5 טעויות שכל סטודנט עושה במהלך התואר - ואיך להתמודד איתן

18/10/2022 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (1,334 צפיות)

לטעות זה אנושי וכולם עושים טעויות לפעמים, במיוחד בתקופה שמתאפיינת בעומס ובמתחים כמו הלימודים האקדמיים. מה הטעויות הכי שכיחות של סטודנטים במהלך התואר? איך אפשר להימנע מהן? ומה אפשר ללמוד מאחרים כדי להפוך את תקופת הלימודים ליעילה ומהנה יותר?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


איך תימנעו מטעויות נפוצות במהלך הלימודים?


ההסתגלות ללימודים אקדמיים אחרי התיכון והשירות הצבאי יכולה להיות מורכבת. לא קל לעבור למסגרת חדשה, עם חוקים חדשים ושגרה לא מוכרת. לכן, אפשר להבין שכסטודנטים, גם תטעו פה ושם, וחשוב שתהיו סלחנים כלפי עצמכם.


תקופת התואר היא עמוסה ותובענית. במקביל לדרישות בלימודים, עולה הצורך לשלב עבודה, שכר דירה, הוצאות, חיי חברה, ועוד. כל העומס הזה, והלחץ שבא איתו, יכולים לגרום לבלבול וגם לטעויות, אבל זאת ממש לא גזירת גורל, ובהחלט יש מה לעשות.


בתור התחלה, אפשר בהחלט ללמוד מניסיונם של אחרים שעברו את התואר לפניכם, וגם לבחון מחדש כמה מהמוסכמות שקשורות ללימודים כדי להבין מה אתם צריכים באמת, ומה הכי מתאים לכם.


הנה כמה עצות שיכולות לעזור לכם להימנע מטעויות נפוצות שלא מעט סטודנטים עושים במהלך התואר. כי בינינו, לצד כל הקושי, תקופת הלימודים היא גם אחת התקופות המהנות והחווייתיות ביותר בחיים, רק חשוב לעבור אותה באופן הטוב ביותר.

 

 

1) בחירת קורסים מוקדמים מדי (או מאוחרים מדי)


אחד היתרונות הגדולים בלימודים האקדמיים היא האפשרות לתכנן את מערכת הקורסים בכל סמסטר. יום הרישום לקורסים אולי קצת מלחיץ, אבל הוא מאפשר התאמה של מערכת השעות לצורכים האישיים, וגם לשילוב עם עבודה.


יש מי שבוחרים את הקורסים לפי תחומי העניין, וזה בסדר גמור. יש מי שבוחרים קורסים לפי מרצה מבוקש או מעורר השראה. עם זאת, משמעות הדבר היא לא בהכרח שאתם צריכים לקחת קורס ביום ראשון בשעה 8:00 בבוקר, רק כי הוא נראה לכם מעניין.


סטודנטים מסוימים הם טיפוסים של בוקר. הם מתפקדים מצוין בשעות המוקדמות של היום, ועבורם למידה בשעות האלו היא אידיאלית. עם זאת, לא כולם מסתדרים עם למידה בבקרים, ואם אתם מזדהים, כדאי לתכנן את סדר היום האקדמי כדי שיתאים לצורכים וליכולות האישיים שלכם. אחרת, תמצאו את עצמכם נאבקים להגיע לקורס (ובמקרה הגרוע גם עוברים את מכסת החיסורים והאיחורים), או פשוט יושבים בהרצאה שבה קשה לכם להתרכז ולהפיק את המירב מהחומר.


אגב, הדבר נכון גם לקורסים בשעת ערב מאוחרת במיוחד. שאלו את עצמכם: האם באמת תצליחו להתרכז בקורס שמתחיל בשעה 20:00, אפילו אם הוא בנושא שהכי מעניין אתכם? אם התשובה חיובית, נהדר. אם לא, אולי כדאי לתכנן אחרת את מערכת השעות.

 

2) למידה כל הלילה לפני המבחן


דחיינות יכולה להיות מפתה מאוד. מחקרים כבר הראו שהימנעות ממטלות שנראות מאתגרות או מאיימות היא פשוט משהו שנמצא בטבע שלנו. זה יכול להסביר מדוע לא מעט סטודנטים דוחים את הלמידה למבחנים או את כתיבת העבודות עד הרגע האחרון, ואפילו עד הלילה שלפני הבחינה.


דחיית הלמידה למבחן ללילה שלפני היא לא רק מלחיצה, אלא גם ממש לא יעילה. הניסיון לדחוס חומר של סמסטר שלם ללילה אחד לא יכין אתכם באופן מיטבי למבחן, ונוסף על כך גם יגרום לכם להגיע עייפים ולא מרוכזים לבחינה עצמה.


מה הפתרון? תוכלו לנסות לתכנן באופן יעיל יותר את הלמידה למבחן, למשל, לבנות לוח זמנים שמגדיר בדיוק מתי וכמה ללמוד, באופן שפורס את החומר בצורה הגיונית. אפשרות אחרת היא להצטרף לקבוצת למידה, או לגבש קבוצה כזאת עם כמה חברים וחברות, יש מי שעבורם למידה קבוצתית אפילו מייעלת ומשפרת את ההכנה לבחינה.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 

 

3) חוסר שליטה בתקציב ובהוצאות


כ-80% מהסטודנטים הישראלים עובדים במהלך התואר, בהיקף מלא או חלקי. שילוב עבודה ולימודים הוא לא קל, אבל במציאות הכלכלית של היום מדובר בהכרח, עם יוקר מחייה והוצאות שרק הולכות ועולות. זאת בדיוק הסיבה שכל כך חשוב לעקוב אחרי ההוצאות.


