נעים להכיר: הסיורים שמכירים את באר שבע מחדש לסטודנטים

24/12/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (2,093 צפיות)

בפרויקט מתחברים לבאר שבע, יוצאים הסטודנטים מהקמפוס ומ"אזור הנוחות" ומכירים דברים שאולי לא ידעו על העיר. אפילו סטודנטים באר שבעיים במקור מופתעים ממה שהם לומדים במהלך הסיורים, שמונחים על ידי סטודנטים כמותם. הכירו את הסטודנטים שחולמים להפריח את הנגב, ועד אז מקווים לחשוף את הצד היפה של העיר לכולם.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים, איך אתם מעדיפים להכיר את העיר שלכם? דרך הרגליים, או אולי דרך הבטן?


מפריחים את הנגב 2.0


היא אולי העיר השנייה בגודלה בישראל, אבל עד כמה אנחנו באמת מכירים אותה? לא רבים יודעים, למשל, שבאר שבע היא העיר היהודית העתיקה ביותר בארץ, שעוקפת אפילו את ירושלים בכמה מאות שנים. אולי הצעירים הישראלים לא מכירים אותה, אך מסתבר שדווקא בחו"ל שמעו עליה המון ואפילו לומדים עליה בבתי הספר. מדינות כמו אוסטרליה וניו זילנד אפילו שולחות פעם בעשור כוחות צבא לבירת הנגב, שעורכים שחזור מפורט של קרב היסטורי על העיר, שכולל פרשים ותלבושות מסורתיות. לא ידעתם? אתם לא לבד.


בתור עיר שלמעלה מ - 15 אחוזים מהמתגוררים בה הם סטודנטים, מעניין לראות כמה מאלו שלומדים בבירת הנגב לא באמת מכירים את העיר. מפתיע עוד יותר לשמוע שאפילו רוב הסטודנטים הבאר - שבעיים במקור, אלו שנולדו וגרו בעיר רוב חייהם, לא יודעים הכל על העיר שלהם. פרויקט סטודנטיאלי בשם "מתחברים לבאר שבע" שואף לשנות את התמונה הזו. בתכנית מתקיימים סיורים לסטודנטים, שמאפשרים להם להכיר מקומות ואירועים שלא בהכרח נחשפו אליהם, דרך טיולים ברחבי העיר ואפילו ביקורי טעימות במסעדות, בברים ובבתי עסק מקומיים.


מכירים, מתאהבים ומתגאים בעיר


הפרויקט פועל כיוזמה של מרכז "סטארט אפ" לקידום צעירים בבאר שבע. המרכז הוקם בשנת 2000 על ידי עיריית באר שבע, שותפות "ביחד" של הסוכנות היהודית וקהילת מונטריאול. כיום המרכז מופעל על ידי "כיוונים", החברה לפנאי ולתרבות בעיר ומבין תומכיו אפשר למצוא גם את הרשות לפיתוח הנגב והמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל.


סטודנטים מכירים את העיר כמקום כיפי לבילוי בזמן שנות הלימודים שלהם באקדמיה, אבל רבים מהם עוזבים בתום התואר, מבלי שהם באמת מכירים את המקום. דרך הסיורים בפרויקט, מציעים להם לצאת מהקמפוס ומהסביבה המוכרת, להשתתף בסיורים בעיר וכך להכיר את ההיסטוריה וגם את הצדדים החדשים שבה. כך מקווים שגם אם לא יישארו בעיר לאחר התואר, יהפכו הסטודנטים ל"שגרירים" של העיר ויספרו לאחרים על הצד היפה שלה.


"אנחנו חושבים, שגם לגבי אוכלוסייה שנמצאת בבאר שבע, וגם לגבי אוכלוסיית הסטודנטים שמגיעה אליה לשלוש עד ארבע שנים, מן הראוי שיכירו, יאהבו ואפילו יתגאו בעיר שהם גרים בה." אומר עוז ליס, סטודנט ללימודי כלכלה וללימודי פוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון. עוז פועל כשנתיים בפרויקט ומדריך את סיורי הסטודנטים בשטח.


במהלך הסיורים, שנקראים "טעימה מבאר שבע", הסטודנטים מגיעים לשכונות השונות, רואים אתרים היסטוריים וגם זוכים לטעום אוכל של עסקים מקומיים שהם חלק בלתי נפרד מהעיר. תדירות הסיורים נקבעת לפי ביקוש של קבוצות וארגונים כמו אגודות סטודנטים או קרנות, ולרוב הם מתקיימים אחת לשבוע.


עוז מתאר שתוכן האירוע משתנה מסיור לסיור, כשהוא מנסה להתאים את התכנים לאופי הקבוצה ולרמת ההיכרות הקודמת שלה עם העיר. "סטודנטים נוטים להיות באזורים של שכונה ד', שכונה ג' ושכונה ב', אלה השכונות שהם מכירים. אבל היות שבאר שבע היא העיר השנייה בגודלה במדינת ישראל, הם מכירים חלק מאוד קטן מהעיר. המטרה שלי היא להוציא אותם מהאזורים הסטודנטיאליים המוכרים ולרענן קצת את הארסנל של המקומות שהם מכירים בעיר." הוא מסביר.


