אילו המצאות ששינו את העולם פותחו על ידי סטודנטים?

8/11/2022 מאת: אנאבל אדמסקי (1,091 צפיות)

מה משותף לפייסבוק, בדיקת האולטרסאונד, מצלמת הרשת ומשחק הכדורגל? כולם הומצאו על ידי סטודנטים שיזמו רעיונות פורצי דרך במהלך הלימודים – וגם עשו היסטוריה. אז מה ההמצאה המהפכנית שלכם?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מפייסבוק ועד כדורגל – המצאות מהפכניות של סטודנטים


לימודים באקדמיה הם לא רק הזדמנות לפתח את הכישורים והפוטנציאל האישי, אלא גם הזדמנות לרכוש את הכלים שיוכלו לשנות את פני הטכנולוגיה, המדע והחברה. ואכן, לא מעט מההמצאות הגדולות של העשורים האחרונים החלו את דרכן דווקא במוחם של סטודנטים, שחשבו "בגדול" וגם שינו את פני ההיסטוריה.


לא מקרי שרבות מן ההמצאות המהפכניות ביותר הגיעו ממוסדות אקדמיים. יש לא מעט גורמים שיכולים להפוך את הקמפוס לסביבה טובה לעידוד יזמות והמצאות חדשות, במיוחד כאשר המוסדות מעודדים סטודנטים וסטודנטיות יצירתיים ומוכשרים לחשוב מחוץ לקופסה ולממש את הפוטנציאל שלהם באופן מעשי. המוסדות עושים זאת, בין היתר, על ידי הנגשה של כלים שמצויים בקדמת הטכנולוגיה, חשיפה של הסטודנטים לתעשייה (למשל בהתמחויות או בסטאז'), הפעלה של חממות יזמות, אירועים כמו האקתונים, תחרויות, ועוד.


כמו כן, התואר מפגיש בין סטודנטים שמגיעים מרקעים שונים שחולקים תחומי עניין דומים, ונותן להם את הקרקע לשתף פעולה, לחשוב יחד, וכך להגיע לרעיונות חדשים. ידוע שחיבור בין מוחות רבים, שמשתפים פעולה וחושבים באופן קבוצתי, הוא בעל כוח אדיר, ויכול לתרום לתוצאות מרשימות הרבה יותר מאשר אלה שניתן להגיע אליהן לבד.


לאורך ההיסטוריה, סטודנטים מבריקים השתמשו בתשתיות ובמשאבים שהיו זמינים להם בלימודים, ובצירוף שאפתנות, יצירתיות ועבודת צוות מצאו פתרונות לשאלות מורכבות והגיעו לתגליות משמעותיות, שחלקן שינו לגמרי את הדרך שבה החיים שלנו נראים היום.


הנה כמה מההמצאות הגדולות ביותר שנוצרו בין כתלי האקדמיה:

 

פייסבוק


אחת הרשתות החברתיות הגדולות בעולם, פייסבוק, החלה את דרכה כמיזם של קבוצת סטודנטים מאוניברסיטת הרווארד בארצות הברית. חמשת החברים, שגם גרו יחד בחדר במעונות, הקימו בשנת 2004 את האתר, שנקרא אז "The Facebook" (ספר הפרצופים).


בתחילת הדרך, האתר שימש רק סטודנטים מאוניברסיטת הרווארד, אבל במהרה הרחיב את פעילותו למוסדות אקדמיים אחרים בארה"ב ובמדינות נוספות כשהוא מציג שמות, תמונות ומידע על סטודנטים נוספים בקמפוס. פייסבוק נפתחה לציבור הרחב בשנת 2006, והשאר - היסטוריה. האתר, שחולל מהפכה ויצר סטנדרט חדש להגדרת "רשת חברתית", הונפק בשנת 2012 בבורסת נאסד"ק בשווי של 104.2 מיליארד דולרים, ומאז המשיך לגדול ולהתפתח לתאגיד הענק המוכר לנו כיום. על הסיפור שמאחורי הקמת פייסבוק אפילו הופק סרט קולנוע, בשם "הרשת החברתית".

 

מייקרוסופט

 

הרבה לפני שהפכו ל- "מחשבים ביתיים" והשתכללו למחשבים ניידים ולסמארטפונים, אפשר היה למצוא את המחשבים (שהיו לרוב בגודל של חדר שלם) בעיקר במוסדות גדולים ובאוניברסיטאות השונות, שם הם שימשו בעיקר סטודנטים למדעים מתקדמים.


בשנת 1963 פותחה במכללת דרטמות' שבניו המפשיר בארצות הברית שפת תכנות בשם BASIC. הרעיון היה ליצור שפה שקל ללמוד ולתפעל, כדי שתשמש גם את הסטודנטים לתואר ראשון במתמטיקה ולמקצועות מדעיים נוספים.


שפת BASIC אולי התחילה בקטן, אבל הייתה גורם משמעותי בפיתוח של מיקרוסופט, שהיום נחשבת לחברת התוכנה הגדולה ביותר בעולם. חברת מיקרוסופט הוקמה בשנת 1975 על ידי שני סטודנטים צעירים וחובבי מחשבים – ביל גייטס ופול אלן. גייטס ואלן שאפו לפתח תוכנה לקריאת שפת BASIC שתעבוד על מעבדי המיקרו שפיתחה IBM, ותאפשר להפוך את השימוש במחשב לפשוט יותר לכולם, רעיון שנחשב למהפכני מאוד מעולם המחשוב של שנות השבעים, וקידם אותנו על עבר המחשב הביתי.


