בלאק פריידי - לקנות או לא לקנות? זאת השאלה...

27/11/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (1,946 צפיות)

התופעה חוזרת על עצמה כבר שלוש או ארבע שנים. ככל שחודש נובמבר מתקרב לסופו, מתחילים לשמוע מסביב לעיתים קרובות יותר את הביטוי Black Friday. בפעמיים-שלוש הראשונות אנחנו עוד מתעלמים, נשמע שמדובר בעוד דרך מטופשת לגרום לנו לשפשף את כרטיס האשראי בלי שום סיבה מיוחדת, אבל בהתקרב רגע האמת מתחיל לנקר הספק. אז החלטנו לצאת לרחרח...

 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


יום שישי שחור 

 

שלושה צעדים אחורה ונתחיל מלהסביר במה בכלל מדובר. למי ששמע את המושג ולא הבין על מה כל הרעש, נספר ש - "יום שישי השחור" הוא כינוי אמריקאי ליום שישי שאחרי חג ההודיה, או במילים אחרות, היום שפותח את טירוף עונת הקניות של חג המולד. תעשיית התקשורת האמריקאית פיתחה עם השנים מסורת לסקר בהרחבה את ההיסטריה שתוקפת את ההמונים ביום הזה, מה שכמובן רק מלבה יותר את הנטייה לצרכנות קיצונית של הציבור.

 

הסטודנטים בארה"ב - כורעים תחת הלחץ

 

מקורו של הכינוי "יום שישי השחור" שנוי במחלוקת: יש הטוענים שהוא מתייחס למיליונים הנוהרים אל הרחובות, ולכלי הרכב המציפים את מרכזי הערים עד כדי השבתה מוחלטת; אחרים מספרים שמדובר בכינוי שהדביקו בעלי החנויות למעמד המרגש, ומקורו בימים שבהם עוד היו מסכמים את החשבונות באופן ידני , מסמנים בעט אדום את ההפסדים, ואת הרווחים - בשחור. לפי ההסבר הזה, בלאק פריידי הוא היום שמסמל את המעבר מאדום לשחור, לימים הטובים ומרובי ההכנסות שצפויים להימשך עד תום תקופת החגים.

 

הסטודנטים בארצות הברית מתחלקים לשני סוגים עיקריים כשבלאק פריידי מגיע: אלה שנסחפים אחר טירוף הקניות ואלה שכורעים תחת העומס מאחורי הדלפק בחנויות. עבור האחרונים, מדובר ביום מסויט למדי שמתחיל בחמש לפנות בוקר וצפוי להימשך הרבה מעבר לשעות המשמרת הרגילות. אגב, לפני כמה שנים, נרשמה תקרית מצערת במיוחד שבה אחד העובדים ברשת וול - מארט קיפח את חייו באשמת קונים משולהבים, שדהרו פנימה לחנות עם פתיחתה ופשוט רמסו אותו ברגליהם למוות.

 

מה לנו ולכל חגיגת הצרכנות הכה-אמריקאית הזו? אז זהו, שהתפתחותה המטאורית של הצריכה המקוונת בשנים האחרונות, הפכה את בלאק פריידי לאירוע בקנה מידה עולמי, המאפשרת לכל אזרחי העולם המערבי פחות או יותר להצטרף לכיף ולמלא סלים ווירטואלים בנפלאות שיש לתרבות השפע להציע. ועכשיו הגענו סופסוף לנקודה החשובה באמת – האם להצטייד בקופסאות שימורים ולהיערך לסופשבוע מול מסך המחשב, או לתת ליום הזה לחלוף לידנו?

 

הסטודנטים בארץ - ממאנים להתרגש

 

רוב החבר'ה שדיברנו איתם מיאנו להתרגש מהסיפור. דור (26) סטודנט למנהל עסקים במכללה למנהל, שמח מאוד שהוא מעביר את סוף השבוע בארץ, לאחר שבשנתיים האחרונות עבד בעגלות ביוסטון בתקופה הזאת של השנה. "מדובר ביום מזעזע", הוא מספר. "העבודה הכי קשה שיש ומאוד לא משתלמת, כי מרוב שכולם מחפשים מחיר יותר ויותר נמוך בקושי קונים". הוא ממהר לצנן את התלהבותנו גם באשר לאפשרות להצטרף לחגיגות ברגוע, מהבית: "בתור מישהו שהיה שם, אני יכול להבטיח לכם שאין ממה להתרגש. לקראת חג המולד המחירים יורדים באמת, בלאק פריידי הוא בעיקר עבודה בעיניים".

 

מאיה (27) סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה בעברית, שכבר כמה שנים מזמינה את כל הבגדים שלה ברשת, מצהירה אף היא שאין לה שום כוונה להיסחף אחרי הזרם במקרה הזה: "עזבו אתכם מבלאק פריידי, לכו על האתרים הסיניים", היא קובעת. "הם זולים כל השנה, בלי טובות ומבצעים. מה שכן, חשוב להזמין תמיד בתחילת העונה, כי אי אפשר לדעת אצלם כמה זמן ייקח למשלוח להגיע". ואילו תניה (24), שנה ראשונה משפטים בקריית אונו, מוסיפה את המובן מאליו שכולנו יכולים להזדהות אתו: "איזה בלאק פריידי? מאז שאני סטודנטית בקושי יש לי כסף לבמבה".

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה