פרויקט הסטודנטים שנותן אוויר לנשימה למשפחות נזקקות

22/1/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (5,521 צפיות)

קבוצה של סטודנטים וצעירים מבאר שבע יזמה פרויקט מרגש לחלוקת מזון למשפחות נזקקות. מה שהחל כיוזמה קטנה ופרטית הצליח לסחוף מאות מתושבי העיר שנפגשים בכל סוף שבוע לחלוקה. יחד הם פועלים בכל הכוח כדי לתת אוויר לנשימה למשפחות שהכי זקוקות לכך.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מסל"קים את הרעב: סטודנטים משתתפים ביוזמה מרגשת לחלוקת מזון לנזקקים


"זה לא יפתור את בעיית העוני במדינה, אבל אם אנו יכולים לעשות שינוי קטן, אז לפחות נתנו קצת אוויר לנשימה"


ביום שישי האחרון, כמו בכל יום שישי, עברה קבוצה של עשרות מתנדבים ברחבי באר שבע וחילקה ארגזי מזון למשפחות נזקקות בעיר. כבר כשנתיים שהצוות פועל במסגרת קבוצת "חלוקת מזון באר שבע" שבה שותף מיזם סל"ק - סטודנטים למען הקהילה. הם עוברים מבית לבית ומעניקים מוצרים בסיסיים למי שהכי צריכים אותם, כאימהות חד הוריות, נכים וקשישים, בהם לא מעט ניצולי שואה.


את התכנית החלה קבוצה של סטודנטים שרצו לסייע לנזקקים באזור שבו הם לומדים, רבים מהם השתתפו קודם לכן ביוזמות חלוקה דומות. ביניהם היה רן אריאלי, שסיים לאחרונה את לימודי מדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון. במקור מרמת גן, הוא נחשף לצורך הגדול של אנשים רבים לתרומות והחליט להמשיך את היוזמה גם בבאר שבע, אליה עבר בזמן הלימודים.


"אימא שלי ומשפחתי מבצעים חלוקות ברמת גן במשך שנים. אימא הייתה מגיעה מאוחר בלילה, אוספת אוכל שנשאר באולמות אחרי אירועים ולוקחת למשפחות נזקקות שהכירה באזור, אני הייתי מצטרף אליה. התחלנו לבצע חלוקות בעיר בימי שישי, לכמה עשרות משפחות. כשהתחלתי ללמוד בבאר שבע, ידעתי שאני רוצה להקים מיזם כזה בעיר." הוא מתאר.


"ברמת גן היינו בעיקר אמי, אחי, דוד שלי ואני, לא מעבר לזה, וזה מה שחשבתי שיקרה גם בבאר שבע. לא חשבתי שהיוזמה תתפתח. הרעיון עבר מפה לאוזן, חברים שאלו מה אני עושה בימי שישי, סיפרתי להם והם הציעו להצטרף ולעזור. היינו אז בין עשרה לעשרים חברים והבנו שיש פה פוטנציאל גדול."


מקבוצת חברים לעשרות מתנדבים


בתחילת הדרך החברים, שחלקם הגדול היו סטודנטים החלו לאתר משפחות נזקקות בסביבה, למשל דרך רשויות הרווחה או מיזמים בהם השתתפו כמו פרויקט פר"ח. בכל שישי היו מבקרים אצל ירקנים, בעלי חנויות ומאפיות, אוספים ארגזי מזון ומחלקים. לאט לאט החלו משפחות לפנות אליהם באופן עצמאי, וכך הבינו שיצטרכו להגדיל את כמות המתנדבים אם ירצו לסייע לכולם. הם פתחו קבוצת פייסבוק בשם "חלוקת מזון באר שבע" וכך החל להתגבש צוות מתנדבים, שחלקו מלווה את הפרויקט גם היום.


רן מספר שעם הזמן המיזם הפך לפרויקט קבוע באוניברסיטה, והיום כמה מהסטודנטים שבו גם מקבלים מלגות על השתתפותם. עם זאת, בתחילת הפעילות הסטודנטים שהגיעו לא באו במטרה לקבל מלגה אלא פשוט מתוך רצון גדול להתנדב ולעזור ועשו זאת בזמנם הפנוי. מלבד הסטודנטים, הצוות כולל מתנדבים רבים אחרים כגון בני נוער ותושבי העיר.


"אוכלוסיית המתנדבים מגוונת מאוד," הוא מסביר. "מדהים לראות אנשים מגיעים מכל הגילים. יש ילדים צעירים שמגיעים עם ההורים, בני נוער מתנועת 'אחריי' שעוזרים המון כבר כשנה, שהגיעו גם בחודשי הקיץ בלי מדריך למרות שלא הייתה פעילות מסודרת. גם חיילים ותלמידי מכינות מגיעים מדי פעם וכך גם רבים מתושבי באר שבע המבוגרים יותר."


