לימודי הנדסת תעשיות מים במכללת כנרת
המכללה האקדמית כנרת מפעילה קמפוס המעניק לסטודנטים הבאים בשעריו אווירה לימודית בלתי מתפשרת בתנאים אופטימאליים. מדי שנה, לומדים במכללת כנרת סטודנטים מכל רחבי הארץ במגוון רחב של מסלולים לתארים אקדמאים המוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה לרבות תארים במסלול ללימודי הנדסה. סגל המרצים במכללת כנרת מורכב ממומחים מובילים בתחומם. בוגרי המכללה משתלבים מדי שנה בתפקידים מובילים בתעשייה, ורבים מהם ממשיכים ללימודי תואר שני במוסדות מובילים.
מהי הנדסת תעשיות מים?
הנדסת מים הינה ענף בתוך תחום ההנדסה האזרחית אשר עוסק בעיקר בתכנון וביצוע של פרויקטים הנדסיים בתחום המים. המים, אשר מכסים כ-66% משטח כדור הארץ, נתפסים בעיני אנשי האקדמיה וההנדסה כאחד ממקורות האנרגיה החשובים ביותר. לא רחוק היום בו המים יהיו המשאב המוביל בתעשייה האנושית (דוגמת הנפט של המאה האחרונה). אוכלוסיית העולם גדלה מדי שנה ועל כן עולה הצורך ליצור תשתיות טכנולוגיות מובילות לניצול אנרגיית המים, תוך ייעול שיטות האספקה וההובלה. הנדסת מים כוללת גם תחומים כגון התפלת מים וטיהור מים לצרכי חקלאות ושתייה.
בישראל, אשר סובלת מתקופת הבצורת הקשה ביותר שלה מאז שנות ה-50, הפך המושג "משמעת מים" לשגור בכל פה. אי לכך, תפקידם של מהנדסי המים בארץ הינו למצוא פיתרונות יעילים ואפקטיביים להתמודד עם האתגר אשר מציב בפנינו מזג האוויר המשתנה. בעקבות המשבר, עלה בשנים האחרונות באופן משמעותי הביקוש למהנדסי תעשיות מים מובילים. מהנדסים אלו נדרשים להתמודד עם אתגרים בתחום המים כגון טיפול בשפכים, מחזור מים, הולכת מים, אנרגיה הידרואלקטרית, מכשולי השקיה ועוד.
למה ללמוד הנדסת תעשיות מים מכללה האקדמית כנרת?
המחלקה ללימודי הנדסת תעשיית מים במכללה האקדמית כנרת מהווה את אחת מהמגמות הייחודיות של המוסד. המכללה מפעילה את המסלול ללימודי הנדסת תעשיית מים כחלק מהראיה הסביבתית המכירה בחשיבות משאב המים בישראל. התוכנית להנדסת תעשיית מים במכללה יונקת מתחומי ההנדסה הכלליים והבינלאומיים, אך פונה רבות לצרכים העתידיים והעכשוויים של התעשייה הישראלית. בנוסף, המכללה מקיימת קשרים הדוקים עם גורמים בכירים ברשות המים הממשלתית ובתעשיית מים הפרטית. אי לכך, בתום לימודיהם נהנים הבוגרים מתואר יוקרתי המציב אותם בחזית המדע הטכנולוגי בתחום המים.
תכנית הלימודים פותחה בשיתוף עם גורמים בתעשיית המים הישראלית. מוסד הלימוד מפעיל קשרים עם שלל גורמים ברשות מים ובשוק המים הפרטי, מה שמאפשר לסטודנטים להיחשף בפועל להזדמנויות לפיתוח קריירה מקומית או בין לאומית. תכנית זו מאפשרת השתלבות במבחר דיסציפלינות כגון בפיתוח, בחקלאות, בניהול פרויקטים ובאפיקים נוספים בתעשייה.
תוכנית הלימודים
התוכנית מורכבת משלושה רבדים, כאשר במהלך השנה הראשונה עוברים הסטודנטים קורסי ייסוד בתחום ההנדסה כגון פיסיקה, מתמטיקה וכו'. השנים הבאות כוללות קורסים מרתקים בתחום הנדסת המים דוגמת תהליכים ממברנליים והתפלה, הנדסת השקיה וניקוז, מכשור ובקרה של מערכות מים, טיפול במים שופכים, מערכות מתקדמות להולכת מים ועוד.
בתכנית זו מקבלים כלים המותאמים לצורכים עכשוויים ועתידיים של תעשיית המים בארץ תוך דיום גם באפשרויות להתרחבות הפעילות בתעשייה זו מעבר לים. הסטודנטים דנים בצורכים של מדינות שונות ובוחנים את הניסיון שברשות התעשייה הישראלית כדרך לחדור לשווקים עולמיים.
לימודי הנדסת אגרו - טק
במחלקה להנדסת תעשיות מים השיקו מסלול התמחות בתחום הנדסת אגרו - טק (הנדסה חקלאית). נוסף על הכשרתם כמהנדסי מים, בוגרי המסלול להנדסת אגרו - טק לומדים על הפעלת כלי תכנון ושילוב ידע וטכנולוגיות ממגוון תחומי ידע במערכות חקלאית, במטרה לשפר תנועה חקלאית בתחומים שונים, וכן לעסוק בפיתוח של מערכות חישה ואיסוף, מיכון אוטונומי, מערכות להפצה וניתוח של נתונים, גישות לטיפול ביולוגי בדישון והדברה, שחרור מבוקר ומושהה של חומרי הזנה לגידולים חקלאיים באמצעות הנדסת פולימרים ועוד. ההתמחויות הללו מרחיבות את אפשרויות התעסוקה של הבוגרים בסקטור החקלאי והמסחרי, כגון בחברות טכנולוגיות, חברות הזנק ומסגרות נוספות.
