מורידים את השכירות וגם תורמים לחברה: יוזמת הדיור הסטודנטיאלית בצפון

15/6/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,608 צפיות)

נושא הדיור הוא בין הבעיות הבוערות של סטודנטים, כששכר דירה גבוה ותנאי מגורים לא מפוקחים הם רק כמה מהצרות שהם מתמודדים איתן. קבוצת סטודנטים ממכללת תל חי החליטה שאם השינוי לא יגיע ממקבלי ההחלטות, הוא יבוא מהם. יחד הם יצאו לחולל את מהפכת השכירות של הצפון.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מהפך השכירות של הסטודנטים בתל חי: איך הצליחו להוזיל את שכר הדירה?

 

הסטודנטים באזור הגליל העליון מתמודדים כבר שנים עם מצב בעייתי למדי בגזרת הדיור. במכללת תל חי למשל, מספרים על היצע דירות נמוך בקיבוצים ובמושבים למרות שמספר הלומדים במוסד רק הולך ועולה מדי שנה. הם מדווחים גם על מחירים גבוהים כשהשכר החודשי של סטודנטים מגיע כמעט לגובה שכר הדירה, מה שאומר שמרבית הכסף שלהם מתנקז לכיסוי עלויות הדיור. במציאות שבה רבים מהם מגיעים מרחבי הארץ להתגורר בסמוך למכללה, הם נאלצו בלית ברירה לשלם את המחירים הגבוהים.


לאחרונה, הם החליטו לעשות מעשה ולפעול כדי למצוא פתרון למצב, כזה שיעזור לסטודנטים להמשיך להתקיים בכבוד בזמן התואר, אבל גם יתרום לצד השני - בעלי הדירות. כך יזמו את פרויקט סל"ה, סטודנטים למען הקהילה. זוהי תכנית שמחברת בין הסטודנטים לבין הקיבוצים באזור דרך פעילות התנדבותית.


"המטרה שלנו היא לדאוג שסטודנטים יגורו בדירות ראויות למגורים ובמחירים שפויים." אומרת אלה גור, סטודנטית ללימודי עבודה סוציאלית וראש מדור הדיור באגודת הסטודנטים במכללה. כך הם חיפשו קיבוצים שעומדים בתנאים של אמנת "ועד שוכרי הדירות", תנועה חברתית ארצית שפועלת להסדיר את שוק השכירות.


אלה מתארת שיצרו קשר עם קובי לם, מנהל הקהילה בקיבוץ 'משגב עם' ועם אחראי הדירות אבי שרון וחתמו איתם על הסכם שמעגן את תנאי השכירות ומצב הדירות. באותה מסגרת, סוכם גם כי הסטודנטים יקדישו מספר שעות מדי שבוע לעבודה חברתית בתוך הקיבוץ וכך יקבלו הנחה בשכר הדירה. אמנת הדיור מסדירה את עלות השכירות לזמן הלימודים ומכתיבה תנאים בסיסיים כמו גודל מינימלי לדירה או חובה שיהיו בה מטבח ושירותים.


"הקיבוץ הבין שזה יכול להועיל לו מאוד," אומר ליאור זהר, סטודנט לפסיכולוגיה וחינוך שמשמש רכז דיור באגודה. "הסטודנטים מרוויחים הנחה משמעותית בשכר הדירה ומבטיחים להם לא להעלות אותו למשך שלוש שנים. הקיבוץ מרוויח כוח אדם למשימות שבדרך כלל אין עבורן תקציב."

 

"בניגוד לאחרים שנמצאים בעמדות מפתח, קובי לם לא חשב רק על האינטרס הכלכלי של הקיבוץ, הוא ראה את הערך המוסף שיכול לצאת מהפרויקט והסתכל על התמונה הכוללת. הוא הבין שחיזוק הקשר בין הסטודנטים לקהילה יתרום לשני הצדדים." מוסיפה גיל רבי, גם היא רכזת דיור בקיבוץ שלומדת עבודה סוציאלית. היא מוסיפה גם שלקשר בינם לקיבוץ יש בעיניה חשיבות רבה. "הגישה הייתה שאנחנו יותר מסתם סטודנטים שבאים רק להשכיר דירה בקיבוץ ולסיים את התואר."


כאמור, במסגרת ההסכם הסטודנטים מתנדבים בקיבוץ כדי לקבל הנחה בשכירות. גיל מספרת שבין היתר, צבעו מקלטים, ערכו פעילויות , סייעו לקשישה שבבעלותה חנות יד שנייה לתחזק את המקום וגם הקימו מחדש תצפית ישנה שהייתה מושבתת במשך שנים והשיקו אותה באירוע לכל חברי הקיבוץ. בימים אלה הם מתכננים הקמת גינת כלבים.


