מהנדסים את החיים: פרויקט גמר של סטודנטים להנדסה

3/8/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,123 צפיות)

סטודנטים ללימודי הנדסה במכללה האקדמית להנדסה 'אפקה' מציעים בפרויקט הגמר שלהם פתרונות יצירתיים ויעילים לבעיות בחיי היום יום. שוחחנו עם שני בוגרים טריים על הדרך בה הטכנולוגיה יכולה לשנות לנו את החיים לטובה, החל מאבחון של מחלות דרך האירידיולוגיה ועד לסיוע לכבדי שמיעה, כך שיוכלו לנהל שיחות בקלות.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


רואים ושומעים טכנולוגיה: על מה עובדים סטודנטים להנדסה במכללת אפקה בפרויקט הגמר?


לענפי הנדסה השונים יש השפעה רבה מאוד על חיינו. הבוגרים הטריים של לימודי ההנדסה ב"אפקה", המכללה האקדמית להנדסה מיישמים את העיקרון הזה בעבודות הגמר שלהם, אותן הם הציגו לאחרונה בתערוכה. שוחחנו עם כמה מהסטודנטים וגילינו פיתוחים חדשניים ומעניינים שבאים להפוך את החיים של כולנו להרבה יותר קלים.


להסתכל לנו בעיניים - מערכת זיהוי בקשתית העין


רון יזרעאלי, סטודנט ללימודי הנדסת תוכנה באפקה, פיתח במסגרת פרויקט הגמר שלו מערכת ממוחשבת, אשר מתבססת על תורת האירידיולוגיה. מדובר באפליקציה שמקשרת בין מטופלים ומאבחנים אירידיולוגיים, באופן שמאפשר לאבחן מצבים בריאותיים - דרך קשתית העין.


למי שלא מכיר, אירידיולוגיה, או תורת תמונת העין, היא שיטה ברפואה המשלימה שמתאימה תבניות בקשתית העין שלנו לאזורים אחרים בגוף. לאורך השנים פותחה מפה של העין וכך, בדומה לרפלקסולוגיה, ניתן להתאים כל אזור בעין למערכת בגוף אליה הוא קשור. כך ניתן לקבל אינדיקציה על בעיות ומחלות.


לרון עצמו אין רקע קודם באירידיולוגיה, ולגישה הוא הגיע דרך סיפורים של קרובי משפחתו. הוא מספר על קרוב שלו, שאובחן אצל אירידיולוג שהמליץ לו לגשת לבדיקה רפואית. הקרוב לא לקח ברצינות את הגישה ולא ייחס חשיבות להמלצה, אולם לאחר שבוע, הוא לקה בשבץ ואושפז בבית החולים. גם קרובת משפחה של בת זוגו של יזרעאלי נחשפה לאירידיולוגיה לאחר שחוותה בעיות רפואיות שונות. אחרי תקופה ארוכה ומייאשת בה רופאים ניסו ללא הועיל לאבחן את הבעיה, היא פנתה לרפואה המשלימה. האירידיולוגית אבחנה בעיה בכליות, אשר הדליקה נורה אצל הרופא הקונבנציונאלי, שהגיע כך למקור המצב שלה. מאז היא טופלה בהצלחה.


פתרון זמין ופשוט לכולם


בעקבות המקרים האלה, רון התחיל לחקור את הנושא, קרא מחקרים וספרים ואפילו נפגש עם מומחים. בשלב זה הוא החליט גם לשלב את האירידיולוגיה בפרויקט הגמר שלו. "מתוך חוסר ההיכרות שלי עם התורה הזו, הנחתי שגם הרבה אחרים לא מכירים אותה. רציתי לפתח אמצעי שדרכו גם אנשים שאין להם ידע קודם על האירידיולוגיה יכולים להגיע אליה, ולקבל כלי בדיקה ביתי. ככה, קיימת להם אפשרות לקבל חוות דעת, שזמינה בכל מקום, גם מהבית." הוא מתאר.


השימוש באפליקציה הוא דיי פשוט, ומשלב שני היבטים שכולנו משתמשים בהם כל יום בסמארטפון שלנו: המצלמה והאינטרנט. כל מה שצריך לעשות הוא לצלם את העין, והמערכת כבר מעבדת את התמונה ויוצרת קשר עם מטפל. האפליקציה, שעובדת על טכנולוגיית אנדרואיד, מקושרת לתוכנה שולחנית של אירידיולוגים שגם מאפשרת להם לתת מענה ללקוחות ולשלוח להם אבחון. רון מציין שהמערכת אמנם שולחת את התמונה למאבחנים, אך לא מבצעת את האבחנה בעצמה אלא משמשת עזר בלבד. את האבחון והטיפול הוא משאיר, לדבריו, למטפלים עצמם. הם יכולים להחליט אם לזמן את המטופל לטיפול בקליניקה או להסתפק בייעוץ בלבד. המערכת יכולה להקל גם על המטופלים, שכבר לא צריכים להגיע פיזית למטפל כדי לקבל מענה מהיר לבעיה.


מתאימים את המערכת למצב בשטח


יזרעאלי מציין כי הפרויקט שלו מתמקד בעיבוד תמונה. עם זאת, הוא החליט להרחיב את העבודה ושילוב בה את היבטי התקשורת בין מטפלים ומטופלים ואת נושא פיתוח האפליקציות. אל הנושאים האלה הגיע אחרי המון לימוד עצמי, וכמובן תמיכה של מנחה מהמכללה. כרגע, המערכת עוד בשלב תנאי המעבדה, מה שאומר שהיא עדיין לא זמינה למשתמשים. רון עובד כרגע בשיתוף עם מומחית לאירידיולוגיה, שמתאימה את המערכת לצרכים של מטפלים בענף.


