קורונה ולימודים - מה החלטות המוסדות עם התפשטות הנגיף?

12/3/2020 מאת: אנאבל אדמסקי (5,086 צפיות)

מגפת הקורונה ממשיכה להתפשט ומשפיעה גם על הלימודים האקדמיים, כשסמסטר ב' צפוי להיפתח ממש בתחילת השבוע הבא. האם הלימודים צפויים להתבטל? מה ההנחיות של המוסדות לגבי קורסים עם מעל 100 סטודנטים? ומה לגבי מבחנים? בינתיים מוסדות הלימוד פועלים כדי למנוע פגיעה בסמסטר וממשיכים בדיונים.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מגפת הקורונה משפיעה על האקדמיה – האם ידחו את סמסטר ב'?

 

עדכונים לתאריך 04/05/2020 - יום שני

 

המועצה להשכלה גבוהה הודיעה כי אחרי למידה מרחוק במשך חודש וחצי במוסדות האקדמיים, הסטודנטים יכולים לחזור לקמפוסים. כרגע, ההרצאות ממשיכות להתקיים באופן מקוון, אך מעבדות ושיעורי תרגול בקבוצות קטנות יכולות להתקיים באופן פיזי. בנוסף, בחינות כיתה פיזיות יכולות להתקיים גם הן בקמפוס החל מעכשיו, והספריות ייפתחו מחדש.

 

כדי שמתווה זה ייכנס לתוקף, משרד הבריאות צריך לאשר אותו בהמשך השבוע. רק אז יוכלו לפתוח מחדש את הקמפוסים, תוך הנהגת נהלים חדשים: בדיקות חום בכניסה, כמו גם מילוי ההנחיות בנוגע לחיטוי ידיים ולבישת מסיכות.

 

עדכונים לתאריך 13/04/2020 - יום שני

 

שינוי תנאי קבלה לשנת תשפ"א: באוניברסיטת בר אילן שינו באופן זמני את תנאי מסלולי הקבלה ללא פסיכומטרי, על מנת להתחשב בביטול מועד אפריל של הפסיכומטרי. בין תחומי הלימוד אליהם ניתן להתקבל ללא ציון בפסיכומטרי: פסיכולוגיה, משפטים, מתמטיקה, פיזיקה, חינוך, ועוד.

 

כמו כן, בטכניון הוכרז כי יכירו במועד יולי של הפסיכומטרי בתור המועד האחרון בו יכולים להשתתף מועמדים לשנת הלימודים הבאה.

 

עדכונים לתאריך 12/04/2020 - יום ראשון

 

שינוי תנאי קבלה לשנת תשפ"א: חלק ממוסדות הלימוד עדכנו את תנאי הקבלה לשנת הלימודים הבאה, עקב דחיית הפסיכומטרי -

 

באוניברסיטת תל אביב, מוצעים כעת 5 מסלולי קבלה ללא פסיכומטרי. ניתן להתקבל על סמך ממוצע בגרות בלבד לחוגים הבאים, או לחילופין על סמך זכאות לבגרות וממוצע ללא בונוסים במקצועות רלבנטיים לתואר, או ממוצע בגרות משוקלל וגם ממוצע במקצועות רלבנטיים לתואר. כמו כן, ניתן להתקבל על סמך ממוצע בגרות ומעבר קורס מתמטיקה המתקיים באוניברסיטה בקיץ, או על סמך ממוצע בגרות ומעבר קורסים מקוונים המתקיימים במסגרת האוניברסיטה.

 

באוניברסיטת חיפה פותחים מסלול קדם אקדמי ייעודי למי שבוטל מועד הפסיכומטרי שלהם. המסלול כולל בין 2 ל - 4 קורסים אקדמיים, הנלמדים בקיץ וכן במהלך הסמסטר הראשון ללימודים, שסיומם בהצלחה יאפשר קבלה ללימודים. כמו כן, חלק מהחוגים באוניברסיטה מאפשרים קבלה על סמך מעבר מבחן חוגי.

