איך סטודנט הגיע ממייל אחד למיזם שעוזר לכל תושבי באר שבע?

4/9/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,675 צפיות)

נדב עבר לגור בבאר שבע בתחילת הלימודים ושם לב לבעיות ולמפגעים בשכונה. הוא החליט לא להישאר אדיש ופנה לראש העיר כדי להסב את תשומת ליבו לעניין. מה שהתחיל במייל אחד הפך לפרויקט גדול, שמשתף את כל תושבי העיר ומאפשר לכולם להיות מעורבים במצב שסביבם, כדי להפוך יחד את העיר למקום שטוב לחיות בו.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


לסטודנט נמאס מהמפגעים בשכונה, אז הוא יזם פרויקט מיוחד כדי לשנות את המצב


"באים ליצור מצב טוב יותר בעיר, במאמץ משותף של כולם"


נדב לבל, סטודנט שמתחיל את השנה השנייה ללימודי מדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון, עבר עם תחילת לימודיו להתגורר בשכונה ד' בעיר. כמו סטודנטים רבים אחרים שמגיעים לאזור, שם לב לבעיות ניקיון שקיימות בו. "הפריע לי הצד האסתטי, היו בשכונה הרבה מפגעי ניקיון וזבל ברחובות. הייתי רואה את זה כל יום כשהייתי הולך לקמפוס וזה הרגיש לא כיף לחיות ככה." הוא מתאר.


נדב החליט לא להישאר אדיש למצב ופנה במייל לראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ'. "אני יודע שכל שיפור הוא הדרגתי, אבל צריך להסב את תשומת ליבם של הגופים הנכונים לבעיה. חיפשתי באינטרנט את לשכת ראש העיר ופניתי אליו. לא ביקשתי ממנו כלום, רק רציתי להסב את תשומת ליבו למצב. הסברתי לו שאני סטודנט שגר בעיר ושהדברים האלה מפריעים לי."


להפתעתו של נדב, כשעה בלבד אחרי ששלח את הפנייה התקשר אליו דנילוביץ' באופן אישי. "הוא רצה שאדע שהוא קורא באופן אישי את המיילים. מאוד שימח אותו לראות שיש תושבים שאכפת להם." דנילוביץ' ביקש מנדב לתכנן סיור בעיר עבור קבוצת מנהלים שאחראיים על חזות העיר, כדי שיוכלו לראות בעצמם את מפגעי השכונה.


"אני לא מכיר את כל השכונה, כשחשבתי מה לכלול בסיור החלטתי להיעזר בחכמת ההמונים. העליתי פוסט בקבוצת פייסבוק של סטודנטים בבן גוריון. הפוסט פשוט זכה לוויראליות מטורפת וקיבל המון לייקים ותגובות וגם סטודנטים רבים ששלחו אליי מידע למייל. בכלל לא חשבתי שהפוסט יזכה לכזו תגובה."


לאחר ההיענות הגדולה, הבין נדב שלא יוכל לשלוח לראש העיר כמות גדולה כל כך של מידע וגם שסיור לא יהיה הפתרון האידיאלי לאור כמות הפניות האדירה. הסטודנט למדעי המחשב החליט שבמקום לשלוח לו את המוני הקבצים, הוא יבנה מפה שמפרטת את כל התלונות שהגיעו אליו. "החלטתי ליצור מפה שנגישה אונליין, ובה רואים את כל העיר בצורה נוחה. כל מפגע שדווח מוצג על ידי דגלון. כשלוחצים עליו מקבלים מידע בצורה מלל ותמונות."


"חשבתי שיהיה נחמד שתהיה מפה משותפת לכולם. הבנתי שיש מי שיכולים להפיק ממפה כזו תועלת גם מעבר לתושבי השכונה, למשל הורים של סטודנטים שלומדים בעיר שקצת דואגים ורוצים לראות אם הכל תקין באזור, או שוכרי דירות שמתלבטים ורוצים לראות מה קורה בסביבה."


