מה חושבים סטודנטים על ריטלין?

21/5/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (11,737 צפיות)

השימוש בריטלין בקרב סטודנטים הפך לתופעה נפוצה במיוחד. רבים שמתמודדים עם הפרעות קשב לוקחים את הכדורים כדרך להצליח בדברים הבסיסיים ביותר בלימודים, כמו למידה למבחנים וכתיבת עבודות. עם זאת, קיימות גם טענות נגד הריטלין, ואף מקרים קשים של תופעות לוואי והתמכרויות. יצאנו לגלות אחת ולתמיד מה אומרים הסטודנטים: ריטלין - כן או לא?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


ריטלין - בעד או נגד? על סטודנטים והפרעות קשב

כל סטודנט מכיר או לפחות שמע על כדורי הריטלין לסיוע להפרעות קשב וריכוז. עבור סטודנטים שמתמודדים עם לקויות למידה כמו ADHD למשל, מדובר בתרופה שבאה לשרת את הצרכים הבסיסיים ביותר בלימודים: ריכוז, יכולות ארגון ומיקוד. חלקם ממש לא יכולים לעבור את יום הלימודים בלעדיו. עבור אחרים, הוא מאפשר פתרון יעיל בזמני לחץ ומועקה כמו למשל תקופת המבחנים או הגשת עבודות.


בתקופות אלה, עולה גם ההתנסות בשימוש בריטלין גם בקרב סטודנטים שאינם בהכרח מאובחנים בהפרעות קשב וריכוז. הריטלין הפך לתופעה של ממש באוניברסיטאות ובמכללות, אך עם זאת הוא עדיין מהווה נושא טעון במיוחד. לעומת סטודנטים שמדווחים על שיפור בהישגים ועל תחושת הצלחה אחרי לקיחת הריטלין, קיימים אחרים שמהססים בכל מה שנודע לכדור, וחלקם אף מתנגדים נחרצות לשימוש בו. טענות על תופעות לוואי, נפילת מתח, שינויים במצב הרוח ואף התמכרויות הן עניין שנשמע בקמפוסים.


סקר שביצענו, ששאל סטודנטים מרחבי הארץ לגבי היחס שלהם לנטילת ריטלין, חושף תוצאות מעניינות, במיוחד לאור השימוש הנרחב בכדור בקמפוסים. מרבית הסטודנטים (65%) שענו על הסקר השיבו כי הם אינם מוכנים לקחת את התרופה, שלדעתם גורמת לנזקים לגוף. לעומתם, רק 13% טענו כי הריטלין הוא חלק חיוני מהלמידה שלהם, ואין מצב שהם מצליחים ללמוד בלעדיו. 22 אחוזים ענו כי הם משתמשים בריטלין רק במצבים של "אין ברירה", לקראת מבחנים קשים או תקופות למידה עמוסות במיוחד.


"אני יותר חדה ויותר 'אני'"


באופן כללי, ריטלין, או מתילפנידט בשמה הרפואי, נחשבת לאחת התרופות הבטוחות לסיוע להפרעות קשב וריכוז והיא גם בין הוותיקות והנפוצות בקרב תלמידים בגילאים שונים. יש לו השפעה מהירה יחסית ואלו שנוטלים אותו מדווחים על שיפור של ממש ביכולת לשבת ולהתרכז לפרקי זמן ממושכים, או לקלוט את החומר הנלמד.


טל (שם בדוי), אשר סיימה לא מזמן את התואר השני בחינוך מיוחד לגיל הרך במכללת סמינר הקיבוצים, עברה אבחון להפרעות קשב וריכוז באמצע לימודיה וכך הגיעה לריטלין. היא נהגה ליטול אותו בעיקר בתקופות בהן נדרשה להגיש עבודות רבות, וכן בימי בחינות שהצריכו ישיבה ממושכת בחדר הבחינה. השימוש בתרופה, לדבריה, עוזר לה באופן משמעותי. טל מספרת כי עם הריטלין, היא חשה שהיא מצליחה לרדת יותר לעומקם של דברים ויכולה לדייק בטענות שלה. היא הייתה מסוגלת לשבת ללמוד לפרקי זמן של שעות ברציפות, לחקור, להעמיק בחומר התיאורטי, ולהגיע להישגים אישיים חשובים.


"הריטלין השפיע אפילו בעבודות הכי פשוטות," היא משתפת. "יש יותר יכולות להגיע לתובנות משמעותיות. עם הריטלין - אני יותר חדה ויותר 'אני'". עבור טל, היכולת הללו היו הכרח במסגרת לימודי החינוך, שמצריכים הפנמה ויישום של חומר תיאורטי רב, שנוגע לפסיכולוגיה ולדפוסי התנהגות.