תורמים לקיבוץ - וגם נשארים אחרי הלימודים


כמה חודשים אחרי חתימת ההסכם, פנתה אל הסטודנטים מירב גרץ - רונן, מנהלת הקהילה בקיבוץ נוסף, קיבוץ שמיר והתעניינה לגבי הצטרפות ליוזמה. "עד תחילת הפרויקט לא גרו סטודנטים בקיבוץ," אומרת אלה. "חשוב לציין שזה קיבוץ מצליח מבחינה כלכלית והוא קולט משפחות צעירות רבות, כך שצעירים והכנסה זה לא מה שחסר אצלם. עם זאת, הם רואים חשיבות גדולה בשילוב של הסטודנטים בקהילה." בהנהלת הקהילה בשמיר התחייבו שהסטודנטים יתרמו שעתיים בשבוע לקהילה ובתמורה ישלמו כ - 850 שקלים בחודש בלבד.


הסטודנטים אומרים שהמהלך הזה עוזר לא רק להם, אלא גם תורם לצמיחה של המקום שבו הם חיים. "במשגב עם לדוגמה, הקהילה המקומית היא קהילה מזדקנת ולכן גם החיים הקהילתיים של התושבים לא פורחים. הפרויקטים שהסטודנטים מבצעים מעלים את רמת הקהילתיות." אומרת אלה.

 

מאור אלצפן, סטודנט ללימודי כלכלה שמשמש רכז דיור במשגב עם, מוסיף ומתאר כי לפני ההסכם, תפוסת הדירות בקיבוץ משגב עם עמדה על כ - 60 אחוזים בלבד, אך לאחריו יש כמעט 100 אחוזי תפוסה. היום גרים במקום כ - 100 סטודנטים מתוך 200 תושבים בלבד, כך שהם מהווים כמעט מחצית מהתושבים בקיבוץ.

 

ליאור אומר שהפרויקט יכול לתרום גם לחזק את הקיבוצים לטווח הרחוק יותר, אז יוכלו הסטודנטים להישאר בקיבוץ ולהשתלב בו כחברים מן המניין. "העירוב של הסטודנטים בקהילה מביא לרצון שיישארו שם גם אחרי הלימודים. הקיבוץ מעבה את האוכלוסייה הצעירה שלו, שלעיתים קרובות עוזבת למרכז."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 

 

"סטודנטים יכולים לעשות שינויים גדולים בסדר היום הציבורי"

 

הסטודנטים אומרים שהם שואפים להרחיב את הפרויקט לא רק לעוד קיבוצים, אלא לאזורים רבים אחרים בארץ ומציינים שהם מזהים את התרומה האפשרית שלו לשוק השכירות הבעייתי של היום. הם מתארים שהם נמצאים כעת במגעים עם שני קיבוצים נוספים וגם עם גורמים בעיר קריית שמונה ומקווים ליצור שיתוף פעולה.

 

"לדעתי הפרויקט הזה חייב להתרחב ליישובים נוספים והוא צריך להיות בסיס ליחסים של כל קיבוץ לקהילת הסטודנטים שלו. יחד עם זאת, אני מאמין שפתרון כולל צריך לבוא מנבחרי הציבור שלנו, על ידי הגדלת היצע הדירות או רגולציה על השוק." מתייחס ליאור לנושא.

 

"לא ייתכן שבעלי הדירות ינצלו את חוסר ההיצע על חשבון דור העתיד של המדינה. הדור הזה אמור להתפרנס, לשלם מיסים ולתרום לצמיחה הכלכלית, והוא הולך ונדחק. סטודנטים רבים לא מסוגלים לעמוד גם בלימודים אינטנסיביים וגם במימון דירה, מה שיכול לפגוע בהצלחה העתידית שלהם וביכולת להתפרנס בכבוד. היוזמה שלנו הגיעה מתוך חוסר תקווה שההנהגה הנוכחית יכולה למצוא לנו פתרון. חשבנו שאם זה לא יבוא מלמעלה, זה חייב לבוא מלמטה. אנחנו מקווים שהפרויקט יפקח את העיניים למי שיושב למעלה ויהיה דוגמה לפתרון."

 

עד שהשינוי הגדול יגיע, הם מראים אופטימיות ומעריכים את ההישגים שלהם. "העשייה שלנו לא מובנת מאליה. ההתרחבות גם לקיבוץ שמיר חיממה לי את הלב ונטעה בי תקווה שגם קבוצה של סטודנטים אכפתיים יכולה לחולל שינויים משמעותיים וגדולים בסדר היום הציבורי." אומרת גיל.

 

מאור מסכם ואומר כי "השאיפה שלנו היא לנפץ את חומת הניכור ולגרום לשיקול האנושי להיכנס בהחלטה על מחירי השכירות. המטרה הסמויה שלנו היא להפיץ בנוסף בשורה בכל הארץ ולהיות דוגמה לאנושיות בכלכלה קפיטליסטית, כי כמו שנאמר 'מצפון תיפתח הבשורה'".