עם העלייה בכמות המתנדבים יכול היה הצוות לסייע למשפחות רבות יותר. הם מתארים שמחמש משפחות בחודשים הראשונים הם מסייעים היום ליותר מ - 130 משפחות בכל שבוע. בחגים הם עוזרים לכמות גדולה אף יותר ומגיעים ליותר מ - 160 בתים באמצעות עשרות כלי רכב. עם התפתחות המיזם החלו לקבל תקציבים למוצרי מזון גם דרך עמותת 'שכן טוב' שהתגייסה לפרויקט.


היום, כאמור, הפרויקט הוא חלק קבוע משגרת ימי השישי של עשרות מתנדבים. אחד מהם הוא חיים ברגר, סטודנט ללימודי הנדסת בניין ב - SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, שהצטרף לקבוצה לפני כשנתיים ומאז לוקח חלק פעיל.


"הקשר בינינו הפך למשפחתי מאוד, עושים הרבה מעבר לחלוקה." הוא אומר. "למשל, מישהו פרסם שאחת המשפחות זקוקה למקרר ומיד הפנו אותו לגורם המתאים שעוזר. אנחנו עובדים לכל אורך השבוע על החלוקה וזה מדהים. הקשרים בינינו רק מתפתחים עם הזמן, הגרעין הזה חזק מאוד והוא נותן לנו את הכוח לעשות את כל הדברים האלה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


נותנים אוויר לנשימה, ומייעלים את תרבות הצריכה


הקשר הארוך שנוצר בין המתנדבים למשפחות חושף את הצורך הגדול בסיוע בעיר. "אנחנו ממשיכים לגדול אבל עדיין רק חלק קטן מקבל מענה, לפעמים אפשר לראות משפחות שלמות מתחת לקו העוני." הם מתארים. "אנו עדים למקרים קשים מאוד, של נכים וקשישים שלפעמים לא יכולים אפילו לצאת מהבית כדי לקנות לעצמם. אחת לכמה חודשים אנחנו עושים סבב ושואלים האם הסיוע עוזר והאם משתמשים במוצרים שאנחנו נותנים. הרוב המוחלט אומר שבלעדינו לא היה מה לאכול או מה לתת לילדים. אנחנו שומעים את זה המון, וזה עצוב."


חיים מדגים מקרה נוסף שממחיש את כוחו של הסיוע. "השבוע התחלנו להעביר את מסד הנתונים שלנו מטבלאות אקסל לאינטרנט כדי לייעל את הפעילות. אחד הדברים שעשינו היה לשוחח עם המשפחות ולהשלים פרטים שהיו חסרים. באחת המשפחות ששוחחתי איתן האם אמרה לי שהיא בדיוק מכינה את הפסטה שקיבלה מאיתנו בשישי האחרון. אתה לא תמיד נחשף לדברים האלה ורואה אותם בראייה כוללת, ופתאום אתה מבין כמה הדבר הזה ממשיך לשמש אותם."


"היא אמרה שהיא מחכה שנגיע כדי שתוכל לבשל לשבת, ושלא הייתה מוותרת על דבר שאנחנו מביאים. לשמוע דבר כזה גורם לך להבין כמה המצב חמור במדינה שלנו. אז אתה אמור שלפחות נתנו להם טיפה אוויר לנשימה. ברור לי שזה לא יפתור את בעיית העוני במדינה, אבל אם אנו יכולים לעשות שינוי קטן, אז לפחות שיהיה להם יותר מרווח לנשימה לאורך השבוע."


הסטודנטים וצוות המתנדבים אומרים שהם כמובן ממשיכים לפתח את המיזם ושוקלים להרחיב אותו גם לערים נוספות. "הפלטפורמה שיצרנו מבוססת כולה על התנדבות. מעשה של אדם אחד מתחיל ואי אפשר לשער לאן הוא יגיע. אנחנו מופתעים מסדר הגודל שהגענו אליו. אנחנו מתייעלים כל הזמן וחושבים איך לעשות יותר טוב." אומר חיים.


בינתיים, חשוב להם להעביר לאחרים כמה כוח יש לכל פעולה קטנה שלנו. "אנחנו לא תמיד משתמשים בכל מה שאנחנו קונים, במקום שהדברים האלה יגיעו למקום הנכון הם נזרקים או נשארים ללא שימוש, מאוכל, בגדים ועד רהיטים. התרבות הזו לא תמיד נכונה. בעזרת ניתוב נכון, אפשר להגיע לדברים טובים וכל יוזמה היא מבורכת."