 

באוניברסיטאות נוספות מתכננים לפרסם עדכונים לגבי שינויים אפשריים בתנאי הקבלה, בהתאם להתפתחויות.

 

עדכונים לתאריך 26/3/2020 - יום חמישי

 

דחיית פסיכומטרי אפריל 2020: הפסיכומטרי למועד אביב אפריל 2020 נדחה למועד לא ידוע בשל משבר הקורונה. במרכז הארצי לבחינות ולהערכה הודיעו כי הם בודקים כעת אפשרויות לדחייה של הפסיכומטרי למועד חדש, שייקבע אחרי שהרשויות הרלוונטיות יאשרו קיום של הבחינה.


דחיית בגרות וצמצום חומר: כדי לסייע לתלמידים בתיכונים להתמודד עם המשבר ולמנוע מצב של פגיעה בזכאות לבגרות, במשרד החינוך הודיעו על צמצום של 25% מהחומר לבגרויות, וכן על דחייה בחודש של כל הבחינות. ככל הנראה בשבוע הבא יפרסמו במשרד החינוך את הנושאים והפרקים שלא יכללו בבגרות בכל המקצועות הרלבנטיים. עדכונים אלה צפויים להתפרסם באתר משרד החינוך.


הקלות בתנאי קבלה לתואר ראשון: נוסף על כך, כדי לסייע למועמדים לתואר ראשון בנוגע לקבלה ללימודים לאור משבר נגיף הקורונה, הודיעו מוסדות אקדמיים שונים על הקלות בתנאי הקבלה לשנת תשפ"א.


באוניברסיטת בן גוריון הוחלט לבוא לקראת המועמדים לשנת הלימודים הבאה ולאור ביטול הפסיכומטרי לערוך התאמות בתנאי הקבלה. הוחלט לאפשר קבלה למחלקות שונות בפקולטה למדעי החברה והרוח, בפקולטה לניהול ובפקולטה למדעי הטבע עם עד 20 נקודות מתחת לסף הנדרש. ההתאמות בתנאי הקבלה מתייחסות למחלקות: סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, ספרות עברית, מקרא, לשון, היסטוריה, גיאוגרפיה, מחשבת ישראל, בלשנות וספרויות זרות, אמנו, פוליטיקה וממשל, כלכלה (למעט מצטיינים), רב תחומי, לימודי מדינת ישראל, אפריקה, תואר בתקשורת, תרבות יהודית ערבית, ניהול חד מחלקתי ודו מחלקתי, ניהול תיירות, מדעי החיים, כימיה, גיאולוגיה.


כמו כן, תתאפשר קבלה לתכניות נבחרות בהנדסה למועמדים עם עד 10 נקודות מתחת לסכם הנדרש: הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת מכונות, הנדסת בניין, הנדסת ביוטכנולוגיה, הנדסה ביו רפואית, הנדסה כימית.


חשוב להדגיש – יש לוודא את תנאי הקבלה מול מוסד הלימוד בנושא זה, מכיוון שתנאי הקבלה עשויים להשתנות. האוניברסיטה צפוייה להודיע על התאמות ושינויים בנהלים אלה, וכן על שינויים לפי המכסות במחלקות.


גם באוניברסיטת תל-אביב צפויים לפרסם בקרוב מסלולי קבלה חלופיים לאור משבר הקורונה. בינתיים מפעילים מספר אפשרויות לקבלה ללא פסיכומטרי וכן על סמך קורסים מקוונים.

 

גם באוניברסיטת בר אילן שוקלים לפתוח ערוצי קבלה חלופיים בשל דחייה של מועד הפסיכומטרי באפריל. בינתיים מציעים מסלולי קבלה ללא פסיכומטרי ובהמשך ייתכן ויפורסמו הקלות נוספות.
 


