מה כדאי לדעת לפני תחילת שנה א'?

13/10/2022 מאת: אנאבל אדמסקי (1,410 צפיות)

תחילת השנה האקדמית ממש מעבר לפינה, ואיתה מגיעים גם לא מעט חששות וחוסר ודאות. עבור מי שנמצאים לפני תחילת שנה א', הדאגה גדולה אפילו יותר. אז מה באמת צריך לדעת לפני שמתחילים את שנה א', כדי להגיע ליום הראשון בקמפוס בלי הפתעות? מה חשוב לדעת מראש על הפרק החדש הזה בחיים כדי להצליח? הנה כמה טיפים ו - "סודות" מהקמפוס, שאולי לא הכרתם.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


9 דברים שחייבים לדעת לפני שמתחילים את שנה א'


איך מפענחים את הסילבוס? מה עדיף, קורסים בבוקר או בערב? איך להתמודד עם כל הלחץ? ולמה אף אחד לא הכין אותי לכל זה מראש?! תחילת שנה א' היא לא קלה, ולכולם יש אלף שאלות שמטרידות אותם, אבל המעבר לתואר ראשון ממש לא חייב להיות קשה. אם מכירים את השטח מראש, החיים יכולים להיות הרבה יותר קלים.


אז סטודנטים בשנה א', הסירו דאגה מליבכם! במיוחד עבורכם, ריכזנו תשעה דברים שחייבים לדעת לפני תחילת שנה א' באקדמיה, כדי לפתוח את השנה באופן חיובי ויעיל.

 

קורסים זה לא הכל


אם תיקחו איתכם רק דבר אחד מהכתבה הזו, זוהי הנקודה החשובה ביותר. הלימודים לתואר מלאים במטלות, במבחנים, בהרצאות, ובשיעורי בית. בסופו של דבר, אולי לא תזכרו בעל פה את כל חומרי הקריאה בקורס "מבוא למתמטיקה" או "מאקרו כלכלה א'", אבל מה שכן תזכרו ותיקחו איתכם הלאה אלה החוויות שתצברו, הקשרים שתרקמו במהלך התואר והחברים לחיים שתכירו.


זאת הסיבה שחשוב להקדיש זמן גם לפן החברתי של החיים באקדמיה, ולא רק לקורסים ולתרגילים, ולהשתתף בפעילויות בקמפוס שמעניינות אתכם. מעורבות חברתית, אירועים של אגודת הסטודנטים, חממות יזמות, חוגים במרכז הספורט – כל אלה הן דרכים מצוינות להכיר חברים אמיתיים שילוו אתכם לכל החיים, ובעיקר לפתוח את האופקים ולהעשיר את עצמכם.

 

התחלות הן אף פעם לא קלות, אבל עם השקעה והתמדה אפשר להצליח


תנסו לחזור אחורה ולהיזכר ביום הראשון בכיתה ז', נכון שאז חשבתם שאין מצב שאפשר להיות יותר בלחץ?


אז טעיתם. האקדמיה היא ממש לא התיכון. בתיכון, אולי אפשר לקבל ציונים טובים גם בלי להשקיע, או לגשת למבחנים בלי ללמוד. בתואר הראשון, המצב שונה לגמרי, ולמי שחושבים שאפשר להצטיין באקדמיה בלי לעבוד קשה צפויה הפתעה לא כל כך נעימה. כדי להצליח בתואר לא מספיק רק להגיע לשיעורים, אלא חייבים להקדיש את הזמן הנחוץ כדי לתרגל ובאמת להבין את החומר.


החדשות הטובות הן שבהחלט יש מה לעשות בעניין. בניית אסטרטגיות למידה יעילות שמתאימות לכם אישית יכולה לעזור לכם להתגבר על הקושי ולחוות הצלחה. מה זה אומר בפועל? זה יכול להיות סיכום יעיל יותר של ההרצאות, תכנון אחראי יותר של לו"ז הלמידה למבחנים (לעומת למידה של הרגע האחרון), מציאת חונך שיכול לעזור לכם להתרגל לסביבה החדשה, ועוד.

 

אל תזניחו את הסילבוס


הסילבוס שמפורסם בתחילת הסמסטר לא סתם יושב במודל. הוא נכתב על ידי המרצים כדי להבהיר את הדרישות בקורס, את לוחות הזמנים, את הרכב הציון, ואת המאמרים והחומרים שצריך לקרוא במהלך הסמסטר. קריאה של הסילבוס יכולה לעזור לכם לתכנן את הלמידה באופן יעיל ולקבוע סדרי עדיפויות (למשל, מאמר חובה חשוב יותר מקריאת רשות, מטלה מסכמת דורשת תכנון ומחקר מקדימים, ועוד). בקיצור, אפשר לומר שהסילבוס הוא מעיין תקציר, או תוכן עניינים, של מהלך הקורס לאורך הסמסטר. אם מכירים אותו מראש, זה יכול למנוע הרבה הפתעות בהמשך ולתרום להצלחה.

 

תכננו את מערכת השעות בחוכמה


זוכרים את שעת האפס בתיכון? גם באקדמיה, שיעורים שמתחילים בשעת בוקר מוקדמת לא בהכרח מתאימים לכולם. יש מי שיעדיפו לא לבחור קורס שמתחיל בשעה 8:00 בבוקר, ועוד ביום ראשון, וזה מובן לגמרי.


