האקדמיה למען איכות הסביבה

26/5/2013 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (3,643 צפיות)

רוצה לדעת על קמפוס ירוק? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


אילו מוסדות אקדמיים עברו לירוק?
 
המודעות לתחומי הסביבה והקיימות גוברת ברחבי העולם, וגם בישראל. מגמה זו לא פוסחת גם על העולם האקדמי, מוסדות להשכלה גבוהה בארץ זיהו את הדרישה להעמקת הידע וההכשרה בנושא ואיכות הסביבה, ופתחו תכניות לימודים ופעילויות בנושא.
 

במערכת ההשכלה הגבוהה הישראלית מבינים היום, כי למוסדות יש תפקיד חשוב ומשמעותי בהובלה של מודעות לקיימות, המוסדות מודעים לכך כי הם מכשירים לא רק חוקרים שביכולתם לקדם את המחקר בתחום הסביבתי והאקולוגי, אלא גם את דור העתיד של המנהלים, המהנדסים, המעצבים, המורים, ובעלי מקצועות נוספים בקשת רחבה של תחומים, שיסייעו להתמודד עם מגוון אתגרים אקולוגיים, ולקדם חברה מקיימת, הוגנת וירוקה יותר. אותם דפוסי חשיבה "ירוקים" שרוכשים הסטודנטים בקמפוס, ישרתו אותם גם אחרי שיסיימו את הלימודים, ובעזרתם יוכלו לקדם מדיניות ופעילות אחראית יותר בתחום הסביבתי והחברתי.

 

בין הדרכים שבהן שואפים המוסדות לעשות זאת, נכללות תכניות לימודים וקורסים בתחום הסביבה, ובמקביל עידוד הסטודנטים לקחת חלק בפעילות בשטח ולהשתתף בפרויקטים קהילתיים ובעלי אימפקט חיובי ומשמעותי בסביבה שבה הם לומדים ומתגוררים.
 

קמפוס ירוק
 
ביוזמת המשרד להגנת הסביבה, התמסד תהליך הסמכה לקמפוס ירוק במספר מוסדות לימוד בארץ על מנת לקדם את הגנת הסביבה. במישור האקדמי, המודעות הירוקה באה לידי ביטוי באמצעות הטמעת קורסי איכות סביבה במערכת, או על ידי שימת דגש על נושאים סביבתיים במסגרת קורסים קיימים, וכן עידוד וקידום מחקר בנושאים סביבתיים. במישור המנהלי, קמים מנגנונים לטיפול ולמניעה של מפגעים בשטחי הקמפוסים. במישור הקהילתי מקודמים פרויקטים סביבתיים בסיוע הסטודנטים והסגל, לרווחת תושבי שכונות שונות בערים.
 
המשרד להגנת הסביבה קבע מספר קריטריונים הנדרשים ממוסדות לימוד הרוצים לקבל הסמכה כקמפוס ירוק. דרישות אלו כוללות הקמה של "מועצה ירוקה" של נציגי הנהלה אקדמית, סטודנטים ועובדי משק; הקצאת שעות לימודים בתחום הסביבה; פרויקטים סביבתיים קהילתיים מתמשכים בקמפוס; ושימוש מושכל במשאבים לרבות צמצום שימוש בחשמל ובמים, מיחזור וצמצום שימוש בנייר, הפחתת נסיעות ברכב הפרטי ופעילות הסברה לסטודנטים ולסגל. כיום, לפי דיווחי המשרד, קיבלו כבר 31 מוסדות אקדמיים מכל רחבי הארץ הסמכה לקמפוס ירוק.
 
תכניות לימודים ופרויקטים ירוקים
 
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
 
באוניברסיטת בן גוריון בנגב מציעים מסלולי לימוד ירוקים ותכניות לימודים בנושאי איכות הסביבה, במספר תחומים כגון: גיאוגרפיה ופיתוח סביבתי, הוראת מדעים וטכנולוגיה לתואר שני, לימודי מדעי כדור הארץ, המגמה לאקולוגיה במחלקה למדעי החיים, היחידה להנדסת אנרגיה לתואר שני ושלישי, היחידה להנדסה סביבתית לתואר שני ושלישי, המכון לחקר המדבר המפעיל מסלולים לתארים מתקדמים בחקר המים והאנרגיה, ועוד. נוסף על כך, סטודנטים במחלקות השונות יכולים ללמוד קורסים באוריינטציה סביבתית, כגון כימיה ירוקה, המשבר הסביבתי, גלובליזציה, בנייה ירוקה, ניהול אסונות טבע, ואפילו בשר מתורבת.
 