אחת הטעויות הנפוצות של סטודנטים הוא חוסר התמצאות בכל מה שקשור לכסף שלהם. אם אתם מסיימים את החודש במינוס, לא זוכרים כמה אתם מוציאים באשראי, או לא מצליחים לבנות לעצמכם תקציב יעיל, כנראה שכדאי לחשב מסלול מחדש.


למשל, מפתה מאוד להתפרע ולחרוג מהתקציב כשקונים בסופר. נסו לחשוב כמה פעמים בשבועות האחרונים יצאתם מהסופרמרקט עם מוצרים שלא הייתם צריכים, ואפילו כאלה שבסופו של דבר נזרקו? זאת רק אחת הדוגמאות להוצאות משמעותיות ש"נוגסות" בתקציב החודשי, שניתן בהחלט לצמצם.


בניית תקציב אולי נראית מסובכת ומלחיצה במבט ראשון, אחרי הכל, לא כולנו סטודנטים לכלכלה. אך האמת היא, שזה לא חייב להיות מורכב כל כך. יש לא מעט כלים שיכולים לעזור, למשל אפליקציות למעקב אחרי ההוצאות החודשיות, או כלים דיגיטליים וחינמיים לניהול תקציב. כלי יעיל נוסף הן אפליקציות לתכנון של רשימת קניות (כבר הוכח שקניות לפי רשימה עוזרות לצמצם הוצאות ולקנות "חכם" יותר).


השורה התחתונה היא, שקל לטעות ולהתנהל "מהבטן" בכל מה שנוגע לכסף, אבל די פשוט לעבור להתנהלות חכמה וחסכונית יותר, כזאת שתתרום להצלחה ולשקט הנפשי שלכם בזמן התואר.

 

4) התמקדות רק בציונים ולא במה שמעבר


זה ברור שהלימודים הם החלק החשוב ביותר בחוויה האקדמית, הרי זאת המטרה שלשמה התכנסנו, אבל הם ממש לא הכל. מי שמתמקדים רק בקורסים ובציונים ולא מתייחסים לכל ה – "מעבר" שיש לאקדמיה להציע, פשוט מפספסים. בתור התחלה, מי שעושים את הטעות הזו מחמיצים הזדמנות משמעותית ליצור קשרים חברתיים עם סטודנטים וסטודנטיות אחרות, שנמצאים אתכם באותה הסירה. מדובר על חברויות לכל החיים וחוויות שתזכרו תמיד.


נקודה נוספת שחשוב לזכור היא, כי הקשרים שמפתחים במהלך התואר גם יכולים לשמש אתכם בהמשך החיים, אחרי סיום הלימודים. החברות והחברים לספסל הלימודים יהיו, בסופו של דבר, הקולגות שלכם למקצוע, וחשוב לפתח את הקשרים האלה כדי לשמור על הזדמנויות מקצועיות פתוחות.


היכן שהציונים לא יעזרו לכם לפתוח דלתות לקריירה - הנטוורקינג נכנס לתמונה. חשוב לזכור שהתמקדות רק בקורסים ובמבחנים משמעותה שאתם מפספסים מערך שלם של כלים וכישורים שהלימודים מאפשרים לפתח. חממות יזמות, האקתונים, מועדוני סטודנטים, ירידי מעסיקים, וכנסים הם רק חלק מהדוגמאות לאפשרויות שקיימות בקמפוס, שיכולות לא רק לעזור לכם לפתח את הכישורים והחוזקות שלכם, אלא ממש לפתוח לכם דלת לקריירה, למשל דרך בניית תיק עבודות, חשיפה למעסיקים, וכדומה.

 

5) חוסר ניצול הזדמנויות


תקופת הלימודים מציבה בפניכם לא מעט הזדמנויות להמשך החיים, פשוט צריך לדעת איך לנצל אותן באופן המיטבי.
אחת הדוגמאות לכך היא המרצים שלכם. הם אולי נראים מרוחקים ו"קרים", וקל פשוט להחליט שאתם פשוט מגיעים לקורסים שלהם ובזה מסתכם הקשר אליהם. עם זאת, הבחירה הזו יכולה להיות טעות, בעיקר כי היא מונעת מכם לא מעט הזדמנויות לעתיד ולחיים שאחרי התואר.


האמת היא, שהמרצים יכולים לעזור לכם להיחשף לדברים שמעבר לקורסים שהם מלמדים. הכוונה היא בעיקר לניסיון המקצועי שהם מביאים איתם מהתעשייה, ולאפשרות שלהם לחשוף אתכם לאפיקים שונים שאפשריים בתחום הלימוד שלכם אחרי התואר. במובן הזה, המרצים בהחלט יכולים להיות "מנטורים" שלכם ולתת לכם השראה.


מעבר לכך, הם יכולים ממש לפתוח לכם דלת לעתיד. הקשר עם המרצים יכול להשתלם, למשל על ידי המלצות למקומות עבודה, או לחלופין – המלצות אקדמיות למי שמעוניינים להמשיך לתואר שני.

 

לסיכום, תקופת הלימודים שלכם תהיה מלאה בהצלחות ובהישגים, אבל מה לעשות, גם בטעויות מדי פעם. חשוב לשמור על פרופורציות ולהתייחס לטעויות כאל הזדמנות ללמוד, לצמוח, ולהשתפר. אם תבואו עם נכונות להקשיב, "ראש פתוח", וחשיבה מחוץ לקופסה, תוכלו להתגבר בקלות רבה יותר על הקשיים, ולהפיק את המירב מהלימודים.