סטודנטים הקימו יוזמה להפעלת תחבורה ציבורית בשבת בבאר שבע

17/7/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,932 צפיות)

נושא התחבורה הציבורית בשבת מקבל תשומת לב משמעותית בחודשים האחרונים, כשטיעונים רבים נשמעים בעד ונגד. לצד ההתנגדות בכנסת ובממשלה להפעלת קווים בשבתות, קמות גם יוזמות פרטיות של תושבים שבאות להנגיש את התחבורה בסופי השבוע. אחד הפרויקטים האלה הוא "ימבוס", מיזם של סטודנטים מבאר שבע שמאפשר לתושבי העיר לנסוע בשבת לבלות בחוף הים.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הסטודנטים בבאר שבע פועלים לקידום תחבורה בשבת והקימו פרויקט אוטובוסים לים


את יוזמת "ימבוס" הקימה לפני מספר חודשים קבוצה של כעשרה סטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון. החברים החליטו לקחת את העניינים לידיים ולספק לתושבי העיר דרך קלה להגיע לים בשבת. ההסעות החלו לפעול לפני כשבועיים והם מדווחים על היענות מכובדת של התושבים.


במסגרת היוזמה מפעילים הסטודנטים קווי אוטובוס שעוצרים ברחבי העיר באר שבע כשהתחנה האחרונה היא חוף הים באשקלון. הנסיעה כרוכה בתשלום של כ - 35 שקלים הלוך ושוב, אך לדברי מקימי היוזמה מדובר במחירי עלות. הם אומרים שהם אינם זוכים לרווחים מהתכנית וכי הם פועלים בהתנדבות מלאה.


"אנחנו לא מרווחים מהיוזמה, האמת שכרגע בעיקר מפסידים ומוציאים גם מכיסנו." אומרת מיכל קטושבסקי, סטודנטית ללימודי ספרות עברית וללימודי אפריקה ואחת ממקימי המיזם. "זה לוקח לנו כשליש משרה מבחינת הזמנים אבל זה כיף גדול. אנחנו לא באים להרוויח, אלא להעלות אמירה." כדי להימנע מהפסד כלכלי בעתיד, הם שוקלים אפשרויות שונות למימון: "לטווח הרחוק, אני חושבת שנצטרך להקים הד סטארט כדי להתמודד עם העלויות. אם נדע לחשב נכון את התכנית לא אמורים להיות הפסדים."


מיכל מספרת כי את הרעיון החלו במסגרת קורס מחוץ לאוניברסיטה שנערך על ידי תנועת "ישראל חופשית". במסגרת הקורס הסטודנטים יכלו לבחון סוגיות חברתיות אקטואליות וליצור מיזמים כדי להביא לשינוי. במהלך התכנית רועי כנפו, סטודנט לתואר שני בפוליטיקה וממשל, הציע הקמה של פרויקט אוטובוסים לים ביום שבת. "צחקנו, זה היה נשמע חמוד אבל נראה לכולנו לא רציני. למי היה זמן להקים כזה פרויקט?" אומרת מיכל.


עם זאת, עם מעט עזרה החלו לפתח את היוזמה ולתכנן את קווי האוטובוס. לדברי הסטודנטים, כיום הם עדיין מסתייעים בעמותה אך שואפים להפוך ליוזמה עצמאית ולהקים עמותה משל עצמם. לדעתם, ההצלחה שהפרויקט זוכה לה היום תקל על פתיחת העמותה בהמשך וגם תהפוך את גיוס הכספים לקל יותר. "אנחנו כבר מראים לאנשים שעשינו את זה, יהיה להם קל יותר לעזור לנו לממן את הפרויקט."


התושבים מתלהבים, אבל מה עם הסטודנטים?


התגובות החיוביות מצד תושבי בירת הנגב לא איחרו לבוא והמקימים מדווחים שכבר בתחילת הדרך זכו לעניין רב מצד הציבור. "כשחשבנו על הרעיון ערכנו שאלונים בפייסבוק וגם בקניונים בעיר. אנשים התלהבו מאוד מההצעה. התושבים סיפרו לנו שפרויקט דומה פעל בעבר בבאר שבע, לפני כעשרים שנה, אז הרגשנו שזה דבר טוב. אנחנו לא באים לבנות דבר שלא היה קיים אלא מחזירים עטרה ליושנה ועוזרים לתושבי העיר." מתארת מיכל.