 

עדכון לתאריך 19/3/2020 (יום חמישי) - לפי הסכם חדש שנחתם השבוע במערכת ההשכלה הגבוהה, הסטודנטים יסיימו את החובות האקדמיים שלהם גם על חשבון חופשת הקיץ וסמסטר ב' יתארך כדי לצמצם את הפגיעה בלימודים.


ראשי האוניברסיטאות והמכללות ערכו הסכם לגבי המשך פעילות הלימודים במהלך סמסטר ב' ובחודשי הקיץ, עם יושבת ראש ות"ת במל"ג פרופסור יפה זילברשץ ועם הממונה על הסכמי העבודה והשכר במשרד האוצר, קובי בר נתן.


במסגרת החלטה חדשה זו - ארגוני הסגל הבכיר והזוטר באוניברסיטאות ובמכללות האקדמית חתמו על הסכמים קיבוציים שמאפשרים הארכה של סמסטר ב' לתוך חודשי הקיץ, לפי הנדרש, וזאת כדי לאפשר סיום המטלות האקדמיות במוסדות.
בעזרת המשך הפעילות האקדמית והמטלות של הסטודנטים בסמסטר ב' שואפים כל הגורמים באקדמיה למזער את הפגיעה בסטודנטים ככל האפשר.


במקביל חברי הסגל התחייבו לשמור על המשך ההפעלה של הלמידה מרחוק ושל המחקר בזמן משבר הקורונה. כמו כן הם התחייבו להתגייס למחקרים שיכולים לסייע לפתור את בעיית הנגיף.
 



הקורונה הוכרזה השבוע כמגיפה עולמית וממשיכה להתפשט במדינה, כשבישראל כבר יש מעל 100 חולים ועשרות אלפי אזרחים בבידוד. השינויים מרחיקי הלכת לשגרת החיים משפיעים גם על האקדמיה. מאות אלפי סטודנטים ברחבי המדינה עדיין ממתינים לקבלת ההחלטות הסופיות לגבי גורל הלימודים בצל הנגיף, אולם בינתיים הנחיות שונות מתפרסמות על ידי מוסדות הלימוד כדי לנסות לסייע לשמור על שגרת החיים.


קורסים עם מעל 100 סטודנטים עוברים ללימוד מרחוק


נכון לעתה הלימודים האקדמיים מתקיימים כרגיל מלבד הגבלות על קורסים גדולים שבהם לומדים מעל 100 סטודנטים, וזאת בהתאם להודעת ראש הממשלה ושר הבריאות מיום רביעי 11/3 על האיסור על התקהלויות של מעל מאה איש בחללים סגורים. קורסים אלה צפויים להתקיים ככל הנראה באופן מקוון והסטודנטים ייקחו בהם חלק דרך האינטרנט. באוניברסיטאות יספקו פתרונות ללימוד מרחוק וינגישו אותם לסטודנטים ולסגל.


לפי שעה, הקורסים שנלמדים במתכונת מצומצמת (שבהם לומדים פחות ממאה סטודנטים) מתקיימים נכון לעכשיו כרגיל.


עם זאת, במוסדות האקדמיים מבינים כי ייתכן ותצא בימים הקרובים הנחיה על ביטול מוחלט של הלימודים האקדמיים וכך מתכוננים כבר מעתה למעבר ללימודים מקוונים בכל הקורסים או לפיתוח תכנית אחרת שתסייע לסטודנטים. נכון לעכשיו טרם התקבלה החלטה מסודרת של משרד הבריאות בעניין זה ובמשרד עוד דנים על הנושא והשלכותיו.


במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) ערכו ברביעי כינוס חירום עם גורמים באוניברסיטאות, במכללות האקדמיות, במכללות לחינוך ובמוסדות שאינם מתוקצבים כדי לקבוע את צעדי ההתארגנות למגוון של תרחישים. בכינוס דנו באפשרות לפתיחה של הסמסטר במועד מאוחר יותר או על קיום הקורסים באופן מקוון. עוד ציינו במל"ג את החשיבות בהמשך קיום המחקר במוסדות. הדיונים בנושא זה נמשכים וככל הנראה ייצאו הנחיות נוספות בשבוע הבא.


