ללמוד כל הלילה למבחנים - האם זה באמת תורם לנו?

16/2/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (7,786 צפיות)

כבר אחרי חצות, וכמו סטודנטים רבים אחרים אתם מוצאים את עצמכם יושבים ללמוד לעוד מבחן, כי למי בכלל יש זמן לישון? בתקופה הארורה שבה אנחנו מרגישים בני מזל אם מצאנו כמה דקות לאכול כמו שצריך, לילות לבנים נראים כמו הדרך היחידה להספיק ללמוד לכל הבחינות. חוץ מלעזור לנו להימנע מעוד מועד ב', האם הלמידה הלילית הזו באמת עושה לנו טוב?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


שוב עורכים לילה לבן ללמידה? כדאי לכם לחשוב פעמיים


מי מאתנו לא מצאו את עצמם עורכים לילה לבן ללמידה לפחות פעם אחת במהלך תקופת המבחנים? נראה שלמידה לילית היא חלק בלתי נפרד משגרת הלימודים של סטודנטים לא מאורגנים, כלומר של כל הסטודנטים. כולם יכולים להסכים שתקופת המבחנים מביאה אותנו לעשות מעשים נואשים לפעמים. וכך אנחנו מוצאים את עצמנו בשתיים בלילה, לבד, בוהים בסיכומים על 'היי' של קפאין, מצד אחד מחכים שכבר יעלה השחר ומצד שני חולמים שהיינו יכולים לעצור את הזמן כדי להספיק הכל.


בזמן הלימודים ובמיוחד בתקופת המבחנים והעבודות העמוסה, קל מאוד לראות בשעות השינה כמותרות ולא כמשהו חיוני, אבל אולי כדאי לחשוב טוב לפני שמחליטים להקדיש עוד לילה לבן ללמידה. מחקרים לא מעטים מראים שלהחלטות האלה יכולות להיות השפעות שליליות מאוד, לטווח הארוך והקצר. אז האם שווה להניח את הסיכומים והקפה ולבחור כרית במקום? ומה אפשר לעשות בכל זאת כדי לסיים ללמוד למבחן בזמן?


אז מה בעצם עושה לנו לילה לבן?


הורס את הבריאות שלנו: לחוסר בשינה יש כמה השפעות מעבר לעייפות שכולנו מכירים. אנשים שפוגעים בשינה שלהם לפרקי זמן ממושכים יכולים לסבול ממגוון בעיות רגשיות כמו עצבנות ובלבול, ובמקרים מסוימים אפילו לפתח חרדה ודיכאון.


עושה אותנו פחות יפים: טוב, אולי לא תהפכו למכוערים אחרי לילה לבן של למידה, אבל יש סיבה טובה למה מכנים את השינה שלנו 'שנת יופי'. כולנו מכירים את העיגולים השחורים הלא מחמיאים שמופיעים מתחת לעיניים אחרי לילה ללא שינה, אבל מסתבר שחוסר שינה יכול ממש לפגוע בגוון ובמרקם של עור הפנים שלנו.


פוגע לנו בלימודים: למרות שלפעמים נראה שזו הדרך היחידה להצליח לעמוד בכל המטלות, הלילה הלבן הוא אסטרטגיה די מזיקה ללמידה. במהלך השינה, המוח שלנו מעבד מידע, חוויות וזיכרונות, כך שכשאנחנו מונעים מעצמכם לישון, כל המידע החדש שהכנסנו למוח פשוט לא נקלט. במובן הזה, אין ללמידה בלילה עדיפות על ישיבת למידה רגילה בשעות היום.