"אני עבדתי על הפרויקט מנקודת מבט של מתכנת," הוא אומר. "אבל בסופו של דבר, האנשים בתחום הרפואה המשלימה הם אלה שיתעסקו עם המערכת. בגלל זה חשוב לי לדעת מה הם באמת צריכים ואיך אפשר להתאים להם את האפליקציה כמה שיותר." כך למשל, המערכת מתוכננת להיות מעוצבת כמו יומן עבור האירידיולוג, שיוכל ממש לנהל דרכה את התיקים של לקוחותיו. בינתיים, הוא מקבל פידבקים חיוביים ממטפלים שנחשפו לרעיון.


בשביל כבדי השמיעה - מערכת המרת דיבור


ניראל בן שבת, שמסיים כרגע לימודי הנדסת חשמל במכללה, עבד במסגרת הפרויקט המסכם שלו על מערכת שאמורה לשפר את תנאי החיים של כבדי שמיעה. האב טיפוס שפיתח מזהה דיבור והופך אותו לטקסט, שמופיע על גבי הסמארטפון או הטאבלט. טכנולוגיה זו יכולה לאפשר לאנשים חרשים לנהל שיחות בכל מקום ולעזור להם בזמן אמת.


המערכת, שבינתיים זמינה לאנדרואיד בלבד, היא בעלת חיבור לרשת האינטרנט. לדברי בן שבת, למערכת יש כמה יתרונות מרכזיים. בין היתר, היא פועלת על טכנולוגיית בלו טות', שצורך מעט אנרגיה. כמו כן, היא מתאימה לכל סוגי הדיבור - של צעירים, קשישים וילדים, ואין צורך לאמן אותה לפני השימוש כדי להתאים אותה לקול האישי. בינתיים, יש לאפליקציה מאגר משפטים מסוים והיא אינה פתוחה לדיבור חופשי, אך התכנון הוא להרחיב אותה כך שתתאים לדיבור שוטף בחיי היום יום.


הופכים את החזון לפעולה


אל הנושא הגיע ניראל לאחר שבמהלך התואר נחשף לתחום הנדסה הרפואית. הוא התחיל לחשוב על בעיות רפואיות עמן אנשים מתמודדים ולשלב זאת עם טכנולוגיות של זיהוי דיבור, הנושא בו התמחה בלימודיו. כך התחיל לחקור את יתרון הראייה של אנשים כבדי שמיעה, ואיך ניתן להשתמש בו כדי לסייע להם. במשך כחצי שנה, הוא חיפש את הכלים המתאימים לממש את חזונו. הוא עבד עם מעבד, אותו רכיב שמזהה את הדיבור ומופעל על ידי אלגוריתם שפיתח, וגם עם מערכות תקשורת לסמארטפון.


"המערכת פועלת נהדר בסביבה שקטה, ויש לה לפחות 90 אחוזי הצלחה בזיהוי," מדווח בן שבת. "גם בסביבה רועשת יחסית היא פועלת טוב." כרגע הוא פועל לשפר היבטים נוספים במערכת, שכבר הוצגה בתערוכת הבוגרים לפני מספר חודשים. הוא שואף להקטין את החלקים, כדי שיהיה קל יותר לשאת את המכשיר ממקום למקום. כמו כן, הוא שואף כמובן גם להרחיב את מאגר המילים.


רכיב נוסף שכוללת המערכת הוא מתקן ייחודי ודמוי כובע מצחייה שמאפשר למשתמש להציג את התרגום מול העיניים תוך כדי השיחה. ההתקן, שנקרא "אשקלון וייזור", על שם העיר הדרומית, הוא פיתוח של היזם בני גולדשטיין, שגם מוכר לחלקנו דרך השתתפותו בריאליטי "האח הגדול" וחברותו במפלגת כלכלה. בן שבת ביצע את שיתוף הפעולה הזה עם גולדשטיין, שביקש ממנו לפתח אפליקציה שתתאים למערכת. מאז נפרדו דרכיהם של גולדשטיין ובן שבת, לאחר שגולדשטיין פיתח את המערכת הלאה לדגם קטן יותר, דמוי עדשה זעירה.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


פידבק חיובי מכבדי השמיעה


ניראל מספר כי לאורך שלביו האחרונים של הפרויקט, ליווה אותו סטודנט כבד שמיעה, שלומד אף הוא בשנה א' במכללה. "הוא ליווה את הפרויקט בחודש האחרון והתייעצתי איתו. יש לו ראייה פנימית לעולמם של כבדי השמיעה, והוא העלה בפני בעיות שהמערכת יכולה לפתור." הוא מתאר.


בן שבת ממשיך ומספר כי במסגרת תערוכת הגמר בה הוצג הפרויקט, נחשפו אליו אנשים רבים, חלקם משקיעים. במסגרת התערוכה יצרה איתו קשר גם עמותה שפועלת למען כבדי שמיעה בישראל, שהזמינה אותו להציג את המערכת שפיתח בפני ציבור החרשים. סטודנט כבד שמיעה נוסף, שלומד במכון הטכנולוגי HIT חולון, הגיע אף הוא לתערוכה והתעניין מאוד במערכת ובפעולתה. אחרי שקיבל תגובות חיוביות רבות על העבודה, ניראל ממשיך קדימה ומתמקד בלפתח את המערכת הלאה.