מה החלטות המוסדות לגבי קיום הלימודים?


באוניברסיטאות השונות הודיעו על ההנחיות החדשות לגבי לימודים שתקפות משבוע הבא בעת פתיחת סמסטר ב'.


באוניברסיטת בן גוריון בנגב שבבאר שבע הודיעו על כך שהרצאות עם מעל 100 משתתפים לא מתקיימות בקמפוס והחל משבוע הבא הן ייערכו רק באופן מקוון. כמו כן, מרצים שנמצאים בבידוד מלמדים רק באופן מקוון. פעילות המחקר באוניברסיטה והשירותים המנהליים צפויים להמשיך כרגיל.


באוניברסיטת תל-אביב קיבלו היום הסטודנטים מכתב הנחיות ובו התבשרו הסטודנטים כי כל השיעורים שבהם מעל מאה סטודנטים יתקיימו באופן מקוון בלבד. המרצים צפויים להוציא הנחיות מסודרות לסטודנטים בעניין זה. נכון לעתה, השיעורים שבהם פחות ממאה סטודנטים וכן פעילויות נוספות בקמפוס מתקיימות כרגיל, אלא אם יתפרסמו הנחיות נוספות בנושא.


באותה הודעה פנו בהנהלה לסגל הבכיר והזוטר וציינו את הכלים הדיגיטליים שדרכם ניתן להעביר שיעורים באופן מקוון. הועברו לסגל מדריכים לשימוש בתוכנות הללו, אולם במקרים שבהם חלות בעיות מיוחדות ייתכנו הודעות על דחיית שיעורים. עוד ציינו בהודעה שפורסמה כי הנהלת האוניברסיטה נמצאת בקשר רציף עם ארגוני הסגל ועם אגודת הסטודנטים כדי לתת מענה לכל צורכי הסטודנטים בהתאם להתפתחויות בזמנים הללו.


באוניברסיטה העברית בירושלים הודיעו על דחייה בשבוע של פתיחת סמסטר ב'. הסמסטר היה אמור להתחיל ביום ראשון הקרוב וכעת נדחתה פתיחתו בשבוע כדי לאפשר זמן להיערכות למעבר ללימודים מרחוק. החל מעוד שבוע צפויים להתקיים הקורסים דרך הוראה מרחוק. באוניברסיטה הודיעו כי הבחינות שנקבעו לשבוע הבא צפויות להתקיים כרגיל. כמו כן, פעילות המחקר ממשיכה כרגיל וגם הספריות ממשיכות נכון לעתה בפעילותן ויהיו פתוחות. באוניברסיטה הודיעו גם על ביטול היום הפתוח שתוכנן ליום שישי ה – 13 במרץ, בעקבות הנחיות משרד הבריאות.


באוניברסיטת חיפה הודיעו כי הקורסים שבהם מעל 100 איש מתקיימים באופן מקוון בלבד והנחו את הסטודנטים כיצד לבצע את הלמידה המתוקשבת. לפי הודעת האוניברסיטה באתרי ה"מודל" הותקן רכיב ללמידה סינכרונית שיאפשר למידה בשידור חי והשתתפות בשיעורים באמצעות צ'אט, וכן שיתוף של מסמכים שונים. באוניברסיטה ציינו כי במקרה שישתנו הנהלים, יוציאו הנחיה מסודרת לסטודנטים עם עדכונים.


בטכניון פרסמו הודעה לסטודנטים היום (חמישי 12/3) ובה ציינו כי הסמסטר צפוי להיפתח ביום רביעי 18 למרץ. הלימודים יתקיימו באופן מקוון בכל הקורסים בהם מעל 100 סטודנטים. מועדי ב' ממשיכים בינתיים להתקיים כרגיל, תוך הקפדה על הקטנה של העומס בכיתות הבחינה. במקרה הצורך יתווספו חדרי בחינה כדי להקטין את העומסים. כמו כן, כל האירועים שאינם בעלי אופי אקדמי בקמפוס מבוטלים עד להודעה חדשה, בהם גם יריד פסח וירידי תעסוקה שתוכננו בקמפוס.

