שנת הלימודים 2015 מתחילה, באוניברסיטה העברית שומרים על שגרה

19/10/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (2,028 צפיות)

שנת הלימודים נפתחה אתמול בהתרגשות גדולה. דווקא בתקופה שבה הארץ מלאה במתיחות ובחשש, הסטודנטים נשארים עם ראש על הכתפיים ושומרים על שגרה. בירושלים, אחת הערים שיותר הושפעו מהמצב הביטחוני, לא נותנים לעניינים להשפיע על ההרגשה. אז איך עבר היום הראשון? באוניברסיטה העברית מציגים אווירה חיובית בקמפוס.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


"עסקים כרגיל": הסטודנטים בעברית לא נותנים למצב הביטחוני לקלקל את פתיחת שנת הלימודים

 

מעל 300 אלף סטודנטים וסטודנטיות התחילו אתמול (ראשון ה - 18 לאוקטובר) את שנת הלימודים 2015. תחילת השנה האקדמית החדשה מתרחשת בתקופה לא פשוטה מבחינה ביטחונית, כשבכל יום אנו שומעים דיווחים על פיגועים או תקריות אלימות אחרות ברחבי הארץ. איך משפיע המצב על הסטודנטים? האם גל הטרור נותן את אותותיו במכללות ובאוניברסיטאות?


באוניברסיטה העברית בירושלים חגגו אתמול את היום הראשון בקמפוסים השונים. למרות המתיחות שבולטת מאוד ברחובות ובכלי התקשורת, מה שניכר אולי יותר מכל הוא העובדה שהסטודנטים משאירים את המצב הביטחוני מחוץ לשערי הקמפוס. בין אם מדובר בהר הצופים, גבעת רם, תואר ראשון או שני, נראה שהסטודנטים באוניברסיטה הירושלמית באים כדי ללמוד, ולא להיסחף למעגל הפחד והשנאה.


מתחילים כרגיל, מתנגדים לאלימות: פותחים שנה באוניברסיטה


לפי נתוני האוניברסיטה העברית, החלו את הלימודים יותר מ - 23 אלף סטודנטים. בשביל כ - 3,600 מהם, זוהי השנה הראשונה באקדמיה. כמו בהרבה מוסדות אחרים, המספר הרב ביותר של סטודנטים מתחילים ללמוד את המקצועות המבוקשים, כמו משפטים, רפואה, מדעי המחשב ורפואת שיניים. אתמול הם הגיעו לקמפוסים בהמוניהם.


מהאוניברסיטה מוסרים כי גם השנה, הלימודים נפתחים כרגיל, אך כמובן שמבצעים את כל השינויים הדרושים לאור המצב הביטחוני. כדי להבטיח את שלומם של הסטודנטים בקמפוס ובסביבתו, כולל מתחמי המעונות, אגף הביטחון של האוניברסיטה מקיים מערכי שמירה עשרים וארבע שעות ביממה ומשתמש בבדיקות גלויות וסמויות.


עוד מהלך שביצעו בעברית הוא פגישה אליה זימן נשיא האוניברסיטה את כל ראשי התאים שפועלים במוסד, יהודים וערבים כאחד, במהלכה הם חתמו על אמנה לקידום הסובלנות בקמפוס. לפי המסמך, התפקיד של האוניברסיטה הוא להפיץ וליצור ידע ומחקר, מה שחייב להימשך למרות הבעיות הביטחוניות והמתחים שמורגשים בארץ. כחלק מהאמנה, התחייבו הסטודנטים לפעול בכבוד הדדי כלפי כל האוכלוסיות והדעות בקמפוס. כמו כן, האמנה פוסלת כל ביטוי של אלימות בשטחי האוניברסיטה.