לאחר ששלח את המפה לראש העיר, המשיך והכין מפה נוספת וחדשה, הפעם אחת שמתעדכנת כל הזמן באופן דינמי לפי המידע שהתושבים שולחים. הדיווחים נשמרים על המפה לפרק זמן של כ - 48 שעות ומתחלפים במהירות כדי להתאים למצב בשטח. לדבריו, המטרה שהמפה תהיה טרייה ודינמית ככל האפשר.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


מגבירים את הערנות, וגם את האחריות החברתית


האתר שהקים נדב, ששמו "Now7" מציע לתושבים לדווח על מפגעים דרך מילוי פרטים שנשלחים בצורה אנונימית והוא נגיש גם דרך הסמארטפון. כך למשל תושב שנתקל בבעיה בעיר, כמו זבל ברחוב או רעל שפוזר נגד בעלי חיים, יכול לדווח בזמן אמת על המפגע, לציין מה מקום האירוע ומה כוללת הבעיה. התלונות מוגדרות במספר תחומים כגון ניקיון, סכנה, בעלי חיים או סיוע לתושבים שזקוקים לעזרה. את האתר הוא מפעיל ללא מטרות רווח, הפניות נשלחות בחינם והצוות פועל בהתנדבות למען תושבי העיר.


תוך זמן קצר החלו תושבים רבים בעיר להשתמש באתר ואל המערכת הגיעו מאות פניות. נדב אומר שהוא מאמין שהמערכת יכולה להגביר את המודעות החברתית ואת האחדות בין התושבים וכך גם להעלות את איכות החיים בעיר. "חשוב לי שאיפה שהוא בדרך בין הגשת התלונה ועד שהבעיה מטופלת גם ליידע את האחרים באזור. כך תושב שמתלונן יודע שייקח פרק זמן מסוים עד שהבעיה תטופל, ועד אז גם דיירים נוספים באזור ידעו על כך, יתעדכנו וישימו לב לסכנה. ככה כבר אי אפשר לטאטא בעיות מתחת לשטיח ונוצרת מודעות של התושבים למצב שסביבם."


הוא אומר שהוא שואף להרחיב את צוות האתר וליצור מערך של מתנדבים שיפעילו אותו. לדבריו סטודנטים רבים פנו אליו והציעו לעזור, ובתחילת שנת הלימודים הקרובה יתחיל לתגבר את הפעילות ולהגדיל את היקפה.


מאז החל להפעיל את האתר לפני כמה חודשים, פנתה אליו העירייה ונפגשה עמו כדי לסייע לו לקדם את הפרויקט. "באר שבע ידועה כעיר הסייבר, בעירייה רואים הרבה פוטנציאל במיזם. יש גישושים לקראת שיתופי פעולה ואנחנו בתהליך של הידברות. העירייה מאוד פתוחה לשינוי, זה לא גוף מקובע. לפי ההתרשמות שלי הם רוצים להצעיד את העיר קדימה." הוא אומר שגם בעירייה מבינים שלתלונות יש חשיבות בתהליך קידום העיר. "אנחנו באים ליצור מצב טוב יותר ביחד, במאמץ משותף של כולם. גם לעירייה יש רווח מכל הפרויקט."


אחד ההיבטים הבולטים בפרויקט הוא הנוכחות הגדולה של הצעירים והסטודנטים בעיר, שנרתמים ולוקחים בו חלק. "דווקא במיזם כזה ברשת, הדור הצעיר ששולט בטכנולוגיה משתתף יותר. בבניינים גרים סטודנטים לצד תושבים ותיקים והם חולקים אזור מחייה משותף. יש סיכוי גדול יותר שהצעירים ישתפו מידע דרך הרשת ויפתחו עשייה חברתית."


"בקרב הסטודנטים יש מודעות לשמירה על העיר ויותר מכך, מודעות לשמירה על איכות הסביבה גם מעבר לרמת העיר כמו מיחזור וזכויות בעלי החיים. זאת מגמה כוללת שיש מה גם ממד חזק של מודעות." בינתיים, הסטודנטים ממשיכים להפעיל את האתר ולשפר את פני העיר, כדי לתרום עוד מעט למגמת השינוי שהם חולמים לראות בעיר שלהם.