היום שפת בייסיק אולי לא נמצאת בשימוש רחב, אבל מיקרוסופט בהחלט מוכרת לכולנו, כשהיא נכללת בין חמש חברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר בארצות הברית (המכונות גם "ביג טק"), עם מכירות של מעל 160 מיליארדי דולרים בשנה ושווי שוק של כמעט 2 טריליון דולרים.

 

אולטרסאונד


טכניקת האולטרסאונד החלה את דרכה לצורך מדידה של מרחקים תת ימיים (בין היתר לגילוי צוללות, במהלך מלחמת העולם הראשונה), אך עד מהרה הטכניקה הובילה לפיתוחים משמעותיים בעולם הרפואה שבהם משתמשים עד היום, כגון בדיקת דימות ברפואת נשים והיריון, רפואת לב, וענפים נוספים. מי שתרמו משמעותית לפיתוח הטכנולוגיה הזו כפי שהיא מוכרת לנו כיום, הגיעו ממוסדות אקדמיים שונים בעולם, בין היתר מסטודנטים וחוקרים מאוניברסיטת לונד בשוודיה, וכן חוקרים ומהנדסים מאוניברסיטת גלאזגו שבסקוטלנד. היום, אולטרסאונד היא הבדיקה השנייה בשכיחותה בעולם הרפואי, אחרי צילום רנטגן, כשהיא עוזרת להציל חיים ברחבי העולם.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 

חגורת הבטיחות


חגורת הבטיחות, אחד הפיתוחים המשמעותיים ביותר בתחום הרכב שמסייע להצלת חייהם של המוני אנשים, חייב את קיומו לאוניברסיטת קורנל בארה"ב. אמנם כבר בשנת 1913 הותקנו חגורות בטיחות במטוסים, אך התצורה המודרנית של "חגורת שלוש הנקודות" (חגורה בעלת שלוש נקודות עיגון בכתף, במותן ובאזור הירך) המוכרת לנו מכלי הרכב המודרניים, הומצאה בשנת 1963 על ידי שני חוקרים וממציאים אמריקאים בשם יו דהייבן ורוג'ר גריסוולד מאוניברסיטת קורנל, לאחר שערכו מחקר בנושא נפגעי תאונות דרכים. הפיתוח המשיך באופן נרחב יותר על ידי חברת הרכב "וולוו", בסיוע של מחקרי מומחים בתחום הבטיחות מאוניברסיטת מינסוטה, אך מיליוני אנשים ניצלו בזכות המחקר וההמצאה שלהם.

 

ג'י פי אס - GPS


המצאת ה – GPS מיוחסת למספר חוקרים אמריקנים, ביניהם ברדפורד פרקינסון ממעבדת הפיזיקה היישומית באוניברסיטת ג'ון הופקינס בארה"ב, איוון גטינג שהיה בוגר MIT (המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס), ורוג'ר איסטון ממעבדת המחקר של חיל הים האמריקני. הטכנולוגיה, שכללה פריסת מערך לוויינים מסביב לעולם, מאפשרת למשתמשים על הקרקע לקבל מידע מדויק על מיקומם במרחב, ויועדה במקור בעיקר לשימוש צבאי, אך החל משנות השמונים הותרה גם לשימוש אזרחי ומאז המשיכה להשתכלל ולשנות מקצה לקצה את הדרך שבה אנו מנווטים ומתמצאים במרחב.

 

מצלמת רשת


מצלמות האינטרנט הפכו למוצר הנמצא בשימוש כמעט בכל בית, אבל הן החלו את דרכן במחלקה למדעי המחשב של אוניברסיטת קיימברידג' שבאנגליה למטרה קצת משעשעת: החוקרים במחלקה המציאו את המצלמה בשנת 1991, כדי לדעת מתי הקפה במכונה בבניין עומד לאזול. צוות החוקרים, שבילו את רוב שעות היום במעבדה, כיוונו את המצלמה הראשונה שפיתחו אל מכונת הקפה שהוצבה בקצה השני של הבניין, כדי שיוכלו לדעת אם המכונה עומדת להתרוקן וכך לחסוך לעצמם את התסכול בלהגיע כל הדרך עד אליה, רק כדי למצוא אותה ריקה. המצלמה המיתולוגית של המחלקה למחשבים אמנם סיימה את תפקידה בשנת 2001, אבל ההשפעות מרחיקות הלכת של ההמצאה הזו משפיעות על חיינו עד היום, עם תרומה לפיתוחים כמו סקייפ, FaceTime, ועוד.

 

כדורגל


הוא אמנם לא פיתוח טכנולוגי, אבל משחק הכדורגל, שהיום נחשב לענף הספורט הכי פופולרי בעולם, החל את דרכו באופן שאנו מכירים היום באוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה. אמנם משחקים דומים נערכו ברחבי העולם כבר אלפי שנים, אך הייתה זו קבוצה של סטודנטים מהאוניברסיטה שניסחו בשנת 1848 קובץ חוקים מסודר שבהמשך עיצב את חוקת המשחק כפי שהיא מוכרת בימינו. החוקים שגיבשו קבוצת הסטודנטים, שכונו "חוקי קיימברידג'", התייחסו בין היתר לאופן הבעיטה לשער, העלו את הרעיון של הפסקה במחצית המשחק, ואפילו הוציאו מחוץ לחוק ביטויים של אלימות בין השחקנים על המגרש.

 

ומה איתכם? גם אתם המצאתם המצאה מהפכנית במהלך הלימודים שלכם? פרויקט הגמר שלכם פרץ גבולות? שלחו לנו הודעה בפייסבוק או באינסטגרם שלנו, ספרו לנו הכל על ההמצאה או התגלית המיוחדים שלכם, ואולי נפרסם גם אותן בכתבה הבאה!