מתכונת הלימוד
תוכנית הלימודים להנדסת תעשיית מים במכללת כנרת אורכת ארבע שנים ובסך הכל שמונה סמסטרים. הסטודנטים לוקחים חלק בשיעורי חובה ובחירה, במעבדות, בסמינרים ובסדנאות. בשנת הלימודים האחרונה משתתפים הסטודנטים בפרויקט גמר יוקרתי, תוך שהם מתמודדים עם אתגרים מהותיים בתחום המים ומשתמשים בידע אותו צברו במהלך לימודיהם – הלכה למעשה. מכללת כנרת עושה רבות על מנת לשלב בפרויקט הגמר גם גורמים מובילים בתעשייה המקומית.
נושאי הלימוד
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תנאי הקבלה
תנאי הקבלה ללימודים במחלקה להנדסת תעשיית מים במכללת כנרת דורשים מהמועמדים להציג ציונים של 70 לפחות בממוצע תעודת הבגרות ו-580 בבחינה הפסיכומטרית. כמו כן, המכללה מעמידה תנאי סף במקצועות המדעיים כגון דרישה של 80 לפחות בבגרות מתמטיקה ברמה של 4 יח"ל או ציון מינימאלי של 70 בבגרות ברמה של 5 יח"ל. מכללת כנרת מאפשרת גם לימודים בתנאי קבלה שונים לבעלי תואר הנדסאי, למועמדים מעל גיל 30 ועוד.
על מנת לבחון את קבלתכם למסלול, פנו לאתר המכללה ובדקו האם אתם עומדים בדרישות. יש לציין כי מועמדים אשר אינם עומדים בתנאי הקבלה, רשאים לעבור מכינה קדם אקדמאית ללימודי הנדסה במכללת כנרת. בתום הלימודים במכינה, תהיה קבלתם למחלקה תלויה בהישגים שיציגו.
לתשומת לבך! תנאי הקבלה משתנים מעת לעת! יש לפנות ישירות אל מוסד הלימוד לקבלת הפרטים המדויקים ביותר לגבי תנאי קבלה
מלגת עתידים לתעשייה
סטודנטים ללימודי הנדסת תעשיות מים יכולים להסתייע במלגת עתידים לתעשייה. מלגה זו כוללת מלגת שכר לימוד וכן דמי קיום. כמו כן, הסטודנטים מקבלים מחשב נייד וזכאים לסיוע אקדמי ולהשתתפות בהתנסות בחברה בתעשייה. קבלת המלגה נעשית בכפוף הסכם השתתפות שעליו חותמים הסטודנטים מול עמותת ידידי עתידים.
סגל המרצים
ראש המחלקה להנדסת תעשיות מים הוא דוקטור להנדסה כימית, שמתמחה בטיפול במים ובשפכים ובתחום הנדסת התשתיות. כמו כן כולל צוות המרצים: דוקטור להנדסת מיקרוביולוגיה, שמומחה לטיפול ביולוגי לטיהור מים ובטוקסיקולוגיה; פרופסור שמומחה להנדסת סביבה, שעוסק בתכנון תהליכי טיפול בשפכים בתעשייה ובמגזר הציבורי; פרופסור לתכנון ערים שמתמחה בכלכלת תחבורה ובכלכלה עירונית; ועוד.
תעודה
סטודנטים שמסיימים בהצלחה את לימודיהם במסלול זכאים לתואר ראשון בהנדסת תעשיות מים B.Sc מטעם המכללה האקדמית כנרת.
מה עושים עם תואר בהנדסת תעשיית מים?
לימודי הנדסת תעשיות מים פותחים דלת לקריירה מלאת שליחות, שבה מתמודדים עם האתגר המשמעותי של משבר המים שעמו מתמודדים כיום במדינה.
בוגרי המחלקה להנדסת תעשיית מים במכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן משתלבים מדי שנה בתפקידים מובילים בתעשייה בארץ ובחו"ל. היות ומדובר במקצוע ייחודי, הביקוש גובר פעמים רבות על ההיצע, ומהנדסי המים זוכים גם לתנאי תעסוקה איכותיים.
תפקידים בהם ישנה דרישה למהנדס תעשיית מים הינם מהנדסים בתאגידי המים, מהנדסי תפעול של מתקני טיפול במים ושפכים, מהנדסי מים בתחומי הפיתוח וההיי טק, תפקידי הנדסה בסקטור הישראלי ועוד. כמו כן, בוגרי התוכנית יכולים להמשיך ללימודים מתקדמים בענף ההנדסה בתחומים שונים, ובמוסדות מובילים ברחבי הארץ.
בתכנית מכשירים את הבוגרים לתפקידי מהנדסי מפעל, מהנדסים אלה אחראיים על תהליכי הפיתוח והאינטגרציה של מוצרים בתחום הנדסת המים וכן על שיווק מוצרי תעשייה שונים. כמו כן, באפשרות הבוגרים להשתלב בתפקידים כמהנדסי מים בתאגידי מים, מהנדסי תפעול במתקני שפכים והתפלה, וכן בייזום ותפעול של פרויקטים בתעשיית המים.