בבן גוריון מעודדים מעורבות חברתית וכן התנדבות בתאים סטודנטיאליים בתחום הקיימות. באוניברסיטה פועלת תכנית "המעבדה החיה" אשר תומכת במחקרים בתחומים כגון ניטור זיהום אוויר ויצירה של אנרגיה מתחדשת במוסדות. לאחרונה, מתמקדים בקמפוס גם בתהליכי צמצום השימוש בנייר במסגרת הבחינות, בשאיפה לשלב אמצעים דיגיטליים ככל האפשר. כמו כן, מציינים בקמפוס את חודש האקלים הכולל הרצאות, הצגת פוסטרים של סטודנטים, מצעד אקלים, ועוד.

 

באופן כללי, אוניברסיטת בן-גוריון פועלת להקטנת טביעת הרגל האקולוגית ולקידום של מדיניות "אפס פסולת". כמו כן, שואפים באוניברסיטה להגיע לאיפוס פחמן, ופועלים להשפיע על ההתנהלות הסביבתית של אזור הנגב.

 
 

אוניברסיטת בר אילן


אוניברסיטת בר-אילן מפעילה מיזמים סביבתיים שבהם יכולים הסטודנטים לקחת חלק. כך למשל, סטודנטים בפקולטה למשפטים יכולים להשתתף בפעילות הקליניקה לפרקטיקה ולמדיניות סביבתית הפועלת לקידום אקטיביזם סביבתי בעזרת מחקר וייעוץ משפטי. הסטודנטים מסייעים לארגונים סביבתיים ומעניקים סיוע משפטי וייצוג מול רשויות.


כמו כן, בבר אילן הוקם מרכז חדש לאנרגיה וקיימות, המתמקד בפיתוח מחקרים הנוגעים לאנרגיה מתחדשת. מרכז זה מאגד יחד חוקרים, אנשי תעשייה ויזמים, אשר מסייעים לתרגם את המחקרים החדשניים למוצרים בעלי פוטנציאל למסחור.

 

מבחינת תשתיות הקמפוס עצמו, הוקמו יוזמות כגון מערכות לחיסכון במים במדשאות הקמפוס; הקטנה של זיהום האוויר דרך הפעלת מערך היסעים פנימי המופעל על ידי רכב חשמלי, ולאחרונה גם פיילוט של רכב אוטונומי; בריכה ביולוגית לטיהור מים בשיטות טבעיות; קיר ירוק לשיפור מדדים של זיהום אוויר ורעש, ועוד.
 

אוניברסיטת חיפה

 

האוניברסיטה מקדמת מחקר בתחום הקיימות ובמקביל פועלת לעידוד מעורבות ואחריות חברתית דרך פרויקטים ויוזמות בקמפוס, כגון יצירת גינות קהילתיות, ימים ירוקים, סיורים בקמפוס, פעילות במעונות, ועוד. על חלק מאותם פרויקטים ניתן לקבל הכרה לנקודות זכות אקדמיות. נוסף על כך, שואפים בקמפוס לצמצם את פליטות הפחמן את צריכת החשמל והמים, ומקדמים בנייה ירוקה.

 

אוניברסיטת אריאל בשומרון
 

באוניברסיטת אריאל שוקדים על שיתוף פעולה בין האקדמיה לבין תעשיית הקלינטק. הסטודנטים בחוגים השונים יכולים לשלב קורסים בתחומים סביבתיים, כך למשל סטודנטים במחלקה להנדסה כימית יכולים ללמוד קורסים בתחומים כגון התפלת מים, טיפול בשפכים, וזיהום אוויר; סטודנטים להנדסת תעשייה וניהול יכולים ללמוד אודות ייצור בסביבה ירוקה; סטודנטים להנדסה אזרחית יכולים להשתתף בקורסים בתחום הבנייה הירוקה והנדסת הסביבה; במחלקה להנדסת מכונות לומדים קורסים אודות אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית; ובבית הספר לאדריכלות נלמד קורס אודות טבע בעיר.

 

נוסף על כך, מתקיימים באוניברסיטה מיזמים קהילתיים כגון ציון יום כדור הארץ הבינלאומי בקמפוס, סדנאות בתחום המיחזור, לוח טרמפים שיתופי לצמצום זיהום אוויר תוך הקלה על ההגעה לקמפוס, יוזמות בתחום המזון הבריא, הקמה של גן בוטני בקמפוס, ועוד.

 

המסלול האקדמי המכללה למינהל
 
המכללה למנהל, שקיבלה הסמכה ירוקה ביוני 2010, וכן חידשה את הסמכתה בשנת 2016, מציעה קורסים בתחומים כגון מבוא לאיכות הסביבה ומשאבי טבע. כך למשל, בחוג לעיצוב פנים הסטודנטים יכולים לקחת חלק בסדנה בתחומים עיצוב פנים ירוק, ובנייה בת קיימה, בסדנה מכירים חומרים חדשניים ונחשפים למקורות ידע שניתן לשלב בפרויקט.
 
במכללה מתקיימים פרויקטים סביבתיים שונים. סטודנטים מתכננים ומפיקים מסעות הסברה למען ארגונים ירוקים, מקדמים הצעות חוק לשימוש יעיל יותר במשאבים, כמחזור מי אמבטיה (מים אפורים), יוזמים קמפיינים לעידוד השימוש בתחבורה ציבורית, מתחזקים לוח טרמפים, מתכננים מרכזי מחזור בבתי ספר ועוד.
 
   
מכללת אורנים
 
במכללה האקדמית לחינוך אורנים מתחוללים זה מספר שנים תהליכים מרגשים ביותר של שיתוף פעולה סביבתי. סטודנטים מרקעים תרבותיים, דתיים ולאומיים שונים, המתגוררים במעונות המכללה, אחראים על הקמתה ותחזוקתה של גינה קהילתית, שבה הם מגדלים פירות וירקות. הקהילה שהתגבשה סביב הגינה יזמה והפעילה אף מבצע למיון פסולת למחזור.
 
נוסף על כך, הסטודנטים יכולים לקחת חלק במיזמים קהילתיים מחוץ לקמפוס, כגון במוסדות שלטוניים, ברשות הטבע והגנים, ועוד. כמו כן, בקמפוס ישנו גן בוטני, אשר משמש מרחב למידה בנושאים כגון פרמקלצ'ר וגינון אקולוגי, ומהווה מקום מקלט למינים בסכנת הכחדה.
 
  

האוניברסיטה העברית


באוניברסיטה העברית בירושלים מאמינים כי שינוי חברתי מחייב פעילות משולבת במחקר, בחינוך ובחיסכון במשאבים. לשם כך, מקדמים יוזמות ותכניות בקמפוסים השונים. בקמפוס גבעת רם, פועל החוג למדעי הסביבה, שבו משלבים לימודים עם חוג נוסף בתחומים חברתיים. כ – 16% מן המחקר בפקולטה זו נוגע לנושאים סביבתיים. בקמפוס ישנם מתקני מחזור רבים להפרדת פסולת, מנגנונים לחיסכון באנרגיה, ופרויקטים קהילתיים כגון הכנת שלטים לחיסכון בחשמל ובאנרגיה, מיזם "שבוע כדור הארץ" אשר כולל הרצאתו ותחרויות, גינת "אבולוציה של הצמח", תערוכה אודות עצים נדירים, ועוד.

 

קמפוס הר הצופים מקדם אף הוא יוזמות בתחום הסביבתי והקהילתי, ונערכים בו פרויקטים קהילתיים לרבות מערך הסברתי הכולל הפצת פוסטרים לעידוד קיימות, הרצאות לקהל הרחב, ושילוב של אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים בפעילות למען הסביבה בקמפוס. בקמפוס זה נלמדים קורסים סביבתיים בעיקר במחלקות לגיאוגרפיה, למשפטים ובכלכלה, ובעתיד שואפים לשלב קורסי אלו גם במחלקה לחינוך.