"אנשים מתמקדים בחיים שלהם": הסטודנטים משאירים את גל הטרור בחוץ


בזמן שהאינטרנט והרשתות החברתיות גועשות, כנראה לא מפתיע כל כך לשמוע שהסטודנטים ברחבי הארץ מציגים שלווה. הם ממש לא הולכים לתת למצב הביטחוני להרוס את השמחה עם החזרה ללימודים. למרות שניתן לראות ברשת תגובות מודאגות של סטודנטים, שקוראים חלקם להגברת האבטחה והבידוק הביטחוני, מרבית הסטודנטים בעברית מתארים הרגשה טובה עם תחילת השנה. הרגיעה בימים האחרונים, האבטחה על התחבורה הציבורית והעדכונים השוטפים מהאוניברסיטה ומארגונים ירושלמיים שונים עוזרים גם הם למנוע תחושות של פחד. בבוקר היום הראשון חיכו להם בקמפוס יריד חגיגי שכלל דוכנים ומוזיקה ואפילו חלוקה של פרחים ושוקולד בכניסות השונות.


אמילי (26), סטודנטית לתואר שני בגיאוגרפיה, לומדת בקמפוס הר הצופים והתחילה אתמול את היום הראשון לתואר השני. לקמפוס הגיעה בבוקר בתחבורה הציבורית, אך לדבריה לא הרגישה חשש. במקור היא מאזור המרכז, שם גם השלימה את התואר הראשון. לאחרונה עברה לירושלים והיא מתגוררת בשכונת רחביה. היא מספרת שבימים האחרונים היא לא מרגישה שינוי של ממש בחיי היום יום שלה, אך לפני כשבועיים, בתקופה בה המתיחות הייתה גבוהה יותר, כן חשה דאגה. "בתקופה שבה היו פיגועי דקירה כל יום בירושלים, כמובן שהיה חשש. אבל זו הייתה תחושה אישית שלי ולא משהו שהתבטא בסביבה." היא מתארת.


גם בקמפוס, לדבריה, היום הראשון לא התאפיין באווירה מתוחה. "האמת שהכל היה 'עסקים כרגיל'," היא אומרת. "היה מאוד שמח, היו דוכנים של פתיחת שנה, אנשים התרגשו. הייתה אווירה ממש נחמדה. הסטודנטים לא מדברים על המצב ביניהם. ההבדל בין המצב לפני שבוע וחצי לעכשיו ממש הרגיע את הרוחות, אנשים פשוט מתמקדים בחיים שלהם שוב."


בבית, כמובן, מתקשרים ודואגים לשלומה בכל פעם ששומעים על אירוע בירושלים, אך גם מקבלים את הבחירה שלה. "אני בחרתי בסופו של דבר להגיע לירושלים ללמוד, בידיעה שזו לא העיר הכי פשוטה בעולם, פשוט כרגע אני מקבלת טעימה מאוד מרוכזת של עד כמה היא לא פשוטה. אבל זו תקופה, וגם היא תעבור."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


בדומה לאמילי, גם שולמית (23), סטודנטית ללימודי ביולוגיה, לא שמה לב לשינוי באווירה או לקונפליקטים בקמפוס, ומתארת שהיא חשה בטוחה. שולמית לומדת בקמפוס גבעת רם, אבל בניגוד למה שאפשר לצפות, גם שם המצב הביטחוני לא מנחה את ההתנהלות ביום הראשון. "אני מניחה שזה היה באוויר, אפילו אם אני לא הרגשתי את זה, אבל לא בזה התרכזנו ביום הראשון של הסמסטר, אלא בלימודים."


"אני חושבת שגם מחוץ לאוניברסיטה, העיסוק במצב הביטחוני הוא מוגזם. בהלה ודאגה זה בדיוק מה שהם רוצים שיקרה, והדרך שלנו 'לנצח' כאן היא להמשיך לחיות כרגיל. מעבר לכך, התעסקות בחדשות ובאירועים רק מגדילה את הפחד ולא תורמת לאף אחד," אומרת שולמית.


בינתיים, לצד ההרצאות והשיעורים, ממשיכים לחגוג בעברית את אירועי תחילת השנה. הערב ייערך ברחבת האוניברסיטה אירוע פתיחת שנה שכולל הופעות של אמנים שונים (כמו דני סנדרסון וגידי גוב) ומסיבה של מספר דיג'ייז. אם נשפוט לפי היום הראשון, הולך להיות שמח בקמפוס.