכי מבריקים בפקולטה ואחרים סיפרו איך התאהבו בתחום רק בזמן ההתמחות במשפטים. אין דפוס אחד שניתן להכליל על כולם, כולם שונים ולכל אחד עולם שונה שעיצב, החל מהלימודים ועד לכהונה על כס המשפט." הם מספרים.


הסטודנטים אומרים שכעת נמצא הספר בשלבי עריכה אחרונים ובמגעים עם הוצאה לאור וכי להערכתם יגיע למדפים בעוד כחצי שנה. בינתיים, הם מדווחים שהם זוכים לתמיכה רבה מצד חבריהם ללימודים. "יש פרגון מטורף, גם מצד חברים שתמכו בנו בזמן גיוס הכספים בהד סטארט וגם כאלו שהפיצו הלאה את היוזמה ברחבי האוניברסיטה." מספרת שירה.


הם שואפים שהספר יופץ ברשתות הגדולות ויגיע למגוון רחב של קוראים, לא בהכרח מומחים במשפטים. "אנחנו שואפים שהספר יימכר בחנויות הספרים הגדולות הגדולות ויהיה בתפוצה גם מחוץ לעולם המשפט, יש לו עניין ציבורי. מופיעה בו גלריה של שופטים שעיצבו את הרגעים הכי חשובים של מערכת המשפט ויש להם השפעה משמעותית מאוד." מסכם אביחי.