סטודנטים לכלכלה ביוזמה ייחודית: מקצצים בהוצאות ומגשימים חלומות

10/8/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,211 צפיות)

קבוצה של ארבעה סטודנטים לכלכלה במכללה האקדמית תל חי מפעילים תכנית ליווי כלכלי לתלמידי המכללה. הם עוזרים להם למצוא את הבעיות הכספיות שלהם, לצמצם בהוצאות ולהגיע לאיזון תקציבי. ביחד, הם פותרים את אחד הקשיים הכי גדולים בחיי הסטודנטים, המצב הכלכלי, בדרך להגשמת חלומות.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


איפה הכסף? סטודנטים בתכנית "נושמים לרווחה" מדריכים לקראת איזון כלכלי


בשביל סטודנטים רבים, יציבות כלכלית ואיזון בתקציב הם בעיה גדולה למדיי. תקופת הלימודים מתאפיינת אצל הרבה מאתנו בקשיים ובמשברים בכל מה שמגיע לכסף, בין תשלום שכר הלימוד, עבודה, שכר דירה והוצאות. מסתבר שזה ממש לא חייב להיות המצב. ארבעה סטודנטים ללימודי כלכלה במכללה האקדמית תל חי: עומר פכטר, גלי גבים, אלמוג משל ו - שירטל אמנו הקימו יוזמה לייעוץ כלכלי, שבאה לעזור לסטודנטים לצאת מהמינוס. התכנית, ששמה "נושמים לרווחה" צברה תאוצה וכבר הצטרפו אליה סטודנטים רבים במכללה. תפסנו לשיחה את אחד המקימים ולמדנו שכשזה מגיע לכיס שלנו, בהחלט יש מקום לתקווה.


מה קורה לכסף שלנו? מתחילים לעזור לסטודנטים


פכטר, שמשלב את לימודי הכלכלה עם לימודי מזרח אסיה, מתאר כי הרעיון לפתיחת התכנית "נושמים לרווחה" הגיע דרך פרויקט בו השתתפו הסטודנטים לכלכלה במכללה, בשיתוף עם בנק מזרחי. פכטר ושלוש הסטודנטיות הנוספות נבחרו לקבלת מלגה להובלת תכנית ליווי כלכלי, בה סטודנטים מנחים תלמידים בבתי ספר להיכרות עם מושגים פיננסיים ולהתנהלות תקציבית נכונה. המרצה שליוותה אותם, ד"ר יהודית קאהן, החליטה לעשות שינוי בתכנית ולעשות לה אדפטציה לחיי הסטודנטים.


"הדגש הוא על סטודנטים שעוזרים לסטודנטים ומלווים אותם," הוא מספר. "הרעיון הוא בעיקר לעשות איזון תקציבי בדרך להתנהלות כלכלית נכונה. זה יורד לרזולוציות הכי נמוכות, כמו על מה אנחנו מוציאים את הכסף שלנו ואיך אנחנו יכולים להתנהל איתו בצורה נכונה יותר."


בשלבים ההתחלתיים עברו הארבעה הכשרה כלכלית דרך הבנק ועל ידי המרצה שלהם, ד"ר קהאן , שהיא פעילה בעמותת "פעמונים", שמעניקה סיוע וליווי כלכלי למשפחות קשות יום, כדי לעזור להן לחזור לאיזון תקציבי. זה גם השלב בו הסטודנטים החלו לפעול במכללה כדי ששאר הסטודנטים יכירו אותם ואת הפרויקט החדש. כך הם יצרו תכניות עבודה מסודרות וגם פתחו עמוד פייסבוק דרכו אפשר היה להירשם לתכנית. "הסברנו על היעדים שלנו, אמרנו שאנחנו רוצים לתת ליווי לסטודנטים, ליצור שיקוף של הוצאות, כדי לעזור להם להתנהל כלכלית כמו שלא עשו עד עכשיו", מתאר פכטר.


עם הפנים קדימה - בונים תקציב כדי להגשים חלומות


ההיענות לפרויקט הייתה גדולה ביותר ובתוך זמן קצר נרשמו אליה סטודנטים כה רבים, עד שנאלצו לשים את חלקם ברשימת המתנה. מדובר בתהליך מורכב ולא קצר בכלל לשני הצדדים, גם לסטודנטים המייעצים וגם לפונים. את הייעוץ שהעניקו חילקו לארבעה מפגשים. התהליך, שמתחיל בפגישת היכרות קצרה, ממשיך במפגש פרטני אחד על אחד עם אחד מארבעת המלווים, בו מנתחים את כל תדפיסי ההוצאות וההוצאות החודשיות של הסטודנטים.