עם זאת, הם אומרים כי הופתעו לגלות שדווקא אוכלוסיית הסטודנטים בעיר עדיין לא קפצה על ההזדמנות והשתמשה בפרויקט. "האמת היא שסטודנטים כרגע פחות עולים על האוטובוס. בתחילת הדרך דאגנו שאולי יגיעו רק סטודנטים ובסופו של דבר קרה בדיוק ההפך, אז עכשיו אנחנו מנסים לגייס אותם להשתתף. כרגע רובם בתקופת המבחנים." הם אומרים. "אנחנו חושבים שההיענות הנמוכה שלהם היא משום שלסטודנטים רבים יש איך להשיג רכב דרך טרמפים, אז זו לא בעיה עבורם לסדר נסיעה לים דרך חברים. יותר נוח להם כשהם יכולים לבחור מתי לצאת."


נכון להיום, עיקר המשתמשים בשירותי הימבוס הן משפחות וקשישים, אך השאיפה היא להתרחב לאוכלוסיות צעירות. בין היתר מכוונים גם לחיילים ולבני נוער שאין ברשותם רישיון נהיגה ולשם כך פונים למועצות התלמידים ולמרכזי צעירים כדי שיפיצו את הפרויקט הלאה.


לעת עתה, אומרים הסטודנטים כי הם מעדיפים לפעול כיוזמה עצמאית ולא להסתייע בשירותיה של עיריית באר שבע. לדבריהם: "אנחנו לא רוצים ליצור מצב שבו ראש העיר יחוש לא נוח להתערב, יש כרגע גם בעיות מול רב העיר, אז החלטנו להשאיר את זה אזרחי. אנחנו לא פונים לעירייה אך אם יפנו אלינו נשמח לשתף פעולה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"ציפינו להתנגדות והתרעמות, והופתענו מהתגובות"


עם זאת, ובניגוד למה שניתן היה אולי לצפות, הם מדווחים כי עד היום לא זכו להתנגדות ליוזמה שלהם, למרות הנושא הנפיץ בו היא עוסקת. " אנחנו ממש לא נתקלים בתגובות שליליות, זה הפתיע אותנו. ציפינו שתושבים דתיים יתנגדו ואפילו יתרעמו, אבל האמת היא שבכלל לא ראינו תגובות כאלה." אומרת מיכל. "אני חושבת שכמו שתוצאות הסקרים שערכנו הראו, גם תושבים דתיים מבינים שהשכנים והחברים שלהם רוצים תחבורה לים בשבת אז הם לא מביעים התנגדות. זה לא מפריע להם כפי שאולי היינו מצפים."


היוזמים מציינים כדוגמאות לכך גם יוזמות נוספות שפועלות היום בכמה ערים בארץ להפעלת תחבורה בשבת. ביניהן ניתן למנות למשל את המיזם הפרטי "שבוס" בירושלים. בערים נוספות, כמו הרצליה, העירייה עצמה מפעילה מיזם תחבורה בשבת.


למרות היחס המפרגן למדי מצד הציבור, מרבית מקבלי ההחלטות עדיין אינם מביעים תמיכה ברעיון התחבורה הציבורית בשבת. כך למשל שר התחבורה ישראל כץ התנגד לאחרונה להצעות אלה. בתגובה מתכננים גורמים שונים להגיש בקרוב עתירות לבג"ץ כדי לנסות לשנות את ההחלטה.


מקימי ימבוס מציינים שהם תומכים בפעילות הזו, אך כי הם מעדיפים להמשיך בפעילות שלהם בשטח. "יש כרגע גורמים שפועלים להגשת עתירות אז נעשית עבודה בפן המשפטי. יש גם חברי כנסת שפועלים בנושא, כמו למשל ח"כ תמד זנדברג. אנחנו חשים שהפן החוקי נעשה ובצורה יפה, אנחנו מציעים בינתיים את הצד הפרקטי יותר ומראים כמה אנשים יכולים ליהנות מהתחבורה בשבת. אנחנו מקווים דרך זה גם להפעיל לחץ ולהניע עניינים."