חשוב להבין את היכולות שלכם, לשאול את עצמכם מהן השעות שבהן אתם בשיא, ולברר אם אתם טיפוסים של בוקר או לא. אחרי שתעשו סדר בשאלות האלה, תוכלו לבנות את מערכת השעות בהתאם לצורכים האישיים שלכם, ולהפיק ממנה את המירב.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 

 

אתם לא לבד – ויש מי שנמצא שם עבורכם


לפעמים זה יכול להרגיש כאילו אתם טובעים בחומר, בעיקר בקורסים גדולים. מרוב שאתם מתאמצים לסכם את מה שהמרצה אומרת, אתם מרגישים שאין לכם זמן באמת להבין את החומר. אז נכון, לקורסים רבים יש תרגול שנועד להעמיק את החומר בקורס ולענות על שאלות, אבל לא תמיד כל הנושאים ברורים לגמרי אפילו אחרי התרגול, במיוחד בתחילת הדרך. אז מה עושים?


בדיוק בשביל זה דיקאנט הסטודנטים במוסדות השונים מציע תגבורים ושיעורי עזר. אלה יעזרו לכם להתמודד עם קשיים, להבין את מושגי היסוד, ולבנות מיומנויות חשובות להמשך הדרך.


בלא מעט מוסדות, סטודנטים בשנה א' גם יכולים להיעזר בחונך או בחונכת, שהם סטודנטים בשנה מתקדמת שתפקידם לעזור לכם מבחינה לימודית. בתור מי שממש לא מזמן היו בדיוק במקום שלכם, החונכים מבינים את החששות והלחצים שסטודנטים בשנה א' מתמודדים איתם, ויכולים לתת לכם כתף תומכת ואוזן קשבת בתחילת הדרך, כדי לעזור לכם להסתגל.

 

כדאי לשקול קניית ספרים יד שנייה


במקום לקנות את כל ספרי הלימוד כחדשים, מה שכרוך בהוצאה כספית לא קטנה, כדאי לחשוב על האפשרות לקנות ספרים יד שנייה. בתחילת השנה, אחרי שהבנתם בדיוק אילו ספרים תצטרכו, תוכלו לקנות אותם מסטודנטים בשנה ב' בחוג שכבר לא זקוקים להם. בחלק מהמוסדות, אגודת הסטודנטים גם מארגנת ירידי ספרים משומשים, שבהם אפשר לרכוש את חומרי הקריאה במחירים מוזלים.


באתר שלנו תוכלו גם למצוא לוח ספרים משומשים, שבו סטודנטים יכולים למכור את הספרים שאין להם צורך בהם עוד, לטובת סטודנטים חדשים שיכולים לעשות בהם שימוש.

 

זו לא בושה להיכשל


ציון נמוך במבחן או במטלה אולי נראה כמו סוף העולם, אבל זה קורה ואין מה להתבייש. כמעט כולם נכשלים במטלה או בקורס כלשהו במהלך התואר, או מקבלים ציון שהם לא מרוצים ממנו. חשוב לא לשקוע בדכדוך, אלא להתגבר על התחושות הקשות, לקחת נשימה עמוקה, ולהתקדם הלאה. מה שעוד יותר חשוב, הוא ללמוד מהטעויות כדי להשתפר ולהצליח. כישלון יכול אפילו להיות הזדמנות טובה "לחשב מסלול מחדש" ולתכנן את הלמידה בצורה יעילה ואיכותית יותר בהמשך.

 

תשכחו מ – "יהיה בסדר" ואל תתפתו לעגל פינות


אולי שמעתם שמועה על הסטודנט הזה, משנה ג', שהשקיע את המינימום והפך למצטיין דיקאן. או שאולי חברים סיפרו לכם איך הם מבריזים משיעורים ומעגלים פינות, במחשבה ש - "יהיה בסדר". במקרה הטוב, אלה אגדות אורבניות בלי ביסוס במציאות, ובמקרה הרע, העצות האלה יכולות לפגוע בכם. אל תוותרו או תיתנו לאחרים לערער לכם את המוטיבציה. אז נכון, יכול להיות מפתה לחפש קיצורי דרך, במיוחד כשהכל נראה מפחיד ולא מוכר. עם זאת, תכנון יעיל ואחראי של לוח הזמנים שלכם יכול לפתור את הבעיה. אם תציבו לעצמכם יעדים הגיוניים, תהיו מאורגנים, ותקפידו לעמוד במטלות בזמן, אין סיבה שלא תצליחו.

 

אל תשכחו להתרגש, להאמין בעצמכם – וגם ליהנות!


השקעתם, השלמתם בגרויות, חרשתם לפסיכומטרי, אולי גם עברתם מכינה או קורסי הכנה. אחרי כל העבודה הקשה הזו, תנו לעצמכם קרדיט - ותאמינו בעצמכם! זכרו שאתם בדרך הנכונה לקראת הגשמת החלומות שלכם, ושצעד אחרי צעד, אתם יכולים להגיע ליעד. גם אם לפעמים הדברים לא קורים כפי שתכננתם, אל תתייאשו, ותזכרו שאתם יכולים להתמודד עם כל האתגרים שלפניכם.


אם אתם מחפשים קצת השראה, זכרו שגם המצליחנים הכי גדולים היו פעם סטודנטים שנה א', ממש כמוכם, ואפשר ללמוד לא מעט מסיפורי ההצלחה של אחרים.


ויותר מכל, תזכרו שהשנים הכי טובות של החיים שלכם מתחילות ממש עכשיו, אז כדאי גם ליהנות מהדרך.


מאחלים לכם המון בהצלחה!