"בחלק מהמקרים, אני מצליח גם לקשר את זה לתחנה המרכזית, שקרובה מאוד לעיר העתיקה. מה שרוב האנשים לא יודעים זה שמה שהם הכירו מהצבא, אזור שהם לא מסתכלים עליו בעין הכי יפה, הוא קרוב מאוד לפנינה הזו שקוראים לה העיר העתיקה ולכל מוסדות הבילוי שנמצאים שם, הקישור הזה חשוב מבחינתי."


גם המקומיים יוצאים מופתעים


הסיורים מועברים בדרך כלל בעברית, אבל מתקיימים גם לעיתים בשפה האנגלית ובשפה הרוסית, לטובת סטודנטים זרים שמגיעים לעיר ומחפשים למצות עד כמה שהם יכולים את הזמן שלהם במקום. לדבריו של עוז, לסטודנטים יש המון דברים טובים לומר על הפרויקט. "אנחנו רואים את זה בכמות הסיורים שמוזמנים, אני התחלתי בשנה שעברה והיה לנו סיור אחד בחודש, השנה יש כבר ארבעה סיורים לחודש. הארגונים שעבדו איתנו בעבר כל כך התלהבו, שפשוט שלחו את כל הקבוצות שלהם לעבור סיור."


מעניין לשמוע שדווקא מהסטודנטים המקומיים, אלו שבאים במקור מבאר שבע, מגיעות רוב התגובות הנלהבות. עוז אומר שבעיקר הוותיקים מגיעים אליו לאחר הסיור, ואומרים שגילו דברים חדשים שלא ידעו קודם. "כשאני מדריך סטודנטים באר שבעיים, המטרה שלי זה לנסות להפתיע אותם, לנסות ליצור רצון לחפש דברים חדשים על העיר, לחפש מקומות חדשים שהם עוד לא מכירים, כי כמו שאמרתי קודם, בתור העיר השנייה בגודלה מאוד קל לא להכיר את כל העיר, אפילו למקומיים."


בפרויקט מתכננים גם להרחיב בקרוב את הסיורים לאוכלוסיות חדשות, גם מעבר לציבור הסטודנטים. עוז אומר שאמנם הנושא נמצא בחיתוליו, אבל כולו תקווה שהתכנית תתרחב ותיגע באוכלוסיות נוספות. "זו תקווה גדולה מאוד שלי שזה יגיע למצב הרבה יותר נרחב, אפילו מצב שבו פעם או פעמיים בשבוע, בשעה קבועה, כולם יודעים שהסיור מתקיים וכולם יכולים להגיע, כולל סטודנטים, תיירים וגם תושבי העיר."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


"להושיט יד ולקחת חלק בשינוי"


עוז מספר שלמרות שאינו יליד באר שבע והוא מגיע במקור מהיישוב הקטן הסמוך מיתר, בירת הנגב תמיד הייתה מקום אהוב עליו. "באר שבע זו בהחלט העיר שלי למרות שאני לא ממנה במקור. למדתי פה גם בתיכון וגם באוניברסיטה. באר שבע זה המקום שיצאתי אליו לבלות, המקום שנפגשתי בו עם חברים."


אולי מפתיע לשמוע, אבל לדבריו הסטודנטים בסיורים שלו דווקא מסתקרנים ומתעניינים מאוד לגבי ההיסטוריה של מדינת ישראל. "זה משהו שבהחלט מפתיע אותם, אלה דברים שהם לא תופשים על העיר שהם גרים בה," הוא אומר. "הם שואלים 'מה? זאת באר שבע?', כי זו לא החזות של העיר שהם חשבו עליה."


ניכר מאוד שעוז הוא חסיד מושבע של העיר. הוא מדבר בהתלהבות על אירועים היסטוריים ומתמצא בפרטים גיאוגרפיים, ולא פחות מכך מתרגש לראות את השינויים הרבים שמתרחשים בעיר לאחרונה. הוא מציין, למשל פרויקט שאמור להתנהל בקרוב, בו מתוכננת הצפת נחל באר שבע כדי ליצור את 'נהר באר שבע'.


"זה ממש להפריח את הנגב," הוא מתאר, ומתייחס לדוגמא למיזם 'חוף הים הבאר שבעי' מהשנים האחרונות, "זה התגלה כאכזבה דיי גדולה והפך לתופעה שמרבית הסטודנטים צוחקים עליה. כשראו את ההכנות וההכרזה 'כאן ייבנה חוף הים של באר שבע', היינו כבר בטוחים שנוכל להשתזף בטן גב על החוף ליד רגר, הרחוב הראשי. הפרויקט החדש אמור להיות חוף הים הבאר - שבעי על אמת."


"יש המון שינויים בבאר שבע, לא סתם קוראים לה בירת ההזדמנויות של מדינת ישראל." הוא אומר. "זה מקום שמשתנה בקצה כל כך מהיר. בתור מישהו שמכיר את באר שבע כל חייו, בעשר השנים האחרונות אין תקופה שלא רואים בה עגורנים בבאר שבע. אין תקופה שלא רואים בה משהו חדש. כל כך קל לקחת בזה חלק, צריך פשוט להושיט יד ולקחת חלק בשינוי, ולהקים משהו שלא היה."