בהתייחס לסטודנטים אשר חוששים לקחת ריטלין, טל מסכימה שיש סיבה לחשוש, שכן לכדורים יש תופעות לוואי לא קלות. היא מספרת על תקופה קשה שעברה, בה חוותה מספר תופעות לוואי, ביניהן דיכאון. "הצלחתי להשיג תוצאות טובות בלימודים ולא "לברוח", וזה גרם לי להרגיש ממש טוב, אבל אחרי שימוש ממושך של כמה חודשים, בהחלט יש לריטלין השפעות." מסיבה זו, טל מדגישה את חשיבות התאמת המינון לכל סטודנט שמתחיל לקחת ריטלין. מציאת המינון המתאים יכולה לקחת זמן, מה גם שהמינון יכול להשתנות עם הזמן, אך לדברי טל מדובר במרכיב חשוב, שאסור להתעלם ממנו גם כמרגישים בעיקר את ההשפעות החיוביות.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


"למרות תופעות הלוואי - לא היית מוותר על זה"


גם יוני (שם בדוי), דוקטורנט למדעי המוח בבר אילן, הגיע לריטלין בשלב מאוחר בחייו האקדמיים, בתחילת הדוקטורט. הוא עבר אבחון וקיבל מרשם לריטלין, שעזר מאוד אך עקב תופעות לוואי שונות הפסיק את השימוש בו למספר שנים. לפני כחצי שנה, החל לקחת אדרל, שהוא תחליף לריטלין. האדרל, לדבריו, שיפר מאוד את הלמידה שלו. "אני יכול להעיד שבכל התחומים שקשורים לעבודת המחקר שלי, היכולות שלי גבוהות יותר לאורך זמן כאשר אני לוקח אדרל. זה כולל כתיבה, קריאת מאמרים וניתוח של נתונים." מספר יוני.


עם זאת, הוא מצטרף לטענותיה של טל לגבי הרתיעה מריטלין. לדבריו, החשש מוצדק במידה מסוימת, כאשר השפעת התרופות היא די חזקה וכך גם תופעות הלוואי שמורגשות לעיתים. "אם אפשר להסתדר בלי, כנראה שזה עדיף. עם זאת, היתרונות מאוד גדולים ואני באופן אישי לא הייתי מוותר על זה."


"לפני הקפה ולפני הכל, לקחתי ריטלין" - כשהכדור מזיק


מאיה (שם בדוי), סטודנטית לתואר ראשון בתקשורת, החלה לקחת ריטלין בסמסטר ב' של השנה הראשונה לתואר. לאחר ששתי אחיותיה עברו אבחונים ונמצאו לוקות בהפרעות קשב וריכוז (ADD), רשם לה רופא המשפחה ריטלין ללא אבחון. השימוש בתרופה, שהחל כחוויה חיובית ורוויית הצלחות בלמידה, קיבל תפנית שלילית במיוחד, ולאחר זמן מה מאיה אף מצאה עצמה במצב של התמכרות לריטלין.


מאיה מתארת מצב בו עקב הסבילות ההולכת וגדלה שלה לתרופה, החלה לקחת הרבה מעבר למינון שנקבע לה. התסמינים לא איחרו לבוא. "לא יכולתי להתעורר בבוקר בלי לקחת 4-5 כדורים של 10 מ"ג. לפני הקפה ולפני הכל לקחתי את הכדורים. כשהלכתי למשוך מבית המרקחת הרגשתי מין עקצוץ בידיים והתרגשות עד שקיבלתי לידי את החפיסות. בגדול, תלות גדולה, חוסר יכולת לתפקד בלי זה." לצד תחושות קשות אלה שמתארת מאיה, לאחר שהשפעת הכדורים הייתה נגמרת, הייתה חשה גם עייפות קיצונית ותשישות גדולה.


עם זאת, הצליחה מאיה להתגבר על התמכרותה, ולאחר 5 שנים של שימוש רציף, שלוש מהן בשימוש כבד, היא מדווחת שהפסיקה לקחת ריטלין. " נגמרו לי הכדורים ולא יכולתי למשוך עוד, גם לא ב"תחבולות" שהכרתי." היא מתארת. "עברתי שבוע קשה של הרגשת תשישות, עייפות, חוסר חשק. ממש להיות סמרטוט בבית." עכשיו, היא כבר אינה מכורה לריטלין, והיא מתארת את השינוי: "כבר התרגלתי לחיות בלי והשחרור מהתלות הוא פשוט מדהים. פתאום לא הכל סובב סביב זה. עדיין הלב שלי מחסיר פעימה כל פעם שעוברת ליד בית מרקחת שאני לא מכירה..."


המחיר הכבד של הריטלין - חייבים שיקול דעת


כשאנו מבקשים ממנה להתייחס לסטודנטים ששוקלים שימוש בריטלין כדי להצליח בבחינות ובלימודים, מאיה מבהירה שחשוב מאוד לשקול את הדברים בכובד ראש. היא מדגישה את החשיבות של משמעת עצמית חזקה ויכולת התנגדות להתמכרויות בכל מקרה של לקיחת תרופות להפרעות קשב וריכוז. "אין ספק שהציונים שלי עלו בעקבות הריטלין, ובאופן כללי הרגשתי מאוד טוב תחת התרופה," היא מסכמת, "אבל זה בא עם מחיר מאוד כבד של התמכרות ונזקים גופניים ונפשיים שעדיין אינני יודעת מהם, במידה וגרמתי להם. מי שיכול להימנע - שימנע. מי שלא יכול, שיכנס לזה בזהירות ובשיקול דעת."