מקלקל לנו לטווח הארוך: ההשפעות השליליות של הלילה הלבן לא עוצרות ביום שאחריו, נראה שהן ממשיכות איתנו גם הרבה הלאה. יש חוקרים שמטוענים שכאשר הופכים את הלמידה בלילה להרגל קבוע, היא יכולה לפגוע בכושר שלנו ללמוד דברים חדשים בהמשך החיים. זה אולי נראה כאילו הרווחנו משהו והצלנו את הציון בקורס הבחירה, אבל בעצם קלקלנו לעצמנו כישור חשוב שנצטרך בעתיד כדי להצליח גם מחוץ לאקדמיה, אחרי שנסיים ללמוד.


מוביל להחלטות שגויות: כולנו חווינו את תחושת האופוריה שאחרי לילה לבן, כשהגוף שלנו משחרר את 'משככי הכאבים' הטבעיים כדי לעזור לנו להתמודד עם חוסר השינה. עם זאת, התחושה הטובה הזו יכולה גם להביא לתוצאות חיוביות פחות. ההורמונים הללו, כמו דופמין למשל, פוגעים ביכולת התכנון הלוגי של המוח שלנו, מה שיכול לגרום להתנהגות לא צפויה וללקיחה מוגברת של סיכונים. בהתחשב בכך שתקופת מבחנים עכשיו, הדבר האחרון שאנחנו צריכים הוא עוד סיכונים.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


מה אפשר לעשות במקום?


למרות כל הסכנות האלה, ברור שלילות לבנים הם תופעה נפוצה מאוד ובמקרים רבים הכרחית ללימודים שלנו. לפעמים אנחנו מגיעים למצבים בהם אנחנו באמת חייבים להפסיד כמה שעות שינה כדי להספיק להתכונן לכל המבחנים או לסיים סוף סוף את עבודת הסמינריון.


הסוד נמצא במידה רבה במינון. אם לא הופכים את הלמידה הלילית לעניין של שגרה, אפשר להקטין את ההשפעות השליליות שלה. השגרה הכי בריאה לסטודנטים כוללת כמובן שעות שינה מספקות ולכן רצוי לתכנן את הלו"ז שלנו מראש כך שנצליח להתאים בו את ההכנה לבחינות, את עבודת הסטודנטים ויתר הדברים שאנחנו צריכים לדחוס לתוך היום שלנו.


אם כבר מצאנו את עצמנו בעוד לילה ארוך של למידה, יש כמה דברים קטנים שאפשר לעשות כדי להפוך את המצב לטיפה פחות נורא. כך למשל, כדאי לנסות לוותר על הקפה, האקסל, ושאר המשקאות שמכילים קפאין בריכוז גבוה. אלה אמנם עוזרים לנו לכמה שעות, אבל אחרי העלייה באנרגיה באה ירידת מתח חדה שפוגעת בנו. במקומם, אפשר לנסות מאכלים בריאים אחרים, כמו פירות שמכילים ויטמין C . גם חמאת בוטנים יכולה לעזור לנו להעלות את רמת האנרגיה.


מסתבר גם שכל ההפסקות שאנחנו לוקחים במהלך הלמידה דווקא יכולות לעשות לנו טוב. כנראה ישמח אתכם לדעת שחוקרים ממליצים לשבור את רצף הלמידה כל כמה שעות כדי לעשות דברים מהנים או מרגיעים. אפשר לשמוע מוזיקה, לצאת לסיבוב קטן בחוץ או לעשות כמה מתיחות. ההתרעננות הקטנה הזו אמנם נראית כאילו היא מחבלת בניסיון שלנו ללמוד (מי אי פעם הבטיח לעצמו הפסקה של 5 דקות ולא האריך אותה לחצי שעה?) אבל היא דווקא יכולה להיות מה שימלא לנו את המצברים וייתן לנו עוד קצת מוטיבציה להמשיך ולסיים כבר את העבודה.


כשאור היום עולה וסיימתם סוף סוף את העבודה או את המעבר על הסיכום, עשו לגוף שלכם טובה והשלימו את שעות השינה שהחסרתם, אתם תצטרכו את זה. עדיף אחרי ההרצאה של שמונה בבוקר, כמובן.