 

באוניברסיטת אריאל בשומרון הודיעו על דחייה של פתיחת סמסטר ב'. נכון לעתה מועד הפתיחה החדש של הסמסטר הוא 15 במרץ. בהנהלת האוניברסיטה ציינו כי ייערכו הערכות מצב לפי ההתפתחויות תוך עדכון שוטף של הסגל ושל הסטודנטים. עוד ציינו כי הלימודים במכינה וכן הבחינות צפויים להמשיך כסדרם.

 

באוניברסיטת בר אילן פרסמו בבוקר יום חמישי (12/3) הנחיות על קיום הלימודים וציינו כי הדבר נעשה מתוך דאגה לבריאות הסטודנטים ורצון למנוע הפסד לימודים. הקורסים ובהם מעל 100 סטודנטים יתקיימו בלימוד מרחוק דרך המודל. הבחינות מתקיימות נכון לעתה כרגיל.

 

בהתאחדות הסטודנטים והסטודנטיות פירסמו הודעה בה ריכזו את המידע שפירסמו במוסדות לגבי קיום הלימודים וציינו כי יעדכנו את הסטודנטים על כל שינוי. בהתאחדות אמרו כי הם ממשיכים לעקוב אחרי ההנחיות של המל"ג ושל משרד הבריאות וכי הם פועלים כדי למנוע את ביטוח הסמסטר הקרוב ולצמצם את הפגיעה בסטודנטים. נכון לעתה מתנהלים בהתאחדות מול וועדי המוסדות לצורך ניסוח של הנחיות נרחבות יותר ועובדים מול פורום איכות ההוראה כדי לתרום למעבר להוראה המקוונת.

 

סטודנטים בבידוד מקבלים פטור מלימודים


כמה מאות סטודנטים במוסדות הלימוד השונים ברחבי הארץ נמצאים כיום בבידוד לפי הנחיות משרד הבריאות, בין אם בעקבות חזרה מחו"ל ובין אם דרך חשיפה לחולים בארץ. חלק מן הסטודנטים בבידוד נמצאים גם במעונות הסטודנטים בתיאום עם המוסדות, שדואגים לשלומם ותומכים בהם.


לפי הנחיות של משרד הבריאות, סטודנטים שמחוייבים בבידוד זכאים לקבל פטורים מנוכחות בהרצאות.


במוסדות מדגישים כי סטודנטים שנדרשים להיכנס לבידוד נדרשים להודיע למזכירות המחלקות שבהן הם לומדים כדי שהמוסדות ידעו להיערך בהתאם. במוסדות הלימוד פועלים כל העת כדי לסייע לסטודנטים אלה, כדי למנוע פגיעה בלימודים ולסייע להם להשלים את החובות האקדמיים. בחלק מן המוסדות פרסמו כתובות מייל שאליהן יכולים לפנות הסטודנטים בבידוד במקרה שבו הם נתקלים בבעיות אקדמיות או זקוקים לתמיכה לימודית.

 

מה קורה בחו"ל?


במדינות השונות מעבר לים נערכים גם כן להתאמת הלימודים האקדמיים למצב החדש. באיטליה, אחת המוקדים המרכזיים בהתפרצות הנגיף שבה מעל 800 מתים ויותר מ – 12,000 חולים, הודיעו על סגירה של כל מוסדות ההשכלה הגבוהה. גם במדינות נוספות ובהן אירלנד, נורווגיה וליטא הודיעו על סגירה של כל המוסדות האקדמיים.


בארצות הברית הודיעו כמה מהאוניברסיטאות הגדולות על מעבר ללימודים מקוונים, בהן סטנפורד, קולומביה ואוניברסיטת ניו יורק. באוניברסיטת הרווארד הודיעו על השהייה של הסמסטר.