"הסטודנט אולי יודע כמה כסף הוא מוציא בחודש, אבל לפעמים אולי לא יודע על מה בדיוק הוא מוציא אותו. במפגשים הוא מקבל רפלקציה ומבין איפה הוא נמצא ומה ההוצאות שלו היו עד היום." מסביר עומר. בהמשך התהליך, מכינים היועץ והפונה תקציב ביחד, מחליטים איפה כדאי לקצץ ואיפה אפשר דווקא להתרחב. במפגש האחרון מתכננים קדימה. "רואים לאן הגענו ובודקים אם התקציב מתאים. ואז, מסתכלים קדימה לשנת הלימודים הבאה ואיך הולכים לעמוד בה מבחינה כלכלית." הוא ממשיך. בשלב הזה אפשר גם לפנות להגשמת מטרות ויעדים אישיים מבחינה כספית, כמו למשל קניית רכב או נסיעה מתוכננת לחו"ל.


כל אחד והיעדים שלו - מה הבעיות הכלכליות הכי נפוצות של סטודנטים?


בתכנית נחשפו המלווים למגוון רחב של בעיות כלכליות שמעסיקות סטודנטים. לדברי פכטר, הבעיות משתנות כיוון שהסטודנטים הפונים עצמם מתחלקים לכמה קבוצות מבחינה כלכלית. הם נפגשו עם סטודנטים וסטודנטיות מרקע מגוון, החל מכאלה שמקבלים תמיכה מלאה מההורים (משכר לימוד ורכב ועד שימוש בכרטיס האשראי שלהם), דרך סטודנטים שעובדים במשרה חלקית בזמן הלימודים, ועד לכאלה שמממנים את עצמם ועובדים במשרה מלאה. חלקם אפילו פורשים את התואר הראשון לארבע שנים, במקום שלוש, כדי להצליח לעמוד במשימה. אחרים לוקחים הלוואות כדי לשרוד בתקופת הלימודים.


"מגיעה אלינו קשת מאוד רחבה של סטודנטים ואנחנו מתאימים את הליווי הכלכלי שלנו באופן אישי לכל אחד." הוא אומר. "יש כאלה שאיתם אנחנו מתמקדים בלהגשים את החלום שלהם, ויש כאלה שאנחנו ממש עובדים איתם על הצד ההישרדותי: איך הם סוגרים את החודש ומגיעים למצב שהם פותחים את שנת הלימודים באיזון מבחינה כספית."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


נותנים מעבר, כדי להגיע לכולם


כרגע, צוות היועצים מורכב רק מארבעת הסטודנטים. לאור הפניות הרבות מהסטודנטים במכללה שהתעניינו מאוד בליווי הפרטני ורשימת ההמתנה שהלכה וגדלה, החליטו הארבעה לפתוח סדנא, שתרכז בשני מפגשים קבוצתיים את ארבעת המפגשים האישיים. הסדנא התקיימה במאי האחרון ובאה להגיע לכל אותם סטודנטים אליהם לא הצליחו להגיע במתכונת הפרטית. המטרה הייתה, כמובן, לא להפחית מאיכות ההדרכה, ופכטר מדווח כי התלמידים הרבים שהגיעו זכו למענה לא פחות טוב מהליווי האישי.


באופן כללי, ניכר שארבעתם עושים הכל כדי להגיע ולעזור לכמה שיותר מחבריהם. "המלגה שקיבלנו עמדה על 120 שעות, אנחנו עברנו את מכסת השעות שלנו ועשינו הרבה מעבר," הוא מספר. "גם בגלל שהייתה היענות מאוד גדולה מצד הסטודנטים, וגם בגלל שבשלב הראשוני אתה עוד לא מכיר את התפקיד ולא יודע מה אתה לוקח על עצמך, ולקחנו הרבה." במהלך חודשי הקיץ, הפרויקט אמנם לא פעיל, אך בשנת הלימודים הבאה הם כמובן חוזרים בכל הכוח. הם מתכננים גם להגדיל את מספר המשתתפים ולקבל עוד מנחים שיעבדו איתם.


עומר גם אומר שהם בהחלט מתכננים להפוך את היוזמה לפרויקט קבוע שפועל במכללת תל חי. הם ראו את התוצאות החיוביות של התכנית, את ההיענות הגדולה של אנשים לליווי הפרטני והקבוצתי ואת הפעילות המשמעותית של עמוד הפייסבוק, אליו סטודנטים רבים נכנסים כדי לקרוא את הטיפים לחיסכון ולהתייעלות כלכלית שעולים מספר פעמים בשבוע. התוצאות החיוביות לא עוצרות שם. פכטר מספר כי אחת ההשפעות של ההיענות הגדולה לתכנית היא החלטה שהתקבלה במכללה לפתוח קורס התייעלות כלכלית, שיתקיים החל משנת הלימודים הבאה.