חוק המשתמטים אושר בכנסת: לא שירתת בצה"ל? לא תקבל מלגה

18/11/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל"  (2,481 צפיות)

אתמול (שני) אושר בכנסת תיקון לחוק שקובע כי מעתה סטודנטים שהוכרזו בעבר כעריקים או משתמטים מצה"ל לא יהיו זכאים לקבל מלגות לימודים וסיוע כלכלי מהמדינה בזמן הלימודים באוניברסיטה. על פי ההערכות, החוק עשוי להשפיע על אלפי סטודנטים בשנה. 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


אושר חוק המשתמטים: שלילת מלגות לעריקים ולנפקדים

 

תקציר הפרקים הקודמים

 

הצעת החוק נולדה בתחילת השנה הנוכחית (2014) כיוזמה של חבר הכנסת יוני שטבון ממפלגת הבית היהודי, שטען כי יש לשלול מהאוניברסיטאות קבלת תשלום עבור סטודנטים משתמטים. כידוע, המדינה מעבירה למוסדות הלימוד המתוקצבים סכום כסף קבוע עבור כל תלמיד, מה שמאפשר ללימודים בהם להיות הרבה יותר נגישים לצעירים בהשוואה, למשל, למכללות הפרטיות.

 

בהצעת שהוגשה, נטען כי תופעת ההשתמטות מתפשטת "כאש קוצים" בחברה הישראלית ואל למדינה לתמוך בה. עוד הוסבר, כי פעמים רבות אותם צעירים שמשתמטים מנצלים את פרק הזמן אותו היו אמורים להקדיש לשירות בצה"ל כדי להתחיל את הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה. באופן זה נוצר מצב אבסורדי שבו אותם אלה שלא תורמים את חלקם לחברה, עושים לביתם ונהנים מההפקר.

 

הצעת החוק זכתה להצלחה רבה וחצתה גבולות פוליטיים. אל שטבון הצטרפו למשל חבר הכנסת עופר שלח ממפלגת יש עתיד, חבר הכנסת רוברט אילטוב מישראל ביתנו, חבר הכנסת יעקב מרגי מש"ס ועוד. יושב ראש ועדת הכספים, חבר הכנסת ניסן סלומינסקי, אמר כי החוק החדש מאפשר לסייע לציבור המשרתים מחד, ולמנוע הטבות מיותרות מאנשים שבחרו שלא לתרום מעצמם למדינה ללא סיבה מוצדקת מאידך. חבר כנסת אלכס מילר ממפלגת ישראל ביתנו, הוסיף כי לדידו התמיכה בחוק מהווה הבעת נאמנות למדינת ישראל. עוד טען, כי לדעתו יש לחייב גם את בני המגזר הערבי לקחת חלק בשירות לאומי של שנה לפחות לפני שיהיו זכאים לכל סוג של סבסוד מטעם המדינה.

 

לעומתם, חברת הכנסת מיכל בירן ממפלגת העבודה התנגדה להצעת החוק, בטענה כי הדרך לטפל בתופעת ההשתמטות צריכה להיות באמצעות חינוך ולא דרך "ציד מכשפות" לדבריה. היא הסבירה כי לדעתה השכלה גבוהה היא צורך חיוני שהמדינה צריכה לספק לכל תושביה, ובמקום להעניש את מי שלא התגייס אפשר "לצ'פר" את מי שכן מתגייס. אכן, בגרסה הנוכחית תוקן החוק, כך שבמקום לשלול מהסטודנטים את הסבסוד הקבוע, הם לא יהיו זכאים להגיש בקשות לכל סוג סיוע כלכלי נוסף, החל ממלגות פר"ח, דרך מלגות סיוע כלכלי של משרד החינוך וכלה במענקי מחקר וסיוע כספי לדוקטורנטים.

 

הערכה: אלפי עריקים בשנה

 

כאמור, התיקון לחוק עבר אתמול בקריאה שנייה ושלישית. כעת סטודנטים שהוגדרו כנפקדים או כעריקים לא יוכלו לקבל סיוע כספי בלימודיהם או מלגות מטעם המדינה. בכנסת לא ידעו לומר מה ההיקף של התופעה, אך על פי נתונים של אגף כוח האדם בצה"ל ישנם מדי שנה כמה אלפי משתמטים בשנה וההערכה היא שמתוכם כמה מאות פונים לבקשת מענקים שונים. בהמשך לאישור החוק, כעת יצטרכו מוסדות ההשכלה הגבוה לפתוח מאגר נתונים שיאפשר לצה"ל להעביר רשימות מסודרות של שמות הנפקדים והעריקים לאוניברסיטאות על מנת שאלה יוכלו לבצע מעקב אחר הסטודנטים שמגישים בקשות למלגה.

 

על פי החוק משתמט הוא כל אחד שחלה עליו חובת גיוס ולא השלים את שירותו מבלי שקיבל פטור מסודר משירות צבאי. חשוב לציין כי החוק אינו מתייחס לאנשים שקיבלו פטור רשמי מצה"ל על רקע בריאותי או מטעמי דת. עורך הדין נדב שמיר, שייצג את המועצה להשכלה גבוהה בדיון בחוק, הדגיש כי הכוונה היא רק לסטודנטים שנמצאים בסטטוס של עריקים בזמן הגשת הבקשה למלגה, ולא לכאלה שכבר נשפטו בעבר וריצו את עונשם. 

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה