רוצים להיות חיוניים? הכל על המקצוע שהפך למבוקש באופן מפתיע בגלל הקורונה

4/11/2020 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,600 צפיות)

הקורונה עשתה שינוי אדיר בשוק העבודה, אז מי העובדים "החיוניים" של היום? התשובה יכולה להפתיע אתכם. מסתבר שיש מקצוע שהפך בתקופה האחרונה למבוקש במיוחד. דיברנו עם סטודנטיות על ההכשרה לתפקיד המעניין הזה, שבו לוקחים חלק ממש בחזית של המאבק בנגיף.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הדרך לקריירה חיונית: המקצוע המפתיע שהפך למבוקש בתקופת הקורונה


מגפת הקורונה שינתה סדרי עולם בעולם התעסוקה. אם עד המגיפה כל אימא רצתה שהילד שלה יהיה עורך דין או מתכנת, היום ההורים דוחפים את הילדים ללמוד מקצוע פרא-רפואי. בעידן של מגפה, חל"ת וחוסר ודאות, אנשים מחפשים לימודים במקצועות פרקטיים שיבטיחו להם עבודה, ובמילים אחרות רוצים הכשרות שיפתחו להם דלת למקצועות החיוניים של היום.


המקצועות הפרא-רפואיים הם אחד הענפים שבהם הדרישה לעובדים גבוהה במיוחד, כשבחזית עומדים לא רק הרופאים והאחיות, אלא גם עובדי מעבדה שבימים אלה מפענחים יום ולילה את בדיקות הקורונה ובלעדיהם - לא היינו יכולים להשתלט על המגיפה. אז מי אלה אותם עובדים שתהילתם נותרה מאחורי הקלעים?


עובדים במעבדה רפואית משתלבים במעבדות בבתי החולים, בגופי מחקר ובמסגרות נוספות ומבצעים בדיקות חיוניות. הם מקבלים דגימות למעבדה, מעבירים אותן במכשור מתקדם ומעבירים את התוצאות הלאה, לרופאים וחוקרים שמוצאים בעזרתן את הטיפול הכי מתאים לחולה. בין כל הבדיקות האלה נמצאות גם בדיקות הקורונה שעליהן שומעים בחדשות כל ערב.


הקורונה הפכה את מקצוע המעבדה הרפואית לנדרש במיוחד ובעקבות הדרישה לבדיקות מהירות ומדויקות, עולה גם הדרישה לעובדים בעלי הכשרה מתאימה שיכולים לבצע את הבדיקות. לעובדים האלה יש תפקיד חשוב במיוחד בהפעלה של מערך הבדיקות, שבזכותו ניתן יהיה למנוע סגרים בעתיד ולצמצם את התפשטות המחלה.


כדי להכשיר אנשי מקצוע לענף המבוקש הזה, יזמו במכללה האקדמית אחוה לימודי תעודה במעבדנות רפואית. הלימודים מתקיימים בשיתוף עם המרכז הרפואי שיבא (תל השומר) ומאפשרים לסטודנטים הלומדים מדעי החיים לצאת לא רק עם תואר, אלא גם עם מקצוע נחשק. עם סיום הלימודים הבוגרים משתלבים במסגרות שונות כמו בתי חולים, קופות חולים, חברות תרופות ומכשור רפואי.


לימודי מעבדנות רפואית מתאימים לבעלי תואר ראשון B.Sc. במדעי החיים ובמקצועות כמו כימיה, ביוטכנולוגיה, רוקחות, גנטיקה ועוד, שעומדים בדרישות. הלימודים מוצעים לסטודנטים הלומדים לתואר ראשון במדעי החיים במכללת אחוה וגם לעובדים בבתי החולים השונים המעוניינים לשדרג את הקריירה ולהתקדם לתפקיד חדש. המכללה נמצאת באזור השיפוט של המועצה האזורית באר טוביה ולומדים בה סטודנטים מכל הארץ.


מלימודים לקריירה

 

אחת הסטודנטיות שלומדות מעבדנות רפואית באחוה היא נועה, סטודנטית למדעי החיים במכללה. "תמיד עניין אותי תחום המעבדה הרפואית, עוד מאז התיכון כשלמדתי במגמת ביוטכנולוגיה וביולוגיה. גם בצבא שירתי במעבדה כימית אז תמיד כיוונתי לתחום הזה", היא מספרת על ההיכרות הקודמת שלה עם התחום. "בחרתי ללמוד מדעי החיים וכשנפתח המסלול של מעבדנות רפואית ידעתי שזה ממש מתאים למטרה שלי".

 

נועה מספרת שבמהלך הלימודים נחשפה לתחומים מדעיים רבים והכירה את עולם המעבדות מקרוב. "בלימודים יש הרבה רקע על כל התחום ואיך מתנהלים במעבדה, נותנים ידע רחב על כל סוגי המעבדות שיש. לומדים וירולוגיה, אימונולוגיה, ביוכימיה ועוד תחומים. מכינים אותך למבחן הממשלתי ויש גם פרויקט מחקר כחלק מהתואר שמתקיים בשיתוף עם בית החולים שיבא".


וגם לקורונה יש, מטבע הנסיבות, מקום חשוב בתכנית הלימודים. "מדברים אתנו הרבה על הקורונה ונותנים בשיעורים דוגמאות שנוגעות למגפה. דיברנו למשל מה קורה כשמגיעות דגימות למעבדה ואיך מטפלים בהן, איך הקורונה משפיעה על מערכת החיסון ועוד", היא אומרת.

 

פרופ' אביב שיש, היועץ האקדמי של התכנית, מספר כי זוהי השנה השנייה שבה פועל המסלול והעניין של הסטודנטים בו הולך ועולה. "כשהתכנית הושקה כפיילוט היו במחזור הראשון חמישה סטודנטים. היום כבר מספר הסטודנטים בתכנית גדל פי 4. העניין הגובר בקורס הוא לא בהכרח בגלל הקורונה, אלא בעקבות מחסור בעובדים. נתונים של משרד הבריאות הראו עוד לפני הקורונה שיש צורך לגייס עובדים בענף, כך שהקורונה רק הגבירה את המודעות הציבורית לתחום ולחשיבות שלו".

 

עוד מוסיף פרופ' שיש כי, "אחד היתרונות של המסלול הוא העובדה שהסטודנטים מסיימים אצלנו לא רק עם תואר במדעי החיים, אלא גם עם מקצוע לחיים. סטודנטים יכולים ללמוד את כל המקצועות הנדרשים בשלוש שנים ובסיום סטאז' של כשלושה חודשים בלבד להשתלב בתעסוקה, כלומר להיכנס לתחום ולעבוד בו תוך פחות משלוש שנים וחצי".


כמי שפועל גם כחוקר וגם כאיש מעבדה, מספר פרופ' שיש שהתואר המדעי נותן יתרון גדול בענף. "מי שמגיעים עם תואר במדעים יכולים גם להמשיך לתואר שני ולפנות למחקר. אצל בוגרי התארים המדעיים, הבסיס בכימיה ופיזיקה חזק יותר, זה נותן יתרון כי לבוגרים אלה יש בסיס ידע רחב יותר וגם כלים פרקטיים רבים יותר. הדרישות בתחום השתנו, בעבר לימודי תעודה היוו הכשרה מספקת לעובדים והיום הדרישות עלו ועובדים עם תואר הם בעלי יתרון, ובענף מעדיפים עובדים עם תארים וידע רחב יותר".


פרופ' שיש מציין שהדרישה לעובדים בתחום המעבדה הרפואית תמיד הייתה גבוהה, גם לפני הקורונה, אך היום היא ניכרת במיוחד. "הגיוון במקצוע הזה גדול במיוחד ולבוגרים יש הרבה בחירה. בשיבא, למשל, יש 40 מעבדות שונות, והאפשרות של הסטודנטים להכיר תחומים שונים במסגרת הסטאז' רק מגדילה את הסיכויים שלהם למצוא עבודה".


יש לציין שכדי לעבוד היום בתחום יש צורך בתעודת הכרה מטעם משרד הבריאות. את התעודה יכולים לקבל לא רק סטודנטים למדעי החיים באחוה, אלא גם בעלי תואר אקדמי מתאים שמבצעים את ההכשרה הנדרשת ועוברים מבחן ממשלתי.

 

למידע על לימודי מדעי החיים במכללה האקדמית אחוה לחצו כאן


דרישה בשוק, יציבות ומקצוע משתלם

 

מי שכבר עובדת בתחום אחרי שסיימה את לימודי המעבדנות הרפואית היא עדן, שמועסקת היום בבית החולים תל השומר. "הרבה בוגרים של לימודי מדעי החיים הולכים למחקר והבנתי שלי זה פחות מתאים, שאני צריכה מסגרת מסודרת. חיפשתי מסלול אחר ובחנתי כל מיני אפשרויות. אחד המרצים שלי, פרופ' אביב שיש, המליץ לי על לימודי המעבדנות הרפואית".

 

היום עובדת עדן במעבדת המיקרוביולוגיה ובמעבדת הקורונה בשיבא, בקריירה ממש לא שגרתית. היא מתארת שהגיוון בעבודה גדול, מה שמונע שחיקה, ושהיא עובדת במשמרות בין שתי המעבדות. "בתחילת יום העבודה באים למעבדה, אומרים שלום לכולם, ואם זאת משמרת קורונה מתחילים את היום בללבוש את כל לבוש המגן, שכולל חליפה, כפפות, מסכת N95, מסך מגן וכובע. ואז מתחילים בבדיקות שאותן מבצעים במכשור ייעודי מיוחד במעבדה", היא מתארת.

 

עוד היא מספרת שבמעבדת המיקרוביולוגיה הם עורכים זריעות, תהליך שבו 'שותלים' חיידקים על מצע מיוחד במסגרת תהליכי בדיקה של דגימות שנלקחות מחולים בבית החולים, כמו בדיקות דם או שתן. ביום שאחרי ה'זריעה', בודקים את סוגי החיידקים שגדלו על המצע ולפי המסקנות האלה יכולים הרופאים לקבוע איזה טיפול לתת לחולה ואיזו אנטיביוטיקה יכולה להתאים לו.

 

עדן מספרת שהאופי המגוון של המקצוע הופך אותו למתאים מאוד לסטודנטים רבים, שכל אחד מהם יכול למצוא בו את המקום שמעניין אותו. "המסלול מתאים למי שמחפשים קודם כל ללמוד, כי זה תחום מאוד מתפתח ותמיד יש משהו חדש. זה גם מקצוע מאוד יציב, ותמיד יהיה צורך בעובדי מעבדות", היא אומרת על המקצוע. "עכשיו בגלל הקורונה יש במעבדה חיילים, צעירים, מבוגרים שאפשר ללמוד מהם המון והצוות מאוד מגוון".

 

גם נועה וגם עדן מדווחות שהמצב המאתגר של היום רק הופך את המקצוע למבוקש עוד יותר, צורך שנראה בבירור בשטח. "עכשיו, בגלל הקורונה, יש עוד יותר דרישה לעובדים במעבדות. אתה נחשב ל'עובד חיוני'", הן אומרות. "היתרון העצום בלימודים באחוה הוא שמובטח לנו סטאז' בבית החולים שיבא, משם אפשר להשתלב בכל המעבדות של בית החולים ואחר כך גם להמשיך להתקדם, כשגם תואר שני הוא אופציה".