עברה הצעת החוק שמאפשרת מועדי ב' לסטודנטים לתואר שני

16/7/2018 מאת: אנאבל אדמסקי (6,167 צפיות)

יותר מ - 60 אלף סטודנטים לתואר שני לומדים בישראל, חלקם הגדול הם בעלי קריירות ומשפחות. עד לא מזמן לא היו רובם זכאים למועדי ב' במבחנים, אך הצעת חוק חדשה שתחול מהשנה הבאה באה לשנות את המצב ולאפשר להם לגשת לשני מועדי בחינה. לא כולם באקדמיה תומכים בצעד המהפכני הזה, מה חושבים סטודנטים על המצב ואיך לדעתם הוא ישפיע על הלימודים?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


משנת הלימודים הבאה: סטודנטים לתואר שני יוכלו לגשת למועדי ב'

 

צעד מהפכני התרחש באקדמיה בתחילת החודש, עם המעבר בקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק חדשה אשר מאפשרת לסטודנטים לתואר שני לגשת למועדי ב' בבחינות. הצעת החוק שאותה קידמה חברת הכנסת יעל גרמן ממפלגת יש עתיד קובעת שסטודנטים לתואר שני הם בעלי זכאות לשני מועדי בחינה, באותו אופן שהדבר מוגדר עבור סטודנטים לתואר ראשון בחוק לזכויות הסטודנט. החלטה חדשה זו מהווה בשורה של ממש עבור יותר מ - 60 אלף סטודנטים וסטודנטיות לתואר שני, שכעת יכולים לגשת למועד נוסף. המהלך צפוי להיכנס לתוקף כבר בשנת הלימודים הקרובה, לשמחתם של הסטודנטים.


עד למעבר הצעת החוק החדשה, הזכאות למועד ב' הייתה קיימת עבור סטודנטים לתואר ראשון בלבד, אך לא הייתה מעוגנת בחוק לסטודנטים לתארים מתקדמים. משמעות הדבר בשטח הייתה כי כל פקולטה יכלה לנהוג בעניין זה כרצונה, חלקן ערכו מועדי ב' אך ברבות מהן לא התקיימו מועדים נוספים למבחנים.


במקרים מסוימים, סטודנטים לתואר שני נאלצו לשלם סכומים גבוהים כדי לעבור קורס מחדש לאחר כישלון במועד היחיד. בהתחשב בכך שאחוז גדול מהסטודנטים לתואר שני הם בעלי משפחות שעובדים במשרה מלאה, לא תמיד מתאפשר להם להגיע למועד א' או ללמוד אליו באופן המיטבי וכך הם מוצאים עצמם לא פעם נכשלים בקורס ונאלצים לחזור עליו, מה שכרוך בעלויות מיותרות ובהארכה של משך התואר.


חברת הכנסת גרמן פעלה בחודשים האחרונים כדי לשנות את המצב ולהשוות את זכויותיהם של הסטודנטים לתואר שני לאלה של חבריהם לתואר הראשון. ההצעה עברה בתחילת החודש שעבר בקריאה ראשונה, לרגל אירועי יום הסטודנט הלאומי שחל ב - 5 ביוני וכאמור בשבוע שעבר עברה בקריאה שנייה ושלישית בוועדת השרים לחקיקה.


לדבריה של חברת הכנסת, מטרתה הייתה לקדם כמה שיותר מהר את החקיקה כדי לאפשר לסטודנטים לגשת למועדי ב' כבר בשנה הבאה. בהודעה שפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה, כתבה: "סטודנטים לתואר שני הם אנשים שמנהלים חיי משפחה ועובדים ואין להם הזמן הנוסף לצאת ולעמוד על הזכויות שלהם. אין סיבה שסטודנטים לתואר הראשון ולתואר השני לא יהיו שווים בזכויות כמו הזכות לשני מועדים לבחינה. תיקון העוול הזה צפוי לחסוך להם זמן רב ובעיקר כסף. הצעת החוק שלי מיועדת לכל אימא ולכל אבא שחוזרים מהעבודה, משכיבים את הילד ורק אז מתפנים ללמוד, ולכל צעירה וצעיר שעובדים במשרה מלאה ויותר כדי לחיות בכבוד וחייבים מרווח סביר לנשימה כדי לגשת לבחינה."


השר בנט התייחס להחלטה ואמר כי היא תאפשר הזדמנות נוספת למי שעד עכשיו נבצר מהם מסיבות שונות להגיע לבחינה. הוא ציין כי הלימודים הופכים למאתגרים במיוחד עבור סטודנטים שנמצאים בשלב מתקדם בחיים, כשהם בעלי משפחה וקריירה. "מדובר באנשים צעירים שתורמים לתעסוקה ולחברה, אנחנו חייבים להתחשב בהם ולסייע להצלחה שלהם. הרחבה של מעגל ההשכלה הגבוהה הוא משימה לאומית חשובה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"במציאות שלנו, מועד ב' הוא כורח" - מה חושבים הסטודנטים?


רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות, התייחס להחלטה וציין כי ההתאחדות מלווה את התיקון עוד מראשית דרכו וכי בהתאחדות נרגשים מאוד לגבי הצעד החדש ומברכים את ח"כ גרמן ואת שר החינוך בנט על הסכמתם ופעילותם בעניין. עוד הוסיף כי "כפי שכבר אמרנו בעבר לא פעם, סטודנטים לתואר השני חווים שגרה אינטנסיבית כמו כל הסטודנטים, אין שום סיבה שהתנאים שלהם בדרך להצלחה יהיו שונים משל אחרים."


בעוד סטודנטים רבים שמחו מאוד על ההחלטה, היו גם גורמים באקדמיה ומחוצה לה שהתנגדו לצעד החדש, מבט ברשתות החברתיות מעלה תמונה של סערה לא קטנה שהתעוררה בנושא. בין המתנגדים יש שטוענים שמועדי ב' רק יזיקו לסטודנטים בכך שיורידו את רמת הלימוד, שכן הם עלולים להביא סטודנטים מסוימים להשקיע ולהתאמץ פחות. היו גם שהעלו את העובדה שבמוסדות רבים ללימודים בחו"ל לא נהוגים מועדי ב', גם לא בתואר הראשון. סטודנטים נוספים הצביעו על אפשרות שהצעד יוביל לעלייה ברמת הקושי של מועדי ב' לעומת מועדי א', והציעו לעגן בחוק את השוואת הרמה בין מועד א' למועד ב' החדש כדי למנוע מצב לא הוגן עבור הסטודנטים שמשפרים ציון.


יש לציין כי מועדי ב' היו נהוגים עד היום בחלק מן הפקולטות במוסדות השונים, אך ההחלטה עליהם הייתה נתונה לשיקול דעתם של החוגים ולא עוגנה בנוהל גורף לכלל הסטודנטים בארץ, ואף לא לכלל הסטודנטים באותו מוסד לימוד. עומר, סטודנט לתואר שני במשפטים באוניברסיטת תל-אביב, מציין כי ההחלטה על הוספת מועד ב' אינה בשורה חדשה לו ולחבריו לחוג שכן זו הייתה המדיניות בו עוד בעבר, עבור מי שהיו מעוניינים לשפר את הציון במבחן. עם זאת, הוא מודע לכך שבחוגים ובפקולטות אחרים באוניברסיטה לא התאפשר לסטודנטים לגשת למועד ב'. בעיניו, ההחלה של המדיניות הזו גם על חוגים ומוסדות אחרים היא צעד חיובי ומשמח. "לדעתי, מועד ב' במציאות שלנו הוא כורח. מבחן שאליו ניגשים ללא אפשרות למועד ב' הוא בבחינת גזרה קשה מדיי וסופית מדיי. שלא לדבר על כך שלפעמים לסטודנטים אין אפשרות מבחינה אובייקטיבית לגשת למועדי א' או ללמוד אליהם כמו שצריך. לפעמים, היעדר של מועדי ב' משמעו קורס חוזר, השקעה של זמן יקר ועלויות נוספות לאותם סטודנטים."


סטודנט נוסף, שסיים לאחרונה את התואר השני במנהל עסקים באחת האוניברסיטאות, מספר שבתכנית שבה למד היו מועדי ב', אולם רק בקורסי ההשלמה לתואר. "לדעתי זה טוב שיש מועדי ב', קורה מצב שאדם נלחץ במועד א', או נכשל מסיבות טבעיות. הפתרון עבור אותם סטודנטים לא צריך להיות לקחת שוב קורס שלם."


עם זאת, הוא מציין שהציון בתואר השני מבוסס לא רק על מבחנים, אלא על ההישגים בעבודות ובמטלות שניתנות לאורך הסמסטר וכן על הציון שהסטודנטים מקבלים בסמינריון, כך שישנם גורמים רבים נוספים שיכולים לעזור לסטודנטים להצליח מלבד המבחנים. לדבריו, אין לסטודנטים סיבה לחשוש משינוי ברמה או באיכות התואר השני בעקבות הצעד החדש. "מי שמביע חשש הם כנראה סטודנטים שעברו מסלולים ללא מועדי ב' ואולי חשים תחושה של 'קיפוח'."


עבור שיר, סטודנטית לתואר שני במנהל עסקים באוניברסיטת בן גוריון, מועד ב' כלל לא היה אפשרות עד עתה. "אין ספק שהיעדר מועד ב' מקשה. במסלול שלי כולנו עובדים בחצי משרה ומעלה ויש לא מעט מכשולים בדרך. יש לנו פחות זמן ללמוד ומראש אין לנו אופציה לגשת למועד נוסף. לדעתי, אנחנו אוכלוסייה שצריכה מועדי ב' לא פחות מסטודנטים לתואר ראשון, ורוצים שתהיה לנו ההזדמנות הזו."


"אני בטוחה שההחלטה החדשה תעזור לסטודנטים. אנחנו מוגבלים יותר בחיי היום יום ויש לנו שיקולים נוספים מלבד הלימודים, מועד ב' יעזור לנו להתמודד עם מצבים לא צפויים. זה ייצור שוויון הזדמנויות בינינו לבין התואר הראשון ואני לא רואה סיבה שלא יתקיים שוויון כזה." היא מוסיפה.


גם שיר מסכימה שהחששות שעולים לאחרונה לגבי פגיעה ברמת הלימוד אינם מוצדקים. "בעיני, אין צורך לחשוש מירידה ברמת הלימודים בעקבות אישור מועדי ב'. כמו שהמרצים והאוניברסיטה משקיעים בנו ונותנים יחס אישי ותמיכה, גם אנחנו הסטודנטים משקיעים ומתייחסים במלוא הרצינות ללימודים שלנו ולמבחנים."